Hersentumor, wat zijn de symptomen?

Hersentumor, wat zijn de symptomen?

Ieder jaar krijgen ongeveer 1950 mensen te horen dat er een hersentumor bij hen is ontdekt. Opvallend is dat meer mannen dan vrouwen deze diagnose te horen krijgen. Wat zijn de symptomen van een hersentumor?

Wat is een hersentumor?

Een hersentumor is een gezwel in de hersenen. Dit gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Wanneer het een gevolg is van een ongeremde celdeling, dan is er sprake van een kwaadaardige tumor. Een goedaardige tumor groeit niet door in het omliggende weefsel. Kwaadaardige tumoren kunnen wel in het omliggende weefsel ingroeien en uitzaaien. Ondanks dit verschil kan ook een goedaardige hersentumor schade aanrichten, doordat ze de hersenen in verdrukking kunnen brengen.

Soorten hersentumoren

Er bestaan meer dan 120 verschillende soorten hersentumoren. Deze zijn allemaal ingedeeld in:

  • Primaire hersentumoren
    Dit zijn tumoren die in de hersenen of in de hersenvliezen zijn ontstaan. De hersenen zijn opgebouwd uit: zenuwweefsel, steunweefsel en bloedvaten. Zeer zelden ontstaan er tumoren uit het zenuwweefsel. De meeste tumoren ontstaan uit het steunweefsel. In dit deel vormen gliomen de grootste groep. De meningeoom is de volgende meest voorkomende primaire hersentumor. Deze ontstaan uit de hersenvliezen en zijn bijna altijd goedaardig. Een andere veelvoorkomende primaire hersentumor is de hypofysetumor.
  • Secundaire hersentumoren
    We spreken van een secundaire hersentumor, wanneer er uitzaaiingen van een primaire tumor ergens anders in het lichaam (bijv. in de long of borst) in de hersenen nestelen. Bij volwassenen zijn uitzaaiingen de meest voorkomende tumoren in de hersenen.

Oorzaken hersentumoren

De oorzaak van primaire hersentumoren is helaas (nog) onbekend. Ondanks het feit dat er vaak gedacht is dat een virus, straling, chemische stoffen en/of ongelukken de oorzaak zouden kunnen zijn, moet gezegd worden dat niets hiervan wetenschappelijk bewezen is. Dit geldt ook voor factoren zoals: voeding, alcohol, leefpatroon of het gebruik van een mobiele telefoon.

In tumorcellen wordt het mechanisme van celdeling verstoord. Dit ontstaat door een verandering in de genen van die cellen. Het gevolg hiervan kan een ongeremde celdeling en ten slotte tot vorming van een gezwel zijn. Hoewel tumorcellen genetische veranderingen laten zien, is er in het geval van hersentumoren slechts heel soms sprake van een erfelijke aandoening.

Symptomen van een hersentumor

Wat je merkt van een hersentumor wordt onder andere bepaald door de plaats, grootte en soort van de tumor. Symptomen en klachten van een hersentumor kunnen zijn:

  • Aanhoudende hoofdpijn.
  • Misselijkheid en braken.
  • Dubbelzien.
  • Sufheid of verwardheid.
  • Vermoeidheid.
  • Aandachtsproblemen.
  • Concentratiestoornissen.
  • Evenwichtsproblemen.
  • Uitvalsverschijnselen zoals verlamming, taalproblemen, problemen met zien en horen.
  • Epileptische aanvallen.
  • Depressie gevoelens.
  • Verwarring, psychotisch gedrag.

Diagnose van een hersentumor

De diagnose wordt gesteld op basis van een combinatie van onderzoeken. Na een inventarisatie van de klachten en symptomen, wordt vaak een CT- of MRI-scan gebruikt om een nauwkeurig inzicht te krijgen over de plaats en grootte van de tumor. In veel gevallen geeft dit ook al een aanwijzing over de aard van de tumor.

Uiteindelijk kan alleen met weefselonderzoek de diagnose definitief worden gesteld. Hiervoor wordt een deel van de tumor verwijderd, een zogenaamde biopt en door de (neuro)patholoog onderzocht.

Behandeling hersentumor

De behandeling waar voor gekozen wordt, is afhankelijk van de aard, de kwaadaardigheidsgraad van de tumor en de algemene toestand van iemand.

Indeling kwaadaardigheidsgraad:

  • I = tumoren zijn meestal goedaardig.
  • II en III = tumoren zijn min of meer kwaadaardig.
  • IV = tumoren zijn kwaadaardig.

Operatie
In veel gevallen wordt er voor een operatie gekozen om zoveel mogelijk weefsel te verwijderen. Vrijwel altijd blijft er een restje tumorweefsel of tumorcellen achter. In sommige gevallen is opereren niet mogelijk, vaak door de moeilijke bereikbaarheid van de hersentumor. Een vervolgbehandeling van bestraling en/of chemotherapie kan zowel na als zonder operatie volgen.

Bestraling
Bij bestraling wordt een specifiek gebied behandeld met röntgenstraling. In dit geval de hersentumor en de directe omgeving. Het doel van bestraling is het remmen van tumorgroei.

Chemotherapie
Bij chemotherapie worden medicijnen, de zogenaamde cytostatica. Doel is om zoveel mogelijk kwaadaardige cellen te vernietigen. Tegenwoordig behoort chemotherapie bij de meest kwaadaardige hersentumor, het glioblastoom, tot de standaardbehandeling.

Prognose bij een hersentumor

De prognose wordt bepaald door de grootte, de plaats en de kwaadaardigheidsgraad. Een prognose kan dan ook variëren van volledige genezing tot overlijden. Het meningeoom is bijvoorbeeld meestal volledig operatief te verwijderen, wat een goede prognose met zich meebrengt. Echter, het meer kwaadaardige astrocytoom is veel moeilijker weg te halen, waardoor genezing vaak niet mogelijk is. Let wel alle prognoses zijn gebaseerd op een groep patiënten en zijn een gemiddelde. Ze geven een algemeen beeld, maar zeker geen informatie over de persoonlijke situatie van iemand. Ieder mens is uniek en kan om ontelbare redenen afwijken van deze gemiddeldes.

 

Bronnen: hersenstichting.nl, hersentumor.nl, kwf.nl en oncologie.nwz.nl 

Delen:  
15 reacties op “Hersentumor, wat zijn de symptomen?
  1. Dank u voor deze informatie
    Soms ben ik bang omdat ik vd een op de andere dag pijn heb in het lingker gedeelt v mijn gelaat ik ben 55 jaar en men zegt dat dit met dehormone temaken heeft ikvoel me dan echt ziek misselijk en pijn in me linker oor met uitstraling naar mijn hals soms maakt dit me bang en denk ik moet toch ermee naar me dokter maar durf niet wat is u advies

    Geschreven door Claartje op
    • Zeker naar je huisarts, Claartje. Je hormonen kan je wel bijsturen met bepaalde voedingssupplementen en natuurlijke middelen maar dan moet je wel eerst weten wat het is.

      Geschreven door C. op
  2. Mijn vader had zelf de voorbode van zijn tumor ontdekt . Vader dook van de hoge wip na fel wippen op de plank in Sint-Niklaas .Hij vroeg mij of hij niet scheef in het water viel en dat was zo . Maanden later kreeg hij verlammingsverschijnselen en het duurde destijds nog maanden eer een jonge remplacent Dr. hem vroeg naar zijn verleden .Vader had zwaar ongeval gehad in schommel en diende 3 dagen in het donker te liggen op 14 jarige leeftijd .Onmiddellijk werd een onderzoek bevolen en week later werd tumor verwijderd door Dr.Deborsu (Berchem Bunge 1960) Vader werd 90 en was tot het laatst helder van geest . Ramplaçant

    Geschreven door Anoniem op
    • De schrijver ben ik Yves Steenssens Met vriendelijke groeten…

      Geschreven door yves steenssens op
    • Misschien is het helemaal niet erg en gaan de bange gedachten voor altijd weg. Is er wel iets dan is een goede verzorging de beste oplossing. Toch naar de dokter?

      Geschreven door Zuiderbuur op
  3. Hoe of wat denk men aan parkinson ? En aan dementie ? En aan Alzheimer en aan epilepsie ?

    Geschreven door Mimmie op
  4. Ik heb een reactie geschreven en verstuurd. Als reactie krijg ik: u plaatst te snel reacties achter elkaar. Rustig aan.
    Wat bedoelt u daarmee? Dit is mijn eerste reactie vandaag. Ik heb er maar één geschreven.

    Groentje

    Geschreven door Groentje op
  5. O ja, die reactie is niet geplaatst? Waarom niet?

    Groentje

    Geschreven door Groentje op
  6. Ik heb vandaag sinds hele lange tijd een reactie geplaatst. Als reactie na het klikken op “reactie doorzenden” las ik dat ik teveel en te snel reageerde: rustig aan. Mijn reactie is niet geplaatst. Op mijn vraag waarom niet krijg ik geen antwoord.
    Graag verneem ik van U.

    Groentje

    Geschreven door Groentje op
  7. AncestryDNA® | DNA Tests for Ethnicity & Genealogy DNA Test

    Geschreven door Anoniem op
  8. Mijn man kreeg in 2013 een hersentumor, hij kreeg voorheen last van spierpijn in zijn armen. Een epilepsie aanval, grote, kondigde zijn hersentumor aan. Gelukkig had ik ‘ervaring’ en heb geëist dat hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels zijn we 16 weken bestraling en 48 weken chemo verder en hij leeft nog steeds. De tumor is tot op heden gelukkig nog niet teruggekomen. Hij had een astro/oliglo tumor graad 2.
    Ze zijn al erg ver met de bestrijding. In het bloed is te zien of je een bepaalde dna-structuur hebt, van daar uit kunnen ze de behandeling starten.
    Kanker betekent gelukkig niet altijd meer dat je eraan sterft.
    Dat was in 1994 wel anders, mijn broertje, toen 23 jaar oud, stierf aan een hersentumor. Bij hem begonnen dezelfde klachten.

    Geschreven door Jacqueline Staal op
  9. drie jaar geleden hebben ze een hersentumor ontdekt bij mij wel goedaardig maar hij moest er uit.Nu vroeg ik mij af er is een stukje blijven zitten in mijn gehoorgang zou het dan terug kunnen komen.

    uit

    Geschreven door Cat op
  10. Ik heb veel hoofdpijn, duizelig en misselijk, soms kom ik niet op woorden, ben echt bang voor een hersentumor, ik ben 27 en wel een hypochonder dus weet niet wat het nu is?

    Geschreven door Louise Kromhout op
  11. Als kind zijnde ik was ongeveer 12 jaar schijn ik een hersentumor te hebben gehad. Ik ben 4 jaar onder behandeling geweest toen in het ACZ Utrecht waar ik me van herinner dat ik elke keer dopjes op mijn hoofd kreeg. Ik weet nog dat ik steeds meer uitvalverschijnselen kreeg vooral aan de linkse kant van mijn lichaam, geheugenverlies, hoofdpijn vermoeidheid en epileptisch achtige aanvallen. Er werd toen gezegd tegen mijn ouders om een rolstoel aan te schaffen omdat het steeds slechter ging. Echter ik kreeg medicijnen, wat weet ik niet meer maar uiteindelijk ben ik beter geworden. Dit was dus dan waarschijnlijk een goedaardig gezwel neem ik aan want ik ben nu 62. Weet iemand mij hier meer over te vertellen, want ik weet er niet erg veel meer van.

    Geschreven door Cassie op
  12. heb al enkele jaren last van plots draaierig alsof ze je ergens tegenplakken,,hoofdpijn soms maanden na mekasr om dan weer weken niets en slecht wazig zien ook al heb k nog maar pas n bril kortom en heel moe maar slecht slapen. smarthph is ook niet ok dan voel k me wazig en draaierig , raar toch,

    Geschreven door ybag op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief