Wanneer is het een cyste en wanneer borstkanker

Wanneer is het een cyste en wanneer borstkanker

Vrouwen die een knobbeltje in de borst voelen, denken vaak gelijk aan borstkanker. Gelukkig zijn de meeste gezwellen in de borst goedaardig. Maar wanneer is het een goedaardige afwijking en wanneer is het een tumor?

Het is lastig om het verschil te voelen tussen een goedaardige en kwaadaardige afwijking. Een knobbeltje dat aanvoelt als een knikker kan een goedaardige cyste zijn, maar dat is niet altijd het geval. Dus wanneer je een verandering in je borst voelt dan is het belangrijk om je borst te laten controleren. Helemaal wanneer je ouder dan 50 jaar bent.

Verschillende soorten borsttumoren

Cysten

Deze soort is de meest voorkomende goedaardige afwijking. Cysten kunnen vrij plotseling ontstaan en ook weer verdwijnen. Het is een met vocht gevulde holte, die heel goed voelbaar is. Het formaat kan heel verschillend zijn. Zo kunnen ze heel klein zijn, maar ook enkele centimeters in doorsnee. Wanneer de borsten gespannen zijn kun je de cyste vaak goed voelen als een ronde, stevige knobbel. Hoe ze precies ontstaan is niet duidelijk, en de ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Veelal ontstaan cysten bij jongere vrouwen in de leeftijd van 35 tot en 55 jaar. Het is zeldzaam dat cysten ontwikkelen na de overgang.

Wanneer je een cyste hebt gevonden, neem dan gelijk contact op met je huisarts. De aanwezigheid van een cyste wijst toch op een verhoogde activiteit van epitheelweefsel. Dit betekent een verhoogde kans op kanker. Wanneer de cyste niet kwaadaardig is, kunnen grote cysten die pijnlijk zijn, leeg geprikt worden.

Bindweefselknobbel

Bindweefselknobbels, of fibroadenomen, voelen aan als een stevig knobbeltje. Het voelt een beetje aan alsof het van rubber is, wat je met 2 vingers kan pakken en bewegen. Vaak zit een fibroadenoom in de omgeving van de tepel die in grootte kan veranderen. Dit kan zijn voor de menstruatie of tijdens een zwangerschap. Veelal komt deze vorm voor bij vrouwen jonger dan 35 jaar. Om er zeker van te zijn dat het om een bindweefselknobbel gaat, moet er na een mammografie of een echografie een punctie worden genomen. Wanneer de fibroadenoom te groot of pijnlijk is, dan kan hij operatief worden weggehaald. Het is verstandig om het knobbeltje te blijven controleren. Op het moment dat hij groeit of anders aan gaat voelen, moet je naar je huisarts gaan.

Phyllodeale bindweefseltumoren

Deze bindweefseltumoren, ook wel bladvormige bindweefseltumoren genoemd, komen niet vaak voor. Wanneer ze ontstaan, dan is dat vaak bij vrouwen in de leeftijdscategorie 35 tot 55 jaar. Een phyllodeale bindweefseltumor voelt meestal hobbelig aan en kan in rap tempo groeien. Een kleine tumor geeft meestal geen klachten, maar een grote tumor kan pijnlijk zijn. Het kan zelfs de contouren en de grootte van de borst veranderen. De huid over de tumor kan dunner zijn en glanzen.

Fibroadenomen zijn opgebouwd uit klier- en bindweefsel en zijn onschadelijk. Ze vergroten het risico op borstkanker niet. Toch is het belangrijk om een knobbeltje altijd te laten onderzoeken, zelfs wanneer men ervan uitgaat dat het om een fibroadenoom gaat.

Vetweefselknobbel

Een vetweefselknobbel, of lipoom, is een goedaardige tumor die overal in het lichaam kan voorkomen waar vetcellen zitten. Wanneer hij in de borst zit, dan drukt hij het weefsel dat er omheen ligt wat opzij, maar tast de cellen niet aan. Vetweefselknobbels voelen meestal zacht aan.
In de meeste gevallen zijn lipomen goedaardig en is er geen behandeling nodig. Echter, wanneer de lipoom dusdanig op het omliggende weefsel drukt dat het hinderlijk wordt dan zal de vetweefselknobbel operatief worden verwijderd.

Verhardende adenosis

Verhardende adenose is een aandoening waarbij bepaalde cellen van het borstweefsel op een slordige manier vermenigvuldigen. Vervolgens nemen ze de plaats in van een gedeelte van het omliggende weefsel. Deze vorm is te herkennen aan het feit dat het knobbeltje niet bewegelijk is en dat de vorm onregelmatig is. Deze aandoening is onschuldig, maar een juiste diagnose te kunnen stellen zal er een biopsie uitgevoerd moeten worden.

Papillomen

Net onder een tepelhof lopen de hoofdmelkgangen. Hier kunnen kleine, gezwellen voorkomen met een wat wratachtig uiterlijk. Deze worden papillomen worden genoemd. Soms produceren ze een geel vocht, of veroorzaken ze een ingetrokken tepel. Na verloop van tijd kunnen ze verkalken en kan er littekenweefsel gevormd worden (fibrose). Meestal ontstaan papillomen bij vrouwen tussen 30 en 50 jaar.

Een papilloom is vaak moeilijk te herkennen op een mammografie of een echografie. Dat komt mede doordat het moeilijk is om een onderscheid te maken tussen bepaalde kwaadaardige tumoren. Om deze reden zal vaak de aangetaste melkgang operatief weggehaald worden.

Wanneer is het kanker?

De bovengenoemde afwijkingen zijn in principe niet kwaadaardig. Maar de kans is wel aanwezig dat op een andere plek in de borst kanker ontstaat. Het risico dat het om een kankergezwel gaat is groter wanneer:

 • Je de 40 bent gepasseerd.
 • Het knobbeltje onregelmatig afgelijnd is.
 • De knobbel vast zit en dus niet kan worden bewogen.
 • Er veranderingen of intrekkingen van huid of tepel te zien zijn.
 • Er vocht uit de tepel vloeit.
 • De lymfeklieren zijn opgezwollen.

Vrouwen die regelmatig knobbeltjes in de borst hebben, zo groot dat ze gemakkelijk te voelen zijn, hebben een vergroot risico om elders in het lichaam een kwaadaardig gezwel te krijgen (dit geldt echter niet voor bindweefselknobbels). Vrouwen die dus met enige regelmaat afwijkingen hebben zullen onder controle blijven.

Voor iedereen geldt dat het belangrijk is om regelmatig je borsten te controleren. Wanneer je een knobbeltje in je borst voelt, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Heb jij een zorgvraag?

Heb jij een zorgvraag over borstkanker? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.

Online ZorgZus

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

 

Bronnen: isala, bovenij en tegenkanker.nl

Delen:  
6 reacties op “Wanneer is het een cyste en wanneer borstkanker
 1. Ik heb altijd pijn in mijn rechterborst zou dit kunnen van de beugel b.h.als ik hem uitdoe is de pijn veel minder

  Geschreven door Nel op
 2. Weet niet. Beugelbh’s zijn sowieso niet gezond. Vaak van kunststof en het metaal dat erin zit trekt omgevingsstraling aan. Beter ook niet teveel met de bh aan, bijv thuis uit.

  Geschreven door C. op
 3. Sinds 1 jaar heb ik last van pijn op de borst en schouders als ik ga lopen met de hond. Het is begonnen in het bos toen ik flink geschrokken de pas er in zette. Bij de auto aangekomen achter het stuur verdween de pijn al snel. Ik heb gemerkt dat het vaker gebeurd direkt na het eten. Als ik een paar uur wacht krijg ik geen pijn. Ook niet als ik ga winkelen in de stad. Maar zo gauw ik weer alleen met de hond naar het bos ga wandelen voel ik de pijn weer terug komen. Overdag thuis heb ik nergens last van.Als ik doorloop tijdens de pijn verdwijnt het ook weer vanzelf. Een arts op de camping en mijn fysio therapeut zeggen dat ik me er geen zorgen
  om moet maken Ra,ra, wat kan dat toch zijn?

  Geschreven door Diros op
 4. Beste Tandor,

  Sinds 1 jaar heb ik last van pijn op de borst en schouders als ik ga lopen met de hond. Het is begonnen in het bos toen ik flink geschrokken de pas er in zette. Bij de auto aangekomen achter het stuur verdween de pijn al snel. Ik heb gemerkt dat het vaker gebeurd direkt na het eten. Als ik een paar uur wacht krijg ik geen pijn. Ook niet als ik ga winkelen in de stad. Maar zo gauw ik weer alleen met de hond naar het bos ga wandelen voel ik de pijn weer terug komen. Overdag thuis heb ik nergens last van.Als ik doorloop tijdens de pijn verdwijnt het ook weer vanzelf. Een arts op de camping en mijn fysio therapeut zeggen dat ik me er geen zorgen om moet maken Ra,ra, wat kan dat toch zijn?De klachten zijn trouwens ook na een jaar niet heviger geworden. Heb wel wat vaker de hik en moet meer boeren maar niet lang of overmatig. Wat zou ik kunnen doen hieraan? M.v.g

  Geschreven door Diros op
  • Naar de huisarts en laten onderzoeken. Kan ook maag of spierpijnen zijn.

   Geschreven door Spyke op
 5. ik ben al 5 x geopereerd geweest aan cysten in men borst straks nog eens ,stopt niet bij mij ik ben 70 j

  Geschreven door martine op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief