Oorsmeer: dit zegt de kleur over je gezondheid

Oorsmeer: dit zegt de kleur over je gezondheid

Iedere gehoorgang bevat oorsmeer en dat is maar goed ook, want oorsmeer heeft veel verschillende functies. Maar soms kan je oorsmeer van kleur veranderen en dat kan iets zeggen over je gezondheid. Dus wat zegt de kleur en de consistentie over je gezondheid?

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer wordt aangemaakt in oorsmeerklieren en zijn een mengsel van talg, haartjes en keratine. De één heeft nat oorsmeer en de ander wat meer droog oorsmeer. Die samenstelling wordt bepaald door één specifiek gen. In Nederland komt het meest nat oorsmeer voor. Naarmate we ouder worden kan de kleur en de consistente van je oorsmeer veranderen. Oorsmeer kennen we ook onder de benamingen: oorwas en cerumen.

Moet je oorsmeer verwijderen?

Het is niet nodig om je oren te ontdoen van oorsmeer. Je oren zijn namelijk zelfreinigend. Door de beweging van het praten en kauwen en de vorm van het oor zelf, beweegt het overtollige oorsmeer op een natuurlijke manier omhoog en komt het oude oorsmeer uiteindelijk uit de gehoorgang en valt het samen met dode huidcellen uit je oor. Alleen oorsmeer wat je in de opening van je gehoorgang ziet mag je verwijderen met een wattenstokje. Let er hierbij op dat je het wattenpluimpje moet kunnen zien, zo niet dan zit het wattenstaafjes te diep in je gehoorgang.

Functies van oorsmeer

Oorsmeer heeft verschillende functies. Zo heeft het een waterafstotende werking en beschermt het onze gehoorgang tegen vocht. Maar het beschermt ook de huid van je gehoorgang tegen uitdroging en voorkomt het dat vreemde deeltjes binnendringen zoals: stof, vuil of insecten. Een laatste functie van ons oorsmeer is dat het tegen schimmels en bacteriën beschermt.

Oorsmeer: dit zegt de kleur over je gezondheid

Goudgeel oorsmeer

Goudgeel oorsmeer, in zijn vele tinten, is de kleur van gezond oorsmeer. De consistentie moet dan wel wat kleverig en plakkerig zijn.

Wit oorsmeer

Ook wit oorsmeer, is de kleur van gezond oorsmeer. Bij oorsmeer is het net zoals bij verschillende huidtinten. Sommige mensen hebben meer wit en wat vlokkerig oorsmeer dan anderen en ook dit is normaal.

Donkerbruin oorsmeer

Wanneer je ineens ziet dat je oorsmeer donkerbruin is, dan kan dit komen omdat er vuil in je oorsmeer zit. Ook kan het komen doordat het oorsmeer te lang in de gehoorgang heeft gezeten en daardoor sterk is uitgedroogd en een donkerbruine kleur heeft gekregen. En de laatste verklaring kan zijn dat het donkerbruin wordt doordat het oorsmeer oxideert wanneer het in contact komt met de lucht. Al met al is ook deze kleur geen reden om je zorgen te maken om je gezondheid.

Groene/lichtgeel oorsmeer

Oorsmeer met een groene/lichtgele kleur kan wijzen op een infectie. Het kan dan heel goed zijn dat je oor ontstoken is. Naast de kleur stinkt het ook en kan de afscheiding dunner zijn dan dat je gewend bent.

Grijs oorsmeer

Oorsmeer met een wat grijze kleur, gecombineerd met wat papperige textuur, kan wijzen op een schimmelinfectie. Dit is een soort zwemmersoor, want het wordt meestal veroorzaakt door vocht.

Rood oorsmeer

Bloed dat uit het oor komt, kan een paar oorzaken hebben Zo kan dit het gevolg zijn van een beschadiging in de gehoorgang. Dit kan ontstaan na het gebruik van een wattenstaafjes. In onze gehoorgang zitten veel bloedvaten en daarom kan er bij een lichte beschadiging gemakkelijk wat bloed vrijkomen. Echter, het bloed kan ook duiden op een ernstige infectie of op een gescheurd of geperforeerd trommelvlies. Ook kan het wijzen op alkaptonurie, een zeldzame stoornis in de aminozuurstofwisseling.

 

Bronnen: Keel-Neus-Oorheelkunde, Gezondheid en Wetenschap en Franciscus Gasthuis & Vlietland

 

 

Delen:  
4 reacties op “Oorsmeer: dit zegt de kleur over je gezondheid
  1. Die spuitbusjes van de drogist voor de oren, kan je die veilig gebruiken? Ik ben al 60 jaar en het lijkt wel of mijn oren meer oorsmeer aan maken.
    Dat gaat jeuken en dan wil je er wat mee

    Geschreven door Willeke op
  2. Ik zou eerst eens bij de huisarts langs gaan en naar de oren laten kijken. Wellicht is uitspuiten dan een betere optie.

    Geschreven door John (moderator) op
  3. In mijn gehoorgang zit geen oorsmeer. Is dat normaal?

    Geschreven door Groentje op
  4. Dat je het niet meteen ziet wil niet zeggen dat er niet is. Als je denkt echt geen oorsmeer te hebben moet je de huisarts er even naar laten kijken

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief