Glaucoom? Wees er op tijd bij!

Glaucoom, wees er op tijd bij!

Een glaucoom is misschien wel één van de bekendste oogziekten van deze tijd. Wanneer een glaucoom niet behandeld wordt dan kan dit tot blindheid leiden en de ontstane schade kan niet meer worden hersteld. Dus wees er op tijd bij!

Wat is glaucoom?

Glaucoom is één van de meest voorkomende chronische oogaandoeningen waarbij de vezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat door het oog gevormd wordt naar onze hersenen. Door het verloren gaan van oogzenuwvezels ontstaan er blinde vlekken in het beeld. Deze blinde vlekken worden ook wel ‘gezichtsvelddefecten’ genoemd. In Nederland zijn 100.000 glaucoompatiënten bekend. Daarnaast zijn er minstens evenveel mensen die glaucoom hebben, maar dit nog niet weten.

Als glaucoom niet wordt behandeld, kan het tot blindheid leiden. De schade die al is ontstaan kan helaas niet worden hersteld. Vroege opsporing is dan ook heel erg belangrijk. Door de behandeling in een vroeg stadium te starten, kan schade aan het gezichtsveld worden beperkt of verergering worden vertraagd.

Soorten glaucoom

Er worden verschillende typen onderscheiden. De meest voorkomende vorm is de primair openkamerhoekglaucoom. Hierbij ontstaat er schade aan de oogzenuw door een verhoogde oogdruk.

Glaucoom kan ook ontstaan als gevolg van andere problemen met de ogen. Dan moet je denken aan verwondingen, ontstekingen, tumoren, afsluiting van een bloedvat, andere oogziekten of oogafwijkingen. Men spreekt dan van secundair glaucoom.

Bij acuut glaucoom zijn de symptomen heel duidelijk. Een plotselinge ernstige verhoging van de oogdruk gaat dan gepaard met wazig zien, een rood oog, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat de oogdruk zeer hoog is. Acuut glaucoom vereist snelle behandeling om schade aan de oogzenuw te voorkomen. Het komt meestal voor bij ouderen met een sterke positieve (vergrotende) bril.

Bij baby’s, kinderen en jonge volwassenen kan men soms een aangeboren vorm van glaucoom aantreffen. Meestal is er dan sprake van een aangeboren afwijking in de ontwikkeling van het afvoersysteem voor het inwendig oogvocht. Dit noemen we het juveniele type en is vrij zeldzaam.

Wat is de oorzaak?

Achter de exacte oorzaak van glaucoom in men nog niet. Echter, bij de meest voorkomende typen speelt een verstoring van de afvoer van het kamerwater in het oog wel een rol. De verhoogde oogdruk die daardoor ontstaat, beschadigt de oogzenuw. Bij een blijvend verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels langzaam af en dat zorgt voor die blinde vlekken die zo kenmerkend zijn voor deze oogziekte. Maar glaucoom kan ook ontstaan bij een normale oogdruk. Dit wordt dan normale oogdruk glaucoom (normal tension glaucoma) genoemd. Hoewel een verhoogde oogdruk niet automatisch betekent dat je deze ziekte ontwikkelt, is het wel een teken datje risico loopt.

Wanneer loop je het risico glaucoom te krijgen?

 • Wanneer er iemand in je familie glaucoom heeft.
 • Wanneer je een verhoogde oogdruk hebt.
 • Wanneer je ouder bent dan 40 jaar.
 • Wanneer je sterk verziend of bijziend bent.
 • Wanneer je van Afrikaanse of Aziatische afkomst bent.
 • Wanneer je last hebt van afwijkingen van de bloedvaten bij of in je oog.

Behandeling is noodzakelijk

Zodra je vermoedt dat je glaucoom hebt ga dan direct naar je huisarts en laat je behandelen. Wanneer je dat niet doet dan neemt de grootte van de blinde vlekken vanzelf toe. Je loopt zelfs het risico dat de scherpte van het zicht vermindert.

Op dit moment is de enige behandeling voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Daarmee kan in de meeste gevallen een verdere verslechtering van het zicht worden voorkomen. De schade die al aan het zicht is ontstaan kan niets meer gedaan worden. Glaucoom wordt in eerste instantie meestal behandeld met oogdruppels die de oogdruk verlagen. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar waardoor de arts voldoende keuze heeft om de medicatie op jouw persoonlijke situatie aan te passen.

Als oogdruppels de oogdruk niet voldoende verlagen, kan bij sommige patiënten een lasertrabeculoplastiek uitgevoerd worden. Hierbij wordt het afvoersysteem van het oogvocht met behulp van laserlicht wijder gemaakt. Tenslotte kan een oogdrukverlagende operatie gedaan worden. Men spreekt dan van een filtrerende operatie of trabeculectomie. Hierbij wordt er een gaatje in de wand van het oog gemaakt. Het inwendige oogvocht heeft daarna een extra afvoermogelijkheid gekregen.

Wees er op tijd bij!

Schade aan het oog door glaucoom kan dus niet meer worden hersteld. Wanneer je het idee hebt dat je glaucoom hebt dan raden wij je aan snel naar je huisarts te gaan omdat de behandeling dan zo vroeg mogelijk gestart moet worden. Ben je ouder dan 45 jaar? Laat dan je ogen eens per twee jaar onderzoeken. Wanneer glaucoom in je naaste familie voorkomt dan is het advies zelfs om je ogen ieder jaar te laten controleren.

Vroege opsporing is dus erg belangrijk omdat met een tijdige behandeling in een vroeg stadium de schade kan worden beperkt of de vooruitgang ervan worden vertraagd. Onbehandeld kan deze oogaandoening tot slechtziendheid of zelfs blindheid leiden.

 

Bronnen: Oogfonds.nl, oogvereniging.nl, glaucoomvereniging.nl en omcnoord.nl

Delen:  
8 reacties op “Glaucoom? Wees er op tijd bij!
 1. Laat rond de veertig regelmatig je oogdruk controleren bij de opticien. Ik begon met glaucoom rond mijn 38e. Ik kwam er achter doordat ik minder scherp kon zien en ging gelijk naar mijn opticien. Deze constateerde glaucoom en ben dezelfde dag naar het ziekenhuis gegaan. Dankzij deze man was ik erop tijd bij!

  Het ging bij mij van kwaad tot erger en kwam tenslotte bij de glaucoomspecialist Dr. Rietveld in de VU terecht. Dit is de beste glaucoomspecilist van Nederland!

  Geschreven door Peter op
  • Mijn ervaring lijkt op die van Peter, alleen was ik 59 jaar. Ook ik ging minder scherp zien en dacht dat het aan mijn lenzen lag. Niet dus. Ook ik kwam bij dr. Rietveld in de VU Amsterdam terecht. Een bijzonder bekwame en empatische arts. Ik durf niet te zeggen de beste van Nederland, ik ken er niet zoveel, maar ben heel erg blij met hem en hoop dat hij nog heel lang mijn glaucoomspecialist blijft! Tenslotte wil ik benadrukken: ga na je 40e jaar naar een oogarts voor controle, glaucoom is een sluipmoordernaar.

   Geschreven door Carla op
 2. Hoi
  Is het ook erfelijk?
  Ik heb sinds een half jaar geen druppels meer.
  Want de oogboldruk is steeds goed.
  Beter Zonder oogdruppels zen de oogarts.
  Maar je kan je oogboldruk laten meten steeds.
  Is dat dan voldoende.
  Rina Rol

  Geschreven door Rina rol op
 3. Ik gebruik nu TAFLUPROST (op de Filipijnen) en de IOP (interne oogdruk) is naar normale waarden tussn 15 en 17 mm/hg gezakt en heb verder geen enkele bijverschijnselen en ook geen bijwerkingen van de Tafluprost.

  Drupples zijn voor de rest van je leven..

  In 2004 een Lasik aan beide ogen gehad

  Ook in 2004 een laser gehad aan beide ogen om de vochtafvoer te bevorderen

  In maart 2017 wordt cataract in het rechteroog verholpen met een nieuwe lens

  Inderdaad een vroege diagnose van Glaucoma is zeer belangrijk en bij mij louter toeval wegens een check-up voor Blepharitis…..

  Geschreven door Willem Beumer op
 4. Mijn oogarts zegt dat als je eenmaal druppelt je dat je verdere leven moet doen, dus ik snap niet waarom bovenstaand persoon Rina mocht stoppen?

  Geschreven door Karin op
  • Mijn moeder heeft ook jaren gedruppeld maar mocht na een staaroperatie stoppen.Misschien is dat ook bij Rina aan de hand.

   Geschreven door Jolo op
 5. Bij mij is van de week glaucoom vastgesteld, linker oog is al goed aangetast, dacht dat ik toe was aan wat sterkere glazen, niet dus … ik doe het zowat in mijn broek voor wat komen gáát .. nu 1 druppel in elk oog en na 6 maanden op controle … hoop maar dàt het wat stagneert, ben 52 …. ?

  Geschreven door Wim op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief