Borstkanker, dikke darmkanker en huidkanker zijn de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen. Het is belangrijk om de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen te kennen en de symptomen want hoe eerder kanker wordt ontdekt des te groter de kans op genezing is.
Top 5 kankersoorten bij vrouwen
1. Borstkanker
In Nederland wordt per jaar bij circa 13.200 vrouwen borstkanker vastgesteld, en is daarmee de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland heeft een vrouw een kans van 1 op 8, om borstkanker te krijgen. Vóór het dertigste levensjaar is borstkanker een zeldzame ziekte. Na die leeftijd neemt het aantal vrouwen die borstkanker krijgen toe. Borstkanker kan ook mannen treffen.
Symptomen van borstkanker
Bepaalde veranderingen in je borst kúnnen wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Vaak is het een plekje in de borst dat iets harder is dan de rest. Soms is het kogelrond en glijdt het onder de vingers weg als een knikker, en soms voelt het als een harde dikke schijf of een strengetje achter de tepel. Meestal doen knobbeltjes geen pijn. Andere symptomen kunnen zijn:
- Deukjes of kuiltjes in de huid.
- Een sinds kort ingetrokken tepel.
- Een verandering van de tepel, zoals roodheid, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
- Bruin of bloederig vocht uit de tepel.
- Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel iets anders aanvoelt. Pijn is op zichzelf geen teken dat er een afwijking in de borst is.
- Een borst die warm aanvoelt en rood is verkleurd. Soms is de huid verdikt en vertoont putjes, zoals een sinaasappelschil.
- Een wondje van de huid dat niet geneest.
2. Dikkedarmkanker
Darmkanker komt vooral voor in de dikke darm. In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 12.000 mensen dikkedarmkanker geconstateerd. Bij ongeveer 1/3 hiervan gaat het om endeldarmkanker. De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm, vlak voor de anus. Bij vrouwen is dikkedarmkanker, na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Darmkanker komt vooral voor op oudere leeftijd, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen.
De oorzaak van dikkedarmkanker is nog niet duidelijk. Wel zijn er een aantal risicofactoren bekend. Zo heb je een grotere kans op een darmtumor, wanneer je een darmaandoening hebt zoals: darmpoliepen, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa of eerder behandelde dikkedarmkanker of endeldarmkanker. Ook leef- en eetgewoonten kunnen bijdragen aan het ontstaan van dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker kan erfelijk zijn. Dit geldt voor 5 tot 10% van de mensen met dikkedarmkanker.
Symptomen van dikkedarmkanker
De klachten zijn afhankelijk van de plek waar de tumor in de dikke darm zit. In het laatste deel van de dikke darm is de ontlasting al ingedikt. Een tumor kan de darm hier vrij snel verstoppen. Mogelijke symptomen zijn dan:
- Veranderingen in de stoelgang, bijvoorbeeld verstopping of afwisselend verstopping en vaak kleine beetjes diarree wat vaak erg sterk ruikt.
- Zichtbaar bloed en/of slijm bij de ontlasting.
- Krampende buikpijn.
Wanneer een tumor in het laatste deel van de dikke darm zit, ontstaan klachten veel later. De symptomen kunnen dan zijn:
- Vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede door langdurig bloedverlies in de dikke darm (het bloedverlies zelf merk je niet omdat het bloed zich mengt met je ontlasting).
- Vage buikpijn.
- Een gevoelige plek in de buik.
Klachten die kunnen horen bij kanker van de dikke darm, ongeacht waar de tumor zit zijn:
- Het hebben van een vol gevoel.
- Gebrek aan eetlust.
- Verandering in je ontlasting.
- Winderigheid.
3. Huidkanker
Huidkanker komt veel voor. Ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland ontwikkelt in zijn of haar leven huidkanker. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.
Er zijn 3 verschillende vormen van huidkanker. Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm maar ook de minst kwaadaardige vorm. 72% van de patiënten met huidkanker heeft een basaalcelcarcinoom. Daarnaast krijgen jaarlijks ruim 7000 mensen te horen dat ze een plaveiselcelcarcinoom hebben. Het plaveiselcelcarcinoom komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder, maar ook jongere mensen kunnen een plaveiselcelcarcinoom krijgen. Jaarlijks krijgen ongeveer 5000 mensen de diagnose melanoom. Het melanoom komt iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het melanoom kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt meestal voor bij mensen tussen de 30 en 60 jaar.
Symptomen van huidkanker
- Een moedervlek wordt dikker, verandert van kleur of krijgt een grillige vorm.
- Jeuk aan een moedervlek.
- Een korstje of zweertje op een moedervlek.
- Bloedende moedervlekken.
- Bleekroze huidafwijkingen met in het midden een witte, ruwe, schilferige plek.
- Gladde, glazige knobbeltjes die langzaam groeien, eventueel met zweertjes en korstjes eromheen.
4. Longkanker
In Nederland wordt per jaar bij ruim 12.000 mensen longkanker vastgesteld. De laatste jaren komt longkanker steeds vaker voor bij vrouwen. Roken is de belangrijkste veroorzaker van longkanker. Van alle patiënten met longkanker heeft 90% gerookt. Ook als je passief meerookt loop je een verhoogde kans om longkanker te krijgen.
Mogelijke symptomen van longkanker
- Verandering in het hoestpatroon. Er kan sprake zijn van een hardnekkige prikkelhoest. Soms zit er bij het opgehoeste slijm een beetje bloed.
- Kortademigheid.
- Vaak terugkerende longontsteking.
- Aanhoudende heesheid.
- Zeurende pijn in de borststreek, de rug of in het gebied van de schouders.
- Vermoeidheid zonder aanwijsbare reden.
- Gebrek aan eetlust.
- Onverklaarbaar gewichtsverlies.
5. Gynaecologische kankers
Er zijn verschillende soorten gynaecologische kanker: baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, eierstokkanker en vulvakanker. Hier is een tijdige ontdekking van groot belang. Baarmoederhalskanker wordt in Nederland per jaar bij ongeveer 700 vrouwen vastgesteld. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden. Baarmoederkanker wordt in Nederland per jaar bij ruim 2000 vrouwen vastgesteld. Baarmoederkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar. Eierstokkanker wordt per jaar bij ongeveer 1200 vrouwen vastgesteld. Eierstokkanker ontstaat meestal bij vrouwen boven de 50 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Vulvakanker komt relatief weinig voor.
Mogelijke symptomen van gynaecologische kanker
- Onregelmatige menstruatie. Dit zou het eerste alarmsymptoom moeten zijn. Hevige bloedingen tijdens de menstruatie zouden meteen aan je arts gerapporteerd moeten worden. Let dus op bij plotselinge hevige en onregelmatige ongesteldheid.
- Onverklaarbaar gewichtsverlies.
- Pijn in het bekken. Dit kan een mogelijk symptoom zijn voor eierstokkanker. Negeer dus geen pijn in je buik of bekken, inclusief krampen of een opgezwollen gevoel.
- Veranderingen in vaginale uitscheiding. De kleur kan donkerder worden, of de geur intenser. Dit is een teken dat er mogelijk een infectie is.
- Constante moeheid zonder duidelijke redenen.
Heb jij een zorgvraag?
Heb jij een zorgvraag over kanker bij vrouwen? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.
De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Naast de 13200 vrouwen krijgen ook ruim 100 mannen per jaar borstkanker.
Vermelding hiervan ontbreekt!