laag lymfocyten gehalte

  • #1

    Hallo allemaal,

    Ik heb ik Peru voor het werk 2 keer een algehele medische test moeten doen. Eind 2008 was mijn bloedwaarde van lymfocyten nog 34% en monocyten 8%. Nu, ruim twee jaar later, zijn die waarden gedaald naar resp. 17% en 1%. Dit is erg laag (normaal voor lymfocyten is 25 - 45%). De dokter heeft er niets over gezegd, ik zag het pas thuis toen ik de resultaten nakeek.

    Is dit ernstig? Waar kan dit aan liggen?

    Reageer
    #2

    Nog even ter aanvulling: in mijn resultaten staat ook:
    Lymfocyten 816 /mm3
    Monocyten 48 /mm3

    Reageer
    #3

    Is er niemand die hier iets over kan zeggen?

    Reageer
    #4

    Ik weet alleen dat het witte bloedcellen zijn en witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen infecties. Wat de exacte functie van de lymfocyten is, weet ik niet. Misschien dat iemand anders op dit forum jou meer informatie kan geven!

    Reageer
    #5

    Hallo Unicycler,
    Een hoog lymfocyten gehalte betekent volgens mijn dokter dat je een ziekte of infectie onder de leden hebt. Dan maakt je lichaam lymfocyten aan om de infectie te bestrijden. Een laag lymfocyten gehalte betekent dat je lichaam gezond is. Waarschijnlijk had jij dus iets onder de leden tijdens je eerste bloedonderzoek. Bovendien heeft de arts er verder niets over gezegd dus zal ik me er niet al te druk om maken.

    Reageer
    #6

    Een lager dan normaal aantal lymfocyten in het bloed wordt meestal veroorzaakt door een acute virale infectie. De aanwezige lymfocyten bestrijden op dat moment het binnengedrongen virus en zijn dan dus niet in het bloed te meten.

    Andere oorzaken voor een laag lymfocyten gehalte zijn Hiv (Hiv bestrijdt de eigen afweer), problemen in het beenmerg (hier worden de lymfocyten gemaakt), medicijnen zoals corticosteroïden en behandelingen voor kanker, multiple sclerose, Guillain-Barre syndroom, reumatoïde artritis en kanker.

    Als de lymfocyten iets lager zijn dan normaal, dan wordt de test over een aantal weken herhaald om te kijken of het al beter gaat. Als de lymfocyten ernstig verlaagd zijn, wordt direct aanvullend onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken.

    Reageer
    #7

    Ik heb dezelfde vraag gesteld op bloedserieus. Hierbij het antwoord:

    Geachte mevrouw Bleeker,
    Dank voor uw vraag.
    Bij u is een zogenaamde leukocytendifferentiatie uitgevoerd. Hierbij worden de verschillende soorten van de witte bloedcellen bepaald. Er wordt gekeken naar het totaal van de verschillende bloedcellen in het bloed (cellen/mm3) en hun onderlinge verhouding (het percentage). Hierbij wordt aanbevolen om te kijken naar het absoluaat aantal cellen. De neutrofielen zijn het meest aanwezig, gevolgd door de lymfocyten. Bij bacteriële infecties zullen hoofdzakelijk de neutrofielen verhoogd zijn, terwijl bij virale infecties vooral de lymfocyten verhoogd zullen zijn.

    Uw percentage lymfocyten en monocyten bij u is nu inderdaad lager dan twee jaar geleden en absoluut net iets lager dan normaal. Dit kan komen doordat uw totaal aantal witte bloedcellen aan de onderkant van het normaalgebied zit. Wellicht was dit twee jaar geleden ook al zo en passen die waarden gewoon bij u. Daarnaast is de verhouding van uw lymfocyten en monocyten ten opzichte van het totaal aan witte bloedcellen lager. Dit komt waarschijnlijk omdat er op het moment van afname relatief veel bloedcellen van een ander type in uw bloed aanwezig waren. Bijvoorbeeld neutrofielen door een bacteriele infectie die u heeft of recent heeft gehad. De waarden van de neutrofielen ligt in uw geval dan nog altijd in het normaalgebied. Door de infectie wordt de aanmaak van uw andere bloedcellen even wat verminderd zodat het lichaam zich kan richten op de aanmaak van de neutrofielen.

    De verlaging van het ene type cel ten koste van de andere is een normale reactie van uw lichaam. Als u verder geen klachten heeft en de waarde van uw andere bloedwaarden normaal zijn is dit dus geen reden voor vervolgonderzoek. U kunt in samenspraak met uw arts hooguit het onderzoek nog een keer laten herhalen om te kijken of de waarden weer herstellen.

    Reageer
    #8

    Mijn Lymfocyten is 13 is dat te hoog.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    mijn lymfocyten is 13 is dat te hoog of is dat goed

    Reageer
    #10

    mijn Lymfocyten is 13 is dat te hoog.
    Mijn arts zegt dat ik me niet ongerust hoeft te maken.

    Reageer
    #11

    Vergeten er bij te zetten ben 72.Jaar.

    Reageer
    #12

    Beste,

    Ik heb pijnprikkels in mijn grote rechterteen
    Ik heb Mgus en intraveneus krijg ik iedere maand Privigen
    Heeft die teenproblemen iets te maken met mijn ziekte of zijn het de bijwekingen van het versterkingsmiddel Privigen?
    Wil aub antwoorden op mijn emailadres: [email protected]

    Dank bij voorbaat,

    Met een vriendelijke groet,

    Joseph

    Reageer
    #13

    Het zou inderdaad en gevolg van MGUS kunnen zijn. Er kan polyneuropathie ontstaan.
    Het is geen bekende bijwerking van Privigen.

    Reageer
    #14

    Mijn lymfocyten zijn te laag 22, mij huisarts zeg deer niets op,wat zou de reden kunnen zijn.Groetjes

    Reageer
    #15

    Een tekort aan lymfocyten wordt meestal veroorzaakt door een vitaminetekort, ondervoeding en slecht werkende darmen.

    Reageer
Reageer op: laag lymfocyten gehalte


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief