De beste remedie tegen muggenbulten

De beste remedie tegen muggenbulten

Heerlijk, het is zomer. De zon schijnt, de temperaturen stijgen en er zijn muggen. Hét grote nadeel van de zomer. Wat kun je aan die muggen doen, en wat is de beste remedie tegen muggenbulten?

Waarom jeukt een muggenbult?

Normaal stolt je bloed wanneer je een wondje hebt. Maar om het bloed op te nemen, moet het wel even vloeibaar blijven. Daarom spuiten muggen tijdens het steken een beetje speeksel met een antistollingsmiddel in je huid. Als reactie op dit antistollingsmiddel komt er histamine vrij. Dat zorgt voor een allergische reactie die gepaard gaat met jeuk, roodheid en een verdikking.

Wie worden er geprikt?

Muggen prikken omdat ze bloed nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes. Het blijkt dat 1 op de 10 mensen bijzonder aantrekkelijk is voor muggen. Maar wat maakt iemand aantrekkelijk? De mug (het is het vrouwtje dat prikt) kiest iemand uit op basis van:

 • De geur van de huid
  Ze ruikt bijvoorbeeld of er stoffen op de huid aanwezig zijn die wijzen op stress. Een gespannen persoon slaapt lichter en is ook wat bewegelijker. De kans om gemept te worden is bij deze mensen groter. Deze mensen laat de mug links liggen. Bepaalde ziektes die iemand kan hebben, kunnen voor de mug gevaarlijk zijn. Een mug kan specifieke stoffen op de huid ruiken, die wijzen op een ziekte en laten ook deze mensen dan met rust. Specifieke stoffen in het bloed, zoals sommige eiwitten en aminozuren, zijn weer gunstig voor de mug. Een mug kan ruiken of iemand hiervoor aantrekkelijk bloed heeft. Deze geur wordt verspreid via het zweet. Welke stoffen aantrekkelijk zijn, is afhankelijk van het soort mug.
 • Samenstelling bloed en zweet
  De samenstelling van je bloed en zweet, wordt vooral bepaald door erfelijke factoren. Vers zweet ruikt niet; de geur ontstaat door omzettingen door verschillende soorten bacteriën op je huid. De soortsamenstelling van de bacteriën op iemand zijn huid, is voor een groot deel een kwestie van erfelijkheid. Al met al wordt de aantrekkingskracht dus vooral bepaald door erfelijkheid (85%), gezondheidstoestand en stress.

Hoe beschermen?

Er zijn stoffen waar muggen een grote hekel aan hebben. DEET is het meest effectieve middel dat er is om muggenbeten te voorkomen. Middelen waarin 28,5% DEET zit geeft iemand ongeveer 5 uur bescherming. Bij kinderen moet je gebruik malen van concentraties met daarin 10% of minder DEET. DEET moet je niet gebruiken bij baby’s die jonger zijn dan 2 maanden.

Naast producten met DEET, zouden middelen die picardin bevatten, ongeveer even effectief zijn. Maar er zijn ook legio mensen die zweren bij allerlei alternatieve middelen, zoals eucalyptusolie en dan met name de olie van de citroen-eucalyptus. Het is wel aan te raden om dit niet te gebruiken bij kinderen van 3 jaar en jonger. Ook soja-olie, citronella-olie, cederolie, pepermuntolie, citroengrasolie en geraniumolie zouden een licht anti-muggeneffect hebben.

Middelen tegen muggenbulten

Maar wanneer je dan toch geprikt bent, welke middelen zijn dan effectief?

 • Niet krabben
  Het klinkt onmogelijk, maar je moet niet krabben. Door te krabben activeer je de jeuk en de zwelling. Bovendien kan het openkrabben van muggenbulten hevige, bacteriële huidinfecties veroorzaken. Ook kan constitutioneel eczeem ontstaan. Krabben maakt de zaak dus erger.
 • Koelen
  Door de muggenbult te koelen met bijvoorbeeld ijs, zorg je voor een vermindering van de jeuk en zwelling. Naast ijs kun je ook gebruik maken van een coldpack. Belangrijk is wel dat je een coldpack of stuk ijs niet direct op je huid plaatst. Dit in verband met mogelijke bevriezingsverschijnselen. Een handdoek kan dit voorkomen. Je kunt ook gebruik maken van een koude, natte doek.
 • Lotion of gel
  Smeer de geïrriteerde huid in met een specifieke lotion of gel. Dit werkt verkoelend en het zal de jeuk en zwelling verminderen. Eventueel herhalen wanneer je denkt dat dit nodig is.
  Het kan dat al deze middelen niet goed of helemaal niet werken. De allergische reacties op een muggenbeet zijn in jouw geval dan extremer. Misschien heb je dan een muggenallergie.

Symptomen van muggenallergie?

 • Jeuk en zwelling houden extreem lang aan.
 • Grote zwellingen.
 • De muggenbult kan veel pijn doen door het zwellen.
 • Blaasjes of blaren.
 • Netelroos.
 • Misselijk, duizelig en zwak voelen.
 • Lichte koorts.
 • Opgezette lymfeklieren.
 • Anaphylaxis. Dit is zeer zeldzaam en de meest extreme allergische reactie. Dit is te herkennen aan een lage bloeddruk, netelroos, zwelling, duizeligheid en ademhalingsklachten.

Middelen bij een muggenallergie?

Naast de middelen die bij gewone muggenbultklachten kunnen helpen, zijn er ook mogelijkheden bij extremere reacties:

 • Antihistamine
  De allergische reactie van een muggenbeet, zoals jeuk en zwelling, wordt veroorzaakt, doordat je lichaam histamine aanmaakt. Door de toename van histamine in het bloed, gaan de bloedvaten uitzetten en dat veroorzaakt de in zwellingen. Een antihistamine stopt de aanmaak van deze histamine en dus ook de klachten na een muggenbeet. Antihistamine is verkrijgbaar in tabletvorm en als zalf. Tabletten werken meestal binnen een uur en zijn zo’n 24 uur werkzaam.
 •  Corticosteroïden
  Behandeling van een muggenbult allergie, gebeurt ook heel vaak met een zalf of crème waarin corticosteroïden zijn verwerkt. Hierdoor zullen de symptomen verminderen of zelfs verdwijnen. Een zalf of crème waarin corticosteroïden zitten zijn alleen verkrijgbaar op recept. Je kunt sterke en zwakke corticosteroïden krijgen. Welke crème door de dokter wordt voorgeschreven, hangt af van de ernst van je huidreactie. De corticosteroïden-middelen zijn verdeeld in 4 klassen. Maar de dokter zal in eerste instantie, de laagst mogelijke klasse voorschrijven in verband met de eventuele bijwerkingen.

 

Bronnen: muggeninfo.nl, rug.nl en huidinfo.nl

Delen:  
3 reacties op “De beste remedie tegen muggenbulten
 1. Er zijn ook middelen die je in de natuur tegenkomt. Bv. Weegbree en Hondsdraf. Als je de blaadjes van deze plant kneust zodat de sappen van het blad vrij komen en vervolgens met het gekneusde deel van het blad over het prikwondje wrijft, dan werkt dit desinfecterend en gaat de jeuk ook snel voorbij.

  Geschreven door Frans op
 2. “Belangrijk is wel dat je een coldpack of stuk ijs niet direct op je huid plaatst. Dit in verband met mogelijke bevriezingsverschijnselen.” En dan een foto aan het begin van iemand met een coldpack rechtstreeks op de huis er bij plaatsen…redactie, beetje opletten!

  Geschreven door Mirjan op
 3. Advilgel op de muggenbult! Werkt perfect!
  Zit nu in Thailand. Speciale anti-jeukgel werkte niet. Dacht probeer de advilgel eens. Dit had ik meegenomen voor mijn rug…en ja hoor. Dit werkt echt! Jeuk weg en geen last meer.

  Geschreven door Hetty op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief