Meningokokkenziekte, hoe kun je jezelf beschermen?

Meningokokkenziekte, hoe kun je jezelf beschermen?

Een meningokokken-infectie kan zeer ernstig zijn. Op het moment dat de bacterie in de bloedbaan terecht komt, dan kan iemand binnen 24 uur overlijden. Er bestaan meerdere varianten van meningokokken, maar voor de W-variant wordt nu gevreesd. Hoe kun je meningokokken krijgen, en hoe kun je jezelf beschermen?

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door meerdere typen meningokokkenbacteriën. Er bestaan een aantal verschillende types, maar in Nederland worden mensen vooral ziek van de varianten B, C, W en Y. Meningokok type W was tot voor kort vrij zeldzaam, maar is nu in opkomst.

Tussen de 10 en 20% van alle mensen draagt ongemerkt de meningokokbacterie bij zich. Zij zijn drager, maar ze lopen niet direct gevaar. Echter, wanneer deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, dan kan het ernstige ziektebeelden geven zoals bloedvergiftiging (sepsis), of hersenvliesontsteking (meningitis of nekkramp). Dit noemt men invasieve ziekten.

Hoe krijg je meningokokken?

De meningokokkenbacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via kleine druppeltjes door de lucht. Doordat de bacterie zich verspreid door kleine druppeltjes in de lucht, kan het worden overgedragen als mensen gewoon met elkaar aan het praten zijn. Maar ook door direct contact zoals zoenen.

De bacteriën kunnen weken tot maanden in de neus- en keelholte blijven zonder de ziekte te veroorzaken. De tijd tussen besmetting en begin van de ziekte ligt meestal tussen 1 en 3 dagen, maar kan soms tot 10 dagen oplopen.

Helaas weet men (nog) niet hoe de bacterie zich ontwikkelt van dragerschap naar infectie. Daarnaast weet men ook niet waarom sommige mensen ziek worden en anderen niet.

Symptomen van meningokokkenziekte

Tussen de 10 en 20% van alle mensen draagt de meningokok tijdelijk bij zich. Echter, zij worden niet ziek en vertonen dan ook geen symptomen. Zo nu en dan dringt de meningokok de bloedbaan binnen. Daar aangekomen vermenigvuldigen de bacteriën zich heel erg snel en scheiden ze giftige stoffen af. In korte tijd kan dan heel veel schade in het lichaam worden aangericht. Door het snelle verloop is de meningokokkeninfectie zo’n verraderlijke ziekte.

Symptomen van hersenvliesontsteking

 • Het eerste symptoom is het hebben van een grieperig gevoel.
 • Dit wordt heel snel opgevolgd door een plotseling hoge koorts, in combinatie met koude rillingen, braken, diarree en hoofdpijn.
 • Buigen van het hoofd is soms pijnlijk. In veel gevallen kan iemand zijn of haar kin niet meer op de borst leggen. Deze nekstijfheid is een symptoom van hersenvliesontsteking.
 • Symptomen bij baby’s zijn: slaperigheid, slecht drinken, huilen op een andere manier dan normaal en zijn prikkelbaar. Vaak huilen ze hard bij het verschonen door luierpijn.

Symptomen van bloedvergiftiging

 • Algemene verschijnselen kunnen verwardheid zijn: plotseling hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
 • Minder bewustzijn of het verliezen van het bewustzijn.
 • Rode plekjes op de huid die overal op het lichaam kunnen zitten. Deze plekken kun je niet wegdrukken. Ze kunnen stervormig worden en de huid kan kapotgaan. Dit kan duiden op bloedvergiftiging. Bij bepaalde varianten van meningokokken zijn deze plekjes niet altijd aanwezig.

Preventie tegen meningokokken

Sinds 2002 kunnen alle kinderen in de 14e levensmaand ingeënt worden tegen meningokok type M en C. Vanaf mei 2018 is deze vaccinatie vervangen door een vaccinatie tegen de meningokokken-typen ACWY.

Aangezien er een opmars te zien is in het aantal mensen met meningokokken type W, krijgen ook tieners een extra inenting tegen de meningokokken-typen ACWY aangeboden. Tieners worden per brief uitgenodigd. Per 1 oktober krijgen alle tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar een brief, en in het voorjaar van 2019 krijgen alle tieners die zijn geboren vanaf 1 januari 2001 tot 1 mei 2004, een uitnodiging voor vaccinatie.

Deze specifieke groep krijgt een uitnodiging, omdat vooral jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar drager en verspreider van de ziekte blijken te zijn. Deze groep heeft vaker een vriendje of vriendinnetje, zoenen vaker, gaan meer uit en komen zo vaker in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zijn. Hierdoor is de kans groter dat zij in aanraking komen met deze bacterie.

Zo’n 1 op de 3 jongeren draagt de bacterie zonder ziek te worden, na het 25ste levensjaar is 5 tot 10% drager. Door jongeren te vaccineren wil men voorkomen dat iemand drager wordt en probeert men een halt te roepen aan de toename.

Wanneer iemand buiten deze groepen valt, maar hij of zijn wil zich wel vaccineren dan kan dat geregeld worden via de huisarts, de reispoli van de GGD of een vaccinatiecentrum. Deze moet dan wel zelf vergoed worden.

Behandeling van meningokokken

Wanneer er is geconstateerd dat iemand meningokokken heeft, dan krijgt iemand antibiotica en een ontstekingsremmer. Het is van belang dat er snel wordt ingegrepen. Van de mensen die herstellen van deze infectie, houdt 30 tot 50% daar blijvende schade aan over. Eventuele gevolgen kunnen zijn:

 • Littekenvorming.
 • Doofheid.
 • Blijvende gewrichtsklachten.
 • Nierproblemen.
 • Bloedvergiftiging kan leiden tot amputatie van ledematen.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer jezelf of je kind bovenstaande symptomen vertoond bel dan direct het noodnummer van de huisarts of 112. De ontwikkeling van de ziekte verloopt snel; als je niet ingrijpt, kan meningokokkenziekte binnen 24 tot 48 leiden tot de dood.

 

Bronnen: RIVM.nl, huidinfo en rodekruis.nl

Delen:  
28 reacties op “Meningokokkenziekte, hoe kun je jezelf beschermen?
 1. Het bevreemd mij dat er voor inentingen gedacht wordt dat het allern jongeren treft. Mijn zwager is onlangs ook overleden aan menigokokkeziekte type W. Binnen 48 uur was hij hersendood en overleden. Hij was net 64 jaar. Ook griep verschijnselen, hoofdpijn, braken hoge koorts, en de hersenvliesontsteking te laat geconstateerd.

  Geschreven door Anoniem op
  • Op alle leeftijden kunnen we toch inenten iedereen kan het krijgen toch

   Geschreven door Willy op
 2. Jongeren tot 18 jaar is wel erg beperkt als je bovenstaande allemaal leest. Leeftijd minimaal optrekken tot 25 jaar!!
  Door symptomen zullen mensen meestal te laat bij dokter zijn, mn in komende herfst/winterperiode. Heel normaal om je eens grieperig te voelen..Wat een enge ziekte.

  Geschreven door Geralda op
 3. Geld zal helaas wel weer de reden zijn om slechts te gaan inenten tot 18 jaar. Notabene de leeftijd waarop het échte uitgaan/vele contacten jongeren, pas is begonnen.
  Een leeftijd tot 25 jaar zal veel effectiever zijn.

  Geschreven door Inge op
 4. belachelijk dat alleen jongeren onder de achttien jaar worden gevaccineerd. Mijn zoon is negentien, gaat veel uit, slaapt te weinig en eet niet altijd gezond genoeg. Ook deze jokeren zouden gevaccineerd moeten worden.

  Geschreven door Jeannette op
 5. Vreselijk! Gecondoleerd. Ik vind het ook raar dat alleen tieners worden ingeënt. Je ziet maar dat je ook op oudere leeftijd nog getroffen kunt worden door deze bacterie. En wat is oud 64 jaar!!! Veel sterkte voor alle betrokkenen. Astrid

  Geschreven door Anoniem op
 6. Het is belaggenlijk dat alleen jongeren de vacancies krijgen, hoe zit dat dan met ouderen? Tellen die niet meer mee? En mensen met een autoiemuum ziekten vallen die ook niet in dit plaatje? Heel raar! !!

  Geschreven door Alias op
  • Ja, Alias, inderdaad belachelijk. Zoals zoveel wat de huidige politiek doet, belachelijk is. De nieuwe godsdienst is geld geworden en dan vooral zo, dat het beschikbaar is voor enkelen en opgebracht wordt door velen die er niet van kunnen mee genieten. Het is een vorm van het modern socialisme.
   Waarom ik er nu politiek bij haal? Gewoon omdat religies en politiek voor het grootste deel invloed uitoefenen op de mensheid die er dom genoeg ook nog achteraan blijft hollen. Je kunt er vanuit gaan dat die enkelen, de z.g. bobo’s, zich echt wel hebben ingedekt en voor een inenting niets hoeven te betalen. De tendens is ook duidelijk. Naast de eerder genoemde paar oud geworden enkelen is het overgrote deel van de ouderen een last voor dit soort onkruid. Die hebben hun leven lang al ingeleverd en nu zij leeg gezogen zijn niet meer van belang. Dat zal niemand zo zeggen, want dat is niet politiek correct en populistisch, maar het beleid is er overduidelijk helemaal op gericht. Pas als erg veel van die lastige ouderen aan de meningokokken ziekte gaat overlijden en het wanbeleid onontkoombaar zichtbaar wordt zullen ook ouderen ingeënt kunnen worden.

   Geschreven door Cees op
   • Volkomen gelijk!!!
    Voorbeeld ik was net de 50 gepasseerd toen ik de pink gebroken had en naar het ziekenhuis ging. Ok , foto maken doktertje erbij en ja meneer daar doen wij niets meer aan daar kunt u wel mee leven ( inderdaad maar toch met beperkingen ,kromme pink kan hem niet meer recht krijgen.) Ik vroeg waarom niet ,waarop op hij letterlijk antwoordde u bent de 50 gepasseerd en daar moeten we op bezuinigen. En daar moest ik het dan maar meedoen. Dat is Nederland . En nu zo’n 16 jaar later merk ik al lang dat het steeds erger word met bezuinigen.
    Ik kan nog heel wat voorbeelden geven maar dan zou ik morgen nog bezig zijn.
    Nog 1 klein voorbeeld ,ik ben bijna 70……………..

    Geschreven door Rob op
   • Agree of ook wel. Helemaal mee eens!

    Geschreven door Rebecca op
 7. Nou, eigenlijk gewoon iedereen moet ingeënt worden, mijn kleinzoon, is nu 4 jaar en gaat sinds een paar weken naar school, genoeg besmettingsgevaar, ik vind dat deze kinderen ook moeten

  Geschreven door Ellen op
 8. Is het mogelijk om deze enting voor eigen rekening te nemen? Zo duur kan het toch niet zijn.

  Geschreven door Marianne op
 9. Ja dat kan. Mijn kleindochters een tweeling van 5 jaar zijn in juni gevaccineerd. Je kunt gewoon de GGD bellen, maar het is niet goedkoop, maar wat is geld als anders je kind doodziek wordt en overlijdt.

  Geschreven door Oma 1957 op
 10. Ik heb zelf als jonge zuigeling een bloedvergiftiging gehad. Heeft dit dan ook met meningokokken te maken?

  Geschreven door José op
 11. Ik ben het er helemaal mee eens over wat hierboven staat . De regering wistvval in 2014 over de ziekte , en heeft er niks aan gedaan . En nu de situatie gevaarlijk is wordt er nog niets gedaan , maar net zoals zoveel dingen deze regering doet komt de mens op de laatste plaats . Weg met Rutten en de rest , geef Wilders een kans zou ik zeggen , die is de enige die voor ons Nederlanders opkomt , alleen zou hij eens op moeten houden met het gezever over moslims , wij wonen nou eenmaal met zijn allen hier en willen allemaal het beste voor onze kinderen .

  Geschreven door Stuurtje op
 12. Mijn kleinzoon heeft dit doorgemaakt (gelukkig géén hersenvliesontsteking) toen hij een paar dagen oud was. Is hij nu immuun?

  Geschreven door Bea op
 13. Inenteen van ouderen? Hoe kom je erbij,laat ze maar de pijp uitgaan want ze zitten toch maar in de weg en ze kosten teveel.DATis de gedachtengang van popie jopie(Rutte) en zijn kliek.Ze geven liever het geld aan de muli aandeelhouders van Shell en Unilever, dan aan de mensen die hard gewerkt hebben waar de NU generatie van profiteerd.Rutte zij wel eens tegen bepaalde mensen dat ze op moesten rotten, ik als echte nederlander zeg dat zelfde nu tegen hem en zijn kliek.

  Geschreven door Piet vd B. op
 14. ja , iedereen kan zich laten enten tegen de meningokokken maar dan moet je het wel betalen. Ik dacht trouwens dat ouderen ook voor een inenting konden gaan? Zonder bijbetaling, maar naar eigen idee. Overigens er zijn zoveel mensen die aan een psuedo dit en dat overlijden binnen paar uur . het is maar of de bacterie de bloedbaan bereikt , dan is het met alles zo gepiept. En last but noyt least er is nag nauwelijks hygiene . Handen wassen voor het eten of na toilket ? Hoesten en proesten in elkaars gezicht tongzoenen ga maar door . Je zlt maar het jhaasje zijn. Of net als ouderen die door een zzp-er geholpen worden die ringen dragen en acrylnagels hebben, geen standaard handen wassen als ze bij een client binnen komen , maar “aan de slag gaan ” en ja ben je toevallig gevoeliger als een ander voor infectie dan ben je door je eigen zorgverleenster het haasje … want weet jij veel wat ze gedaan hebben bij vorige patient ………..? want een zzp kan en doet alles Ik had ook zo een, ringen met vuil dat je de steentjes amper zag en lange acrylnagels en durfde er niks van te zeggen tot ik het wel durfde en zei ze ja kan best geen sieraden , maar ik ben zzpster ik doe wat ik zelf wil .. Toen heb ik dat zo maar gelaten Tenslotte stopte ze met zorgen door ziekte . Nu heb ik een zorgverleenster die eerst de handen wast als ze bij mij komt en geen v u i l jasje draagt waar ze mee bij anderen is geweest , Geen sieraden en geen acrylnagels en ja ook handen wassen tussendoor als het moet Hele verbetering …..

  Geschreven door Rietepiet 80 op
 15. Ik hoor niets over de zwakkere en/of oudere personen, waar grof geld aan word verdiend door de farmaceuten, die elk jaar griepprik krijgen. Deze vaccinatie speciaal voor deze leeftijd zorgen later/straks voor inkomsten voor de staat. RIVM, hoe zit het met de eerste groep, bv ook kinderen met een hartafwijking?

  Geschreven door Pippi op
 16. hoe komt het dat volwassen dit ook kunnen krijgen of geinfecteerd worden. Doordat zij die inenting nooit hebben gehad???

  Geschreven door FoXZuni op
  • 2 maanden geleden kreeg ik vochtblaasjes met een rood kringetje toen is er vocht uitgenomen en een stukje huid en de uitslag was ook inderdaad meningokokken de blaasjes werden korstjes. Ik heb 2 maanden antibiotica gehad en nu is het na twee wk. over nog niet terug gekomen gelukkig!!!

   Geschreven door A.H.van der Kooij 78 jaar op
   • V d Kooij hoe lang duurde het dat u de uitslag kreeg? Want als je binnen 24 uur dood kan zijn moet dat toch wel gelijk te zien zijn.

    Geschreven door Oma Holland op
 17. Ik heb 2 zorgen kindjes
  1 met een stofwisselingsziekte ik ga morgen de huisarts bellen om te vragen wat een verstandige beslissing is voor mijn meiden.

  De prik kost rond de 80 a 90 euro pp

  Geschreven door Lolo op
 18. Ik snap niet waarom er wordt ingeënt tegen de ACWY-variant, terwijl de BCWY het meest voorkomt in Nederland. Het zou fijn zijn als dit nader verklaard kan worden. Vwb de kleine doelgroep is volgens mij eerder verklaard dat er thans nog te weinig is. Men is bezig met meer te “produceren”, alleen is dit een langdurig proces, helaas

  Geschreven door NN op
 19. Hoe zit het met kinderen van 2006? Zijn worden dit jaar geen 14 en vallen ook buiten de inenting van kinderen geboren tussen 2001 en 2004?

  Geschreven door Stanislava op
 20. Hallo! Ik heb toevallig vandaag het vaccin tegen de meningokokken ACWY besteld en is voor eigen rekening ( 60euro) geld maakt me niks.uit als mijn zoontje van twee maar goed beschermd is!

  Geschreven door Van leeuwen op
 21. Mijn kleine lieve buurmeisje Maartje ging dood aan deze verschrikkelijke ziekte.
  Zij was pas 5 jaar.
  Zo erg en zo plotseling, wij zullen haar nooit vergeten, en deze ziekt.
  Laat de kinderen inenten, dat kon toen niet.
  Ben erg blij dat datnu wel kan.

  Geschreven door Rietje op
 22. Wat naar, zeg allemaal ik moeder van 4 kinderen, 11,9,8 2,5 jaar oud… zal morgen ook de huisarts bellen en uitleg vragen hoe en wat .. alle mensen moeten spuit moeten krijgen… priscilla

  Geschreven door Priscilla op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief