Atopisch eczeem; tips voor ouders

Atopisch eczeem is een huidaandoening die bij ongeveer 20% van alle baby’s en peuters voorkomt. Na het 3de levensjaar verdwijnen de klachten meestal vanzelf. Wat kun je er tot die tijd als ouder aan doen?

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem genoemd) komt voornamelijk voor bij kinderen. Meestal begint het vóór het 2de levensjaar met hevige jeuk als één van de symptomen. Bij een baby wordt het ook wel dauwworm genoemd. Bij atopisch eczeem is er meestal sprake van een stoornis in de barrièrefunctie van de huid, waardoor de huid onvoldoende vocht vasthoudt en daardoor te droog wordt.

Eczeem bij baby’s is vaak terug te vinden in het gezicht en achter de oren, op de behaarde hoofdhuid, op het rompje en op de armen en benen. Echter, op de peuterleeftijd bevindt het zich vooral in de huidplooien bij de gewrichten, zoals ellebogen, knieën, polsen en enkels en in de nek. Na het 10de levensjaar is het dan vooral op de handen, de voeten en de buitenkant van de ellebogen en knieën te zien. Bij een deel van de volwassen patiënten is het atopisch eczeem met name aanwezig in het gezicht (en dan specifiek op de oogleden en/of bovenlip), de hals en de nek. Wat goed is om te weten is dat bij 50% van alle gevallen de atopische dermatitis voor het 5de levensjaar verdwijnt.

Atopisch eczeem gaat vaak gepaard met een aanleg voor het ontwikkelen van verschillende allergieën. De aanleg voor atopisch eczeem is erfelijk.

Tips voor ouders met een kind met atopisch eczeem

Er bestaan behandelingen, maar die nemen de oorzaak van de ziekte niet weg. Ze zorgen gelukkige wel voor verlichting. Naast die behandelingen zijn dit enkele tips die de ouders kunnen opvolgen:

Douche kort

Water droogt de huid uit en dat wil je vermijden. Dus douche zo kort mogelijk en draai de kraan dicht wanneer je je kind inzeept. Wanneer je dan toch graag je kindje in het bad wilt doen beperk dit dan tot maximaal 10 á 15 minuten. Daarnaast is het advies om wat vloeibare waterverzachter in het water te doen om de hardheid ervan te verminderen. Het water mag ook niet te warm zijn.

Gebruik geen zeep

Gebruik geen zeep, maar een heel zacht aangepast reinigingsproduct. De apotheker kan hierbij adviseren. Daarnaast is het verstandig om geen katoen op het gezicht te gebruiken aangezien dat kan irriteren. Gebruik je handen om je kindje te wassen. Bij het afdrogen is het advies om je kind droog te deppen en niet droog te wrijven omdat dit de jeuk zou kunnen activeren.

Draag geen wol

Kleed je kind niet te dik aan en koop geen kleren van wol of die synthetisch zijn. Beide materialen worden zeer slecht verdragen door kinderen met atopisch eczeem en je moet ook proberen om zweet te vermijden. De voorkeur gaat uit naar katoenen kleding.

Schaf een luchtbevochtiger aan

Draai de verwarming thuis niet al te hoog en zeker niet in de slaapkamer, dit maakt de lucht in huis namelijk droger. Wanneer de lucht thuis erg droog is dan is een luchtbevochtiger een aanrader. Probeer de kinderkamer zo stofvrij mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van harige knuffels uit de kinderkamer.

Na zwemmen goed douchen

Natuurlijk wil je je kind een bezoek aan het zwembad niet ontzeggen, en dat is ook niet nodig. Wat wel nodig is, is dat je kind na het zwemmen zich moet douchen en vervolgens moet een verzachtend middel op de huid worden aangebracht. Je kunt ook preventief te werk gaan en een crème gebruiken die een soort film vormt. Lekker zwemmen in de zee is ook geen probleem (met uitzondering van vocht afscheidende letsel aangezien die zouden kunnen gaan prikken). Direct wel even het zoute zeewater afspoelen nadat je kindje in zee is geweest omdat de huid anders zo kan gaan trekken.

Vermijd contact met huisdieren

Het contact met huisdieren kan de symptomen doen verergeren.

Zoek zonlicht op

Ga iedere dag lekker met je kind naar buiten. Zonlicht heeft namelijk een positief effect op eczeem.

Blijf hydrateren

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal want hydratie is essentieel. Minimaal 1 x per dag moet je kindje ingesmeerd worden met een crème van goede kwaliteit en specifiek bedoeld voor kinderen met atopisch eczeem. Wanneer de huidarts niet een specifieke voorkeur uitspreekt dan kan de apotheker je altijd hierin adviseren.

Is een specifiek dieet goed?

De belangrijkste aanwijzing dat voeding een rol kan spelen bij het ontstaan van atopisch eczeem, wordt gezien bij zuigelingen en kleuters. Bij deze groep komt het atopisch eczeem vaak voor samen met een bepaalde voedselallergie. In een groep van 320 kinderen met ernstig atopisch eczeem werd door middel van een onderzoek bij 63% een voedselallergie aangetoond. Een voedselallergie bij kinderen kan zich uiten in huidproblemen, zoals een opleving van het eczeem of urticaria (galbulten), maar ook in maag-darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden en andere algemene klachten.

Een dieet, vrij van koemelkeiwit, kan bij kinderen, die hiervoor een aangetoonde allergie hebben, resulteren in een verbetering van het eczeem. De belangrijkste voedselallergenen bij kinderen zijn koemelk, kippenei, pinda, tarwe, soja en vis. Als blijkt dat een bepaald voedingsmiddel het eczeem kan verergeren, laten ouders dit al snel weg uit de dagelijkse voeding. Maar pas hiermee op omdat dit voedingsdeficiënties tot gevolg hebben. Dit betekent dat er een tekort ontstaat aan bepaalde voedingsstoffen in de voeding. Een diëtist kan hierbij helpen.

 

Bronnen: huidziekten.nl, umcg.nl en dermicis.nl

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief