Wat zegt de geur van je winden over je gezondheid?

Wat zegt de geur van je winden over je gezondheid

Een windje laten, we doen het allemaal. Gemiddeld laten we tussen de 15 en 25 winden per dag. Het hoort bij een gezonde werking van het spijsverteringssysteem. De meeste van de winden zijn zo goed als geurloos. Echter, in sommige gevallen is de geur niet heel aangenaam. Waar wordt die geur door veroorzaakt en wat zegt de geur van je winden over je gezondheid?

Hoe ontstaat een windje?

Een windje is overtollig gas in de darmen dat via de anus het lichaam verlaat. Dat gas ontstaat door ingeslikte lucht, koolzuur en een mengsel van gassen die door bacteriën en gisten in onze darmen worden aangemaakt:

 • Het merendeel van het gas komt in je darmen terecht tijdens het eten, drinken en praten. Hierbij slikken wel veel lucht in.
 • Een deel van het gas wordt door de natuurlijke bacteriën in je darmen geproduceerd, wanneer voedingsmiddelen in je darmen worden afgebroken.
 • Maar een klein deel van de gassen komt in je darmen terecht via opname vanuit je bloed.
  Het grootste gedeelte van deze darmgassen wordt via de darmwand opgenomen. Maar soms krijgen darmgassen niet de kans om opgenomen te worden door de darmwand en dan komen ze via de endeldarm en de anus naar buiten.

Op het moment dat iemand meer dan 25 winden per etmaal produceert, dan spreken we van overmatige winderigheid. Dit wordt ook wel flatulentie genoemd. Flatulentie is op zich ongevaarlijk, maar het kan wel een groot gevoel van schaamte met zich meebrengen. Indien je naast de winderigheid ook last hebt van andere klachten zoals diarree met slijm en/of bloed, een veranderd ontlastingspatroon, aanhoudende buikpijn of gewichtsverlies dan is een bezoek aan je huisarts wel noodzakelijk.

Waardoor wordt de geur van winden bepaald?

Winden bestaan voor 99% uit reukloze gassen. De geur wordt dus bepaald door 1%. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met je voeding en de darmflora. De geur kan bepaald worden door:

Eiwitten

Dierlijke eiwitten zoals: eieren, vlees en vis kunnen zorgen voor stinkende winden. Winden krijgen een vieze geur op het moment dat de bacteriën zwavel uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten en die zitten onder andere in vlees, kip en eieren. Daarom kan het dat een windje naar rotte eieren ruikt als je veel vlees hebt gegeten. Goed kauwen is belangrijk om eiwitten beter te laten verteren.

Zwavelrijk voedsel

Voedsel met een hoog zwavelgehalte kan er ook voor zorgen dat winden naar rotte eieren gaan ruiken. In veel gevallen zijn dat kruisbloemige groenten zoals: broccoli, spruitjes, bloemkool en kool. Daarnaast zijn knoflook, uien, peulvruchten, cheddar, gedroogd fruit, noten, bier en wijn ook zwavelrijk.

Koolhydraten

Sommige koolhydraten worden moeilijk opgenomen in de dunne darm. Hierdoor komen ze onverteerd in de dikke darm terecht, waar ze dan alsnog worden verteerd door darmbacteriën. Bij dit proces komen er extra gassen vrij die voor een vies geur kunnen zorgen. Er zijn heel veel koolhydraten die voor deze verschijnselen kunnen zorgen. Deze worden FODMAPs genoemd. Sommige mensen zijn overgevoelig voor deze FODMAPs. FODMAPs zijn koolhydraten die bij mensen die er overgevoelig voor zijn, niet goed verteerd worden in de dikke darm. Het is een afkorting van Fermenteerbare, Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen.

 • Oligosachariden (fructanen en galactanen).
 • Disachariden (lactose, komt voor in melkproducten).
 • Monosachariden (fructose, komt voor in fruit en groenten).
 • Polyolen (suikeralcoholen, komt voor in zoetstoffen, fruit en groenten)
  FODMAPs komen in heel veel verschillende voedingsmiddelen voor. Bekende zijn onder meer: uien, paprika, graansoorten, bonen, peultjes, kwark en abrikozen.

(Te) veel vezels

Vezels zijn belangrijk voor je spijsvertering. In combinatie met voldoende vocht en beweging, zorgen ze voor een juiste bijdrage aan het gezond houden van je spijsvertering. Echter, wanneer je plotseling veel meer vezels gaat eten, dan kan dat zorgen voor meer winderigheid en stinkende winden. Dit komt doordat het darmstelsel moet wennen omdat je vezelinname verandert. Meestal duurt het ongeveer een aantal weken, voordat jouw darmstelsel zich heeft aangepast.

Medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicatie zoals bepaalde pijnstillers, maagzuurremmers, diarreeremmers, multivitaminen, vezelsupplementen en chemotherapie kan ervoor zorgen dat winden extra gaan stinken.

Intolerantie

Winderigheid kan ook een teken zijn dat je niet goed tegen bepaalde voedingsstoffen kunt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld lactose-intolerantie. Wanneer je lactose-intolerant bent, dan wordt het melksuiker (lactose) uit melk niet afgebroken en opgenomen in de dunne darm. Het melksuiker komt onveranderd in de dikke darm en wordt daar vergist, met extra gasvorming tot gevolg. Ook bij andere darmziekten, zoals onder andere glutenintolerantie (coeliakie), de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa kan extra gasvorming en soms stinkende winden optreden.

Is het ongezond om winden in te houden?

Volgens Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde aan de VUB, is het niet schadelijk voor het lichaam om winden in te houden. Wat wél kan gebeuren, is dat je er vreselijke buikpijn, darmkrampen en een opgeblazen gevoel van kunt krijgen door de opstapeling van gassen. Met andere woorden het inhouden van winden kan zorgen voor een groot ongemak, maar is niet gevaarlijk. Het advies is om je gewoon in alle discretie af te zonderen en een wind te laten.

 

Bronnen: volkskrant.nl, maasstadziekenhuis.nl en fodmapdieet.nl

Delen:  
21 reacties op “Wat zegt de geur van je winden over je gezondheid?
 1. Ik lees niets over natte winden, voel je niet van te voren en ins zit je broek vol.
  Of lek diarhee. Loopt er zomaar iets uit. Ouderdom?

  Geschreven door Anoniem op
  • ik heb een prikkelbare darm en heb dit soort ongemakken ook op sommige momenten

   Geschreven door corrie op
  • Hoe weet je nu dat je een droge eind gaat produceren en geen natte die je in moet houden?

   Geschreven door Marcello op
  • als u als eerste de vinger in de anus steekt zult u al snel voelen of de gaslating nat of droog zal zijn.

   Geschreven door Anoniem op
  • @Anoniem 8 dec. Je voedingspatroon, darmflora, tekorten aan voedingsstoffen. Een natuurgenezer zou kunnen helpen je gezondheid te ondersteunen. Denk ook aan het belang van oplosbare vezels.

   Geschreven door C. op
  • kan wel ouderdomsklacht

   Geschreven door brombeer op
  • Jammer dat er steeds wordt gesproken over “stinkende winden” in dit verder lezenswaardige artikel.Mensen,leer toch genieten van de darmgassen van jezelf,en die van anderen!In mijn jeugd heb ik de geur van anderen reeds leren te waarderen: Wij wisselden onderling scheetzakjes uit.Boterhamzakjes met daarin een gevangen scheet.Wat was dat een fijne tijd!

   Geschreven door H.Wetfart op
 2. Niemand praat er over, maar ik ben een losbol en heb daardoor ondervonden doordat ik er over praat dat ik ineens een hele reeks volgers heb…. Mensen zijn veel te gesloten, moesten we doen, en scheten laten zoals de koeien zouden onze eigen medemensen ons dan ook van de wereld verwensen zoals GAJA..en ‘evenwaardigen’.
  Hun stront is maar dezelfde of die van ons….maar intussen leef ik al jaren met darmklachten en met de ongemakken, laat staan dat ik me zou moeten afzonderen.

  Geschreven door zibroturbo op
  • Wat schrijf je onsamenhangend man. Ik snap er geen drol van wat je bedoelt.

   Geschreven door Franky op
   • Ik heb nog nooit een scheet durven loslaten bij mn partner. Uit schaamte. Het lukt gewoon niet. Ik hou altijd in en loopt dan mt buikkrampen.

    Geschreven door IS op
  • Mijn lieve vrouw van 77 jaar, heeft het de laatste jaren heel moeilijk, omdat ze ineens winden moet laten als ze op gaat staan. Ze schaamt zich vooral als ze in gezelschap is en de winden onmogelijk kan inhouden! Wat kan zij hier aan doen?

   Geschreven door Jaimpie op
   • is heel normaal ik ben 83 en laat bij opstaan zeker 16 scheten lach er lekker om geeft niks, hoort bij de ouderdom

    Geschreven door brombeer op
 3. Het eten van snoep met aspartaam levert mij binnen vrij korte tijd een enorme hoeveelheid vreselijk stinkende winden op. De tijd er tussen is zo kort dat het voor mijn gevoel niet rechtstreeks met de vertering ervan te maken kan hebben. Ik kom deze oorzaak nooit tegen op websites. Ben ik de enige?

  Geschreven door MH op
  • Nee hoor, je bent niet de enige, ik heb daar ook last van. En ben ik echt lekker aan het snoepen geweest, zakje bijna leeg of leeg, na een uurtje enorme buikkrampen en ontploffing met diarree op toilet en dan gaat t lampje pas branden, dat t door de suikervervanger komt. Dus je bent niet de enige en t kan nog erger zoals je leest.

   Geschreven door Boerinnetje op
 4. Ik bedoel dus droge wind

  Geschreven door Marcello op
 5. Ik laat nooit een wind, of ze glippen er stiekem tussen uit,die stinkers, maar al je echt last hebt gewoon laten gaan , en trek je niets van de wereld aan, want iedereen heeft wel een gebrek.

  Geschreven door Anoniem op
 6. Beter een geurtje voor iedereen dan buikpijn voor mij alleen ?

  Geschreven door Muts op
  • hahahaha lekker stinken

   Geschreven door brombeer op
 7. Geweldig bedacht!

  Geschreven door Hans op
 8. Ik heb het vooral als ik bier drink. Bij andere alcoholische dranken zoals wijn en sterke drank geen geur, alleen bij bier.. Zit daar dan iets in waar ik intolerant voor ben of komt het door de samenstelling van bier?

  Geschreven door Bo op
  • @Bo Je zou mogelijk gevoelig of intolerant voor gluten kunnen zijn dan (of coeliakie)

   Geschreven door Daan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief