Energiedrankjes, voor of tegen?

Energiedrankjes voor of tegen?

Energiedrankjes, ze zijn niet meer weg te denken. Bij de supermarkten, tankstations en kiosken op de hoek van de straat zijn ze voor iedereen te koop. Geen minimale leeftijd (zoals bij alcohol en tabak geldt) dus jong en oud kunnen het kopen, en daar is niet iedereen het mee eens.

Wat zit er nu in energiedrankjes?

De meeste drankjes bevatten de volgende ingrediënten: water, suiker, cafeïne, taurine, vitamine, mineralen, smaak- en kleurstoffen.

Effecten van het drinken van energiedrankjes?

In een blikje energy drink kan wel 70 gram koolhydraten zitten. Bij het teveel drinken van deze drankjes treden er verhoogde risico’s van obesitas en diabetes op.

Een tweede effect is dat ze onomkeerbare schade aan de tanden kunnen veroorzaken. Het glazuur wordt er door aangetast.

Een derde effect wordt veroorzaakt door de cafeïne wat een vocht afdrijvend effect (diuretisch), heeft en wat dehydratie kan veroorzaken. In een blikje energie drank kan 80 mg cafeïne zitten, een kind van acht jaar oud mag maximaal 60 mg cafeïne per dag hebben zonder dat er blijvende schade optreedt.

De combinatie van cafeïne en taurine kan voor een verlaging van de hartfrequentie veroorzaken. Het herstel hiervan treedt op na ongeveer 1 uur maar vervolgens stijgt de bloeddruk. Een teveel aan taurine zorgt voor een verhoogde stofwisseling en wel in zo’n erge mate dat men er hoofdpijn en diarree van krijgt.

Dat energiedrankjes de schoolprestaties zouden verbeteren is volgens de GGD sterk overdreven. Zij geven aan dat koffie precies hetzelfde effect geeft.

Al met al zitten er bijzonder weinig voordelen aan het drinken van de zogenaamde energy drinks. De nadelen voor de gezondheid lijken echter groot. De effecten op kinderen/jongeren die veel van deze energy drinks nuttigen bestaan uit het acuut krijgen van trillingen, angstgevoelens, nerveus zijn en het krijgen van maagklachten.

De noodklok luiden

Medisch specialisten, voedingsdeskundigen, tandartsen en de GGD hebben de noodklok geluid, vanwege de schadelijke effecten die deze drankjes hebben op jongeren. Ze zijn in het geheel niet zo onschuldig als dat de kleurige blikjes doen lijken. De specialisten, voedingsdeskundigen en tandartsen willen dat er restricties komen in de vorm van een minimale leeftijd, zoals dat ook geldt op de aankoop van alcohol en tabak. De GGD gaat nog een stapje verder. Zij willen een verbod op de verkoop van energie drankjes in de supermarkten en dat dat de drankjes voortaan alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn.

Verder dan een waarschuwing op het etiket van deze energy drinks is het tot op de dag van vandaag nog niet gekomen. De overheid vindt dat ouders meer op de gevaren van de drankjes moeten worden gewezen. Ook een waarschuwing op het etiket spreekt haar aan. Maar een verbod op deze drankjes is volgens de minister een stap te ver.

 

Bron: GGD, voedingscentrum

Delen:  
3 reacties op “Energiedrankjes, voor of tegen?
 1. ok

  Geschreven door kakhoofd op
  • jij snapt het

   Geschreven door kakhoofd is legend op
 2. Top

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief