Wat je ogen vertellen over je gezondheid

Wat je ogen vertellen over je gezondheid

Of je ogen nu bruin, groen of blauw zijn, ze vertellen veel over je gezondheid en eventuele gezondheidsproblemen. Zo zijn verschillende ziekten, zoals diabetes en hartproblemen, te herkennen aan de conditie van je ogen. Wat vertellen je ogen over je gezondheid?

Ogen laten testen

Door je ogen te laten testen kan men niet alleen bepalen of je wellicht een bril nodig hebt. Oogartsen kunnen ook medische aandoeningen ontdekken zoals staar, glaucoom of dat je een groter risico loopt op het krijgen van hart- en vaatziekten, een leveraandoening of diabetes.

Door je ogen te laten testen kunnen de eerste tekenen worden opgemerkt, nog voordat de symptomen verschijnen. Dus wat vertellen onze ogen dan precies?

Geel oogwit

Oogwit dat geel kleurt, kan een teken zijn van een slechtwerkende lever. Dit kan ontstaan bij pasgeboren baby’s bij wie de lever onvolgroeid is, en bij volwassenen die een aandoening hebben aan de lever, galblaas of galwegen. Dit komt regelmatig voor bij hepatitis. De reden waarom het oogwit geel kleurt, is bilirubine. Bilirubine ontstaat bij de afbraak van rode bloedlichaampjes uit de rode bloedkleurstof ‘hemoglobine’. Bilirubine wordt vanuit het bloed opgenomen in de lever.

Pupillen met verschillende vorm

Normaal gesproken heeft een mens pupillen die symmetrisch staan, dezelfde vorm hebben en op dezelfde manier reageren wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Wanneer het verschil groter is dan 0,4 mm, dan spreekt met van anisocorie. Meestal is anisocorie totaal onschuldig, maar er kan er een onderliggend medisch probleem zijn. Volgens oogartsen kan een verschil in grootte betekenen dat een iemand dan meer kans heeft op een hartaanval, hersenbloeding of hersentumor.

Droge ogen

Mensen die pijnlijke en droge ogen hebben, kunnen hier erg veel last van hebben. De oorzaak kan liggen in het dagelijks uren naar een beeldscherm kijken, of dat je te weinig traanvocht aanmaakt. Echter, wanneer je ogen altijd droog en overgevoelig voor licht zijn, dan kan dat wijzen op een aandoening van het immuunsysteem, het syndroom van Sjögren. Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte waarbij vooral de traan- en speekselklieren ontstoken raken. Hierdoor ontstaan droge ogen en een droge mond, maar ook kan iemand last krijgen van vermoeidheid en gewrichtsklachten. De aandoening treft vooral vrouwen ouder dan 40 met een auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis of lupus.

Troebele ogen

Wanneer je zicht belemmerd wordt door een vertroebelde ooglens, dan kun je staar hebben. Staar komt vooral voor bij ouderen boven de 55 jaar, en is wereldwijd een veelvoorkomende en belangrijke oorzaak van slechtziendheid. Het kan ook bij jongere mensen voorkomen, dan wordt het meestal veroorzaakt als bijwerking van diabetes, tumoren en bepaalde medicijnen.

Dubbelzien

Normaliter zien we scherp. Wanneer je plotseling minder of dubbel gaat zien, dan kan dat worden veroorzaakt door een ernstige medische aandoening. Het kan namelijk een teken zijn dat je een beroerte hebt gehad. Te veel alcohol drinken en het gebruik van bepaalde medicijnen of drugs, kunnen ook tijdelijk dubbelzien tot gevolg hebben.

Hangende oogleden

Hangende oogleden komen vaak voor en heeft in de meeste gevallen te maken met het natuurlijke ouderdomsproces. De huid wordt minder elastisch en de spieren verslappen. Maar in uitzonderlijke gevallen kan het komen door een ooggezwel, hersentumor of de spierziekte myasthenia gravis. Myasthenia gravis is een zeer zeldzame auto-immuunziekte waarbij de spieren steeds zwakker worden.

Jeukende ogen

De meest voorkomende oorzaak van jeukende ogen is een allergische reactie. Maar het kan ook een gevolg zijn van een ontsteking of irritatie. Ook stress zou een rol kunnen spelen. Als je oog en oogleden gezwollen zijn en pijnlijk aanvoelen, kan dit een teken zijn dat je te weinig slaapt.

Tranende ogen

Tranende ogen kunnen wijzen op een infectie. Wanneer het oogvocht plakkerig is, heb je waarschijnlijk een bacteriële infectie opgelopen. Andere oorzaken van tranende ogen zijn: een functiestoornis van de traanpomp of een afwijking, zoals een verstopping of een vernauwing, van het afvoersysteem van het traanvocht.

Bloeddoorlopen ogen

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een rood oog of van rode ogen. Soms is er niets aan de hand, maar het kan ook zijn dat (direct) medisch ingrijpen nodig is. Een mogelijke oorzaak van een gesprongen adertje is namelijk een hoge bloeddruk. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets, maar ondertussen richt het wel schade aan. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kun je last krijgen van rode ogen.

Grijze rand

Een grijze rand om het hoornvlies, ook wel ‘arcus senilis’ genoemd, wordt in verband gebracht met een hoge cholesterol en een hoog aantal vetzuren in het bloed. Een aanpassing in je voeding zou een oplossing kunnen zijn.

Branderige ogen

Wanneer je ogen branderig en geïrriteerd aanvoelen, dan kan dat een gevolg zijn van droge ogen. Maar branderige ogen kunnen ook veroorzaakt worden door de overgang of door diabetes.

Uitpuilende ogen

Sommige mensen hebben van nature wat uitpuilende ogen. Dit is dit te wijten aan verschillen in onze anatomie. Anderen kunnen deze aandoeningen in de loop van de tijd ontwikkelen. Als een persoon plotseling proptosis ontwikkelt, en dan in het bijzonder aan één oog, dan wordt dit beschouwd als een zeer ernstig probleem. Het kan ook komen door een schildklierziekte, zoals de ziekte van Graves. Hierbij is het niveau van het schildklierhormoon niet normaal en kan het weefsel rondom de ogen opzwellen, waardoor het oog lijkt uit te puilen.

Tot slot

Gelukkig zijn de meeste oogproblemen onschuldig. Echter, in een aantal gevallen moet je de symptomen niet negeren. Wanneer je oogprobleem je ongerust maakt, ga dan naar je huisarts. Deze kan je wellicht direct helpen of doorverwijzen naar een oogarts. Want soms kan een oogaandoening die niet snel behandeld wordt onomkeerbare schade aanrichten.

 

Bronnen: oogziekenhuiszonnestraal.nl en overogen.nl

Delen:  
19 reacties op “Wat je ogen vertellen over je gezondheid
 1. Na ruim veertig jaar probleemloos contactlenzen dragen heb ik plotseling last van eiwit in het oog…waar komt eiwit in het oog vandaan? En wat kan je er aan doen?

  Geschreven door Anoniem op
  • Na 40 jaar lenzen dragen, ben ik om dezelfde reden en ook, omdat mijn ogen pijn begonnen te doen, toch maar aan de bril gegaan. Nog geen seconde spijt van gehad met al die leuke en goedkope brillen, die je tegenwoordig overal kunt kopen.

   Geschreven door Ria op
  • Anoniem: 40 jaar probleemloos lenzen dragen: tel uw zegeningen en weet dat het nu tijd is om weer aan de bril te gaan. En ga met uw klacht naar de dokter.

   Geschreven door Mien op
  • Ikzelf heb aantal jaren geleden ook héél drogeren ogen gehad, en ook mijn pupillen wat verschillend van grootte, zag veel minder scherp, nu veel wijdser mooier ruimer blikveld/ komt ook hoogst waarschijnlijk door mijn autisme-beperking ( PDD-NOS ), angsten gevoelens die ik onbegrepen had, bang en achterdochtigs maakte voor niets dat als kind al begonnen was? Ik ben héél veel te lang kindser gebleven/ gevoeld, dat mij ook weer uitte in onnodig vastzittendend perfektionisme dwangen en drangen dar ALLEMAAL van mij gewoon moest gebeuren, was héél erg vermoeiend voor mij! Kon mezelf nooit geen echten RUST geven, zelfs ’s nachts niet eens echt!
   -Gelukkig dit deze dwangen nooit met “stemmen” gehoord ergens vandaan, die er niet waren, ( natuurlijk ) die soort psychotischen mensen zijn er ook! Groeten van Gertjan Bosman. Uit nu nog Oegstgeest.

   Geschreven door Gertjan Bosman op
   • Een bril heb ik gelukkig ook nooit nodigs gehad evengoed! Mijn ogen zijn nu zo goed als ze nooit geweest zijn zelfs dichtbij en verweg ook?

    Geschreven door Gertjan Bosman op
   • Een bril heb ik nog nooit nodig gehad gelukkig! Evengoed! Mijn ogen zijn nu nog nooit zo goed voor ver weg en dichtbij allebei, ook veel gezonder!

    Geschreven door Gertjan Bosman op
 2. Eiwit is een bestanddeel van het traanvocht. En komt bij iedereen voor. In de regel wordt het vanzelf opgeruimd. Met het ouder worden, kunnen er meer eiwitten in het traanvocht komen. Een goede lenzenhygiëne is dan zeer belangrijk.
  http://www.oogartsen.nl/oogartsen/contactlenzen/verzorging/

  Geschreven door Tandor op
 3. Ik zie ook dubbel, maar dat heeft niets met een beroerte te maken. Mijn oogspieren verslappen, trekken de ogen niet meer recht. Met prisma’s in de brillenglazen is dat
  voor een groot deel opgelost.

  Geschreven door Rona op
 4. Maculadegeneratie wordt niet vermeld. Volgens de opticien had ik staar en was de aanschaf van een nieuwe bril nog wel de moeite waard. Klachten als vervormingen werden niet serieus genomen.

  Geschreven door Ria op
 5. Voor staar moet je toch echt wel bij een oogarts zijn.
  Niet bij een opticien.

  Geschreven door Rona op
 6. mijn zus is slechtziend nochtans heeft ze een bril op maar ze ziet nog troebel , ze heeft een aandoening aan de lenzen (de oogarts deelde mee dat je het best kan vergelijken met een sinaasappelhuid) heeft er nog iemand die aandoening ze heeft ook cattarak maar dit kunnen ze niet opereren want dan zou de eerste aandoening verergeren…graag een opinie

  Geschreven door titinne op
 7. sins kort heb ik steeds droge ogen met branderig gevoel nu ik er druppels in doe is het wel beter geworden
  zou het schandelijk zijn met de tijd ?

  Geschreven door bill op
 8. Ik had ook een reactie doorgegeven, maar vind dit hier niet terug .
  Als ik een glas wijn drink of alcohol, voelen mijn ogen plots moe en vervelend aan, 8 jaar geleden had ik een cataract ingreep, en sindsdien ….

  Geschreven door Gonda op
 9. Ik ben veertig jaar geleden voor de derde keer geopereerd aan neus en voorhoofdsholte, bijholtes en neusbeen recht zetten, en geef daar de schuld van dat ik nu al jaren met tranende vette ogen loop. Gewoon uit het niets beginnen ze te tranen en komt er een vettig vocht in de ogen die vreselijk in brand op mijn oog. En niemand die daar wat mee kan, erg raar vind ik. Ze kunnen wel de zooi verpesten waardoor ik nu na die derde operatie geen smaak of geur meer heb, maar verdere problemen oplossen dan zijn ze niet thuis.

  Geschreven door Opa Gerrit op
 10. Ik heb ook last van mijn ogen,ben bij de dokter en opticien geweest en door gestuurd naar de oogspecialist ,ogen zijn goed alleen lichtestaar maar niet noemenswaardig
  Ik heb heel erg last van het daglicht nu is het licht zo scherp voor mij althans dat ik mijn ogen dicht knijp en zo een kleine lens krijg of een zonnebril op moet zetten dat is heel vervelend ze weten hier geen raad mee Ik heb wel last van droge ogen waar ik duratears Free
  voor gebruikt 1x per dag 1 druppel p/d in beide ogen .
  Ik heb wel een leesbril en computer bril kan niet lang achter de P/C zitten dan heb ik het zelfde probleem wie weet raad
  Mevr Frederika

  Geschreven door Anoniem op
  • Meekleurende glazen in uw bril laten zetten!

   Geschreven door Elskling op
 11. heb gelezen dat lijnzaad-olie helpt tegen droge ogen en ja…mij helpt het

  Geschreven door janna op
 12. Bij de informatie heb ik een ding gemist. Ik had jaren geleden een uitpuilend linkeroog, de oorzaak was een menignoom. Daar heb ik 10 jaar mee gelopen totdat het niet meer uit te houden was.
  Toen is deze tumor verwijderd, die bleek om mijn oogzenuw te zitten. Na de verwijdering ben ik blind aan mijn linkeroog.

  Geschreven door eliza op
 13. mijn pupillen staan meestal ongelijk en ver ook maar het lijkt me sterk een beroerte te hebben gehad op me 16de ?

  Geschreven door Anna op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief