Wat helpt bij steken in je zij?

Voor veel sporters, zeker onder hardlopers, is het een bekend fenomeen: de steek in de zij. Er doen veel theorieën de ronde over de oorzaak hiervan. Eén van de bekendste: de milt veroorzaakt de pijnscheuten. Maar wat is de oorzaak nu echt, en wat helpt bij steken in je zij?

Zijsteken komen bij ongeveer 15 % van alle sporters voor. Je krijgt het vooral bij sporten met veel schokbewegingen zoals hardlopen. Niet alleen beginnende sporters hebben er mee te maken, ook ervaren sporters.

Theorieën over oorzaak steek in je zij

Spanning op je middenrif

Er ontstaat spanning op je middenrif (diafragma), doordat je benen hier tijdens het rennen druk op uitoefenen. Dit, gecombineerd met een versnelde ademhaling, zorgt ervoor dat je middenrif samentrekt (oftewel verkrampt) en de bloed- en zuurstoftoevoer wordt afgeknepen. Daarnaast zijn je organen verbonden met bindweefselbanden. Met hardlopen ‘trek’ je hieraan en dit kan pijn veroorzaken.

Gasophopingen in de darm

De steken kunnen te maken met gasophoping in de dikke darm. Bij lichamelijke inspanning gaat er meer bloed naar de spieren dan naar de darmen, dus voert je lichaam het gas niet af. In plaats daarvan stijgt het omhoog en drukt het tegen het middenrif, wat waarschijnlijk de steek in je zij veroorzaakt.

Tijdstip van voeding

Een slechte timing van voeding zou ook kunnen leiden tot zijsteken. Er zijn aanwijzingen dat het drinken van een suikerrijk drankje voor de inspanning deze klachten verergert. Ook als je vlak voor je training (1 tot 2 uur) veel eet, heb je meer kans op steken in je zij.

Stand van de wervelkolom

Theorie nummer 4 betreft stijve heup- en rompspieren en de stand van de wervelkolom. Lopers die vaak last hebben van zijsteken hebben misschien ook vaker last van stijfheid en verminderde beweging in de heupspier die de bovenkant van het dijbeen met de onderkant van de wervelkolom verbindt (musculus psoas major). Vooral op hoge snelheid zet je deze spier aan het werk. Ook een stijve rompspier (quadratus lumborum) kan tot een steek in je zij leiden. Deze spier verbindt de onderste ribben met het heupbekken en is actief bij zijwaarts draaien, het uitademen van lucht en strekking van de wervelkolom. Een holle rug zorgt er mogelijk ook voor dat je last krijgt van zijsteken. Het middenrif wordt door een holle rug in een onnatuurlijke houding getrokken, wat leidt tot extra belasting van de rompspieren. Daarnaast kunnen zenuwbanen die het middenrif aansturen knel komen te zitten door de holle rug.

Door de milt

En de laatste theorie betreft de milt. Een steek in je linker zij zou op een samentrekking van de milt wijzen om je lichaam te voorzien van een voorraad aan rode bloedcellen. Getraind of niet het betekent dat je te weinig rode bloedcellen hebt om de inspanning zonder miltspasme te kunnen afwerken. Anderzijds kunnen ook andere bloed vragende organen je bloedtoevoer bepalen en de milt leegwringen. Wellicht eet je te kort voor het lopen en vloeit er te veel bloed naar je maag en darmen.

Wat als je steken in je zij voelt?

Heb je te kampen met steken in de zij tijdens het hardlopen?

 • Verlaag je tempo
  Speelt tijdens het lopen de steek ineens op, verlaag dan je tempo tot de pijn minder wordt. Dat kan ook betekenen dat je even moet gaan wandelen.
 • Let op je ademhaling
  Ga voor diepe ademteugen in plaats van oppervlakkig ademhalen. Heb je steken in je rechterzij, adem dan uit op het moment dat je linkervoet op de grond komt. Heb je de steken links, adem dan rustig uit op het moment dat je rechtervoet op de grond komt. Deze methode is nooit wetenschappelijk bewezen, maar veel lopers zweren erbij. Andere techniek is om bij steken in de zij diep en constant adem te halen, hierdoor wordt het middenrif naar beneden gedrukt en kan alle lucht die eronder gevangen zit ontsnappen.
 • Mochten de bovenstaande twee ademhalingstechnieken de steken in de zij niet wegnemen, haal dan diep adem en hou deze enkele seconden vast en probeer vervolgens zoveel mogelijk lucht door je mond uit te ademen.
 • Oefen druk uit op de pijnlijke plek
  Druk met je hand op de pijnlijke plek en wanneer je dan tegelijkertijd uitademt, dan wordt de pijn vaak minder.
 • Rek je middenrif en buikspieren en geef je lichaam de ruimte
  Hiervoor moet je wel even pauzeren.

Hoe voorkom je steken in je zij?

Voorkomen is ook hier beter dan genezen.

 • Dus start met een goed uitgevoerde warming-up van minimaal 15 minuten.
 • Zorg voor een geleidelijke trainingsopbouw met een juiste afwisseling van duur-, tempo- en intervaltraining.
 • Zoveel mogelijk regelmatig ademhalen tijdens het lopen.
 • Eet geen grote maaltijden voor een training of wedstrijd. Nuttig de laatste maaltijd 2-3 uur voor het begin van een intensieve sportinspanning, waarbij de maaltijd het liefst moet bestaan uit veel koolhydraten (brood, spaghetti of andere deeggerechten) en weinig vet of eiwitten. Lichte voedingswaren voorafgaande aan de activiteit zijn meestal geen probleem.

 

Bronnen: blessure-aanwijzer, sportzorg

Delen:  
2 reacties op “Wat helpt bij steken in je zij?
 1. Ik heb veel last van voet- been- of bilkrampen. Kan op elk moment , maar het meest s’nachts of bij het opstaan. Maar dat is wel andere pijn dan zijsteken. En geen magnesium te kort.

  Geschreven door Belly op
 2. Kan ook door alcohol komen als je dat veel drinkt

  Geschreven door Cees de Bees op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief