Wat je nooit mag doen bij brandwonden?

Brandwonden de grote schrik van ons allemaal. Over de behandeling van brandwonden gaan veel verhalen rond. Dus wat mag je nooit doen bij het verzorgen van brandwonden?

Wat zijn brandwonden?

Brandwonden zijn pijnlijke beschadigingen van de huid die ontstaan zijn door overmatige hitte. De meeste brandwonden ontstaan in en rond het huis: door contact met hete vloeistoffen, een heet voorwerp aanraken, open vuur etc. Grootste risicogroep zijn kinderen van 0 tot 4 jaar. Zij lopen vaak brandwonden op, doordat zij een hete vloeistof (thee, koffie) over zich heen krijgen. Brandwonden worden onderverdeeld naar de ernst ervan: eerstegraads, tweedegraads, derdegraads en vierdegraads brandwonden.

Diagnose brandwonden

 • Eerstegraadsverbranding
  Bij een eerstegraadsverbranding is de huid is rood, droog en pijnlijk. Zonnebrand is hiervan een voorbeeld. Met een eerstegraads brandwond hoef je niet naar de dokter. Gebruik een verkoelend en vochtinbrengend schuim of een verzachtende crème of emulsie. Neem eventueel een pijnstiller. Dek de huid niet af, dan herstelt die sneller. Deze brandwonden genezen zonder littekens.
 • Tweedegraads verbranding
  De huid is rood, pijnlijk en er zijn vochtige plekken of blaren te zien, wanneer er sprake is van een tweedegraads verbranding. Gebruik een verkoelend en vochtinbrengend schuim of een verzachtende crème of emulsie. Neem eventueel een pijnstiller. Je kunt de huid bedekken met een vet, steriel gaasje. Deze brandwonden genezen meestal zonder litteken. In principe hoef je met een tweedegraads brandwond niet naar de dokter. Alleen bij een: verbranding in het gezicht of de schaamstreek, als er op meerdere plekken verbrandingen zijn of als de wond groter is dan een hand is het nodig om een arts te raadplegen.
 • Derdegraads verbranding
  Wanneer er sprake is van derdegraads verbranding, dan praten we over ernstige verbrandingen. De huid is geheel verdwenen, de wond doet geen pijn omdat de zenuwuiteinden in de huid ook zijn verbrand en de wond is geelwit van kleur of zelfs zwart (verkoling). Schakel direct medische hulp in en koel langdurig met lauw water. Deze verbranding geneest niet zonder littekens.
 • Vierdegraads verbranding
  Vierdegraads brandwonden wordt ook wel “verkoling” genoemd. De verbranding is dusdanig diep, dat zelfs onderhuidse structuren zoals spieren en botten worden geschonden. Weefsel dat verloren gaat, kan niet worden hersteld; enkel vervangen middels plastisch-chirurgische weefseltransplantatie.

Wat mag je nooit doen bij brandwonden?

 • Brandwond insmeren met tandpasta
  Smeer brandwonden niet in met tandpasta. Tandpasta zorgt niet voor een koeling van de wond, met als gevolg dat de verbranding dieper wordt. Smeer sowieso nooit iets op een brandwond, ook geen vet of olie.
 • Brandwond behandelen met meel
  Doe dit niet! De werking hiervan is wetenschappelijk niet aangetoond. Koel eerst de wond tien minuten onder lauw stromend water. Dek de wond daarna af een steriel verband of schone theedoek af en laat de wond door een arts beoordelen.
 • Kleding direct uittrekken
  Als de wond onder de kleding zit, moet je de kleding aanlaten. Bij het uittrekken van de kleding kan de huid namelijk meescheuren.
 • Brandblaren doorprikken
  Brandblaren mogen nooit worden doorgeprikt! Dit geeft namelijk een verhoogd risico op infectie.

Wat moet je wel doen bij brandwonden?

 • Koel brandwonden tenminste een kwartier tot 20 minuten met bij voorkeur lauw stromend water.
 • Koel alleen de brandwonden.
 • Bescherm het slachtoffer verder tegen afkoeling.
 • Smeer niets op de wond.
 • Dek brandwonden steriel of zo schoon mogelijk af.

Wanneer moet je naar je huisarts?

Zelfs bij eerste- en tweedegraads brandwonden moet je een arts raadplegen als de brandwond groot is of wanneer de verbrande huid, na de eerste pijnverlichting opnieuw tekenen van infectie vertoont. Denk hierbij aan symptomen zoals: roodheid, hitte, zwelling, pijn, jeuk of branderigheid.

Daarnaast is er ook medische zorg nodig wanneer de huid van een kind is verbrand, als de brandwond op gevoelige lichaamsdelen zit (zoals bijvoorbeeld in het gezicht), of als je vragen of twijfels heeft. Bij derdegraads brandwonden moet je altijd gelijk naar je huisarts.

Bij ernstige brandwonden mag je het slachtoffer niets te eten of drinken geven, voordat je bij de huisarts bent geweest. Tevens moet je het slachtoffer zittend vervoeren. Wanneer dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dan dat het hoofd hoger is dan de rest van het lichaam.

 

Bronnen: brandwondenstichting.nl en ehbo.nl

11 reacties op “Wat je nooit mag doen bij brandwonden?
 1. Ik kreeg water van n graadje of 90 over me heen. Ik had gelukkig n trainingsbroek aan; ik trok hem automatisch snel uit! Het water was nl over mijn bovenbeen gestroomd. Op aandringen van mijn dochter ben ik gaan koelen in de douche. Met die broek nog aan had dat toch lastig geworden. Het was sowieso lastig, omdat het water lauw moest zijn, niet lekker warm, zoals je normaliter doet..

  Geschreven door Bea op
 2. Ik lees hier voor het eerst dat je geen tandpasta op een brandwond mag smeren. Dat doe ik dus wel al meer dan 30 jaar. Niet bij grote en/of diepe brandwonden (die heb ik ook nooit gehad), maar als ik me aan een hete pan of de rand van de oven heb gebrand. Eerst even koelen met lauw water en dan een dikke laag tandpasta die droogt dan in. En ik moet zeggen dat ik sinds ik dat doe nooit meer een blaar heb gehad of pijn. En vooral dat laatste ook de dagen erna geen pijn.

  Geschreven door Judith op
  • dom

   Geschreven door ik op
  • Hallo, wat interessant. Zou u ons vandaag kunnen mailen op [email protected]? Voor een programma dat wij maken zoeken wij nog iemand met zo’n remedie voor a.s. zaterdag. Zou u heel graag meer toelichting geven, hoop meer van u te horen.
   Groeten, Warner Bros

   Geschreven door Warner Bros op
   • Je bent zelf dom

    Geschreven door henk op
 3. Tuurlijk als er hete water of thee over je broek valt dat je gelijk je broek uit doet het gaat hier erom als je je broek verbrand dat je dan niet zomaar uit moet trekken want dan kan je huid mee getrokken worden …

  Geschreven door Ali op
 4. Nee het gaat niet om een verbrande broek, maar om de verbrande huid. Als de huid verbrand, dan kan je kleding eraan vast gaan plakken, vandaar dat je met kleding en al onder de douche moet.

  Geschreven door Deborah op
 5. Ik doe een schijfje rauwe aardappel op de verbrandind van de humid. Werkt goed geen pijn.

  Geschreven door Pal op
 6. En hoe zit het dan met Boegem zalf/creme? die bij de apotheek te koop is?

  Geschreven door Mieke op
  • Hoi Paul!

   Gezond Verstand (omroep MAX) is opzoek naar mensen met goeie huis-en tuin remedies! Wij vinden uw remedie tegen verbrande huid heel creatief! Mogen wij contact met u opnemen over deelname aan ons televisieprogramma?

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie Gezond Verstand

   Geschreven door Gezond Verstand op
  • Hallo, wat interessant. Zou u ons vandaag kunnen mailen op [email protected]? Voor een programma dat wij maken zoeken wij nog iemand met zo’n remedie voor a.s. zaterdag. Zou u heel graag meer toelichting geven, hoop meer van u te horen.
   Groeten, Warner Bros

   Geschreven door Warner Bros op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief