Winderigheid kan een probleem zijn

Winderigheid kan een probleem zijn

Iedereen laat gemiddeld zo’n vijftien winden per dag. Maar wanneer je last hebt van extra gasvorming, dan kan winderigheid een vervelend probleem zijn. Helemaal wanneer je geen controle hebt over het laten van winden. Waardoor ontstaat deze extra gasvorming?

Wat is winderigheid?

In onze darmen zit er een bepaalde hoeveelheid gas. Dit gas komt daar door:

 • Lucht inslikken
  Iedere keer dat je slikt, gaat er een beetje lucht mee naar binnen.
 • Bacteriën
  In je darmen bevinden zich allerlei bacteriën. Deze bacteriën verwerken in de dikke darm de onverteerde voedselresten die daar aankomen. Bij dit verwerkingsproces komen er veel gassen vrij.
 • Bloedsomloop
  Er bestaat een uitwisseling van gas uit het bloed aan de darmen en weer van de darmen aan het bloed.
  Deze darmgassen verlaten het lichaam in de vorm van een wind. In de darmen zijn deze gassen reukloos. Als gevolg van zwavelverbindingen die vrijkomen bij de afbraak van eiwitten kan een wind gaan stinken. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft dus onder andere te maken met de voeding en de darmflora.

Oorzaken van extra gasvorming

Extra gasvorming waardoor iemand last heeft van winderigheid kan veroorzaakt worden door:

Inslikken van te veel lucht

Als gevolg van stress, roken, kauwgom kauwen krijg je indirect veel lucht binnen. Ook kan een niet goed zittend kunstgebit, te snel praten, te snel eten en drinken hiervoor zorgen. Hierdoor komen er grote hoeveelheden lucht in je darmen, wat winderigheid kan veroorzaken.

Bepaalde voedingsmiddelen

Zoals bij de meeste mensen wel bekend is kunnen bepaalde voedingsmiddelen voor extra gasvorming zorgen. Denk hierbij aan: peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en lightproducten. Dit komt doordat bijvoorbeeld uit bepaalde peulvruchten, groenten en fruit de koolhydraten niet helemaal worden verteerd en opgenomen in de dunne darm. Daardoor komen deze onveranderd in de dikke darm waar ze door de darmflora bewerkt worden. Extra gasvorming is dan het gevolg. Ook fructose in fruit en vruchtensappen en sorbitol worden minder goed verteerd en opgenomen. Daarnaast is het eten of drinken van voedingsmiddelen die veel lucht bevatten zoals: frisdranken, bier, slagroom, soufflé, brood en omelet een oorzaak van extra gasvorming.

Medicijnen

Medicijnen met een laxerende werking, zoals zemelen, vezelpreparaten en lactulose, kunnen veel gasvorming veroorzaken.

Aandoening

Er zijn verschillende aandoeningen die voor extra gasvorming en dus winderigheid kunnen zorgen. Denk hierbij aan:

Wanneer naar je huisarts?

We praten van abnormale winderigheid, ook wel flatulentie, wanneer iemand meer dan 25 winden per 24 uur. Wanneer iemand hier zelf of zijn of haar omgeving geen last van heeft, dan is er geen probleem. Echter, wanneer winderigheid aanleiding is tot het vermijden van contacten, waardoor iemand in een sociaal isolement raakt, dan is er wel een probleem. Een bezoek aan de huisarts is dan ook zeker aan te raden. Dan geldt ook wanneer je naast winderigheid ook last hebt van: diarree met slijm en/of bloed, een ander ontlastingspatroon dan normaal, aanhoudende buikpijn of gewichtsverlies.

Behandeling winderigheid

Eerst zal gekeken worden of de winderigheid een gevolg is van een onderliggende ziekte. Wanneer dat het geval is, dan zal deze behandeld worden. Verder bestaan er geen medicijnen of therapieën om winderigheid te behandelen. De behandeling bestaat dan ook uit het aanpassen van bepaalde leefregels en voedingsadviezen.

Wat kun je zelf doen?

Helaas is de oorzaak van extra gasvorming niet altijd duidelijk. Echter, er zijn een aantal dingen die jezelf kunt doen om winderigheid te voorkomen en te bestrijden:

 • Eet regelmatig
 • Eet rustig en kauw je eten goed
 • Praat niet zoveel tijdens het eten
 • Vermijd de producten die juist voor extra gasvorming zorgen, zoals: koolzuurhoudende frisdranken, bier, lightproducten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, knoflook etc.
 • Kauw niet op kauwgom
 • Stop met roken
 • Voorkom obstipatie door gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding te gebruiken. Drink daarbij dagelijks minimaal 2 liter.
 • Je kunt overwegen om dimeticon en/of probiotica te gebruiken. Probiotica veranderen de bacteriële verhoudingen in de dikke darm. De toegediende bacteriën kunnen de groei van de dikke darm onvriendelijke bacteriën verdringen en onderdrukken. Dit kan een gunstig effect hebben op de winderigheid. Dimeticon verlaagt de oppervlaktespanning van de darmwand, waardoor de gasbelletjes oplossen.

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting en Huisarts en Wetenschap

Delen:  
9 reacties op “Winderigheid kan een probleem zijn
 1. Goedemorgen, heb wel een probleem. De laatste paar maanden heb ik veel last van winderigheid en opgezwollen gevoel en mijn buik…

  Geschreven door Nita op
  • Goedemorgen, grote kans dat je verstopt zit, veel drinken en bewegen helpt daarvoor en anders contact met de huisarts opnemen

   Geschreven door Christien op
  • Zou naar je voedingspatroon kijken, misschien goede probiotica. Een natuurgenezer zou je advies op maat kunnen geven. Kan bijvoorbeeld zijn dat je te weinig maagzuur hebt, waardoor een slechtere vertering. Wat je darmen betreft ook denken aan oplosbare vezels, zoals psyllium.

   Geschreven door C. op
 2. Vergeet ook bepaalde hiv medicatie niet.

  Geschreven door Poes Snoopy op
 3. Goedemorgen , ik ben bijna 65 en heb al mijn hele leven last van GEEN winden kunnen laten ….
  Ook al woog ik altijd maar 52 kg, mijn tailleomtrek s’morgens kon tegen s’avonds 10 a 12 cm meer zijn en was mijn buik erg opgezwollen. Volgens de dokter toen had ik prikkelbare darmsyndroom. Maar ik heb nooit diarree gehad. Ik drink wel heel weinig gedurende de dag, heb eigenlijk ook nooit dorst. s Avonds kan ik wel doordrinken. Een gewoonte waar mijn lichaam op gezet is wellicht.
  Ik ben altijd geconstipeerd, die aanleg had ik maar is verergerd door de Oxicontine waarvan ik 40 mg per dag moet innemen sinds de laatste 13 jaar. Door de aanleg en de morfine heb ik tevens ook verteringsproblemen (altijd gehad). Ik ben een heel kleine eter en eet die laatste 13 jaar nog enkel vers fruit en soep (van groenten die ik kan verdragen). Wel drink ik alleen thee en bruiswater, omdat plat water als een baksteen op mijn maag blijft liggen. Ik gebruik al enige jaren probiotica. Ik heb altijd een overvol gevoel. Maar hoe komt het dat ik geen winden kan laten? Iemand zei me dat er iets mis kon zijn met “de klep van beauhin”.??? Op 3 jaar ben ik geopereerd van blindedarm, kan dat er soms iets mee te maken hebben?

  Geschreven door Rosa op
  • Ik denk dat u het bruiswater niet meer moet gebruiken. Daar zit teveel koolzuur in en dat geeft een vol gevoel. Probeer het toch maar met gewoon bronwater zonder prik en rustig drinken.

   Het beste met u.

   Geschreven door Daantje op
 4. Hoe zit het als je je winden niet ’tegen’ kan houden, maar ze er zomaar uitfloepen?
  Vooral met opstaan uit een stoel of gewoon met lopen heb ik daar wel eens last van.

  Is daar nog iets over te vertellen hoe dat komt of hoe tegen te gaan?
  Heb daar nooit eerder last van gehad

  Geschreven door Monique op
 5. Even opgezocht: Dimeticon is een anti-luis en anti-neten middel en is bedoeld voor uitwendig gebruik …. Hoezo gebruiken?

  Geschreven door Frank op
  • Belachelijk dat dit middel wordt geadviseerd door een arts.
   Zeker een dierenarts.

   Geschreven door Jack. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief