Vijf anti-spierpijn tips

Sporten, we weten allemaal dat het goed voor ons is. Echter, wanneer er spierpijn aan te pas komt dan vergaat het lachen je snel. Dan gaat het maar om één ding: hoe kom je zo snel mogelijk van die spierpijn af. Wij hebben vijf anti-spierpijn tips voor je op een rij gezet:

Anti-spierpijn tips

Bewegen

Dat klinkt misschien onlogisch maar bij het hebben van spierpijn is het onverstandig om niet te bewegen. De stijfheid en de spierpijn worden dan alleen maar erger. Dus beweeg met een lage intensiteit zodat de spieren een betere doorbloeding hebben en de afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Ga een stukje fietsen of wandel rustig een rondje door de wijk.

Direct koelen

Wanneer je voelt dat bepaalde spieren iets te zwaar zijn belast, leg dan direct ijs of een ice-pack op de spieren die je voelt. Hierdoor kun je een ontsteking voorkomen. Door de kou verbetert de doorbloeding, vernauwen de bloedvaten en kunnen de afvalstoffen beter worden afgevoerd. Er bestaan ook gel’s die een sterk verkoelend effect hebben.

Een goede massage

Een goede massage kan echt weldadig werken voor je belastte spieren. De bloedsomloop zal hierdoor worden gestimuleerd en de afvalstoffen kunnen beter worden afgevoerd. Hierdoor zal het herstelproces met zo’n 30% worden versneld. Ook voorafgaand aan het sporten kan een massage ervoor zorgen dat er na het sporten geen spierpijn optreedt.

Gebruik warmte

Vaak is de tweede dag de spierpijn het hevigst, en dan is het van belang dat er een goede doorbloeding van de spieren is. Warmte is hiervoor het perfecte middel, omdat je spieren ontspannen door de warmte. Dit zorgt er weer voor dat de pijn vermindert. Dus ga lekker naar de sauna. Wanneer de drukke agenda het niet toelaat dan is tijgerbalsem een prima alternatief.

Natuurlijke pijnstillers

Gember, kurkuma en basilicum staan ook wel bekend als natuurlijke pijnstillers. Ze zouden een ontstekingsremmende werking hebben. Maar ook zalm, yoghurt, verse munt, sojabonen en peper zouden helpen tegen de spierpijn. Kersensap en cranberry sap bevatten antioxidanten die ook een ontstekingsremmende werking hebben.

Het drinken van een kop koffie (cafeïne) voor het sporten, zou de kans op spierpijn verminderen.

Het hebben van spierpijn is helemaal niet erg en kan ons er ook aan herinneren dat we lekker gesport hebben. Maar overtrain je zelf niet. Het is belangrijker om regelmatig te sporten, en dit goed op te bouwen, dan zo nu en dan helemaal tot het uiterste te gaan met dagen van spierpijn als herinnering. Heb je toch spierpijn? Dan weet je nu wat je moet doen. Sport ze!

 

Bronnen: WebMD en NPO Kennis

Delen:  
11 reacties op “Vijf anti-spierpijn tips
 1. wist u dat in de fysiotherapie massage niet meer toegepast wordt-mag worden-
  reden: geneest niet en wordt door de zorgverzekering ook nu als niet juiste behandeling gezien

  Geschreven door cathalijne op
  • Lekker belangrijk gewoon goed opwarmen en niet te zwaar trainen

   Geschreven door Wilbert Boenne op
  • Als de vieze therapeut mij masseert zou dat dan niet geod zijn om van mijn spierpijn af te komen?

   Geschreven door Nanno op
   • Het is nooit goed om naar een vieze therapeut te gaan!

    Geschreven door Albertus op
  • Dat vind ik een beetje erg kort door de bocht… sportmassages worden niet (meer) vergoed door de zorgverzekeraar. Dat is wat anders dan te melden dat een goede massage niet zou helpen bij allerlei pijntjes.

   Geschreven door Piet Meulendijks… sport masseur. op
  • Spierpijn van sporten ontstaat doordat afvalstoffen achterblijven in de spieren. Massage geeft een betere doorbloeding. Hiervoor hoef je echt niet naar de fysiotherapeut. Er zijn vast aandoeningen waarbij je niet moet masseren. Deze hoort daar niet bij.
   En met sporten dus niet overdrijven. Als je er een ontsteking van krijgt, heb je het wel te bont gemaakt.

   Geschreven door TheoDeed op
  • Massage werkt echt wel! Hier is ook onderzoek naar gedaan, waaruit blijkt dat het wel helpt!

   Geschreven door Ilonka van Loendersloot op
 2. 1) Door de kou verbetert de doorbloeding, vernauwen de bloedvaten en kunnen de afvalstoffen beter worden afgevoerd.
  2) dan is het van belang dat er een goede doorbloeding van de spieren is. Warmte is hiervoor het perfecte middel.

  Twee zinnen uit het stukje die elkaar tegenspreken.
  Ik loop marathons vanaf 1961, ben looptrainer (KNAU) en ben inmiddels 78. Loop nog steeds en heb
  heel af en toe (bergmarathon in Zwitserland) ‘gevoelige’ spieren. Sauna en rustig fietsen/wandelen is de beste remedie.

  Geschreven door JSH running & biking consultant op
  • Het fenomeen van kou blijf ik ook vreemd vinden. Uberhaupt koud gebruik bij spierspanning vind ik persoonlijk niet prettig. Maar heel dubieus, dus vernouwde bloedvaten kunnen wel makkelijker afvalstoffen vervoeren? In mijn optiek een beetje krom. Hoewel je bij kou gaat rillen en trillen in de spieren, dit zou wel de verwerking van afvalstoffen kunnen doen versnellen. Maar ik blijf het vaag vinden.

   Goed heet douchen, in beweging blijven (overbelasting voorkomen) en evt de spieren zelf masseren daar waar je zelf bij kan.

   Geschreven door Babs op
 3. Handige tips. Is het gebruikelijk om fysiotherapie te gebruiken tegen spierpijn? Of is dat alleen bij blessures?

  Geschreven door Anoniem op
 4. Bedankt voor de tips. Mensen gaan vaak naar de fysiotherapeut voor spierpijn. Alhoewel fysiotherapie voor veel klachten onmisbaar is kan je spierpijn ook zelf verhelpen.

  Geschreven door Nick op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief