Kortademig, benauwd, druk op borst, slecht slapen

 • #1

  Hallo,

  Ik ben een jongen van 24 en ben nu al zo'n 2 jaar verkouden (verstopte neus). Soms ben ik ook wat benauwd / achter de adem. M'n conditie is niet goed (ik ben net pas weer begonnen met sporten) en krijg ook te weinig fruit binnen (daarom probeer ik dat nu wat op peil te krijgen met fruit2day en Centrum). En ik woon ook nog eens in een stoffig, vies studentenhuis.

  Nu kreeg ik het afgelopen dinsdag ineens erg benauwd en sindsdien heb ik moeite met normaal ademen, heb ik een constante druk op m'n borst (geen stekende pijn, geen uitstraling) en heb ik vaak het gevoel "over een punt heen te moeten ademen". Ook moet ik veel gapen. Dinsdagavond werd het zelfs zo erg dat ik paniekerig werd.

  Woensdag ben ik naar de huisarts geweest. Zij zag dat ik moeite had met ademen (en constateerde dat ik ook verkeerd adem, meer vanuit m'n borst dan vanuit m'n buik).
  Vervolgens heeft ze naar m'n ademhaling en hartslag geluisterd. Niks aan de hand met een hartslag van 65.
  Daarna heeft ze m'n bloeddruk opgenomen: 125/70.

  Volgens haar was er niks aan de hand om zorgen over te maken. Voor de zekerheid ben ik de volgende dag naar het ziekenhuis geweest voor een allergietest (huisstofmijt en pollen) en heb ik een doorverwijzing gekregen naar de fysio voor ademhalingstechnieken.

  Later ben ik wéér naar de huisarts gegaan en ook hij vertelde me dat er niks aan de hand is; m'n longen zijn schoon, geen ruis, etc. Volgens hem heb ik last van hyperventilatie. Maar, hyperventilatie komt in de vorm van aanvallen toch? Ik heb het namelijk constant.
  Ook heb ik geen last van tintelende vingers, duizeligheid of een ijl gevoel.

  Omdat ik nogal bang aangelegd ben, 's nachts benauwd wakker wordt en dan niet meer in slaap kan komen tenzij ik een slaappilletje neem, vraag ik me steeds af wat er nu is. 2 weken wachten op de uitslag duurt lang. Heeft iemand van jullie een idee? Moet ik gewoon koppig terug naar de huisarts? Moet ik afwachten?

  Ik hoor heel graag van jullie...

  Reactie
  #2

  P.S. Zelf heb ik ook het idee dat het kan komen door mijn verstopte neus. Ik krijg daardoor minder lucht en adem moeilijker. Kan dit kloppen?

  Reactie
  #3

  Ik vind je verhaal juist erg goed passen bij hyperventilatie, en naar mijn idee ben je erg angstig dat het toch iets ernstigs kan zijn. Maar dat is door de huisarts uitgesloten en al onderzocht, dus reeel is je angst volgens mij dus niet. Vetrouw op je huisarts, maar misschien heb je wel hulp nodig voor de hyperventilatie want zo bang zijn is toch erg vervelend en het hoeft niet nodig te zijn. Misschien komt er wel iets uit het onderzoek, maar dat neemt niet weg dat je bang bent, en dat is volgens mij jouw grootste probleem. Heb je het vaker dat je zo hoog ademt, bijvoorbeeld in bepaalde sociale situaties, of voor een examen of zo?

  Reactie
  #4

  Bedankt voor je antwoord!

  Komt hyperventilatie dan niet in de vorm van aanvallen? Ik voel me namelijk 24/7 zoals ik me nu voel. Is het mogelijk dat je een poosje last hebt van hyperventilatie en dat het daarna weer verdwijnt (bijv. natuurlijk of door therapie)?

  Verder heb ik dit eigenlijk nog nooit eerder gehad. Ook niet bij spannende momenten of sociale situaties. Het is accuut gekomen terwijl ik rustig met een vriend in de bios zat. Dat ik bang ben, dat klopt helemaal. Ik ben redelijk bang aangelegd.

  Reactie
  #5

  Inderdaad komt hyperventilatie vaak in aanvallen.
  (bekijk het filmpje: http://www.hyperventilatie.org/site/?cid=1). Maar ademhalen in een erg gecompliceerd, en juist de asmehaling weerspiegeld rust en opwinding of zoals bij jou angst misschien.
  Ken je dit boek? http://www.boekhandelbloemendaal.boekentijd.nl/boeken/gezondheid/9789049960100/verademing/? Dat zou je echt moeten lezen!

  Reactie
  #6

  Waarom probeer je niet gewoon ademhalingsoefeningen te vinden op het internet?

  Ik heb al gauw goede voorbeelden gevonden op http://www.psychotherapie-noordwijk-bollenstreek.nl/download/Ademhalingsoefeningen.pdf

  Ik ga er trouwens van uit dat de huisarts verder niets vindt, dus dat je klachten 100% psychisch zijn. Dat lijkt er tenminste wel op als ik je bericht lees.

  Reactie
  #7

  Ik ga de links even checken! Hartstikke bedankt!

  Toch vind ik het raar dat het psychisch zou zijn aangezien ik geen spanning, stress of wat dan ook beleef. Misschien wat in m'n onderbewustzijn ofzo?

  Kun je met ademhalingsoefeningen helemaal van het probleem af komen dan?

  Reactie
  #8

  Bedankt voor je berichtje!
  Ik heb precies hetzelfde probleem wat jij beschrijft ook gehad!

  Ik ben zelf 25, student fiscalist... en ik (was) ook bangerig, kon niet slapen, werd 's nachts wakker omdat ik het gevoel had dat ik niet automatisch kon ademen, heb geen tapijt meer omdat ik het gevoel heb alsof ik allergisch ben-het lijkt wel alsof ik het hele jaar door verkouden ben noem maar op. Ik ben aan het googelen geslagen na een drukkend gevoel op me borst te hebben gehad in de ochtend waar ik toch mee zat, en kwam jouw berichtje tegen.

  Mijn conclusie is echt dat dit een psychisch probleem is, of in elk geval gerelateerd aan stress. Ik heb binnenkort tentamens en ik vermoed dat jij je door o.a. naderende tentamens onbewust overal druk om maakt. Mijn ouders zijn zelf medische specialisten en zij hebben mij meerdere malen verteld dat ik echt niets heb, maar jouw berichtje bevestigd dat!

  Ik ben zelf christin en ga te rade bij God, want angst komt niet van hem. Bid er ook zelf voor, en als je niet gelovig bent vraag om hulp of maak een afspraak met een "shrink". Maar goed, rust goed uit, ga fietsen, wandelingen maken... dat helpt bij mij echt. Want ik heb gemerkt dat ik zelf niet tegen al te veel herrie kan dat verergert het allemaal.

  En laat google een beetje met rust als je weer eens steken ergens voelt in je zij, zal ik in elk geval zeker doen na jouw berichtje. Je komt echt van alles tegen zelfs de dodelijkste ziektebeelden waardoor je bangerig wordt en je maar in het cirkeltje blijft! Het is allemaal stress... je bent niet zo ziek als wat je denkt!

  Het komt goed, ook met je opleiding!

  Greetzzzzz

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Raar gevoel op borst
  http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/74433-raar-gevoel-op-borst.html

  Steken in Linker borst
  http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/194462-Steken-in-Linker-borst.html

  Druk op borst, benauwd
  http://www.dokter.nl/forum/Longen/51120-DRUK-OP-ME-BORST/BENAUWD.html

  Slijm in keel, druk op keel/borst
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/180667-Precies-slijm-in-keel-druk-op-keel/borst.html

  Reactie
  #10

  Man, 30 jaar, sportief, levensgenieter.

  Het web kan idd verkeerde indrukken geven. Als je op 'druk op de borst' zoekt, worden al gauw links gelegd naar websites over hartkwalen etc. In de context van deze topic is dat mijn inziens niet het geval.

  Ook ik heb nu druk op de borst. Het begon na een paar weken lang elke week 3 dagen gezelligheid in de kroeg. De eerste nachten daarop werd ik 's nachts wakker met steken in mijn hartstreek. Ik werd angstig, dronk wat water om vervolgens een uur wakker te liggen, denkend aan de ergste dingen. Een week lang heb ik overal pijntjes gehad. Volgens mij zijn het zenuwpijntjes geweest. Geweest zeg ik, omdat ze nu na 10 dagen weg zijn, maar een licht drukkend gevoel op de borst heb ik nog steeds. De angst is weg want ik ben er onderhand vrijwel zeker van dat het niet mijn hart is.

  Ik ben een persoon die pas naar de dokter gaat als het bijna te laat is, dus heb ik dat in deze ook niet gedaan. Ik heb me gerealiseerd dat het stress gerelateerd is en ben daarom ook alles wat rustiger aan gaan doen, en de kroeg zo veel mogelijk gemeden.

  Op dit punt in mijn leven zit ik een beetje op een dood spoor, waardoor er bewust allerlei zaken door mijn kop spelen, en waarschijnlijk nog meer zaken in het onbewuste. Dit laatste is waarschijnlijk het geval voor vele jongeren met de zelfde symptomen. De een is gevoeliger voor stress dan de ander, en dat kan op bepaalde momenten resulteren in fysieke klachten.

  In mijn geval is stress en 'overmatig' alcoholgebruik (ik kan gerust zonder alcohol, maar soms is het een heel weekend gezellig) een foute combinatie. Ik moet nu rusten en niet drinken. Elke dag mindert de druk op mijn borst, maar het is nog niet helemaal weg.

  Als iemand meer kennis van zaken heeft en hierop wil reageren, graag. Natuurlijk is het beste naar de dokter te gaan, maar ik probeer het eerst zo, en als het nog een week aanhoud, ga ik wel.

  Reactie
  #11

  Ik denk dat ik je verhaal begrijp. Waarschijnlijk zijn je klachten stress gerelateerd en komt de druk op je borst door verkeerd ademhalen, en misschien is het hyperventilatie.
  Waarom er vaak ernstige reacties staan op dergelijke vragen is omdat je via het internet niet kunt uitsluiten dat er sprake is van angina pectoris, een vernauwing van de kransslagader(-en) waardoor de klachten bij inspanning toenemen, dus als je gaat bewegen / sporten, dan wordt het erger. Lijkt me niet bij jou, en je bent erg jong voor deze problemen.

  Reactie
  #12

  Hoi,

  Het is leuk dat mensen allemaal ideen hebben en goede raad.
  Ik heb er ook eentje. Ik herken het benauwde gevoel en druk op de borst en het gevoel hebben dat je niet kan ademhalen.
  Iki heb slaap apneu. Dat betekend dat ik s,nachts stop met ademhalen. Daardoor kom je zuurstof te kort en rust je s,nachts niet goed uit.
  Dokters denken hier om de een of andere reden bijna nooit aan.

  Reactie
  #13

  Lees ook:

  Slaapapneu
  http://www.dokter.nl/forum/Slapen/142171-slaapapneu.html

  Reactie
  #14

  Hoi,
  Ik voel helemaal met je mee. Heb hier ook veel last van gehad. Doordat je eigenlijk continue met je ademhaling bezig bent wordt het ook een paniek gebeuren. Probeer afleiding te zoeken als je weer een verkeerde ademhaling hebt. Denk bij jezelf: het gaat zo wel weer over. Dit is ook écht zo. Het is ook heel naar en zorgt voor veel onrust in je lichaam, weet er alles van, maar heb geleerd er mee om te gaan. Tegenwoordig spreken ze niet meer van hyperventilatie. Verkeerde ademhaling wél. Vaak ontstaat dit door stress, verdriet (vooral niet verwerkt verdriet) of paniek. Probeer per dag een half uurtje voor jezelf even weg te dromen. Laat het allemaal maar van je afglijden. Even helemaal niets. Geen muziek, geen tv., helemaal niets. En doe je ogen dicht. Probeer nergens meer aan te denken. Het zal je echt goed doen. Het duurt even, maar zodra je weet dat er verder niets aan de hand is zal je steeds minder last hebben. Sterkte!

  Reactie
  #15

  Goedemorgen

  Heb je artikel gelezen, wat bij mij binnen komt is dat je niet geaard bent, ben je thuis in de spiritualiteit?

  Als je onder de douche staat kan je jezelf aarden.
  Druk met je ene voet op je tenen en visualizeer op elke teen dat je ze door de grond drukt. Doe dit bij alle 2 de voeten. Zo voel je dat meer kontakt maakt en niet meer duizelig bent.

  Probeer maar uit. En probeer over alles te praten, desnoods tegen een kat, hond als je deze hebt.

  En tot slot verwen jezelf! Doe dingen waar jij gelukkig van wordt.

  Liefs Elizabeth

  Reactie
Reageer op: Kortademig, benauwd, druk op borst, slecht slapen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief