Zo herken je een hernia

Zo herken je een hernia

Wanneer je last hebt van pijn in je rug of been als gevolg van een hernia, dan kan dat je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Maar wat is een hernia precies en wat kun je er aan doen?

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitpuiling of uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. Een hernia wordt ook wel hernia nuclei pulposi genoemd.
Veelal ontstaat een hernia in de rug, maar het kan ook in de nek voorkomen. Ook andere aandoeningen zoals een navelbreuk, middenrifbreuk, liesbreuk en littekenbreuk worden een hernia genoemd. In dit artikel behandelen we de rug- en nekhernia.

Je wervelkolom begint hoog in je nek net onder je schedel en loopt door tot je stuitje. Je wervelkolom bestaat uit 26 wervels. Tussen deze wervels zit een tussenwervelschijf van zacht materiaal en dat zorgt ervoor dat je wervels soepel bewegen en schokken opvangen. Wanneer er een uitstulping van een tussenwervelschijf ontstaat dan noemen we dat een hernia.

Het is een aandoening die in Nederland veel voorkomt, vooral bij mensen met een instabiele rug of bij mensen die de rug verkeerd belasten.

Oorzaak van een hernia

Bij een hernia zakt de tussenwervelschijf in en verzwakt de wand, waardoor de zachte kern naar buiten puilt en een hernia veroorzaakt. Meestal is dit het gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. Vaak zie je in een familie dan ook vaker een hernia voorkomen. Daarnaast is slijtage een belangrijke oorzaak. In de loop van ons leven slijten de tussenwervels. Hierdoor kan de tussenwervelschijf inzakken en de wand verzwakken. Maar ook overgewicht, roken en te weinig bewegen kunnen het risico op het krijgen van een hernia verhogen.

Klachten hernia

Niet altijd heb je klachten maar wanneer de uitstulping op een zenuw duwt, dan kun je pijnklachten krijgen. De hevigheid hierin verschilt sterk van persoon tot persoon. In de meeste gevallen is de pijn een uitstralende, scherpe pijn in de rug die uitstraalt via je bil naar je been. In sommige gevallen zelfs tot aan je voet. Afhankelijk van de zenuwbaan waar de hernia op drukt, kunnen er gevoelsstoornissen in één of meerdere spieren ontstaan. Maar ook krachtverlies in je bil, been of voet en incontinentie kunnen klachten zijn die bij een hernia horen. Hoesten, niezen of persen op het toilet kan de pijn doen verergeren. Dit komt doordat de druk op je wervelkolom dan wordt verhoogd.

Diagnose hernia

Je huisarts kan op basis van je pijnklachten en uitvalverschijnselen vermoeden dat je een hernia hebt. Hij/zij zal je dan doorverwijzen naar het ziekenhuis. Daar zal de arts tijdens een neurologisch onderzoek een aantal testen doen die het vermoeden kunnen bevestigen of uitsluiten. Vaak is de plek van de hernia ook iets opgezwollen. Met een MRI of een CT-scan kan de arts een eventuele zenuwbeknelling zien en een definitieve diagnose stellen.

Behandeling hernia

In de meeste gevallen gaan de klachten binnen een paar maanden vanzelf over. Rust en fysio kunnen hierbij zeker helpen. Wanneer je echter na meer dan 6 weken geen verbetering bemerkt, dan is het verstandig om een behandelingsplan met je arts op te stellen. Wanneer er sprake is van ernstige, recent ontstane verlammingsverschijnselen of zeer hevige pijnklachten, dan word je vaak op korte termijn geopereerd. Hierbij wordt het weefsel dat tegen een zenuw drukt verwijderd. De beknelde zenuw krijgt dan weer genoeg ruimte waardoor de pijn en klachten verminderen of helemaal verdwijnen.

Complicaties na de operatie

Zoals bij iedere ingreep kan er ook bij een herniaoperatie complicaties optreden. Naast algemene complicaties waaronder nabloedingen en een infectie aan de wond kunnen er specifieke complicaties ontstaan. Zo bestaat er de mogelijkheid dat bij het weghalen van het uitstulpende weefsel het beschermende vlies om de zenuwbaan beschadigd raakt en er vocht lekt. In de meeste gevallen geneest dit vanzelf, maar iemand kan hierdoor wel tijdelijk hoofdpijn krijgen. Wanneer de zenuw zelf beschadigd raakt, dan kan het je krachtverlies in een been en/of voet krijgen of je kunt last krijgen van een gevoelsstoornis(doofheid/tintelingen) in een been en/of voet. Om de risico’s te beperken, wordt er tijdens de operatie gebruik gemaakt van röntgenapparatuur.

Na de operatie

Belangrijk is om de rug na de operatie te trainen om nieuwe irritatie van de zenuw in de rug te voorkomen. Om een sterke rug op te bouwen is intensieve training nodig. Een fysiotherapeut zal je dan ook oefeningen geven om de rug weer belastbaar en sterk te maken. Meestal wordt er al in het ziekenhuis gestart met de fysiotherapie en thuis voortgezet.

 

Bronnen: Maxima Medisch Centrum en Haaglanden Medisch Centrum

Delen:  
7 reacties op “Zo herken je een hernia
  1. Vergeet niet de mogelijkheid dat een hernia ook naar binnen kan uitpuilen. Dit is op foto’s niet te zien en op een scan ook niet altijd goed.
    Mijn klachten zijn maandenlang als geen hernia en zelfs psychosomatisch bestempeld. Tot er een MRI werd gemaakt die door een andere neuroloog werd bekeken. Toen ben ik met spoed geopereerd.
    Dus vraag bij duidelijke hernia klachten, maar geen duidelijke beeldvorming, echt om verder onderzoek! Ik heb blijvende schade omdat ik dit uit onwetendheid niet heb gedaan!

    Geschreven door Suzan op
  2. Mijn hernia begon door een doof gevoel in schaamstreek en bil. Hierdoor kon ik niet uitplassen en fietsen. De vervangende huisarts vond dat ik na 6 weken maar eens terug moest komen. Was het dan niet weg dan had ik een vernauwing, zei ze. Het ging niet weg maar omdat ik geen pijn had, werd ik niet doorverwezen. De doofheid trok steeds verder tot ik een klapvoet kreeg. De behandelend chiropractor verzocht de huisarts dringend op een doorverwijzing. Die ik dan eindelijk na 6 maanden kreeg mede omdat ik toen ook pijnklachten had. Na een MRI bleek dat ik onmiddellijk geopereerd moest worden.
    Ik heb nog steeds geen gevoel in mijn bil en hamstring. Ook mijn voet is gedeeltelijk doof gebleven.
    Ik doe veel rug oefeningen, zoals de plank en loop veel. Ik raad iedereen aan: zeg altijd dat je ondraaglijke pijn hebt. En als je een dove schaamstreek hebt dan kan dat leiden tot incontinentie! Wees zelf alert en eis een MRI.

    Geschreven door Manon op
  3. @Manon

    Wat klinkt jou verhaal bekend……
    Bij mij was het de fysio die heel hard heeft aangedrongen op beter onderzoek. De artsen zeiden bij mij ook dat het een versmalling was, maar de 2 hernia’s zagen ze over het hoofd.
    Dat ik niet meer kon lopen en mijn urine liet lopen, zou tussen mijn oren zitten.

    Geschreven door Suzan op
  4. Ik heb jaren geleden een rechtszijdige hernia gehad vanuit mijn onderrug. Veel pijn door mijn been en ik kreeg een klapvoet. Had al vaak rugklachten en deed oefentherapie daarvoor. Ik kreeg toen manuele therapie van Andre die ook voor osteopaat heeft geleerd. Hij heeft mij in acht behandelingen weer letterlijk op de been gekregen. Mijn klapvoet herstelde toen ook geleidelijk. Ben trouw mijn oefeningen blijven doen en het gaat nu op mijn 68ste zo goed dat ik alleen in een basis-verzekering zit. Bedankt Andre de Leng.

    Geschreven door Ina Koning op
  5. Ik had alle symptomen van een Hernia. Na verschillende fysiotherapeutische behandelingen
    werd de pijn alleen maar erger. De huisarts verwees mij door naar een orthopedische chirurg
    er werd een MRI gemaakt maar men kon niets vinden. Advies terug naar fysiotherapie. Weer na verschillende behandelingen werd de pijn niet minder maar erger. Een vriend van mij adviseerde
    mij gaat toch naar Rotterdam naar het Medisch Centrum voor Staturele Aandoeningen en vraag daar om een behandeling bij de heer Breukhoven. Deze dokter constateerde bij mij een beenlengte
    verschil en dis balans in mijn spieren waardoor er verschillende blokkades bij bewegen in mijn rugwervels ontstonden. Na bio acupunctuur en manuele therapie verder er therapeutische zooltjes aangemeten die gelijk gemaakt werden. Gelukkig vergoede de verzekering de behandeling en de zooltjes dus ik hoefde bij de balie niets te betalen. Na plusminus anderhalf uur waren mijn rugklachten
    weg. Jammer dat ik daar niet eerder na toe gegaan was. Het is nu 4 maanden geleden nog steeds geen rugpijn.

    Geschreven door Jan Reus. op
  6. Onderzoek uit 2013 :

    1200 Willekeurige mensen van straat geplukt om gratis een MRI scan uit te voeren.. wat bleek bij maar 33 procent werd een afwijking ofja zo noemen ze het gevonden.. maar van al de 1200 personen had niemand geen pijn klachten,

    Een hernia betekent niet standaard pijn, pijn word aangestuurd vanuit de hersen, meer info over chronische rug pijn, waar je maar niet vanaf komt.

    TMS the mind body syndrome of lees het boek van Dr Sarno Healing backpain, een wereld gaat voor je open waar je nog geen weet van hebt. ( je moet wel engels kunnen) duizenden mensen zijn hier door genezen, uiteraard moet je zelf wel eerst goed laten onderzoeken door een dokter, om uit te sluiten dat je kanker of infecties hebt,,

    Maar laat je niet bang maken door het woord hernia of uitpuilende wervels, angst voedt pijn en dan word het chronisch en kom je in een visuele cirkel, ik raad iedereen met chronische pijn klachten je daar is in te verdiepen.

    Geschreven door Rogier op
  7. Excuses bij 33 % werd een normale ruggenwervel geconstateerd zonder (afwijkingen )

    Geschreven door Rogier op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief