Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Kortademig, benauwd, druk op borst, slecht slapen

  Kortademig, benauwd, druk op borst, slecht slapen

Anoniem #1 23 sep 2009 16:15

Hallo,

Ik ben een jongen van 24 en ben nu al zo'n 2 jaar verkouden (verstopte neus). Soms ben ik ook wat benauwd / achter de adem. M'n conditie is niet goed (ik ben net pas weer begonnen met sporten) en krijg ook te weinig fruit binnen (daarom probeer ik dat nu wat op peil te krijgen met fruit2day en Centrum). En ik woon ook nog eens in een stoffig, vies studentenhuis.

Nu kreeg ik het afgelopen dinsdag ineens erg benauwd en sindsdien heb ik moeite met normaal ademen, heb ik een constante druk op m'n borst (geen stekende pijn, geen uitstraling) en heb ik vaak het gevoel "over een punt heen te moeten ademen". Ook moet ik veel gapen. Dinsdagavond werd het zelfs zo erg dat ik paniekerig werd.

Woensdag ben ik naar de huisarts geweest. Zij zag dat ik moeite had met ademen (en constateerde dat ik ook verkeerd adem, meer vanuit m'n borst dan vanuit m'n buik).
Vervolgens heeft ze naar m'n ademhaling en hartslag geluisterd. Niks aan de hand met een hartslag van 65.
Daarna heeft ze m'n bloeddruk opgenomen: 125/70.

Volgens haar was er niks aan de hand om zorgen over te maken. Voor de zekerheid ben ik de volgende dag naar het ziekenhuis geweest voor een allergietest (huisstofmijt en pollen) en heb ik een doorverwijzing gekregen naar de fysio voor ademhalingstechnieken.

Later ben ik wéér naar de huisarts gegaan en ook hij vertelde me dat er niks aan de hand is; m'n longen zijn schoon, geen ruis, etc. Volgens hem heb ik last van hyperventilatie. Maar, hyperventilatie komt in de vorm van aanvallen toch? Ik heb het namelijk constant.
Ook heb ik geen last van tintelende vingers, duizeligheid of een ijl gevoel.

Omdat ik nogal bang aangelegd ben, 's nachts benauwd wakker wordt en dan niet meer in slaap kan komen tenzij ik een slaappilletje neem, vraag ik me steeds af wat er nu is. 2 weken wachten op de uitslag duurt lang. Heeft iemand van jullie een idee? Moet ik gewoon koppig terug naar de huisarts? Moet ik afwachten?


Ik hoor heel graag van jullie...

Anoniem #2 23 sep 2009 16:17

P.S. Zelf heb ik ook het idee dat het kan komen door mijn verstopte neus. Ik krijg daardoor minder lucht en adem moeilijker. Kan dit kloppen?

Els #3 23 sep 2009 20:43

Ik vind je verhaal juist erg goed passen bij hyperventilatie, en naar mijn idee ben je erg angstig dat het toch iets ernstigs kan zijn. Maar dat is door de huisarts uitgesloten en al onderzocht, dus reeel is je angst volgens mij dus niet. Vetrouw op je huisarts, maar misschien heb je wel hulp nodig voor de hyperventilatie want zo bang zijn is toch erg vervelend en het hoeft niet nodig te zijn. Misschien komt er wel iets uit het onderzoek, maar dat neemt niet weg dat je bang bent, en dat is volgens mij jouw grootste probleem. Heb je het vaker dat je zo hoog ademt, bijvoorbeeld in bepaalde sociale situaties, of voor een examen of zo?

Anoniem #4 23 sep 2009 23:49

Bedankt voor je antwoord!

Komt hyperventilatie dan niet in de vorm van aanvallen? Ik voel me namelijk 24/7 zoals ik me nu voel. Is het mogelijk dat je een poosje last hebt van hyperventilatie en dat het daarna weer verdwijnt (bijv. natuurlijk of door therapie)?

Verder heb ik dit eigenlijk nog nooit eerder gehad. Ook niet bij spannende momenten of sociale situaties. Het is accuut gekomen terwijl ik rustig met een vriend in de bios zat. Dat ik bang ben, dat klopt helemaal. Ik ben redelijk bang aangelegd.

Suus #5 24 sep 2009 00:09

Inderdaad komt hyperventilatie vaak in aanvallen.
(bekijk het filmpje: www.hyperventilatie.org/site/?cid=1). Maar ademhalen in een erg gecompliceerd, en juist de asmehaling weerspiegeld rust en opwinding of zoals bij jou angst misschien.
Ken je dit boek? www.boekhandelbloemendaal.boekentijd.nl/...49960100/verademing/? Dat zou je echt moeten lezen!

George #6 24 sep 2009 00:22

Waarom probeer je niet gewoon ademhalingsoefeningen te vinden op het internet?

Ik heb al gauw goede voorbeelden gevonden op www.psychotherapie-noordwijk-bollenstree...alingsoefeningen.pdf

Ik ga er trouwens van uit dat de huisarts verder niets vindt, dus dat je klachten 100% psychisch zijn. Dat lijkt er tenminste wel op als ik je bericht lees.

Anoniem #7 24 sep 2009 10:17

Ik ga de links even checken! Hartstikke bedankt!

Toch vind ik het raar dat het psychisch zou zijn aangezien ik geen spanning, stress of wat dan ook beleef. Misschien wat in m'n onderbewustzijn ofzo?

Kun je met ademhalingsoefeningen helemaal van het probleem af komen dan?

Anonymous #8 12 mrt 2010 11:49

Bedankt voor je berichtje!
Ik heb precies hetzelfde probleem wat jij beschrijft ook gehad!

Ik ben zelf 25, student fiscalist... en ik (was) ook bangerig, kon niet slapen, werd 's nachts wakker omdat ik het gevoel had dat ik niet automatisch kon ademen, heb geen tapijt meer omdat ik het gevoel heb alsof ik allergisch ben-het lijkt wel alsof ik het hele jaar door verkouden ben noem maar op. Ik ben aan het googelen geslagen na een drukkend gevoel op me borst te hebben gehad in de ochtend waar ik toch mee zat, en kwam jouw berichtje tegen.

Mijn conclusie is echt dat dit een psychisch probleem is, of in elk geval gerelateerd aan stress. Ik heb binnenkort tentamens en ik vermoed dat jij je door o.a. naderende tentamens onbewust overal druk om maakt. Mijn ouders zijn zelf medische specialisten en zij hebben mij meerdere malen verteld dat ik echt niets heb, maar jouw berichtje bevestigd dat!

Ik ben zelf christin en ga te rade bij God, want angst komt niet van hem. Bid er ook zelf voor, en als je niet gelovig bent vraag om hulp of maak een afspraak met een "shrink". Maar goed, rust goed uit, ga fietsen, wandelingen maken... dat helpt bij mij echt. Want ik heb gemerkt dat ik zelf niet tegen al te veel herrie kan dat verergert het allemaal.

En laat google een beetje met rust als je weer eens steken ergens voelt in je zij, zal ik in elk geval zeker doen na jouw berichtje. Je komt echt van alles tegen zelfs de dodelijkste ziektebeelden waardoor je bangerig wordt en je maar in het cirkeltje blijft! Het is allemaal stress... je bent niet zo ziek als wat je denkt!

Het komt goed, ook met je opleiding!

Greetzzzzz

Anoniem #9 01 apr 2010 01:38

Bert #10 29 apr 2010 19:39

Man, 30 jaar, sportief, levensgenieter.

Het web kan idd verkeerde indrukken geven. Als je op 'druk op de borst' zoekt, worden al gauw links gelegd naar websites over hartkwalen etc. In de context van deze topic is dat mijn inziens niet het geval.

Ook ik heb nu druk op de borst. Het begon na een paar weken lang elke week 3 dagen gezelligheid in de kroeg. De eerste nachten daarop werd ik 's nachts wakker met steken in mijn hartstreek. Ik werd angstig, dronk wat water om vervolgens een uur wakker te liggen, denkend aan de ergste dingen. Een week lang heb ik overal pijntjes gehad. Volgens mij zijn het zenuwpijntjes geweest. Geweest zeg ik, omdat ze nu na 10 dagen weg zijn, maar een licht drukkend gevoel op de borst heb ik nog steeds. De angst is weg want ik ben er onderhand vrijwel zeker van dat het niet mijn hart is.

Ik ben een persoon die pas naar de dokter gaat als het bijna te laat is, dus heb ik dat in deze ook niet gedaan. Ik heb me gerealiseerd dat het stress gerelateerd is en ben daarom ook alles wat rustiger aan gaan doen, en de kroeg zo veel mogelijk gemeden.

Op dit punt in mijn leven zit ik een beetje op een dood spoor, waardoor er bewust allerlei zaken door mijn kop spelen, en waarschijnlijk nog meer zaken in het onbewuste. Dit laatste is waarschijnlijk het geval voor vele jongeren met de zelfde symptomen. De een is gevoeliger voor stress dan de ander, en dat kan op bepaalde momenten resulteren in fysieke klachten.

In mijn geval is stress en 'overmatig' alcoholgebruik (ik kan gerust zonder alcohol, maar soms is het een heel weekend gezellig) een foute combinatie. Ik moet nu rusten en niet drinken. Elke dag mindert de druk op mijn borst, maar het is nog niet helemaal weg.

Als iemand meer kennis van zaken heeft en hierop wil reageren, graag. Natuurlijk is het beste naar de dokter te gaan, maar ik probeer het eerst zo, en als het nog een week aanhoud, ga ik wel.

Anoniem #11 29 apr 2010 20:47

Ik denk dat ik je verhaal begrijp. Waarschijnlijk zijn je klachten stress gerelateerd en komt de druk op je borst door verkeerd ademhalen, en misschien is het hyperventilatie.
Waarom er vaak ernstige reacties staan op dergelijke vragen is omdat je via het internet niet kunt uitsluiten dat er sprake is van angina pectoris, een vernauwing van de kransslagader(-en) waardoor de klachten bij inspanning toenemen, dus als je gaat bewegen / sporten, dan wordt het erger. Lijkt me niet bij jou, en je bent erg jong voor deze problemen.

robbie #12 10 mei 2010 10:18

Hoi,

Het is leuk dat mensen allemaal ideen hebben en goede raad.
Ik heb er ook eentje. Ik herken het benauwde gevoel en druk op de borst en het gevoel hebben dat je niet kan ademhalen.
Iki heb slaap apneu. Dat betekend dat ik s,nachts stop met ademhalen. Daardoor kom je zuurstof te kort en rust je s,nachts niet goed uit.
Dokters denken hier om de een of andere reden bijna nooit aan.

Anoniem #13 10 mei 2010 18:06

Lily-Ann #14 09 sep 2010 20:59

Hoi,
Ik voel helemaal met je mee. Heb hier ook veel last van gehad. Doordat je eigenlijk continue met je ademhaling bezig bent wordt het ook een paniek gebeuren. Probeer afleiding te zoeken als je weer een verkeerde ademhaling hebt. Denk bij jezelf: het gaat zo wel weer over. Dit is ook écht zo. Het is ook heel naar en zorgt voor veel onrust in je lichaam, weet er alles van, maar heb geleerd er mee om te gaan. Tegenwoordig spreken ze niet meer van hyperventilatie. Verkeerde ademhaling wél. Vaak ontstaat dit door stress, verdriet (vooral niet verwerkt verdriet) of paniek. Probeer per dag een half uurtje voor jezelf even weg te dromen. Laat het allemaal maar van je afglijden. Even helemaal niets. Geen muziek, geen tv., helemaal niets. En doe je ogen dicht. Probeer nergens meer aan te denken. Het zal je echt goed doen. Het duurt even, maar zodra je weet dat er verder niets aan de hand is zal je steeds minder last hebben. Sterkte!

Elizabeth #15 10 okt 2010 09:16

Goedemorgen

Heb je artikel gelezen, wat bij mij binnen komt is dat je niet geaard bent, ben je thuis in de spiritualiteit?

Als je onder de douche staat kan je jezelf aarden.
Druk met je ene voet op je tenen en visualizeer op elke teen dat je ze door de grond drukt. Doe dit bij alle 2 de voeten. Zo voel je dat meer kontakt maakt en niet meer duizelig bent.

Probeer maar uit. En probeer over alles te praten, desnoods tegen een kat, hond als je deze hebt.

En tot slot verwen jezelf! Doe dingen waar jij gelukkig van wordt.

Liefs Elizabeth

A #16 01 dec 2010 21:41

Fijn om te zien dat ik niet de enige ben met last met ademhalen en druk op borst! Ik heb t sinds 4 mei op de dam in de paniekchaos .. heeft me denk ik geraakt..

Ga in ieder geval de tips opvolgen!
Sterkte iedereen!

Lotgenoot #17 29 dec 2010 23:15

Ook ik heb al een jaar last van kortademigheid. Het gaat om precies dezelfde symptomen die de meesten van jullie omschrijven. Ik ben bij mijn huisarts geweest en hij vertelde mij dat het door stress en spanning komt.

Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld overvolle agenda's en/of een gebeurtenis in je verleden dat nog niet door je is verwerkt. Eigenlijk wel logisch want je lichaam staat constant onder druk en daar komt de kortademigheid vandaan.

Een bezoek aan de fysiotherapeut overigens helpen. Die kan je namelijk ontspanningsoefeningen aan leren.

Anoniem #18 02 jan 2011 23:18

Wat te doen tegen angstaanvallen, traumatische klachten, depressieve stemmingen en onverklaarbare vermoeidheid of pijnklachten? Laat de ingewikkelde medicijnen of dure bezoekjes aan de psycholoog maar zitten, en begin bij de ademhaling. Psychiater Bram Bakker adviseert dit in zijn boek Verademing: breng lucht in je leven.

Luister het interview op Radio 1
www.radio1.nl/contents/6615-ademen-lost-...en-op?autostart=7255

Anoniem #19 02 jan 2011 23:22

Hanny #20 25 nov 2011 10:06

Hoi hoi,

ik vind dit heel gek om te lezen. Heb denk ik dezelfde klachten als jij. Ik ben heel erg allergisch, heb huisstofmijt, hond, kat, kan geen rauwe peer, appel etc eten, pollen, berkenallergie en noem maar op. Heb een hele lijst, waarvoor ik bij het ziekenhuis heb gelopen.

Alleen sinds dit jaar heb ik pijn op me borst, een soort druk, achter mijn ribben vandaan alsof er iets doorheen moet continu en dat geeft een eng gevoel. Ik ben zelf een vrouw en moet mijn beha los doen, want die drukt teveel. Ik adem ook wel boven in ipv in mijn onderbuik. Ben aan het traien hiervoor, maar dat is toch wel heel erg lastig.

Ik wilde vragen of jij dit ook hebt. Als ik naar bed ga, voel ik die druk soms sterker, dan ben ik dus bang om in slaap te vallen, omdat ik bang ben dat mijn hart niet meer tikt, of er iets in mijn longen zit. Dan word je gestresst en durf je niet meer te slapen. je maakt het dan erger voor jezelf. Maar nou heb ik er ook bijv. nu last van. Rond me borst been (middenin) voel ik nu steeds een drukkende pijn en als ik ademhaal (dus met mijn borst omhoog ga) heb ik t gevoel dat ik belemmerd word. Heb jij dit ook of kent iemand dit idee? Ben naar het zuikenhuis doorverwezen, maar daar kunnen ze er niets aan doen.. Het stelt me wel gerust als meerdere dit probleem kennen. je bent zo bang dat het iets ernstigs is en het is echt, echt een rot gevoel!

Bedankt,

Gr, Hann

Ria #21 29 nov 2011 15:47

Ik herken dit wel. Bij mij bleek mijn rib niet goed te zitten. Dit kan geconstateerd worden door een orthomanuele arts. Die zijn hierin gespecialiseerd.

Wat je ook eens kunt onderzoeken is of je op je rib daar geen triggerpoint heb zitten.

Succes !

Jetske #22 30 nov 2011 17:12

Klinkt als hyperventilatie. Ik heb er zelf ook last van. Vooral 'savonds als ik in bed lig. Het gevoel ofdat het inademen word belemmerd. Je kan maar half inademen, zegmaar. Ook kost het moeite om in te ademen en vaak hoor ik een geluidje bij het inademen(piep, ruis). Ofdat het stroef gaat. Ik kan er ook niet van slapen en soms werd ik er wakker van.
Ik heb hier oefeningen voor gekregen. Het helpt wel maar niet altijd.
Adem in in 3 tellen en blaas rustig uit in 6 tellen. Soms helpt het ook om even in een plastic zakje te ademen.

Rachelle #23 12 dec 2011 19:31

Ik loop met dezelfde klachten. Druk op mijn borst, benauwdheid en last van hartkloppingen. Omdat ik dit in eerste instantie zeer eng vond heb ik een lange tijd last gehad van paniekaanvallen. Ik heb er dagelijks continu last van. Meerdere huisartsen gezien, waarvan velen hyperventilatie zeiden. Uiteindelijk is er 1 geweest die me doorverwees naar de longarts. Allerlei testen gedaan en sinds een jaar (loop er nu 2 jaar mee) is er astma bij mij geconstateerd.
Ik ben 22 jaar en heb nog nooit ergens last van gehad.. Rookte zelfs als een ketter, wat ik nu dus echt niet meer kan.

Ik heb baat bij mijn pufjes, het is minder geworden maar niet weg. Ik schijn allergies te zijn voor prikkels als rook, parfum, maar ook mist en kou. Vandaar dat ik er regelmatig last van heb.
Daarnaast zal het bij mij ook stress gerelateerd zijn, omdat ik aardig wat heb ervaren/ervaar, maar sinds ik weet dat ik astma heb, ben ik een stuk rustiger en zijn mijn paniekaanvallen zo goed als verdwenen. Echt niet leuk om te denken dat je een enge ziekte hebt of doodgaat..

Ik ben nog niet de oude en ook nog opzoek naar passende hulp.
Ik heb, om het zo te noemen, hyper-fysio gehad en haptotherapie, maar beiden hadden voor mij weinig te bieden. Zit nu te denken aan yoga o.i.d. Leren ontspannen en goed ademhalen is denk ik belangrijk.

Ik moet mijn leven aanpassen op mijn astma, vervelend, maar ik heb in ieder geval een diagnose waar vanuit ik kan werken.

Voor jullie wil ik als tip geven om voor jezelf te vechten. Dat heb ik echt moeten doen, wat mij uiteindelijk toch bij de juiste hulp bracht.
Ik zeg niet dat jullie nu ook allemaal astma hebben, maar jezelf er op laten testen, of een longtest bij je huisarts nemen, kan nooit kwaad. Alles uitsluiten toch?

Succes :)

Daan #24 21 mrt 2012 14:07

Hoi,

Ik herken me in veel van de reacties hier.
Ook ik heb sinds korte tijd van kortademigheid en n lichte druk op mn borst soms.
Ik ben ook n type dat zich snel druk maakt als zoiets gebeurt,
zeker als je aan t googlen slaat en al die ziektes op je scherm verschijnen. Volgens mij is het een combi van verschillende dingen bij mij.
Want soms voelt t alsof ik n paniekaanval krijg als ik er op ga letten enzo, dan word ik duizelig en gaat er n tinteling door mn lichaam en begin ik te zweten.
Ik ben ook niet t type die vaak n dokter bezoekt, en stel dat dan ook vaak uit onder t mom van: het gaat wel vanzelf over.
Ook in dit geval is dat deels zo, want als ik er niet aan denk, of geen tijd heb om eraan te denken, dan lijk ik er weinig tot geen last van te hebben. Bijv als ik bij mn vriendin ben, dan heb ik er eigenlijk geen last van.
Dus, zou het dan toch voor t grootste deel tussen mn oren zitten?
Ik kreeg t n aantal keren na n avond flink stappen, die dan ook gepaard ging met veel roken. Ik dacht steeds dat t daar aan lag, aangezien t vaak over was na n dag of 2/3. Nu ben ik al gestopt met roken sinds kort, voornamelijk door mn klachten, dus kijken of het daaraan ligt. Maar misschien toch maar ns naar de dokter binnenkort,
zal geen kwaad kunnen lijkt me....

Wim #25 22 mrt 2012 06:22

Ik heb de laatste jaren drie keer een longontsteking gehad, altijd in de linkerlong.Ik ben bekend met C.O.P.D. en heb hiervoor de inhaler SPIRIVA. Maar mijn inziens gaat de kwaliteit na de laatste longontsteking nog meer achter uit. Ik heb van mijn longarts het middel inhalatie in poedervorm erbij gekregen, maar dat irriteert meteen mijn gevoelige keel en stembanden. Maar sinds twee jaar hebben wij een hondje.
Zou dat kunnen zijn dat daardoor ook mijn benauwdheid toeneemt?

Kortademig, benauwd, druk op borst, slecht slapen

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA