Ongeveer 1 op de 4 mensen heeft wel eens last van maagklachten. Vaak zijn maagklachten medisch gezien niet ernstig maar wel erg vervelend en soms bijzonder pijnlijk. Welke maagklachten zijn er en wat kun je er aan doen?
De maag
Onze maag is een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal. De binnenkant van de maag is bedekt met een dikke slijmvlieslaag, en de klieren in dat maagslijmvlies produceren maagsap. Maagsap bevat onder andere zoutzuur, spijsverteringsenzymen en helpt de vertering van voedsel in de maag. Het zoutzuur doodt de bacteriën die we met ons voedsel binnenkrijgen en het activeert de spijsverteringsenzymen. Onder de slijmvlieslaag zit een laag met zenuwen en bloedvaten. De buitenkant van de maag bestaat uit een dikke spierlaag. En deze spieren zorgen ervoor dat voedsel wordt fijngemalen en vermengd met dat maagsap. Op de overgang van de slokdarm naar de maag bevindt zich een sluitspiertje. Dit gaat open wanneer er voedsel vanuit de slokdarm de maag in gaat en sluit zich vervolgens weer, en zorgt er zo voor dat het voedsel vanuit de maag niet terug in de slokdarm komt.
Welke maagklachten zijn er?
Brandend maagzuur
Minstens 1 op de 5 Nederlanders heeft wekelijks last van brandend maagzuur. De één wat meer dan de ander. Maagzuurklachten komen dus veel voor.
Mogelijke oorzaken
- Slecht werkende slokdarmkringspier
Het sluitspiertje op de overgang van de slokdarm naar de maag kan het soms laten afweten, zodat er maagzuur kan teruglekken. Dit geeft het branderige gevoel. - Te veel druk op je buik
Zwangerschap en overgewicht geven extra druk op de buikholte en hierdoor kan de inhoud van de maag wat omhoog geduwd worden zodat er zuur naar de slokdarm terug kan stromen. - Scheurtje in het middenrif
Het middenrif is een platte spierplaat die de borst- en buikholte van elkaar scheidt. De slokdarm loopt door een speciaal gaatje in dat middenrif naar de buikholte. Als dat gaatje groter wordt door bijvoorbeeld overgewicht, dan kan de maag door dat gaatje naar boven geduwd worden en de werking van de kringspier verminderen. - Eetgewoonten
Scherp eten, alcohol, koffie, chocolade, pepermunt, frisdrank met prik en sinaasappelsap kunnen maagklachten veroorzaken of erger maken. Vet eten zorgt ervoor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt en de maag bovendien langzamer werkt. Er zal dan veel langer extra zuur in de maag aanwezig zijn. - Leefgewoonten
Roken, het slikken van bepaalde medicijnen en of het eten van grote hoeveelheden voedsel, het eten vlak voordat je naar bed gaat, maar ook stress kan er voor zorgen dat mensen klachten krijgen of verergeren.
Maagzweer
De naam maagzweer wordt zowel gebruikt voor een zweer in de maag als voor een zweer in de twaalfvingerige darm. Bij mannen komt een maagzweer 2 keer zo vaak voor als bij vrouwen.
Mogelijke oorzaken
De belangrijkste oorzaak van een maagzweer is de Helicobacter pylori bacterie. Men heeft lang gedacht dat te veel maagsap en stress de oorzaken waren, maar nu weten ze dat dit niet zo is. Ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet zijn met deze bacterie krijgt een maagzweer. Stress en roken kunnen de klachten wel verergeren maar niet veroorzaken. Een andere oorzaak is het gebruik van aspirines en bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), ibuprofen, naproxen en diclofenac.
Ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis)
Bij een gastritis of maagslijmvliesontsteking is er een ontstekingsreactie van het slijmvlies van de maag. Bij een gastritis is het slijmvlies rood en gezwollen en geeft vaak pijn in de bovenbuik die s’-nachts erger kan worden. Na het eten vermindert de pijn vaak.
Mogelijke oorzaken
Een maagvliesontsteking kan komen door de inwerking van het maagzuur, en het slijmvlies kan beschadigen door een infectie, pijnstillers, alcohol en roken. Stress en overgewicht spelen ook een rol bij het ontstaan van klachten. Verder zijn er sommige voedingsmiddelen die de maagwand erg kunnen irriteren.
Functionele maagklachten
Er zijn veel mensen bij wie na onderzoek is uitgesloten dat ze last hebben van een maagzweer, brandend maagzuur of een maagslijmvliesontsteking. Deze maagklachten waarvoor geen aanwijsbare oorzaak gevonden wordt, worden functionele maagklachten genoemd.
Mogelijke oorzaken
Er zijn twee meest voorkomende oorzaken van functionele maagklachten, namelijk een overgevoelige maag en een luie maag (vertraagde maagontlediging).
Bij een overgevoelige maag ben je overgevoelig voor prikkels uit je maagdarm kanaal. De oorzaak hiervan is helaas onbekend. Bij veel mensen ligt de oorzaak waarschijnlijk in een combinatie van factoren waaronder een doorgemaakte infectie, een verstoorde beweging van de maag, het voedingspatroon en psychische factoren.
Een luie maag komt door een storing in de beweging van de maag m.a.w. een vertraagde maagontlediging. Bij een luie maag trekt de maagspier te weinig of niet regelmatig samen waardoor het voedsel niet goed wordt fijngemalen en langer dan normaal in de maag blijft. Bij veel mensen is de oorzaak van een luie maag niet bekend. Waarschijnlijk spelen stress en spanningen een rol.
Wat helpt bij maagklachten?
Er zijn een aantal producten waarvan bekend is dat ze maagklachten kunnen veroorzaken of verergeren. Echter dat is niet bij iedereen hetzelfde, het verschilt van persoon tot persoon. Maar bepaalde leefregels zijn wel verstandig om op te volgen wanneer je maagklachten hebt:
- Stop met roken.
- Vermijd alcohol.
- Eet gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding.
- Vermijd erg vette maaltijden.
- Eet 3 tot 5 kleine maaltijden verdeeld over de dag, i.p.v. 1 of 2 grote maaltijden.
- Eet op regelmatige tijden, eet rustig en kauw goed.
- Probeer zo min mogelijk pijnstillers (NSAID’s) in te nemen.
- Beperk het eten van gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
- Beperk het gebruik van scherpe voedingsmiddelen, zoals mosterd, sambal, peper en andere scherpe kruiden. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat er extra maagzuur wordt geproduceerd, wat het slijmvlies van je maag extra kan prikkelen.
- Maar ook pepermunt, chocolade en koolzuurhoudende dranken kunnen klachten veroorzaken.
- Drink niet te veel melk. In eerste instantie kan melk je klachten verlichten, maar door het drinken van grote hoeveelheden melk wordt de maagzuurproductie gestimuleerd.
- Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning.
- Beweeg dagelijks en sport regelmatig.
- Zorg voor een gezond lichaamsgewicht; overgewicht (maar ook ondergewicht) kan maagklachten veroorzaken of verergeren.
Bronnen: mlds.nl, nhg.org en rijnstate.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Hallo Ik heb alleen maagklachten als ik s`morgens wakker word en op mijn rug ga liggen, ben wel zwaarlijvig. en veel last van me darmen ,dat is al onderzocht ,maar dat komt onrustige darmen , dus gauw diarree,gr wim
Ik als ervaringsdeskundige:
Voor mijn 25 ste jaar was ik een erge maagpatient. Altijd maar pijn in de maag. Maagzweren enz. Ook als kind kon ik er wat van. Als ik wat at lag ik soms letterlijk te kramperen op de grond!!! Sommige dingen kon ik absoluut niet verdragen.
Totdat ik mijn voeding patroon geheel had omgegooid. Zoveel mogelijk rauwe groeten. Niet ver doorkoken enz. En gezonde voeding. Wat dat is daar is voldoende over bekend en hoef ik nu niet uiteen te zetten
Daarnaast nog goed in je vel zitten en stress voorkomen . Dit al is niet even en week maar je moet daar even de tijd voor nemen maar en je maagdarmstelsel de tijd geven er aan te wennen. Je darmflora verandert en alles verandert daar weer door.Dan nog wat bewegen!!
Ben nu 73 en 48 jaar zonder maagpijn. Kan alles wel eten.
Tja het is soms simpel maar je moet het zelf wel doen. Gewoon zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen gezondheid. Dat vinden de dokters vaak niet zo mooi want dat geeft geen omzet namelijk. ha ha ha
Hoi ik heb soms maagklachten en gebruik best vaak Medicijnen tegen hoofdpijn. Een oud natuurlijk middel om je maagwand te beschermen tegen medicijnen is laurierdrop. Dit geeft een extra laagje, zodat je geen vieze beschermmedicijnen nodig hebt. Wel bespreken met je huisarts natuurlijk, maar bij mij helpt het gelijk!
Bij mij helpt het drink van warm water met honing. Heb ik iets gegeten wat mijn maag niet zo fijn vind. Dan gebruik ik 1 theelepel zuiveringszout op een kopje water. En groeten niet te lang koken. Beetgaar noemen ze dat meestal is 10-15 min genoeg. Op deze manier ben ik af van de omeprazol. Dat wilde ik niet meer omdat het als bijwerking een vergrote kans op dementie heeft. En aangezien mijn vader dementie had , heb ik toch al een vergrote kans.