Gehoorschade door wattenstaafjes?

Na het douchen direct even de oren reinigen met een wattenstaafje. Hoe lekker is dat. Maar experts raden het af om dit te doen. Gehoorschade door wattenstaafjes blijkt namelijk een veel voorkomend probleem te zijn. Maar waarom zijn wattenstaafjes zo slecht voor je oren?

Oorsmeer

Een gezonde gehoorgang hoort oorsmeer te bevatten en het wordt aangemaakt in 1000 tot wel 2000 oorsmeerklieren. Deze klieren vormen een mengsel met talg, haartjes en keratine (bestanddeel van huid) uit afgestoten huidschilfers. Oorsmeer hoort alleen in het buitenste deel (het deel dicht bij uitgang) van de gehoorgang te zitten, waar het ook wordt gemaakt.

De functies van oorsmeer

Wat veel mensen niet weten is dat oorsmeer niet één functie maar meerdere functies heeft, te weten:

 • Het geeft bescherming tegen vocht (waterafstoting).
 • Het zorgt voor een bescherming van de dunne kwetsbare gehoorganghuid tegen uitdroging.
 • Het vangt stof, vuil en soms zelfs insecten op.
 • Het zorgt voor het aanzuren van het leefmilieu voor bacteriën.
 • Verzorgt een afweer tegen ziekmakende bacteriën en schimmels.

Dat zijn nogal wat redenen waarom er oorsmeer in je gehoorgang moet zitten. Dus reden genoeg om geen oorsmeer uit de gehoorgang te halen.

Onze oren reinigen zichzelf

Want naast deze functies is het ook nog eens zo dat een gezonde gehoorgang zichzelf namelijk reinigt. Want onze oren zorgen zelf voor de juiste zuur- en vochtigheidsgraad in onze gehoorgang. Het overtollige oorsmeer komt vanzelf naar buiten en dat kunnen we dan makkelijk verwijderen. Voor mensen met een gezond oor is het een prima idee om de oorschelp na een wasbeurt te reinigen. Hoeveel oorsmeer iemand aanmaakt is afhankelijk van persoon tot persoon en van de breedte van de gehoorgang. Het is zo dat iemand met een smalle gehoorgang over het algemeen meer smeer produceert dan iemand met een brede gehoorgang.

Gehoorschade door wattenstaafjes

Het is volgens artsen dus niet zo’n goed idee om je oren schoon te maken met wattenstaafjes. Welke schade kunnen wattenstaafjes veroorzaken?

 1. Deuk in trommelvlies
  Zo hebben mensen die hun oren schoonmaken met wattenstaafjes vaak een deuk in hun trommelvlies. Dat is op zich niet iets heel ernstigs en het herstelt bijna altijd vanzelf, maar het kan pijn en een drukgevoel achter je trommelvlies veroorzaken.
 2. Duwt oorsmeer tot een prop
  Als je de oren reinigt met een wattenstaafje, dan duw je meer oorsmeer in je gehoorgang en kan er na enkele weken een prop ontstaan. Veel mensen weten niet dat die prop tijdens het douchen of zwemmen water kan absorberen, wat tot een doof gevoel en misschien ook oorsuizen kan leiden.
 3. Gaatje in trommelvlies
  Artsen maken mee dat mensen met een wattenstaafje in hun oor ergens tegen aan stoten waardoor het staafje hun trommelvlies perforeert. Op zich is zo’n gaatje onschuldig en na enkele weken groeit dat gaatje vanzelf weer dicht maar een stoot kan ook het gehoorbeentje beschadigen en dat kan gehoorverlies met zich meebrengen.
 4. Kan ontsteking van de gehoorgang veroorzaken
  Een gehoorgangontsteking bij volwassenen is niet altijd een gevolg van een verkoudheid. Veelal is de bron van de besmetting een bacterie-infectie (soms een schimmel), die kan toeslaan als er (te) weinig oorsmeer aanwezig is en de huid van de gehoorgang is beschadigd. Oorsmeer beschermt namelijk tegen infecties, en ironisch genoeg is het vaak juist het schoonmaken van de oren, bijvoorbeeld met wattenstaafjes, dat problemen veroorzaakt.

Het is dus niet altijd een goed idee om je oren te reinigen met een wattenstaafje.

Wattenstaafjes dan maar weggooien?

Dat is ook niet nodig, maar een correct gebruik ervan dat is wel nodig. Gebruik wattenstaafjes om het zichtbare gedeelte van je oor te reinigen en ga vooral niet dieper dan dat. De huid van de gehoorgang is namelijk heel dun en gevoelig en een staafje kan microtrauma’s veroorzaken die jeuk en irritaties geven in het oor. Dat is niet bij iedereen het geval, maar kan wel voorkomen. Als leidraad voor hoe diep je met een wattenstaafje mag gaan kan gelden dat het wattenpluimpje altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.

Wanneer je helemaal op safe wilt spelen dan is het wellicht een idee om een paar druppels slaolie of babyolie rechtstreeks in je oor te druppelen. Dit weekt het oorsmeer los, zodat de oren zichzelf makkelijker reinigen. Sommige oorsmeeroplossers, die je in de drogisten kunt kopen, bevatten conserveringsmiddelen die een allergische reactie van de gehoorganghuid kunnen opwekken. Dat is één van de redenen om deze oorsmeeroplossers niet te gebruiken.

Voor hen die een overdaad aan oorsmeer hebben die kunnen oren spoelen met lauw water zonder zeep.

Wanneer je echt last blijft houden van verstopte oren ga dan even langs je huisarts. Deze kan je oren uitspuiten. Zit er een oorsmeerprop in je oor die de gehoorgang afsluit, dan is het verstandig om de gehoorgang uit te laten spuiten. Meestal kun je het propje direct uit laten spuiten met lauwwarm water. Als het uitspuiten niet lukt, moet je soms even wachten tot het warme water de prop heeft losgeweekt. Daarna lukt het meestal wel. In sommige gevallen kan de assistent of huisarts de prop direct met een haakje verwijderen.

 

Bronnen: kno.nl, rtlnieuws.nl en gehoortest.nl

Delen:  
23 reacties op “Gehoorschade door wattenstaafjes?
 1. uwe firma verdeeld informatie van hoge kwaliteit

  Geschreven door Goossens Jozef op
  • Kan iemand mij helpen?
   Ik heb mijn oren schoongemaakt met een wattenstaafje en ik drukte perongelijk op iets het gaf gelijk een doof gevoel. Ik heb sla olie gebruikt en ander spul of je oren schoon te maken. De dag erna werd het minder maar ik heb nog wel een doofgevoel in mijn oor? Als ik het uitspoel met water gaat het ook moeilijk uit. Ik weet niet wat het is kan ie,and mij helpen? Alvast bedankt

   Geschreven door Jan op
   • Oorsmeer op een prop geduwd. Even bij de huisarts je oro door laten spoelen

    Geschreven door Harrybr op
  • Ik heb nu staafje in oor

   Geschreven door Anoniem op
   • Staafje in oor weregen oorontsteking

    Geschreven door Kobes VSB bijeren op
 2. Wonende in Gouda, we woonden er van ’56 tot ’58, veel keren 1 oor uitgespoten bij huisarts. Opdracht van ouders.
  Na verhuizing naar Breda nooit meer oren uitgespoten. Dit was vreemd.
  Maar nu heb ik last van oorsuizen. En spierspanning in de nek rechts. Dit laatste houdt volgens mij verband met elkaar. Ook is er geconstateerd dat er sprake is van naar binnen rekken van het gehoorvlies. Westeindeziekenhuis. Wat is hier aan te doen?

  Geschreven door oorsmeer op
 3. Eind oktober tijdens het werken (bruiloftzaal) met hard geluid kwam ik met een hoog pieptoon terug naar huis. Dag daarna had ik het geluid nog steeds en ook is er duizeligheid mee begonnen. Het is niet een draaiduizeligheid maar ik voel me een beetje los, raar en mijn zicht is verandert. Ik voel me gewoon heel erg raar sinds dit is gebeurd. Ik heb gehoortest en evenwichtstest gehad maar er is niks uitgekomen.

  Geschreven door Oorsuizen en duizelig op
 4. Kno arts oren laten schoonmaken
  Opgelost binnen 5 min .
  Ook gehad

  Geschreven door Art op
 5. Ik heb precies hetzelfde gehad. Het suizen bleef een week aanhouden en was daarna gelukkig weer weg. Wees wel voorzichtig want je gehoor is duidelijk gevoelig voor harde geluiden.
  Ik hoop dat je er snel vanaf bent!

  Geschreven door w.d.elbers op
 6. voor ieder met oorproblemen,,ik gebruiok de wattenstaafjes echt omzichting maar ben wel blij met de gegeven informatie,, ik moet wel zeggen dat ik sinds een poosje een gehoor apparaat heb,,en dat ik mijn gehoor verwoest heb met,,onder andere,, met de motor vroeger naar Oostenrijk,,zonder dopjes of wat dan ook en ik hoorde drie dagen later Nog de Noordzee in mijn oren(voor de kenners)het tweede punt is dat ik uit de Pink Floyd en ELO generatie ben,dus hoef ik daar niet verder over uit te wijden,,en zeg ik maar 1 ding,,wees zuinig op je gehoor en voorzichtig met reinigen,,groet, Cor

  Geschreven door cor Garrelds op
 7. Ik ben ook naar een KNO arts geweest maar ik moest alleen een evenwichts en gehoortest ondergaan..
  Ik vind het raar dat ik door hard geluid een raar en licht gevoel heb maar het suizen snap ik best..

  Geschreven door Oorsuizen en duizelig op
 8. Zoals ik het heb gezegt, ik ben zo sinds eind oktober na de bruiloft ..

  KNO arts heeft niets kunnen vinden..

  Geschreven door Oorsuizen en duizelig op
 9. Nee, het is geen ziekte van meniere.
  Omdat dit opeens is geworden na het harde geluid in de bruikoftzaal en ik heb geen aanval van duizeligheid maar ik ben constant hetzelfde. Dus een raar, los en wankelend gevoel.

  Geschreven door Oorsuizen en duizelig op
 10. Sinds 2 jaar heftige oorontsteking, nu heb ik sinds een jaar buisjes wat tot nu toe weinig gedaan heeft. Ik blijf erge oorontsteking houden en zelfs een paar maanden geleden evenwichtsorgaan ontstoken! Ik ben er een beetje einde raad mee.. telkens maar nieuwe druppels en word er niet wijzer op! Vandaag 2 dikke stralen bloed uit mn oor gekomen. Iemand een id? Moet morgen weer naar de kno.. groetjes sharon

  Geschreven door Sher op
 11. De meest mensen willen hun oor niet eens ‘schoonmaken’ maar vooral droog maken.
  Met een wattenstaafje lukt dit veel beter dan met een handdoek.
  Een fabrikant zou hier op in moeten spelen en dikkere en meer water absorberende wattenstaafjes aan te bieden.
  Je bereikt dan hetzelfde effect en doordat de staafjes dikker zijn heb je ook geen kans dat je te diep gaat.

  Geschreven door RGMV op
  • Probeer babywattenstaafjes eens, deze zijn dikker wel iets duurder maar valt mee.

   Geschreven door laila op
 12. Er zijn dikkere wattenstaafjes. Ze zijn te koop bij de drogist en zijn eigenlijk voor baby’s bedoel om het oorschelpje schoon en droog te maken. Maar voor volwassenen is het ook een heel goed en veilig product.

  Geschreven door M.J. op
 13. ENKELE JAREN GELEDEN HEEFT EEN PUPPY VAN ENTHOUSIASME ETWEE KEER EEN KEIHARDE HOGE BLAF DIREKT AAN MIJN OOR GEGEVEN. NA DE TWEDE KEER WEER EEN BLAF BLEEF IK HEEL ERG DOOF AAN DAT OOR. NU NAAR 3 JAAR HEB IK NOG STEEDS HET GEVOEL OF IK MET MIJN OOR ONDER WATE LEEF. IK HOOR OOK SLECHT MET DAT OOR. HOE ZOU IK HIER WEER VANAF KUNNEN KOMEN? OF ZOU IK DAT DOVE ONDER WATER EFFEKT NOOIT MEER KWIJT RAKEN? IK VOEL ME ER NIET ERG GELUKKIG MEE. KAN IEMAND RAAD GEVEN?

  Geschreven door Diros op
  • Ga naar de huisarts en laat naar je oor kijken

   Geschreven door Tandor op
 14. Ik heb met een wattestaafje mijn oor willen schoonmaken,
  maar nu komt er bloed uit mijn oor. wat moet ik doen .

  Geschreven door katariena. op
 15. ik heb gelezen dat dat volgens mij een trommelvliesperforatie is, katariena

  Geschreven door indy graat op
 16. Ik heb een vraagje ik ga altijd met mijn wattenstaafje heel diep tot ik volgens mij bijna niet meer verder kan. na dit gelezen te hebben weet ik dus hoe slecht dat dit is . sinds ik daarstraks mijn oor schoon heb gemaakt met een wattenstaafje (ik wist dit toen nog niet) klinkt het in mijn linkeroor heel raar als ik praat en adem . ik weet niet hoe ik het moet uitleggen maar het klinkt een beetje alsof ik in mijn eigen oor fluister. Ik ben bang dat ik schade heb . wat moet ik doen ?

  Geschreven door indy graat op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief