Onbekende symptomen van de overgang

Onbekende symptomen van de overgang

De symptomen die de meeste mensen van de overgang kennen zijn symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Maar er zijn ook een aantal symptomen die wellicht niet zo bekend zijn. Wij hebben een aantal niet zo bekende symptomen van de overgang voor je op een rijtje gezet.

De overgang

De overgang is het einde van vruchtbare periode van de vrouw. Iedere vrouw wordt geboren met een hoeveelheid eicellen. Bij de meeste vrouwen raakt deze voorraad tussen de 45 en de 60 jaar op en neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen af. Deze periode, die jarenlang kan duren, wordt de overgang genoemd. Eén jaar nadat de laatste menstruatie is geweest noemen we de menopauze. Gemiddeld gebeurt dit op de leeftijd van 51,5 jaar.

Wat merk je van de overgang?

Iedere vrouw ervaart de overgang op een andere manier. Zo hebben 20 van de 100 vrouwen geen of bijna geen klachten door de overgang. Maar die ander 80 vrouwen ervaren wel duidelijke klachten. Bij de één is daar mee te leven, maar bij anderen hebben klachten waardoor de overgang echt oncomfortabel is. De meest bekende klachten van de overgang zijn misschien wel opvliegers, stemmingswisselingen, zwaarder worden en minder goed slapen. Echter, er zijn ook opmerkelijke symptomen, klachten waarbij je niet direct aan de overgang denkt.

Opmerkelijke symptomen overgang

Smaakverandering

In de overgang daalt je oestrogeenniveau, hierdoor veranderen onder andere je slijmvliezen. Alle slijmvliezen dus ook die in je mond, waardoor je minder speeksel aanmaakt. Speeksel heb je onder andere nodig om het voedsel in je mond op te lossen en daarmee de smaken te proeven. Wanneer je minder speeksel hebt dan wordt de vertaling van je smaakpapillen anders en ervaar je smaak anders. Tijdens de overgang geven veel vrouwen dan ook ineens de voorkeur aan frisse rauwe groenten in plaats van gestoomde of gekookte groenten en ook aan meer zoeter eten.

Andere reuk

Het is bekend dat oestrogeen de reukzin beschermt. In de overgang daalt dat oestrogeen niveau, waardoor je reukvermogen van de ene op de andere dag kan veranderen. Zo kun je beter gaan ruiken, geuren anders gaan ervaren of ineens een complete afkeer krijgen van alledaagse geuren zoals een kopje koffie. Door de afname van oestrogeen kun je veel beter ruiken, waardoor je ineens gevoeliger bent voor bepaalde geuren.

Lagere stem

Je stem wordt lager doordat je lichaam tijdens en na de menopauze minder vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron aanmaakt. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat de toonhoogte van de stem met gemiddeld dertien hertz daalt na de menopauze. Voor de menopauze is de gemiddelde toonhoogte bij vrouwen op middelbare leeftijd zo’n 190 hertz. Vrouwen die hormoonsupplementen nemen krijgen geen lagere stem. Opvallend is dat de BMI van de vrouw ook een rol speelt in de hoogte van de stem. Na de menopauze vindt de productie van oestrogenen hoofdzakelijk in vetcellen plaats. In die cellen worden de mannelijke hormonen omgezet in vrouwelijke hormonen, waardoor vrouwen met een hoger BMI dus meer lichaamseigen oestrogenen produceren dan vrouwen met een lager BMI.

Toenemende haargroei

Door de afname van vrouwelijke hormonen in de overgang verandert de balans met de mannelijke hormonen. Hierdoor is het mogelijk dat je extra haargroei krijgt in je gezicht (bovenlip, wangen en kin) maar ook op de armen en benen.

Acute allergie

Door de hormoonschommelingen kunnen er tijdens de overgang voor zorgen dat het histaminelevel in je lichaam toeneemt, waardoor je huidige allergie erger wordt of dat er acuut een hele nieuwe allergie ontstaat. Hierbij kun je denken aan hooikoorts, astma en eczeem. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen minder goed verdragen worden.

Online ZorgZus

Heb jij klachten waardoor de overgand echt onconfortabel is? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.

 

Online ZorgZus

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

Bronnen: Isala , Benu Apotheek en Huisarts.nl

Delen:  
4 reacties op “Onbekende symptomen van de overgang
  1. Er schijnt een middel voor te zijn om dit tegen te gaan ! De Pil

    Geschreven door Anoniem op
    • Die pil die je gezondheid ernstig ondermijnt, zoals trouwens de meeste medicijnen. Beter wat doen aan oorzaken. Een arts kijkt vooral naar symptomen.

      Geschreven door C. op
      • De pil kan weer bloedstosels veroorzaken, die kun je beter niet zomaar gebruiken op die leeftijd!! Een arts kan wat dat betreft beter sdvies geven.

        Geschreven door Dros op
  2. Een oestrogeen pleister en een progesteron pilletje. Tegenwoordig veilig. Je slaapt weer heerlijk, geen opvliegers etc

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief