Maagkanker, herken de signalen

Maagkanker, herken de signalen

Jaarlijks krijgen ongeveer 1500 mensen in Nederland de diagnose maagkanker te horen. Vaak wordt maagkanker laat ontdekt, omdat deze ziekte in het begin weinig klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet meer mogelijk. Dus wat zijn de symptomen van maagkanker, hoe kun je de signalen herkennen?

Wat is maagkanker?

Bij deze vorm ban kanker is er een kwaadaardige tumor in de maag ontstaan. Voor maagkanker wordt vaak de naam maagcarcinoom gebruikt. Er bestaan verschillende soorten maagkanker, maar de meest voorkomende vorm is adenocarcinoom. Hierbij ontstaat de tumor in het slijmvlies van de maag waarna deze kan uitgroeien naar de maagwand, slokdarm of dunne darm. Andere soorten tumoren in de maag zijn zeldzaam (ongeveer 5% van het totaal).

Symptomen

In het begin geeft maagkanker meestal geen of vage klachten. Wanneer je langer dan 2 weken last hebt van 2 of meer van onderstaande klachten, dan is het verstandig om even langs je huisarts te gaan.

De meest voorkomende symptomen van maagkanker zijn:

  • Gewichtsverlies door een verminderde eetlust en afkeer voor voedsel met een sterke geur. Denk hierbij aan koffie en bepaalde kruiden.
  • Het gevoel hebben dat het eten blijft steken.
  • Pijn in de bovenbuik en/of in de buurt van het borstbeen.
  • Misselijk worden van sterke geuren.
  • Braken.
  • Brandend maagzuur en opboeren.
  • Duizeligheid en vermoeidheid.
  • Zwarte ontlasting.
  • Snel buiten adem zijn.

Wanneer je last hebt van één of meerdere van deze klachten dan betekent dat niet direct dat je maagkanker hebt. Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld als gevolg van andere aandoeningen van de maag of slokdarm.

Oorzaken

Net als bij vele kankersoorten, is de exacte oorzaak (nog) niet bekend. Wel is bekend dat een poliep maagkanker veroorzaken. Maar het kan ook het gevolg zijn van een chronische ontsteking van het maagslijmvlies. In zeer zeldzame gevallen is maagkanker erfelijk.

Factoren die risico verhogen

Er zijn een aantal factoren bekend die de kans op maagkanker vergroten:

Leeftijd

De meeste mensen die deze aandoening hebben zijn ouder dan 60 jaar.

Roken

Rokers hebben meer kans op het krijgen van maagkanker dan niet-rokers.

Overmatig alcoholgebruik

Overmatig alcohol gebruik verhoogt de kans op het krijgen van maagkanker.

Voeding

Het lijkt erop dat door veel gerookt en zout voedsel te nuttigen de kans op maagkanker vergroot. Echter, door veel groenen groenten en fruit te eten kun je de kans weer kleiner maken. Het eten van veel bewerkt vlees verhoogt het risico op non-cardia maagkanker.

Overgewicht

Het hebben van overgewicht of obesitas verhoogt het risico op cardia maagkanker.

Eerdere maagoperatie

Een operatie waarbij een deel van de maag is verwijderd, verhoogt de kans op maagkanker.

Helicobacter Pylori bacterie

Een langdurige besmetting met de Helicobacter Pylori bacterie verhoogt de kans op het krijgen van maagkanker. Deze bacterie kan een chronische ontsteking van de maagwand en maagzweren veroorzaken met als resultaat kanker aan de maag.

Chronische atrofische gastritis

Een chronische ontsteking van het maagslijmvlies vergroot de kans op maagkanker.

Gastro-oesofagale reflux

Deze aandoening is ook wel bekend als brandend maagzuur of zuurbranden. Hierbij komt maagzuur omhoog vanuit de maag naar de slokdarm. Dit verhoogt het risico op kanker ter hoogte van de overgang tussen maag en slokdarm.

Adenomateuze maagpoliepen

Het hebben van adenomateuze poliepen in de maag verhoogt het risico op maagkanker. Dit is een goedaardig gezwel welke in sommige gevallen kwaadaardig kan worden. Gelukkig komen Adenomateuze maagpoliepen weinig voor.

Op het moment dat de huisarts vermoedt dat er sprake is van maagkanker, zal hij of zij je doorverwijzen naar een maag-darm-lever arts. Deze zal in eerste instantie een lichamelijk onderzoek van de buik doen. Vervolgens zal een bloedonderzoek gedaan worden om onder andere bloedarmoede vast te stellen. Door middel van een duodenoscopie/gastroscopie kan de arts via een slang met een camera kijken waar er verdachte plekjes zitten. Tevens kunnen er stukjes weefsel worden weggenomen voor onderzoek. Om het stadium van de ziekte te bepalen worden hiernaast meestal een CT-scan gemaakt om eventuele uitzaaiingen vast te stellen.

Het is erg belangrijk de aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen, omdat dan mogelijk nog geen uitzaaiingen in je lichaam aanwezig zijn.

Behandeling

Deze aandoening kan op verschillende manieren behandeld worden. De keuze van behandeling hangt af van: het stadium van deze ziekte, de ligging en grootte van de maagtumor en de lichamelijke conditie en leeftijd van iemand. De behandeling bestaat vaak uit operatieve verwijdering van de tumor, (delen van) de maag en de in de buurt liggende lymfklieren. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan iemand aanvullend behandeld worden met chemotherapie of bestraling. Steeds vaker combineert met een operatie met chemotherapie.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je klachten hebt die op maagkanker kunnen wijzen en deze klachten gaan niet binnen 2 weken over, ga dan naar je huisarts. Op het moment dat je meerdere dagen zwarte ontlasting hebt, ga ook dan naar je arts. Deze zal je lichamelijk onderzoeken en eventueel doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts of internist in het ziekenhuis voor aanvullende onderzoeken.

 

Bronnen: MLDS, UMC Utrecht en Kanker.nl

Delen:  
8 reacties op “Maagkanker, herken de signalen
  1. Ik begrijp de insteek van de 2 symptomen maar wie heeft dat niet? Door veel en ongezond eten en drinken krijg je vanzelf vroeg of laat van die symptomen. Let zoals altijd op de veranderingen. Dan moet het lampje aangaan.

    Geschreven door Piete op
    • Het zou toch netjes zijn, als je VOOR een GBP van mogelijke ontwikkeling van maagkanker op de hoogte wordt gesteld. Zoooo mager wil nl. Niemand worden!

      Geschreven door Truttebelia op
  2. ok eet haast niets ik eet wel wat paar hapjes fan zot al vol ik een als liefst eet ik niets meer. Dat gauw vol zitten, dat is al maanden zo. Wat ken dat betekenen?

    Geschreven door cidks op
    • Stress misschien?

      Geschreven door Vlinder op
  3. Chronisch ontstoken slijmvlies maag gehad door Helicobacter Pyr.bacterie en Malt lymfoom. Eet gezond en drink niet en rook niet. Wel veel stress gehad en toen kreeg ik maagpijn. De pijn leek op krampen heel kortdurende. Nam een jaar lang rennies…….Te lang mee doorgelopen dus. Alle onderzoeken gehad. Gaat nu goed. Kuur met medicijnen en anti biotica hielp goed. Moet wel onder controle blijven. Nu 2x per jaar maagonderzoek. Advies: wacht niet te lang en ga naar de huisarts/MDL arts in ziekenhuis.

    Geschreven door Jo op
  4. De pijn leek op een soort van knagend hongergevoel vooral na het eten.

    Geschreven door Jo op
  5. Mijn vriend heeft al jaren last van brandend maagzuur en neemt dagelijks omeprazol in. Eet erg ongezond, geen fruit, amper groenten, rookt, veel alcohol en koffie. 4 keer in de week cafetaria. En heeft zware overgewicht. Werkt niet en is lui. Wat kan dit betekenen?

    Geschreven door Yannie op
  6. Dat lijkt me nogal logisch. Gezond gaan leven. Alles wat ik lees is super slecht.

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief