Wanneer je na een dag lekker zwemmen het gevoel hebt dat er nog water in je oor zit, dan kan dat een vervelend gevoel geven. Maar, het kan ook een infectie aan je gehoorgang veroorzaken. Waaraan kun je een zwemmersoor herkennen?
Wat is zwemmersoor?
Een zwemmersoor is een infectie in je gehoorgang, de huid van je gehoorgang is dan ontstoken. De medisch term hiervoor is otitis externa. Het is een infectie die zeer regelmatig voorkomt en gelukkig niet ernstig is.
Een zwemmersoor herkennen
Een zwemmersoor kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- Oorpijn die erger wordt;
- Jeuk in je oor;
- Vocht uit je oor;
- Alsof er iets in je oor zit;
- De huid kan rood en gezwollen zijn. Ook kan deze schilferen.
- Minder goed horen.
Oorzaken zwemmersoor
De naam van deze aandoening zou je doen vermoeden dat zwemmen de enige oorzaak is. Ondanks dat een overmatige blootstelling aan water waardoor er water achterblijft in je oor de meest voorkomende oorzaak is, zijn er ook andere oorzaken:
Oorpeuteren
Door met een wattenstaafje, pen of zelfs een lucifer in je oor te peuteren kunnen er kleine wondjes ontstaan. Daarbij kun je ook het oorsmeer dieper in de gehoorgang duwen, waardoor er een soort van prop ontstaat. Echter, deze prop kan er een broeierige ruimte ontstaan waar gemakkelijker een ontsteking kan ontstaan.
Oordopjes
Ook door het vaak gebruik maken van oordopjes, kan er een broeierige ruimte ontstaan in je gehoorgang ontstaan. Dit kan dan leiden tot een gehoorgangontsteking. Ook mensen met een smalle gehoorgang kunnen hier last van hebben.
Haargroei
Hoe meer haartjes in het buitenste deel van de gehoorgang zitten hoe groter de kans is dat je een ontsteking krijgt doordat ze het reguliere transportmechanisme van het oorsmeer kunnen verhinderen.
Cosmetische producten
Producten zoals shampoo of haarlak kunnen de huid van je gehoorgang irriteren. Hierdoor is de huid kwetsbaarder, waardoor er eerder een ontsteking kan ontstaan.
Allergische reactie
Wanneer je veel jeuk hebt aan je horen, dan kan dit veroorzaakt worden door een allergische reactie. Sommige mensen reageren allergisch op het gebruik van een koptelefoon, een oorstukje van een hoorapparaat en/of oordruppels. De jeuk kan aanleiding geven om in je oren te krabben en daardoor kunnen er kleine beschadigingen in de gehoorganghuid ontstaan met verhoogde kans op een ontsteking.
Aandoening
Ook zijn er bepaalde aandoeningen die het risico op een zwemmersoor kunnen vergroten. Voorbeelden hiervan zijn: psoriasis, eczeem of een contactallergie.
Zwemmersoor voorkomen
Iedereen kan er last van krijgen, helemaal wanneer je gevoelig bent voor eczeem, diabetes hebt of gebruik maakt van een gehoortoestel. Naast bovenstaande zijn er wel een aantal dingen die je kunt oppakken om te voorkomen dat je last krijgt van zwemmersoor:
- Maak je oren niet schoon met een wattenstaafje en peuter ook niet met welk voorwerp dan ook in je oren. Het reinigen van je oren met een wattenstaafje is niet nodig. Oorsmeer heeft een belangrijke functie en het zorgt er zelf voor dat vuil naar buitenkomt.
- Wanneer een zwemmersoor regelmatig terugkomt als gevolg van zwemmen, dan kun je denken aan beschermende oordopjes of oorwatjes met vaseline.
- Voorovergebogen douchen en haarwassen en de gehoorgang na het douchen goed afdrogen.
- Probeer na het zwemmen je hoofd schuin te houden om zo eventueel water uit je oor te laten lopen.
Behandeling van zwemmersoor
Heb je last ga dan naar je huisarts. Hij/zij kan een zwemmersoor goed behandelen.
Reinigen
Wanneer er sprake is van vuil of pus, dan zal de huisarts het oor uitspuiten met lauw water.
Ontzwellen
Op het moment dat je last hebt van een vernauwde gehoorgang doordat deze is opgezet, dan zal je huisarts een tampon doordrenken met oordruppels en deze in je oor plaatsen. Na 24 uur mag je de tampon weer verwijderen. Indien nodig kan dit herhaald worden.
Medicijnen
Helpt dit niet, dan kunnen er ook oordruppels voorgeschreven worden om de infectie te behandelen. Als je veel last hebt van oorpijn, kan een pijnstiller helpen.
Bronnen: Ziekenhuis Amstelland, RIVM en Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Over oren gesproken: ruim 2 jaar geleden tijdens een frontale botsing sprongen beide airbags links en rechts kapot aan de oren. Toen ik bloedde met een scheur in mijn schedel weer bij positieven was, stapte ik uit en kon ik niet meer horen. De politie wilde een verhoor afnemen maar ik hoorde niets dan gefluister en tinnitus. De politie deed het af als aanstellerij. Later in het ziekenhuis vroeg ik de arts waarom ik zo doof was en of hij dat even kon bekijken. Dat deed hij snel even tussendoor. Hij zei niets bijzonders te hebben gezien en daar was de kous mee af. Nu ben ik nog steeds doof aan die kant, maar de andere kant wordt er ook niet veel beter op. Wat zou de oorzaak kunnen zijn dat er nog steeds geen verbetering in het oor is opgetreden? Herkent iemand dit en wie heeft er tips voor mij? De ziekenhuis arts dus niet!!