Hoe vaak moet je douchen?

Iedere dag douchen, omdat het lekker is, je er een schoon gevoel van krijgt en vanwege de hygiëne. Maar wetenschappers zeggen dat dit helemaal niet zo gezond is. Dus wat doet dagelijks douchen met je huid?

Hoe vaak mag je eigenlijk douchen?

1 keer per week

Vroeger douchten mensen 1 keer per week. Als iemand nu zegt dat hij of zij 1 keer per week doucht, dan kijken de mensen raar. Douchen is de normaalste zaak van de wereld geworden en wij Nederlanders houden erg van douchen.

1 keer per dag

Vaak, lang en warm douchen tast de vetbarrière van onze huid aan. Elke dag douchen, kan je huid uitdrogen en voor irritaties zorgen. Zo was je de goede bacteriën, die van nature op je huid leven weg. Kleine scheurtjes kunnen het gevolg zijn, waardoor je meer kans loopt op een infectie. Ondanks wat sommigen zeggen, leidt dit bijna nooit tot schimmelinfecties. Wel zie je vaak eczeem ontstaan als gevolg van uitdroging van de huid. Voor een leek kunnen die eczeemplekjes worden verward met schimmelplekjes. Wanneer je een schimmelinfectie hebt op je voeten, dan komt dit meestal doordat je je niet goed afdroogt na het douchen.

Maar hoe vaak mag je nu douchen?

Dat is echt heel persoonlijk. Sommige mensen die aanleg hebben om eczeem te krijgen, krijgen vaak het advies om om de dag te douchen. Bij ernstig eczeem soms zelfs maar 1 keer per week. Maar bij mensen die geen last hebben van eczeem is dagelijks douchen geen enkel probleem, maar dan niet te lang en niet te warm.

Niet teveel zeep gebruiken en dan specifiek op armen en benen en romp, omdat daar het grootste risico voor uitdrogingseczeem is. Echter, je oksels, billen en voeten mogen wel dagelijks worden schoongemaakt. Het maakt niet zo heel veel uit wat je gebruikt, zolang je niet overgevoelig bent of eczeem hebt. Dan kun je het beste een neutrale zeep gebruiken.

Wie zich toch vies voelt, kan het beste met een washandje het gezicht, de oksels en de geslachtsorganen wassen. Vergeet de schone onderbroek niet. Onderzoek toonde eerder al aan dat we meer vuil kwijtraken via onze kleding dan met douchen.

1 keer per 3 dagen

Kleine kinderen kunnen beter niet elke dag in het bad. Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij het verouderen. Het beschermt je tegen allergieën, eczeem en andere huidaandoeningen. We wassen onze kinderen van boven tot onder met water en zeep. Dan is ook hier vooral zeep een boosdoener. Zeep werkt als een soort ontvetter. Het neemt dus de vetlaag van de huid weg. Maar die vetlaag is wel nodig. Zeker bij jonge kinderen die al een minder goed ontwikkelde huidbarrière hebben. Er kan dan een vicieuze cirkel ontstaan. Doordat dagelijks de huidbarrière aangetast wordt met water en zeep, creëren we een droge huid die voor jeuk zorgt. Vervolgens beginnen we te krabben waardoor er een wondje ontstaat en hierdoor allergenen in de huid terechtkomen. Dit zorgt dan weer voor ontstekingen en een verhoogd risico op eczeem.

Om de twee dagen, liefst zelfs om de drie dagen, een bad is dan ook meer dan voldoende om de huid van je kind gezond en schoon te houden. Op de andere dagen moet je wel de handen en billen van je kind wassen. Maar het is helemaal niet nodig om dagelijks de voetjes van baby’s en kleuters te wassen.

Doucheadviezen

 • Was alleen de plekken met zeep die het echt nodig hebben, zoals oksels en voeten.
 • Kies voor een milde zeep.
 • Gebruik geen washandje.
 • Gebruik na het douchen een vette crème.
 • Vermijd bodymilk, dit product bevat water en bij verdamping wordt er water uit de huid onttrokken. Dit kan leiden tot uitdroging.
 • Gebruik een badolie wanneer je in bad gaat.
 • Zorg voor een watertemperatuur van ongeveer 37 of 38 graden.
 • Maximaal 10 minuten douchen.

 

Bronnen: gezondidee.mumc.nl en huidfonds.nl

Delen:  
76 reacties op “Hoe vaak moet je douchen?
 1. Waarom liever geen washandje gebruiken tijdens het douchen?

  Geschreven door Shef op
  • Washandjes zijn bacteriënbronnen. Bovendien, als je je met je handen wast, voel je veel eerder of zich misschien ergens een knobbeltje ontwikkelt. Met name bij het inzepen van de borsten kan dat van cruciaal belang zijn.

   Geschreven door Chrisje op
   • Je neemt toch elke keer een schoon washandje en een schone handdoek?

    Geschreven door Mevrouw Helder op
    • als je je afdroogd ben je toch al schoon ,,,dus je droogd toch alleen water af …bij een washandje is dit anders …

     Geschreven door crim op
    • Ja tuurlijk wie nou niet maar ik weet wel dat sommige mensen hem wel meer de redagen gebruiken

     Geschreven door Silvia op
   • Dat gaat mij wat ver, dus wij moeten ieder dag onszelf lopen tasten op knobbels op de borsten, dat wordt geen plezierige douche meer. Ik blijf douchen zoals ik het gewend ben, je krijgt al een tweejaarlijks oproep voor borstkankeronderzoek, dat vind ik al erg genoeg. Doe mij een lol! ?

    Geschreven door Ochtendzon op
    • Denk ook eens aan het milieu !
     Misbruik van aardgas
     Opwarming van de aarde

     Geschreven door Dromedaris op
     • Daarom ga ik iedereen dag ook graag in een warm bad! Dan denk ik er nog eens aan.

      Geschreven door De Bruijne op
    • Mijn vrouw krijgt ook om de 2jaar onderzoek halfjaar naar de onderzoek voelt ze een bultje in haar borst dus kontrole elke keer kan veel leet voor komen mijn vrouw is nu al 2jaar kanker patent dus vertrouw niet op de onderzoek maar vertrouw alleen op je zelf

     Geschreven door JD RD op
    • Is voor je eigen gezondheid maar goed..

     Geschreven door Anoniem op
    • Het advies zou ik toch maar wat serieuzer nemen. Mijn echtgenote werd ook elke twee jaar onderzocht en er werd niets waargenomen. Echte een aantal maanden voor het weer zo ver was voelde ze wel degelijk iets wat niet in orde bleek te zijn. Dit was in 2014 en nu is het uitgezaaid naar de hersenen . Er op tijd bijzijn kan je een hoop ellende besparen en is de kans op genezing meer dan waarschijnlijk.

     Geschreven door Wb op
    • Ik vindt deze reactie van deze mevrouw onverstandig . Omdat als je een knobbeltje in je borsten zou voelen dan ben je er optijd bij . En als je de oproep afwacht ben je misschien twee jaar later en dan is het vaak al telaat .

     Geschreven door Picio op
   • Je doet je washandje toch zeker in de was na gebruik!!????
    De wasmachine echt wel hygiënisch genoeg lijkt me
    Anders… steeds dagelijks nieuwe onderbroeken kopen??

    Geschreven door Anoniem op
    • Het is al zielig genoeg dat je annoniem reageert

     Geschreven door Anoniem op
     • Rekening is inmiddels 300 euro per maand. Alleenstaande ouder. Hoe dan. Dus ik kan niet vaker dan 2 keer in de week douchen al zou ik willen. Verwarming kan niet aan, al bibber ik van de kou. Natuurlijk was ik mij wel elke dag. Voor mijn haar gebruik ik dryshampoo tot ik weer kan douchen.

      Ik ben blij als de prijzen van woonenergie weer normaal worden. Het was €100,- in 2021.

      Geschreven door Tatiana op
    • Bovenlichaam: washandje was zichzelf: door na het wassen heel goed uitspoelen onder de warme kraan,afwisselen met koud water en warm,koud de laatste keren.
     Onderlichaam: zeer goed afvegen met 3-laags papier,
     dan 5 tot 6 keer met warm washandje of spoelen met warm water, tot het schoon is.
     Washandje zeer goed uitspoelen of in de was doen.

     Geschreven door BON BON BON op
   • ik MOET iedere dag douchen

    Geschreven door Anoniem op
    • ik moet iedere dag douchen van mijn ouders en ik heb ze dit laten zien, ze willen nog steeds dat ik iedere dag moet douchen

     Geschreven door Anoniem op
  • idk

   Geschreven door yoepi op
  • Ik doche 1 x per week en snel , gebruik weinig zeep en spoel alles lekker af
   Ik heb een zeer tere huid en doche met lauw water of koud water , lekker fris.
   Ik doe de washandjes in de kook was , was mij goed als ik mij niet doche
   Wel 2 x per dag mijn oksels , voeten alles weer fris etc
   Mijn huid is super zacht , een baby huidje , ben al boven de 60 jaar
   En ruik echt fris , mijn man staat elke dag onder de doche en zou het echt
   Zeggen als ik muf rook .
   Borst onderzoek 1 x per week voor de zekerheid .

   Geschreven door Rafaella op
   • Ik douche me ook 1 keer per week. Alleen als er een hittegolf is dan douche ik me wel voor het slapen gaan heel kort (enkel even afspoelen) Ik heb geen tere huid, maar vind vaker douchen gewoon niet nodig. Ik ruik altijd fris en zie er ook fris uit. Totale onzin vaker douchen en zeer slecht voor een mens. Met name als ze ook nog volop doucheschuim(troep)gebruiken.

    Geschreven door renske op
  • Vind ik ook hoor!

   Geschreven door Bijtje op
 2. Dan scrub je de goede huidcellen mee denk ik.

  Geschreven door Simon op
 3. ,s winters zweet je minder, maar ,s zomers is even een opfrisbeurt snel onder de lauwe douche met een klein beetje zeep voor de edele delen, toch wel aan te raden. Ik vind een washandje voor onder de oksels mits elke dag schoon wel nodig, maar voor je geslachtsdelen vind ik dat vies. Kun je beter je billen op de wc wassen met doucheslang of kan water.

  Geschreven door Dino op
 4. Niet nodig om oksels met zeep te wassen. Doe dat op aanraden van de huisarts al enkele jaren niet meer. Gebruik alleen zeep voor voeten en billen. Bevalt uitstekend. Nooit meer jeuk en uitslag.

  Geschreven door Jenny op
  • hivvvvv

   Geschreven door alias op
 5. Vooral geslachtdelen bij mannen en bilen niet met zeep en gewoon met de handen wassen.
  Een andere tip,gebruik geen vochtige doekjes na het onlasten .
  Kreeg last van pijn na het onlasten ,nu niet meer.!

  Geschreven door Thebo op
 6. Indertijd werd in het leger aangeraden je voeten dagelijks alleen met water te wassen. Dat was omdat anders de huid te zacht werd en tijdens marsen deze gemakkelijk stuk zou gaan.

  Geschreven door Harry op
 7. Onder het kopje: 1 keer per dag staat waarom te vaak te warm douchen niet goed is. Het niet gebruiken van een washandje heeft dezelfde redenen die daar zijn genoemd.

  Geschreven door Tandor op
 8. Met een washandje ben je snel geneigd te gaan schrobben en dan schrob je (meestal met zeep) nog meer het vetlaagje van je huid af, het vetlaagje dat je huid juist beschermt.

  Geschreven door Kirana op
 9. Als roodharige man heb ik een heel gevoelige huid maar wordt best wel bruin. Toch ben ik ook vaak erg verbrand door de zon en dan merk je hoe slecht douchen kan zijn.
  – Wel douchen (met lauw/koud water en geen of heel weinig zeepvrije gel) betekent dat na 2 dagen de ondraaglijke jeuk begint en dat kan wel drie of vier dagen duren.
  – Niet douchen maar alleen het hoogst noodzakelijke wassen van handen, voeten, kruis en oksels in de 5 dagen die je huid nodig heeft voor het herstel voorkomt de jeuk kwelling grotendeels en ook het vervellen verloopt veel rustiger.

  Geschreven door Pommy op
  • Douche elke dag, spoel me af met eerst heet water, daarna met koud.
   Kan dat kwaad?

   Geschreven door Joseph op
 10. En ik maar altijd te horen krijgen dat je je wel met een washand moet wassen terweil je dus beter je eigen was hand kan gebruiken bedankt voor de tip eindelijk zonder washand douche :p

  Geschreven door Olivier op
 11. Dat ligt er aan wat voor werk je doet, en wat je activiteiten zijn, een bakpan kun je ook niet alleen met water schoon maken!!!

  Geschreven door Anita op
 12. Dat doe je juist wel met heet water, enkel heet water voor een bakpan

  Geschreven door dompelaar op
 13. Ik doe dit precies hetzelfde en voel me er super bij! Heb na een week pas vet haar. Vroeger toen ik t dagelijks waste had ik elke dag “vet” haar. Ons lichaam herstelt zichzelf!

  Geschreven door Linda op
 14. Gelijk heb je. Elke dag was ik me al vanaf jongs af aan. Ben nu 66 ! Nooit last gehad van een droge huid. Gewoon lekker douchen en mijn haar was ik ook elke dag. En haar heb ik nog in overvloed hoor. NIET lang douchen. Gewoon inzepen en afspoelen. Na 3 minuten klaar. Heerlijk.

  Geschreven door Rudolf op
 15. sjonge jonge gedraag jullie man 10 minuten douche is te weinig je leeft maar 1x laat alles gaan zoals het hoort

  Geschreven door neef op
 16. Ik heb juist geen last van vochtige doekjes na de ontlasting. Vind het juist erg fris, iedereen is anders, de reactie van neef en IK vind ik daarom een beetje overdreven. Zoals uit de andere reacties blijkt, vindt iedereen voor zichzelf uit wat voor zijn/haar huid het beste is… Als je iedere dag doucht en je hebt geen klachten: prima! Voor n washandje geldt hetzelfde. De mijne zijn zacht genoeg, maar misschien sommigen niet…

  Geschreven door Bea op
 17. Welke nadelen kun je krijgen van je haar elke dag te wassen of kan dit niet veel kwaad?

  Geschreven door lola op
 18. Wat goed van u!

  Geschreven door Wabberz op
 19. Ik douche drie keer per weer en heel warm en lang, maar mijn huid is heel zacht (niet vet) zonder ik cremes of speciale zeep gebruik. Hetzelfde geld voor mijn haar

  Geschreven door Vera op
 20. Al die ervaringen zijn best wel aardig om te lezen
  Een ding wil ik wel opmerken. Wat lekker voelt als je jong of betrekkelijk jong bent
  blijkt zeker op hogere leeftijd op te breken.
  2xper week een bad of douche is genoeg voorts gewoon wassen aan de wastafel. Geslachtsdelen gewoon wassen met lauw water

  Geschreven door Gérard op
 21. Ik heb meegedaan met een test om een jaar lang niet te douchen of in bad te gaan. Wel met washandje zo nu en dan op de wat belangrijke plekken wassen, verder niet. Ik moet zeggen dat het me prima is bevallen! Geen vieze geurtjes, want wel gewoon deo, en mn lichaam schijnt meer resistent te zijn tegen bacterien (wat je er anders afspoelt tijdens het douchen). Mn partner heeft niks gemerkt en in mn omgeving ook niemand. Het is dus prima mogelijk om gigantische hoeveelheden water te besparen op deze manier. Maar ja, we zijn zo verknocht aan ons dagelijkse douche-momentje dat we daar liever niet bij stilstaan. Ik douche nu wel weer maar niet lang en niet vaker dan 2 tot 3 x per week. Kan echt geen kwaad, zo blijkt.

  Geschreven door johan op
 22. Ik was mij twee keer per dag, mijn ervaring is dat het voor sommige onderdelen nog steeds niet genoeg is. Ik schrob met een washandje en een scrubhandschoen. En ik wordt 10 jaar jonger geschat dan ik ben. Dit is dus het recept tegen rimpels. En m’n man zegt dat ik ook heel jong aanvoel. En twee keer per dag de voeten met een hygiënisch doekje, even fris flip flap voor ik in mijn schoentjes schiet.

  Geschreven door Bernadette op
 23. Er zijn te veel variabele factoren die voor iedereen als goede vorm van douchen het beste is.Daarbij denk ik o.a.aan huidtype/
  voeding,/werk(omgeving)/slaapkwaliteit(duur)/stress/erfelijkheidsfactoren
  /luchtzuiverheid/zon invloed/verzorging/ enz.
  Watertemperatuur frequentie tijd e.d.zijn al benoemd maar alles bij elkaar maakt de ideale vorm vinden bijna onmogelijk zonder dit alles er bij te betrekken.

  Geschreven door Bornesnaj op
 24. Wat een problemen , bezef toch dat het een voorrecht is om je heerlijk te kunnen wassen op wat voor manier ook
  Ik kom uit een gezin met 10 kinderen ,wij gingen vroeger in een tijl voor de kachel met sunlicht zeep gewassen dat gebeurden een keer in de week onze haren werden er ook mee gedaan en wij hadden nooit last ven hoofdluis ,tegenwoordig hoor je niets anders
  Men moet ook bezeffen dat het uitdrogen van de huid ook te maken heeft met voldoende vocht tot je te nemen van binnen uit.

  Geschreven door Ellis? op
 25. Ik heb een zandloper in de douche. Heel handig. Douche elke dag, ben dat gewend omdat ik uit een tropisch land komt waat het heel gewoon is dat je elke dag na het ontwaken onder de douche gaat. Over het algemeen vind ik oudere mensen niet fris ruiken. Ik vermoed als je niet gewend bent om niet regelmatig te douchen, de niet frisse geur erin blijft bij het ouder worden.

  Geschreven door Krekel op
 26. Hoi,

  Ik miet toegeven ik douche altijd lang, maar ik douche niet elke dag.
  Wat is daar wel voor doe is een washandje gebruiken in de ochtend Waneer ik niet douche. Gewoon ff je opfrissen.

  Dus een tip: “als je niet wil douchen gebruik een zacht washandje met lichaams temperatuur “.

  Doeii, groetjes Fabi

  Geschreven door Fabi op
  • Sorry daar moest moet staan dan miet??

   Geschreven door Anoniem op
 27. Ik doe aan winterzwemmen. Zwem elke dag minimaal 3 minuten in koud schoon buitenwater. Hierdoor douche ik zelden. Alleen als ik merk dat mijn oksels bij inspanning gaan ruiken douche ik en was ze met zeep. Ik vind dit ideaal.

  Geschreven door Vleeg 51 op
 28. Wat een verhalen over tja wat……

  Geschreven door Flupke op
 29. Ik douche gwn 4/5 x per week zonder handdoek 5/10 min bevalt me prima

  Geschreven door Klaas op
 30. Ik bedoel washandje:-):-):-)

  Geschreven door Klaas op
 31. Er staat tegenstrijdig advies in dit stuk:
  “Wie zich toch vies voelt, kan het beste met een washandje het gezicht, de oksels en de geslachtsorganen wassen.”
  “Gebruik geen washandje.”
  Graag een verklaring.

  Geschreven door Inktpot op
  • Gebruik geen washandje, is specifiek bedoeld voor het douchen. Tijdens het douchen is het gebruik van washandjes en sponzen niet aanbevolen.
   Voor “lokale” wasjes tussendoor, wordt het lastig als je geen washandje gebruikt. Het wordt zo’n geklieder…dus meer om praktische redenen. Maar in principe zou een washandje ook hier niet perse nodig zijn.

   Geschreven door Tandor op
 32. ik douch maar 1x per week wand mn haar wordt dan mooier en mn lichaam ook

  Geschreven door iemand x op
  • Hoi en je gezicht ook maar 1x per week? Ik merk ook dat mijn lichaam mooier wordt als ik minder vaak douche. Minder opgezet ofzo..

   Geschreven door A op
 33. Ik weet niet of het te maken heeft met douchen,
  maar als ik mij geschoren heb op me onderbenen krijg ik rode schilferige plekjes.
  exceem/schimmel zegt de dokter.
  ik douche om de dag soms elke dag best wel lang half uur tot een uur soms een kwartier. Met zeep en washandje ik vermijd soms wel mijn onder benen edele delen alleen met water. Oksels lies voeten wel met zeep wie heeft er ook zulke plekjes? Of gehad wie heeft er advies voor mij?

  Geschreven door Girly89 op
 34. Ik douche mijn 2 keer per dag. Elke ochtend en voordat ik naar bed gaat. Mijn ouders komen uit de tropen, maar ik niet toch vind in 2 keer per dag douchen heel erg prettig. Ik ben een alleenstaande jongeman en als ik een vrouw ontmoet en die niet elkedag douche knap ik op haar af dat vind ik vies. Je kan ook 2 tot 3 keer per dag douchen, maar gewoon koud het is gezond en ik voel mijn heel prettig. Ik zeg altijd van buiten klinkt en van binnen stinkt. Gadver niet elkedag douchen kan niet in deze tijd.

  Geschreven door Anoniem op
 35. Ik hou ontzettend veel van douchen dus doe ik het lekker elke dag, twee keer per dag heerlijk, niet lang natuurlijk, want water is schaars, en ik gebruik geen zeep en geen shampoo en de mensen om me heen zeggen altijd wat voor luchtje heb je op, dan zeg ik helemaal geen luchtje zelfs geen deodorant. GEWELDIG zijn wij GESCHAPEN, een zelfreinigende lichaam, maar ik hou eenmaal heel veel van WATER!!!

  Geschreven door Agua dulce op
 36. Is 3 à 4 dagen ook goed of most het meer?
  (Als kind/puber)

  Geschreven door No op
 37. Wow wat een verslag over douchen en al die reacties echt raar ik zou zeggen doe waar je zin in hebt

  Geschreven door Pinimola op
 38. Mensen die 2x per dag douche snappen eht echt niet. Zo was je alle goede bacteriën weg. Ik zelf douche 3x per week msar vroeger toen ik jonger was 1 x per week. Ik maakte we mn lichaam schoon elke dag maar niet ondr de douche of bad. Ik geloof ook echt dat je aan 1 x douche in de week ook erl geneg zou kunnen hebben.

  Geschreven door beps op
 39. Na het douchen krijg ik het alleen maar weer steeds warmer en begin dan weer enorm te transpireren. Dan denk ik vaak wat heeft het nu voor zin? Ik was me dan liever met een koud washandje.

  Geschreven door Kate op
 40. Het is verschillend bij mensen s ommigge mensen zweten heel erg en s ommigge niet verder als men met zeep wast dan kunt u het toch wel apart weg leggen?Ik bedoel u koopt dan 1zeep voor douchen of baden en 1zeep voor om bv je handen alleen ermee te wassen ? Dat die ik wel ,dat is veel gezonder ook nou de groetjes doeg

  Geschreven door Sandy op
 41. Vanuit de tijd van mijn Indische(nu Indonesische) jaren herinner ik (79 jaar en geboren op Pontianak) me dat we ons poepgaatje altijd schoon moesten spoelen met een fles water ( “botjekken”)
  Ik doe dat nog steeds na het natuurlijk eerst afvegen met wcpapier en goed je handen wassen na het spoelen.

  Geschreven door Anoniem op
 42. Heb eczeem, allergie voor bijna alles kun je zeggen…
  Zeker huid/ verzorgingsproducten
  Alleen nog maar , helaas dure… producten van apotheek.
  Zeker voor vrouwen, geen vochtige doekjes na toilet bezoek!
  Tijdens mijn opleiding verpleegkunde vroeger werd er al op gehamerd… geen zeep in schaamstreek! Je hebt natuurlijke bacteriën daar ter bescherming enz, die haal je weg met zeep!
  Washandje?
  Ik was ieder washandje na gebruik! Toch bijna geen was/ moeite. Heel vies, washandje dubbel gebruiken!
  Ook handdoeken maar 1 x gebruiken! Het is normaal dat je dode huidcellen hebt! Er worden veel dure scrubs voor verkocht! Gebruik gewoon je washandje en handdoe, niet uit droger!! Heel goed voor je energierekening ook nog! Je handdoek was vroeger die moderne dure scrub, die heel slecht voor milieu, zelfs drinkwater is!!

  Geschreven door Anoniem op
 43. Wat een verhalen..de een weet het nog beter dan de ander..gebruik gewoon je gezond verstand..

  Geschreven door Johanna op
 44. Ik krijg juist jeuk als ik zonder doucheshampoo was, dus alleen met water. Heb ik ongeveer twee weken zo gedaan toen weer de Andrélon doucheshampoo en weg jeuk! Raar soms toch hè

  Geschreven door Anoniem op
 45. 1 keer douchen elke 2 of 3 dagen is het beste. Net zoals ik te veel benzine verbruik met een te groot motorblok in mijn auto, verbruiken miljoenen onwetende mensen miljoenen liters water onnodig per dag. Dat moet steeds opnieuw gezuiverd worden en is eveneens slecht voor het milieu. Het is perse een luxe dat we kunnen douchen t.o.v. 80 % van de wereldbevolking, net zoals dat we verwarming hebben o.i.d.Maar daar staat bijna niemand bij stil, want we hebben genoeg andere overbodige welvaarts-zorgen aan ons hoofd. We zijn eraan gewend, dus vinden we het normaal. Pas over 15 jaar wanneer water schaars en te duur wordt gaan we dit beseffen. Water is immers het kostbaarste bezit op aarde.

  Geschreven door rob vlemmix, breda op
 46. In het tobbetijdperk ging men 1 keer per week in de tobbe maar er gelden nu andere normen op het gebied van hygiene. Er was ook een lampetkan met kom en zeepbakje en kammenbakje en een po. Dit gebruikten ze toen er nog geen stromend water was. Iedere ochtend wasten ze zich bij de lampet kom en dan met water dat verwarmd werd op de kachel ging in de kan en dat water dat in de kan was goot men over in de kom. Ook loge”s kregen een lampet kan en ze hadden ook een bedstee met deurtjes er in en een huisje met een tonnetje en er was geen toilet dat je door kon spoelen en als toiletpapier gebukten ze oude kranten. Vroeger deden ze de was in de tobbe met wasbord de was boenen met klokzeep of Sunlightzeep. Ze hadden toen ook al merken als Persil en Dobbelman. Het huishouden was zwaarder dan nu met de wasmachine. De verpleegwinkel zei ook dat heet water met zeep de huid kon uitdrogen en dat je je niet te vaak moest wassen als je een droge huid hebt en aanleg hebt voor eczeem. Er zijn ook hypoallergene producten en parfumvrije zeep die de huid beschermen tegen uitdroging. Er is heel veel keus terwijl je vroeger maar een beperkt aanbod had in alles. Badedas was het enige merk dat badschuim had van kastanje en die bleek desinfecterend te zijn. Vroeger kregen ze wel eens een toiletzeep cadeau en dat was al heel lux en nu vind men dat gewoon. Sinds de negentiger jaren is de vloeibare zeep meer in trek dan vaste zeep. Vroeger gebruikten we Lux en Palmolive en Sunlight en Palmolive shampoo. Er was maar een geur te koop dan van dennen en later kwam Andrelon met een shampoo voor vet haar en voor droog haar en voor normaal haar maar nu hebben ze nog veel meer keus en voor gekleurd haar en lang haar en kort. koppie Er is een wereld aan keus. Nu stellen ze hogere eisen aan hygiene dan vroeger. Bijna iedereen heeft een douche en een wasmachine. Vroeger hadden mensen nog een lavet waar ze de was in deden en waar ze zich bij wasten. Die merken van vroeger vind ik nu goedkoop. Het kan nog bij de wasbak die goedkopere zeep maar het geeft zo”n trekkerig gevoel onder de douche dus het is geschikter om bij de wasbak mee te wassen. Zo af en toe een poedelbeurtje tussendoor bij de wasbak kan geen kwaad. De meeste mensen vinden al vlug iets vies. Daarbij zijn er ook zo veel merken en soorten van product of artikel. Vroeger had je minder keus. Ze stellen nu al hoge eisen aan hygiene en vinden je al vlug vies heb ik het idee terwijl dat vroeger minder was. Niemand wast zich meer bij een lampet kan en een petroleumlamp en petroleumstellen gebruikt men ook niet meer dan hoogstens alleen neerzetten voor de sier. Ik ken merken als sunil crackfree persil. Tegenwoordig vinden ze vaste zeep vies en iets wat uit oma”s tijdperk afkomstig was. Het is maar wat je gewend bent. Die oudere merken zijn nog wel te koop zoals hypoallergene Pears zeep en carbol zeep en antibacteriele zeep en teerzeep en zwavelzeep tegen eczeem en psoriasis en er zijn ook nieuwere merken zoals Dermolin Eucerin en Sebamed Sanex. Er zijn een aantal zeepmerken uit de handel en dat is karnemelk zeep van het merk melkmeisje en is nog wek in vloebare vorm verkrijgbaar in grote flacon. Vaste zeep met douchekoord er aan van OldSpice is er niet meer maar wel baddoucheschuim in vloeibare vorm van Old spice. Vaste zeep van het merk Cadum en Camey en Boldoot en Dobbelmann waspoeder is heden niet meer te koop. Er zijn nog wel mensen die deze merken bewaard hebben. Grotendeels bestaat het assortiment uit vloeibare zeep badschuim douchefoam of douchegel. Yardley, Bronneley en Roger en Gallet en Pears blauw en Pears groen en Dove original zeep vind ik de beste zepen en voelen na gebruik niet trekkerig aan onder de douche. wat die andere goedkopere merken betreft die doen dat wel en kunnen na gebruik trekkerig aanvoelen maar kunnen nog wel bij een poedelbeurtje bij de wasbak gebruikt worden. .

  Geschreven door Tio op
 47. Ik was mij een keer per jaar ,net voor kerstmis …….bevalt me prima
  met groet,

  Geschreven door Snelle Jelle op
 48. ik ben erg milieubewust, maar ik zie het probleem van lang douchen niet.

  Geschreven door m op
 49. Ik stap met kleren en al 1x per week 10 minuten onder de douche heb dan ook geen wasmachine nodig.

  Geschreven door nocila op
 50. Als kleine jongen werden mijn broer en ik iedere vrijdagavond in bad gedaan. Prima. Momenteel vind ik 1 x per week douchen genoeg zeker sinds Poetin bezig is en de gasprijzen gestegen zijn.

  Geschreven door hans teunissen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief