Ontdek wat je (nog) ziet met een oogaandoening

Oogaandoening

Meer dan 350 000 Nederlanders lijden aan een gezichtsstoornis en dit aantal zal tegen 2030 toenemen met 41% bij vrouwen en zelfs met 58% bij mannen. Een zeer groot deel van de Nederlanders heeft dus een probleem met het gezichtsvermogen, maar zelf inschatten hoe iemand met bijvoorbeeld kleurenblindheid of staar ziet, is geen vanzelfsprekende opdracht. Vision Direct heeft daarom een tool ontwikkeld die simuleert wat iemand met een oogaandoening (nog) ziet.

Het oog

Het oog is één van de meest complexe organen in het menselijk lichaam. Er zijn ontelbaar veel elementen die perfect op elkaar afgestemd moeten zijn om licht in beeld om te zetten. Als één van die elementen het laat afweten en niet perfect functioneert, kan er een probleem met het zicht ontstaan. We kunnen zien doordat lichtprikkels die het oog binnenvallen door de hersenen geïnterpreteerd worden. Licht is essentieel om te kunnen zien. Als we naar iets kijken, reflecteert dit licht naar onze ogen. De ooglens zorgt ervoor dat wat we zien, scherp is. De goede samenwerking tussen de hersenen en onze ogen zorgt ervoor dat de lichtprikkels die we ontvangen, in echte beelden omgezet worden. Jammer genoeg zijn er velen die geen perfect zicht hebben. In de tool worden er 8 verschillende oogaandoeningen aangehaald.

De tool

De tool start met bijziendheid, één van de meest voorkomende oogafwijkingen. Met bijziendheid kan je alles van dichtbij goed zien. Alles op een iets verdere afstand wordt wazig. Deze oogafwijking zorgt ervoor dat de lichtstralen die het oog binnenkomen niet recht op het netvlies vallen, wat voor een onscherp beeld zorgt. Verziendheid lijkt erg op bijziendheid, maar bij verziendheid zijn het dingen die zich dichtbij bevinden die wazig zijn. Vervolgens wordt astigmatisme aangehaald, een oogaandoening waarbij het hoornvlies van het oog een onregelmatige vorm heeft. Door deze cilindrische afwijking die het hoornvlies ellipsvormig maakt, zien we geen scherp maar wazig beeld dat vervormingen toont. Ook presbyopie of ouderdomsverziendheid wordt aangehaald. Deze oogaandoening, die vooral mensen boven de leeftijd van 40 jaar treft, zorgt ervoor dat het moeilijker is om zaken van dichtbij helder te zien. Het lezen van een magazine, krant, … wordt zo moeilijker. Bij cataract of staar heeft men te maken met een troebel beeld. Gelukkig kan deze oogaandoening relatief eenvoudig opgelost worden met een chirurgische ingreep. Een oogprobleem waar momenteel nog niet zoveel aan gedaan kan worden, is kleurenblindheid. De tool behandelt drie verschillende vormen van kleurenblindheid.

Bijziendheid en Glaucoom

Een oogafwijking die je vaak letterlijk op het zicht kan opsporen is strabismus, ook wel scheelzien genoemd. Het probleem van strabismus is dubbelzicht en een verlies van dieptezicht. Als voorlaatste oogaandoening wordt glaucoom aangehaald. Glaucoom is de meest voorkomende chronische oogaandoening bij mensen boven de leeftijd van 40 jaar en zorgt voor kokerzicht. Op het einde van de tool wordt maculadegeneratie besproken, waarbij het steeds moeilijker wordt om details en scherp te zien. Benieuwd wat je ziet met één van bovenstaande oogaandoeningen?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vision Direct.

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief