Lichamelijke klachten die je nooit mag negeren

Lichamelijke klachten die je nooit mag negeren

Soms geeft je lichaam signalen af die kunnen wijzen op iets ernstigs. Het is daarom niet altijd verstandig, om te denken dat een klacht vanzelf wel over gaat. Welke lichamelijke klachten mag je niet negeren?

Welke klachten vragen om medisch ingrijpen?

Wanneer klachten snel opkomen en ze hebben zich niet eerder vertoond, dan zijn dat in veel gevallen klachten die je serieus moet nemen. Vaak zijn deze zorgwekkender, dan klachten die zich over een langere periode ontwikkelen.

Brandende voeten of benen

In het merendeel van de gevallen komen brandende voeten voor bij aandoeningen van de zenuwen. Het blijkt één van de eerste symptomen van diabetes te zijn. Dit komt omdat het perifere zenuwstelsel is aangetast. Wanneer je last hebt van brandende voeten of benen, laat de huisarts er dan naar kijken.

Pijn op je borst

Pijn of druk op je borst, is niet altijd direct een indicatie van hartklachten. Ook stress, slokdarmkrampen, hyperventilatie of een ontsteking kunnen een scherpe pijn op de borst veroorzaken. Echter, wanneer de pijn gepaard gaat met zweten, kortademigheid of misselijkheid dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Neem altijd het zekere voor het onzekere.

Plotselinge hoofdpijn

In de meeste gevallen is hoofdpijn heel vervelend, maar niet levensbedreigend. Echter, wanneer de hoofdpijn acuut is en gepaard gaat met nekpijn, dan kan dit duiden op een hersenvliesontsteking. Wanneer je ouder bent dan 50 jaar en je voelt een nieuw soort, heftige en bonzende hoofdpijn of pijn aan de slapen? Ga ook dan naar de huisarts. Dit kan wijzen op een hersentumor of een ontsteking van een bloedvat in het hoofd.

Plotseling gewichtsverlies

Er is pas sprake van plotseling gewichtsverlies wanneer je (ongewenst), in 1 maand 5% gewichtsverlies hebt ervaren, of 10% gewichtsverlies in het afgelopen half jaar. Er zijn vele oorzaken van plotseling gewichtsverlies. Zo kan het komen door een verhoogd energieverbruik, waarbij je minder voedingsstoffen opneemt dan dat je binnenkrijgt. Dit kan komen door bepaalde chronische infectieziekten, ontstekingen, COPD, het gebruik van drugs of extreme lichamelijke activiteit (zoals veel sporten). Maar het kan ook komen door het verlies van voedingsstoffen. Dit kan komen door diabetes en bepaalde darmziekten, waarbij het lichaam veel voedingsstoffen verloren laat gaan en er niet genoeg wordt opgenomen. Daarnaast wordt kanker vaak geassocieerd met onverklaarbaar gewichtsverlies, net als problemen met je hormoonstelsel.

Lichtflitsen

Vlekjes in het gezichtsveld komen bij veel mensen voor. Ze worden veroorzaakt door troebelingen in het glasvocht en zijn meestal onschuldig van aard. Echter, wanneer je lichtflitsen in het oog ervaart dan kunnen deze veroorzaakt worden door een netvliesloslating. Belangrijk hierbij is om te testen of de flitsen in één oog of in allebei je ogen voorkomen. Vaak verdwijnen deze flitsen vanzelf, maar aanhoudende flitsen die gepaard gaan met vele zwarte vlekjes in het gezichtsveld, zijn een reden om onmiddellijk naar je huisarts te gaan.

Kortademigheid

Er bestaan veel oorzaken voor kortademigheid, de één is wat onschuldiger dan de ander. Hartfalen kan één van de oorzaken van kortademigheid zijn. Wanneer iemand last heeft van hartfalen kan hij of zij al kortademigheid worden na een kleine inspanning maar ook zonder enige inspanning. Dus ben je langere tijd regelmatig kortademig, ga dan naar je huisarts. Helemaal wanneer dit gepaard gaat met pijn op de borst, koorts, een piepende ademhaling of extreem gehijg.

Opgezwollen benen

Opgezwollen benen wordt veroorzaakt door een plaatselijke ophoping van lichaamsvocht (oedeem). Vele dingen kunnen hier de oorzaak van zijn. De meeste zijn onschuldig en kunnen vrij gemakkelijk verholpen worden. Andere zijn ernstiger. Het kan namelijk wijzen op hartfalen, schildklierproblemen of een nierziekte. De nieren zijn dan niet meer in staat om genoeg vocht en zout uit je bloed te filteren. Dat stapelt zich onder andere in de benen op. Wanneer een gezwollen been plotseling opkomt, dan wijst dit meestal op een acute verstopping van een ader of lymfevat. De meest voorkomende oorzaak is een diepe veneuze trombose. Met andere woorden een bloedprop die een ader verstopt. Vaak heb je dan ook pijn in de kuit en het been kan wit zijn en klam aanvoelen.

Hevige buikpijn

Buikpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen is de oorzaak van buikpijn niet ernstig. Wanneer je hevige buikpijn hebt, die in aanvallen optreedt dan kan dit duiden op galstenen en nierstenen.

Langdurige vermoeidheid

We zijn allemaal weleens een keer vermoeid, maar ben je langdurig vermoeid of echt uitgeput, dan is er misschien iets aan de hand. Bij chronische vermoeidheid zijn mensen continue moe bij de minste inspanning. Men spreekt van het chronisch vermoeidheidssyndroom, als de vermoeidheid samengaat met klachten zoals spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en een algeheel gevoel van malaise.

Aanhoudende koorts

Koorts wordt in de meeste gevallen veroorzaakt, doordat ziekteverwekkende bacteriën of virussen het lichaam binnendringen. Het is een belangrijk mechanisme van ons lichaam bij de bestrijding van ziektekiemen. Wanneer de koorts samenvalt met een verkoudheid dan is het vaak niet nodig om je zorgen te maken. Maar je moet wel contact opnemen met je huisarts wanneer:

 • Er geen duidelijke oorzaak is voor de koorts.
 • De koorts samen gaat met bijvoorbeeld buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen en/of een overdreven suf- en slaperigheid.
 • De koorts langer dan 12 uur aanhoudt.

Vage onverklaarbare pijnen

Gedurende langere tijd nergens zin in hebben, somber, pijn in je ledematen hebben en lusteloos zijn. Dit kunnen signalen zijn die kunnen wijzen een depressie. Helaas zoeken veel mensen geen hulp, vaak omdat ze denken dat hun probleem niet ernstig genoeg is. Echter, een arts zal deze klachten altijd serieus nemen, en met hulp is er vaak iets aan te doen.

 

Bronnen: webmd.com en hartstichting.nl

Delen:  
28 reacties op “Lichamelijke klachten die je nooit mag negeren
 1. Zelf heb ik altijd angst en heel veel driftbuien tegen mij man .En ik neem mij vaak voor om rustig te blijven maar het lukt mij niet Slaap slecht veel moe ik ben 73 jaar en mijn man is 77 jaar soms zie ik het echt niet meer zitten .Wat kan ik doen ? Met vriendelijke groeten ada santing

  Geschreven door Kyralin op
  • Bezoek uw huisarts en laat u onderzoeken op een hoormoonstoornis en/of laat u doorverwijzen naar een psycholoog om de angstgevoelens weg te nemen en beter met uw driftbuien om te gaan.

   Geschreven door Naam op
   • Het zou inderdaad een hormoon- storing kunnen zijn of een op opname probleem van bijv vit B12. Een tekort hieraan kan ook vele ( en soms ernstige ) problemen veroorzaken , ook psychische.

    Geschreven door GLW op
    • heb ook vit. B12 te kort gehad en zeer ellendig van geweest,is opgelost met een supp.van B12 en na een paar maanden terug in orde

     Geschreven door annie op
  • probeer te mediteren , je kan het leren op google , joutube hoe mediteren , het zél je leren inzien hoe je moet omgaan met angst en driftbuien , maar geef jezelf hier een lange tyd voor het zal je helpen
   veel succes toegewenst en veel beterschap

   Geschreven door william op
 2. Ik ben constant moe wat ik ook doe. Ik ben diabetes type 2 al 5 jaar en ik ben psychisch ziek en een langzame schildklier. Toen ik jong was had ik al zware vermoeidheid nooit hebben de doktoren mij nooit onderzocht en dat ik nu ziek ben is het alleen erger geworden. Ik ben al beperkt en dan komt er dit ook nog bij. Ik zou dit zo graag willen wat dit is.

  Geschreven door Steenbok 13 op
 3. Een nuttige artikel. Maar het meeste klachten die bovengenoemd zijn krijgen niet veel aandacht van de huisarts /artsen! Je krijgt paracetamol de ” universele ” panacee, de ‘ wonder ‘ middel. Ik heb het elke nacht last van zeer hevige bovenbuik pijn aanvallen gepaard met ontzettend gigantische pijn op de borst, tegelijkertijd zeer hoge bloeddruk, boven 220/115, ik krijg geen gevoel in mijn benen, ik word helemaal grauw en bleek van kleur. Mijn hart fibrileeert, en ik ben kortademig. Deze klachten heb ik al meer dan een jaar. Nu, elke nacht. Ik leef met de dag. Behalve losartankalium voor hoge bloeddruk, die niet helpt, ik krijg paracetamol en that it. Mijn leven is een gruwelijke nachtmerrie geworden. Van de medici krijg ik geen
  hulp. Hoe moet ik verder? Ik ben 54 jaar oud. Ik ben bang dat op korte termijn mijn leven zal abrupt stoppen. Artsen weigeren mij verder te onderzoeken. Ik leef met morfine, die ook geen oplossing is. Door morfine mijn darmen werken niet meer. Ik heb het bodem van wanhoop bereikt.

  Geschreven door Minerva op
  • Ga een fietstest aanvragen .
   En daarna onderzoek gehad van de doorbloeding van de Hartspier
   Daar is bij mij uit gekomen dat mn halskransslagader voor meer dan 70 procent dicht zat.
   Er is een stent geplaats in mn hals kransslager ader
   Daarna ging t beter met mij
   Later nog wel weer gekatheteriseerd
   Ga stappen onder nemen en ga naar de cardioloog

   Geschreven door T.s op
  • ik heb ook altijd buikpijn en een brandende pijn op de borst rug en armen. Ik krijg ook paracetamol.Maar niets helpt. Slaap heel slecht. Bloeddruk in hoge pieken. Ik kom er ook niet verder mee. Ik heb een medicijn D.N.A test laten doen. daar is me wel veel duidelijk geworden. Voor een groot gedeelte ligt het in de genen. Maar je weet beter wat en welke medicijnen goed of niet helpen. Paracetamol is helemaal niet goed voor mij. Nu ik het wat minder neem voel ik me niet meer zo hopeloos ziek. Ik wens je veel sterkte

   Geschreven door prinsesP op
 4. @Minerva. Ik zou toch eens kijken naar de oorzaken, ook van de hoge bloeddruk. Zoals voeding. Teveel snelle suikers en tyraminerijke voeding kunnen ontregelend werken. De inname van teveel suikers kan leiding tot insulineresistentie en metaboolsyndroom, wat allerlei klachten kan geven. Beter zorgen voor complexe koolhydraten, voldoende eiwitten, vetten en vezels. En bij elke lichamelijke klacht spelen ook emotionele factoren.
  Ook kan je tekorten aan allerlei voedingsstoffen hebben. Bloedonderzoek zegt niet zo heel veel. Denk aan magnesium en allerlei vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren..
  Allerlei medicijnen zorgen ook voor tekorten aan voedingsstoffen omdat ze de biochemie van je lichaam verstoren. Op internet kan je genoeg vinden over natuurlijke remedies bij hoge bloeddruk.
  Niet zomaar stoppen met medicijnen. Overleg ook over eventuele andere medicatie. Ben je vrouw? Als je hormonale anticonceptie hebt gebruik tijdens je vruchtbare jaren kan je daar ook nog de ontregelingen van hebben.

  Geschreven door Anoniem op
 5. Hoi hoi ik heb ook een vraagje..
  Ik ben al langere tijd benauwd/lucht te kort.

  Ik ben door de hele medische molen geweest en ben gewoon gezond. Geen astma of bronchitis. Goede long inhoud. En geen last van hyperventilatie. En me hart is in orde.

  Deze klacht heb ik eerder gehad en na het verwijderen van me spiraal verdwenen me klachten langzaam maar zeker.. nu heb ik de zelfde klachten weer en heb voorkort een operatie ondergaan. Een kininplantaat! Nou ben ik bang dat ik hier dus de klachten van krijg. Dus weer laten verwijderen..

  Ik het ziekenhuis vinden ze het raar en denken hun niet dat dit de oorzaak kan zijn.. en omdat ik zelf geen dokter ben weet ik het nu even niet meer. Maar blijven de klachten wel toenemen en belemmert het me al zo erg dat sporten, fietsen en traploper al moeizaam gaat en soms gewoon niet. 

  Geschreven door Saskia op
 6. Goedemiddag ben een man van 34 jaar de meeste klachten te lezen komt.het bij mij voor.bloedonderzoek.late doen niks loop nu blij de psygoloog.

 7. ik wordt s nachts regelmatig wakker van pijn aan mijn anus .echt een zeer harde pijn .als of je net naar de wc .hebt geweest en hard moet af gaan .maar ik heb da zo .na 10min verdwijnt het weer .
  heb ook regel matig pijn aan mijn penis .die pijn gaat van aan begin tot aan de eikel .
  zijn er mensen die dit erkennen .ben 54jaar

  Geschreven door bruno op
  • Bruno, eerste herken ik, heb dat ook af en toe, heel vreemd. Tweede herken ik niet, want heb geen penis. ?

   Geschreven door Bea op
  • Misschien de prostaat na laten kijken?

   Geschreven door ruud op
 8. Probeer eens Vitamine D3 3000IE eenmaal in de twee dagen om mee te beginnen.

  Geschreven door RGMV op
 9. Ik heb steeds last van blauwe lippen na inspanning ( ik ben sportlerares ) .. ben niet benauwd ofzo …

  Geschreven door danielle op
 10. Bb ik ben een vrouw van 41 ik ben al vijfjaar mijn reuk kwijt ik veel barsjes op mijn tong me tong doet zo zeer ik ben radeloos weet niet meer wat ik moet doen of proberen dokter weet ook geen raad o wat kan ik doen om geholpen of deraf te komen

  Geschreven door Bb op
 11. @Bb wat die tong betreft hoor ik deze klacht veel op het forum vrouwenovergang. Je kunt al10 vantevoren vele klachten ontwikklen. Aangezien de slijmvliezen droger worden dus ook die in je mond, ben je veel vatbaarder voor allerlei infecties en irritaties. Zelf gebruik ik Membrasin tegen droge slijmvliezen en helpt ook dus tegen droge ogen. Verder ben ik allergisch geworden voor de reguliere tandpasta en gebruik nu speciale tandpasta voor de droge mond. Ook zijn er gels die de mond wat soepeler maken en beschermen tegen droogte. Succes en hopelijk kom je er vanaf.

  Geschreven door Ingrid op
 12. Hoi ben vrouw heb 3 kinderen mijn vraag is ik ben altijd moe en ik heb vaak hoefd pijn ook hele erg ik wil altijd iets met mijn kinderen doen zo als met hun spelen maar ik kan helaas niet dat ik te moe ben..ik ben 35 jaar ?

  Geschreven door Mama op
 13. Grappig,
  Kreeg 4 weken geleden een soort spinnenweb in 1 oog. Las op internet dat dit een veelvoorkomende onschuldige klacht is, dus ……!

  Ik moest van mijn man persé naar de huisarts die me doorstuurde naar de oogarts. 2 scheurtjes in mijn netvlies. Nét op tijd!

  zo zie je maar weer…….!

  Geschreven door X op
 14. met eten slikken pijn in het midden van de borst,heb toch maar even de doctor gebeld om te laten kijken.
  geen koorts gelukkig dus zal wel een ontsteking zijn in de slokdarm gebeurd wel vaker

  Geschreven door jack op
 15. ik heb al een hele tijd pijn in mijn onderkant van de buik en in mijn onderrug bij de bil, ik heb een rug operatie in het verleden gehad en daarna nog wel eens op mijn rug gevallen. Nu is het de laatste tijd wel erger geworden en ben bij de dokter geweest. er is een radiologie onderzoek geweest van mijn onderbuik en de nieren maar niks gevonden. Nu moet ik terug bij de dokter komen voor meer te bekijken wat er kan zijn. zelf denk ik aan litteken weefsel .Daar ik verschillende keren aan mijn buik ben geopereerd en mijn baarmoeder ook is verwijderd.
  Mijn vraag is wat kan er nog meer zijn waar ik aan moet denken???

 16. Goedemorgen.
  Sinds december JL licht in het hoofd.
  In de avond uren tintels in mij lichaam.
  Net stroom stootjes.

  Soms pijn steken onder in mijn linkervoet.

  Veel last van mijn nek en schouders en meer hoofdpijn.
  Wordt dan wakker met dikke ogen.
  Begin meer en meer in een angst televen.

  Dokter geweest bloed geprikt.
  Bloeddruk was goed (zoals altijd ?)
  Ben onzeker en denk aan de meest gekste ziektes wat het zou kunnen zijn.
  Paracetamol helpt niet echt.

  Vrouw van 48 met 2 kinderen

  Geschreven door Lu-Odanya op
 17. Hoi ik heb elke dag hoofdpijn al 7j maar heel men verhaal staat hier ook op tussen hersentumor maar zou ik het hebben? Moet nog een maand wachten dan pas wil mama terug naar de dokter omdat er nu vastgesteld is…. dat ik migraine heb ik heb alle symptomen van een hersentumor maar alleen val ik niet flauw , ik heb zoveel stress ? als ik dat heb

  Geschreven door Shirley op
 18. Hallo,

  Ik heb nu bijna 2 maanden last van mijn linkerborst eronder ik heb ook zweetklachten en ben ook misselijk het trekt ook door naar mijn linkerarm en rug. Later ontdekte de huisarts dat het een keelontsteking is. Terwijl ik nooit ziek ben. Ik vindt het raar wat mankeer ik?.

  Geschreven door Natas op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief