Waarom goed kauwen gezond is

Sappen en smoothies zijn razend populair. Het is een snelle manier om veel gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar door deze stijgende populariteit kauwen we steeds minder. Dat is jammer, want kauwen is heel gezond.

Kauwen is belangrijk voor de spijsvertering, is goed voor de gezondheid van je mond en voor nog veel meer.

Start je spijsvertering

Kauwen is de start van je spijsvertering. Je kauwt het voedsel fijn en je maakt het zo toegankelijk voor de spijsverteringsenzymen uit het speeksel en later ook voor de bacteriën in de darmen. Goed kauwen zorgt voor een betere vertering omdat goed gekauwd voedsel een groter oppervlakte heeft waardoor voedingsstoffen makkelijk worden opgenomen en afgebroken. Door goed te kauwen geven de hersenen een seintje aan het spijsverteringsstelsel dat deze zich moet voorbereiden op de komst van voedsel.

Goed voor de speekselproductie

De speekselklieren produceren speeksel zodra je eten ziet, ruikt of proeft, maar ook door te kauwen stijgt de speekselproductie. Vervolgens maken enzymen in je speeksel een begin met de spijsvertering. De speekselenzymen breken zetmeel af en zetten het om in glucose. Speeksel zorgt er ook voor dat je het voedsel makkelijk door kunt slikken. Kauw je niet goed, dan kan het speeksel zich minder goed vermengen met het voedsel waardoor bepaalde voedingsstoffen minder goed afgebroken kunnen worden.

Beschermt je tanden en kiezen

Volgens tandartsen zorgt verslapping van de kauwspieren voor een verzwakking van de kaken zelf waardoor het gebit kwetsbaar wordt. Het speeksel dat je produceert tijdens het kauwen beschermt je tanden. Het bevat namelijk beschermende eiwitten die een beschermlaag op je tanden en kiezen vormen, waardoor er minder bacteriën hun gang kunnen gaan, er minder tandplak wordt gevormd en dus minder gaatjes ontstaan.

Zorgt voor een verzadigingsgevoel

Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je hersenen het verzadigingshormoon aanmaken. Dus iemand die goed kauwt eet automatisch langzamer waardoor de hersenen voldoende de tijd hebben om het verzadigingshormoon aan te maken. Als je te snel eet dan eet je waarschijnlijk meer dan nodig omdat je alles al op hebt voor dat dit ‘verzadigingshormoon’ vrij komt en zijn werk heeft kunnen doen.

Voor een beter geheugen

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat goed kauwen het geheugen mogelijk verbetert. Door te kauwen neemt de doorbloeding van bepaalde hersengebieden toe en gaat de hartfrequentie omhoog.

Tegen winderigheid

Goed kauwen voorkomt een teveel aan bacteriële fermentatie en gasproductie. Wanneer je niet goed kauwt kunnen de te grote stukken niet goed verteerd worden. Hierdoor ontstaat er een teveel aan gassen in je darmen. Met als gevolg dat je winderig wordt maar ook dat je een opgeblazen gevoel krijgt en andere problemen met je spijsvertering zoals diarree, constipatie, buikpijn en krampen kunnen hierdoor ontstaan.

Hoe vaak moet je dan kauwen?

Er zijn vele studies gedaan naar hoe vaak je op een hap moet kauwen. Het resultaat verschilt behoorlijk per studie maar de gemiddelde hoeveelheid ligt op 40 keer kauwen per hap! Nu is dat behoorlijk veel voor de meeste mensen. Maar je kunt beginnen met het nemen van kleinere happen, rustig aan tafel te gaan zitten en voor elke maaltijd de tijd nemen en dus niet voor de tv eten, en door pas de volgende hap te nemen nadat de vorige helemaal is doorgeslikt.

 

Bronnen: Dental Clinics en AD

Delen:  
reactie op “Waarom goed kauwen gezond is
  1. Wooow! OOrman

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief