Wat zijn de risicofactoren van glaucoom?

Waardoor krijg je een grotere kans op glaucoom

Glaucoom is een vaak voorkomende, chronische oogaandoening die iedereen kan krijgen. Een tijdige opsporing en behandeling kunnen voorkomen dat iemand uiteindelijk zijn gehele gezichtsvermogen verliest. Wat zijn de risicofactoren van glaucoom?

In Nederland zijn er ongeveer 100.000 mensen die de diagnose glaucoom hebben gekregen. Daarnaast zijn er minstens evenveel mensen die glaucoom hebben, maar dit nog niet weten.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is letsel aan de oogzenuw. Vaak is het een gevolg van een te hoge druk in het oog. Die te hoge oogdruk ontstaat, wanneer het vocht in het oog niet goed kan worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat er een onherstelbare schade aan de oogzenuw, wat leidt een vermindering van het gezichtsvermogen. Wanneer dit niet tijdig wordt behandeld, kan dit uiteindelijk blindheid veroorzaken. Echter, wanneer glaucoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, dan kan er met behandeling verdere schade aan de oogzenuw worden voorkomen.

Symptomen van glaucoom

Wanneer je glaucoom hebt, merk je dat lange tijd niet. In eerste instantie wordt een deel van je gezichtsveld aangetast. Heel langzaam verdwijnen er stukken uit je gezichtsveld, die weer worden ingevuld door de hersenen. De hersenen doen dit aan de hand van de informatie die de hersenen over de omliggende zones in beeld ontvangen. Pas op het moment dat er nog maar heel weinig signalen uit het oog naar de hersenen wordt gestuurd, kunnen de hersenen deze informatie niet meer invullen. Het gevolg is dat het oog al bijna het volledige gezichtsveld verloren heeft. Uiteindelijk verliest het oog ook nog het scherptezicht, met volledige blindheid als gevolg.

De symptomen kunnen voor iedereen anders zijn. Vaak zie je op plaatjes/foto’s dat de uitval vaak wordt weergegeven als een zwarte ring of zwarte vlekken. In de praktijk is dat bijna nooit zo. Een groot deel van de mensen ziet een soort van wazige vlekken. Bij anderen mensen ontbreken er onderdelen of details in het gebied van de uitval. Anderen zien een wazige tunnel en een groot deel heeft helemaal geen klachten.

Acute glaucoom heeft haar eigen symptomen. Het oog is rood, dof en doet veel pijn. Daarnaast is het zicht wazig. Ook kunnen ernstige hoofdpijn, misselijkheid en braken optreden. Deze heftige klachten worden veroorzaakt door een extreem hoge oogdruk.

Risicofactoren van glaucoom

Iedereen kan (chronisch) glaucoom krijgen. Toch zijn er een aantal factoren die de kans op glaucoom verhogen.

Verhoogde oogdruk

Glaucoom ontstaat meestal door een te hoge oogdruk. Onder een te hoge oogdruk verstaat men meer dan 21 mm HG. Een (te) hoge oogdruk ontstaat, doordat er geen goed evenwicht is in de aanmaak en afvoer van het vocht in het oog. In een normaal oog is er een constante aanmaak en afvoer van oogvocht. Echter, wanneer de afvoerkanaaltjes vernauwen of verstopt geraken, neemt de oogdruk toe. Het is niet zo dat iedereen die een verhoogde oogdruk heeft glaucoom krijgt. Maar het is ook zo dat glaucoom kan ontstaan bij een normale oogdruk. In dat geval is een slechte doorbloeding vaak de oorzaak.

Leeftijd

Glaucoom treedt het meest op bij mensen van 40 jaar en ouder. Des te ouder je wordt des te meer kans je hebt om deze ziekte te krijgen. Glaucoom is één van de meest voorkomende chronische oogaandoeningen bij mensen van 40 jaar en ouder. Het wil niet zeggen dat deze ziekte alleen bij deze groep kan ontstaan. (Chronisch) glaucoom kan namelijk ook bij kinderen en jonge volwassenen ontstaan. Wanneer een baby geboren wordt met glaucoom, is dat te herkennen aan het abnormaal groter worden van één of beide ogen van je baby. De baby moet zo snel mogelijk behandeld worden.

Erfelijkheid

Indien iemand in je familie glaucoom heeft, dan heb je een grotere kans op deze oogziekte. Het gaat hier niet alleen om directe familie zoals broers of zussen maar ook om een tante, oom, neef of nicht. Hebben familieleden in de eerste of tweede graad deze ziekte, dan is de kans ongeveer 10 maal zo hoog dat je het zelf ook krijgt.

Hoge bijziendheid

Mensen die sterk bijziend zijn hebben een grotere kans op glaucoom. De risico’s nemen fors toe met iedere toename van de briksterkte boven de -6 dioptrie.

Ras

Mensen met een Afrikaanse of Aziatische afkomst hebben vergrote kans op glaucoom.

Diabetes of een vaatziekte

Als gevolg van diabetes of een vaatziekte kan de bloedvoorziening van het oog verstoord worden. Dit kan de kans op glaucoom verhogen.

Bloeddruk

Mensen met (te) hoge bloeddruk hebben vaker ook glaucoom. Echter, er bestaat ook een verband tussen een (te) lage bloeddruk en glaucoom. Sommige bloeddrukverlagende medicijnen werken zo krachtig, dat iemands bloeddruk tijdens de slaap te laag wordt. Dat is niet goed voor de oogzenuw en glaucoomschade kan erdoor toenemen. Dit laatste is vooral van belang bij mensen met zogenoemd normotensief glaucoom of normale druk glaucoom.

Geneesmiddelen

Sommige medicijnen (MAO-remmers, anti-Parkinson middelen, antihistaminica) vergroten de pupil van het oog. Bij mensen met nauwe-kamerhoek glaucoom kan dat leiden tot een aanval van hoge oogdruk (acuut glaucoom). Dit kan ook het gevolg zijn van oogdruppels. Die verhogen ook de oogdruk en dus ook de kans op glaucoom.

Oogletsel

Wanneer je oogletsel hebt gehad, dan heb je automatisch een hoger risico op glaucoom. Er bestaat ook een hoger risico als het hoornvlies dun is.

Leefstijl

De belangrijkste oorzaak van een hoge oogdruk is slechte afvoer van het inwendige oogvocht. Stress kan de oogdruk lichtjes doen stijgen, maar niet in die mate dat het een belangrijke oorzaak van de drukstijging wordt. De bijkomende oorzaak van glaucoom, een slechte doorbloeding van het oog, kun je wel beïnvloeden. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je weet dat een familielid glaucoom heeft, laat dan je ogen controleren door de oogarts. Maar laat je ogen ook controleren wanneer je tot een risicogroep behoort (diabetes, erg bijziend, eerder glaucoom). Mensen tussen de 40 en 65 zouden om de 2 jaar of minstens om de 10 jaar (dus op 50 en 60 jaar) hun ogen moeten laten controleren.

Een oogonderzoek voor glaucoom omvat een oogdrukmeting, een onderzoek van de oogzenuw, van het gezichtsveld en van de kamerhoek.

 

Bronnen: oogziekenhuiszonnestraal.nl, oogfonds en oogvereniging.nl

Delen:  
27 reacties op “Wat zijn de risicofactoren van glaucoom?
  1. Heb mijn oogdruk laten meten bij de opticien
    En die was 24 moet ik mijn zorgen maken
    Het was een momentopname zeisen ze

    Geschreven door Marian kwant op
    • Ik heb ook een ernstige vorm van Glaucoom,in mijn rechteroog heb ik al gedeeltelijk gezichtsverlies,ik moet 3 keer per dag druppelen 2 keer azargan en 1 keer lumigan.
      Helaas vergeet ik het ook wel eens maar daar zijn ze bij mijn oogarts not amused over.
      Door te blijven druppelen hopen ze dat het zolang mogelijk wordt uitgesteld voor mijn ogen verder achteruit gaan en ik over aan aantal jaren blind wordt,want dat is niet de bedoeling natuurlijk.

      Geschreven door Dineke. op
  2. Meteen een afspraak maken bij de oogarts. De druk moet ongeveer 14 / 16 zijn. Ik kan het weten want ik heb glaucoom en sta onder controle van de oogarts 2 x per jaar.

    Geschreven door Ria op
  3. Ik heb zelf oogdruk van 24/25 en loop bij de oogarts maar mijn hoge oogboldruk komt door dik hoornvlies en ik hoef me pas zorgen te maken als de druk boven de 26 komt. Oogboldruk is heel individueel volgens mijn oogarts. Laat je wel testen.

    Geschreven door Bessie52 op
  4. oogarts, die mij om het 1/2 jaar controleert vertelde dat ook een laser-behandeling wel eens de oorzaak van glaucoom kan zijn, zoals bij staar wordt uitgevoerd.

    Geschreven door cathalijne op
  5. Wordt behandeld voor glaucoom (cosopt en lumigan) heb veel last van tranende ogen.

    Geschreven door Nico op
  6. Heb al meer dan 20 jaar glaucoom, moet iedere avond druppels nemen voor het slapen.
    De oogdruk blijft na al die jaren laag.

    Geschreven door 1953 op
  7. Het nameten van de oogdruk is pijnloos , geloof me je hebt er maar twee een jaarlijkse behandeling is niet overdreven !!!!!!!!!

    Geschreven door Frans Vermeulen op
  8. Op 24 april staat bij mij een staaroperatie gepland. Lange tijd geleden had ik last van tranende ogen, vooral ’s morgens net als ik opstond waar ik nu geen last meer van heb. Ik heb het eens aan mijn huisarts voorgelegd maar er is niets mee gedaan.

    Ik zie schaduwranden om de letters van het schrift heen en bij erg kleine letters (soms) erboven en bij grotere opjecten ook schaduwranden er langs. Vooral de laatste jaren is het gezichtsvermogen erg verminderd.

    Als ik de informatie hierboven zo lees ben ik bang dat ik last heb van glaucoom i.p.v. staar. Of zou ik maar aannemen dat een staaroperatie de oplossing is?????

    Geschreven door Jan op
  9. Mijn advies is om nooit een oogkliniek te laten beslissen. Ga eerst naar een onafhankelijke oogarts. Heb zelf verhoogde oogdruk, en wordt 2x per jaar gecontroleerd. Heb oogdruppels, duotrav.

    Geschreven door Adriana op
  10. Ikke

    Geschreven door ikke op
    • Geschreven door Heb oogdruppels Travatan op
  11. Heb een beschadigde oogzenuw.
    Word een keer per jaar gecontroleerd.
    Kan glaucoom zijn maar ook van dexamethason die ik kreeg bij mijn chemo

    Geschreven door L op
  12. Mijn vader had glaucoom en kon op het laatst amper iets zien. Bij mijn iets jongere zusje is nu beginnend glaucoom geconstateerd. Ikzelf (61) wil mijn ogen laten controleren bij neen oogarts. Mijn huisarts is echter van mening dat ik beter eerst naar een opticien kan gaan. Een opticien is geen arts en er zijn meerdere oorzaken behalve verhoogde oogdruk voor glaucoom. Moet ik nu maar naar een andere arts gaan?

    Geschreven door Jack op
    • Mijn opticien stuurde mij naar de oogarts omdat hij de oogdruk te hoog vond.
      Nu krijg ik oogdruppels en wordt 2x per jaar gecontroleerd.

      Geschreven door Clasina op
  13. Mijn vader had glaucoom en kon op het laatst amper iets zien. Bij mijn iets jongere zusje is nu beginnend glaucoom geconstateerd. Ikzelf (61) wil mijn ogen laten controleren bij neen oogarts. Mijn huisarts is echter van mening dat ik beter eerst naar een opticien kan gaan. Een opticien is geen arts en er zijn meerdere oorzaken behalve verhoogde oogdruk voor glaucoom. Moet ik nu maar naar een andere arts gaan?

    Geschreven door Jack op
  14. Afrikaanse en Aziatische vergrote kans op glaucoom waarom?

    Geschreven door Marlene op
    • Omdat glaucoom bij deze bevolkingsgroepen veel vaker voor komt.

      Geschreven door Tandor op
      • En hoe komt dat? Is dat genetisch bepaald, ook als ze in Europa wonen, met de verschillende jaargetijden, en niet 365 dagen zon?

        Geschreven door Elles op
  15. Ik ben vanaf min 38ste glaucoom patiënt en dat werd door mijn opticien geconstateerd. Het ging bij mij van kwaad tot erger. De oogdruppels werkten niet meer. Hierna laserbehandeling gehad en dat werkte 7 jaar waarna de oogdruk weer ging stijgen. Hierna glaucoom operatie gehad maar had al forse schade aan de rechteroog zenuw opgelopen….. Dit was echt een drama dat bijna niets meer….. De oogarts vertelde mij dat dit onherstelbaar was maar door een wonder herstelde het gezichtsvermogen weer!! Een aantal jaren daarna begon de oogdruk weer te stijgen en kreeg ik een baerfeld implantaat in het rechteroog en dat werkt nog steeds prima. Door al die operaties kreeg ik staar en werd er een staaroperatie uitgevoerd waarbij mijn gezichtsvermogen van 40 naar 80% steeg. Ik was dolgelukkig. Tot op heden is alles stabiel en ga ik weer vrolijk door het leven druppel wel 3x per dag .

    Dankzij de goede zorg en kundigheid van Dr. Rietveld en Dr. Henry van het VU ziekenhuis kan ik nog steeds zien.

    Geschreven door Peter op
  16. Bij mij werd Glaucoom in 2012 ontdekt, contactlenzen bleven wazig, bleek dus Glaucoom 35 te zijn. Verder kan ook ik melden dat dankzij de goede zorg van Dr.Rietveld de oogdruk al die jaren onder de 20 is en ik nog maar 1 x per jaar gecontroleerd word. Elke avond gebruik ik 1 druppel Travatan (voorheen Xalacom) per oog. Ik ben 70 jaar al zou je dat niet zeggen.:)

    Geschreven door Beertje op
  17. Glaucoom geconstateerd in 2008/9.. ik ging veel te laat naar de huisarts, maar liever direct naar het Rotterdamse Oogziekenhuis doorverwezen worden, dan gebroddel bij de opticiens indertijd – die verkopen liever zoveel mogelijk, inclusief slechte raad. Sinds kort beginnende Staar, maar ik weet dat ik bij de Oogarts in goede handen ben.. de veel te hoge oogdruk (boven de 20 indertijd) wordt in toom gehouden door duotrav, en ik mocht met groen licht van het ziekenhuis naar de opticien die ik zelf koos. Deze ICT’er gaat nog wel een tijdje mee.

    Geschreven door OttoParts op
    • p.s. – oorzaak van mijn oogziekte wijt ik aan razend hoge bloeddruk en een slechte bril, inclusief mijn veel te zware oogbelasting (schermpjes, biljartsport).

      Geschreven door Anoniem op
  18. p.s. – ik wijt mijn oogziekte aan razend hoge bloeddruk in combinatie met mijn intensieve pc scherm gebruik en een slechte bril.

    Geschreven door OttoParts op
  19. Ik heb al meer dan 10 jaar glaucoom ik heb er nooit last van maar druppel wel 1x per dag in elk oog .. mijn druk is rond de 16 nu rook ik sinds kort kan dat kwaad voor glaucoom ook al druppel ik 1x per dag ? En eigenlijk heb ik mijn twijfels of ik wel glaucoom heb en dat mijn vorige ogendokter het niet gwn vermeld heeft omdat het in de familie voor komt…

    Geschreven door Sterretje op
  20. Maart dit jaar door de oogarts geconstateerd dat ik meer dan 10 jaar glaucoom heb. Hoe men dat kan zien weet ik niet. Oogdruk beide ogen 25 (in de ochtend gemeten omdat later op de dag vaker een lagere waarde geeft). Hiervoor gebruik ik twee maal daags oogdruppels. Daar mijn lever ook niet gezond is heet de MLD arts mij geadviseerd die druppels niet te lang te nemen. Welke opties blijven er dan nog over?

    Geschreven door pouderkerk op
  21. Bij een na contole van een staaroperatie blijk ik een wat te hoge oogdruk te hebben vab 15 en 18.
    De oogarts heeft oogdruppels voorgeschreven , Bimatoprost .
    Helaas reageren mijn ogen verkeed hierop ,ik heb nu ,na 3 weken druppelen (3 mG ) zo’n slechtt zicht ,dat ik niet meet lezen kan
    Ik heb op Oudjaarsdag contact opgenoen en kan pas vogende week dinsdag terecht/ Hij adviseerde ook, om meteen te stoppen (Op 31 dec dus ) de wazighwid cerdwijnt heel langzaam.
    Ik maak mij echter ernstige zorgen over blijvende schade (Nooit meer kunnen lezen ),of moet ik wat geduld hebben ?
    Sorry voor tikfouten )
    Groet ,Peter

    Geschreven door Peter Haaswijk op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief