Wist je dit over lightproducten?

Veel mensen grijpen in de schappen naar de light versie van een product om zo minder suikers naar binnen te krijgen en dus gezonder te eten en te drinken. Maar klopt dit wel? Wij hebben een aantal onderzoeken op een rij gezet over lightproducten die je misschien nog niet kende.

Lightproducten

Wanneer er op het etiket van een product het woord ‘light’ staat dan wil dat zeggen dat het voedingsmiddel minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suikers bevat. In het geval van chips zit er 33% minder vet in en light jam bevat 33% minder suiker. Bij frisdrank scoort light zelfs wel 100%. Dat klinkt goed, zeker als voor de mensen die op de calorieën letten. Toch is het niet alleen maar positief.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een chemische zoetstof met een lage calorische waarde die veel wordt gebruikt ter vervanging van suiker in allerlei light- en dieetproducten. Inmiddels zit het in naar schatting ongeveer 6000 producten in de Nederlandse supermarkten. Denk hierbij, naast alle lightproducten, ook aan muesli, kauwgom, zoetjes, pepermunt, frisdranken, vruchtensappen, sportdranken, candybars maar ook aan kauwbare vitaminepillen Deze chemische zoetstof die gebruikt wordt om suiker te vervangen in lightproducten, is misschien wel tor 200 keer zoeter dan suiker. Daarom wordt maar een heel kleine hoeveelheid per portie gebruikt.

Bij het afbreken van aspartaam in het lichaam ontstaat een kleine hoeveelheid methanol. Het lichaam maakt zelf ook een beetje methanol aan. In grote hoeveelheden kan methanol gezondheidsproblemen zoals blindheid veroorzaken. Maar een schadelijke hoeveelheid methanol zit alleen in zelf gestookte jenever die ondeskundig wordt gemaakt.

Zorgt voor gevaarlijk buikvet

Kunstmatige zoetstoffen blijken de link tussen zoetigheid en calorieën in onze hersenen te verzwakken. Een studie van het ‘Journal of the American Geriatrics Society’, toont aan dat mensen die light dranken consumeren, drie keer zoveel buikvet hebben in vergelijking tot mensen die deze drankjes niet drinken. In deze studie hadden de mensen die iedere dag light dranken dronken aan het eind van de studie een buikomvang die met 8,13 cm was toegenomen. De mensen die zo nu en dan een light drankje namen hadden een toename van 4,57 centimeter.

De toename van buikvet zorgt voor een verhoogde kans op cardiovasculaire ziekten, ontstekingen en type 2 diabetes. De onderzoekers zijn, met de onderzoeksresultaten in de hand, ervan overtuigd dat frisdranken zonder of met weinig calorieën, schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Suikervrije frisdranken bevatten vaak onder andere aspartaam die een drankje 200 keer zoeter maken dan met suiker. Kunstmatige zoetstoffen verzwakken dus de link tussen zoetigheid en calorieën in onze hersenen. Het gevolg is dat het lichaamsvet toeneemt net als het verlangen naar zoetigheid.

Verhoogt de kans op nierproblemen

Onderzoekers aan de Harvard Medical School bestudeerden een groep van meer dan 3000 vrouwen gedurende 11 jaar en ontdekten dat de consumptie van light frisdrank de gezondheid van de nieren negatief kan beïnvloeden. Dit was vooral het geval wanneer de vrouwen meer dan twee glazen light frisdranken per dag dronken. Bij vrouwen die frisdranken dronken die waren gezoet met suiker, werden geen nierproblemen geregistreerd. De onderzoekers zijn er zich van bewust dat er veel meer onderzoek nodig is. Echter, ze zijn er van overtuigd dat het onderzoek wel degelijk suggereert dat het drinken van kunstmatig gezoete frisdrank geassocieerd kan worden met een grotere mate van achteruitgang in de nierfunctie.

Kan allergische reacties uitlokken

Volgens Peter Piper van de University van Sheffield kunnen bepaalde ingrediënten, die in lightproducten kunnen zitten, ernstige schade aan het DNA in de mitochondriën veroorzaken. Een mitochondriën is een boon- of bolvormig celorganel, dat functioneert als energiecentrale van de cel. Hij heeft het dan over ingrediënten die vaak worden vermeld onder de namen natriumbenzoaat of kaliumbenzoaat. Deze schimmelremmers kunnen verschillende allergische reacties uitlokken.

Is slechter voor de botten

Als gevolg van de overgang maakt het lichaam minder oestrogeen aan. Oestrogeen zorgt er onder andere voor dat de afbraak van botten geremd wordt. Vrouwen die voor hun 45ste in de overgang zijn gekomen hebben een grotere kans op botontkalking. Het drinken van frisdrank én light frisdrank verergert het probleem en het risico op zwakkere botten is groter.

Zorgt voor een verhoogde kans op vasculaire aandoeningen

Mensen die dagelijks producten zoals cola-light drinken, hebben 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Zelfs gewone frisdrank verhoogt het risico niet in die mate. De onderzoekers hebben nog geen idee welke stoffen in de light frisdranken daarvoor verantwoordelijk zijn. Hier wordt meer onderzoek naar gedaan.

Dus veel light frisdranken worden gezoet met aspartaam. Aan aspartaam is een aanvaardbare dagdosis van 40 mg/kg lichaamsgewicht toegekend. Zolang de inname van aspartaam onder de aanvaardbare dagdosis blijf, wordt het veilig beschouwd. Om boven deze aanvaardbare dagdosis te komen, moet je wel heel veel light frisdrank drinken, namelijk ongeveer 4 liter voor een vrouw van 55 kg. Toch wordt voor een zwangere vrouw aangeraden om niet meer dan 0,5 liter light frisdrank per dag drinken. Water drinken geniet de voorkeur boven alles en anders; geniet maar geniet met mate.

 

Bronnen: Consumentenbond, Voedingscentrum

Delen:  
reactie op “Wist je dit over lightproducten?
  1. Zei het je

    Geschreven door J op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief