Koffie drinken voor het sporten

We horen vaak dat koffie onze bloeddruk kan verhogen. Echter, Health Magazine heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het drinken van een kopje koffie voordat we gaan sporten voordelen heeft.

Voordelen van koffie voor het sporten

Verbeterde bloedcirculatie

Het drinken van koffie zorgt voor een betere bloedstroom en dat zorgt voor een betere zuurstofvoorziening van de weefsels, waardoor we onze prestaties kunnen verhogen.

Pijnvermindering

Uit een onderzoek van de Universiteit van Illionois, blijkt dat het drinken van twee of drie kopjes koffie een uur voor een half uur durende workout, het niveau van gepercipieerde spierpijn verlaagd. Deze vermindering van de pijn kan je toestaan om gewoon een beetje harder te sporten, wat belangrijk is bij hoge intensiteit oefeningen.

Verbeterd uithoudingsvermogen

Een meta-analyse van 2015 concludeerde dat cafeïne het waargenomen niveau van inspanning met meer dan 5% vermindert. Hierdoor lijkt het alsof de oefeningen “gemakkelijker” gaan en hierdoor verbeteren de sportprestaties met 11%.

Spier behoud

Koffie activeert een mechanisme in onze hersenen dat een groeifactor met de naam Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) vrijlaat. Deze BDNF heeft naast een positief effect op de hersenen ook een positief effect op onze spieren. Koffie kan dus voor meer jeugdig spierweefsel zorgen.

Verbeterd geheugen

BDNF activeert ook de hersenstam cellen om zich om te zetten in nieuwe neuronen in de hersenen, die permanente voordelen voor de hersenfunctie kan hebben. Uit een onderzoek op Johns Hopkins University blijkt dat de inname van 200 milligram (mg) cafeïne het geheugen van de  deelnemers verbeterde voor maximaal 24 uur.

Delen:  
3 reacties op “Koffie drinken voor het sporten
  1. DAT IS NOG EENS EEN GOED BERICHT!!

    Geschreven door Anna op
  2. Dat is een goeie bijkomstigheid. Ik ben nl. Dol op koffie.

    Geschreven door Rina op
  3. Dat had ik eerder moeten weten , ben 81 en ga nog 2 keer per week tafeltennissen

    Geschreven door Pieter op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief