Ouderdomswratten; ze komen vooral bij mensen boven de 50 jaar. Maar zijn deze ruwe moedervlekken iets om je zorgen over te maken?
Wat is een ouderdomswrat?
Een ouderdomswrat is een ruwe, onregelmatige, gekleurde plek die boven op de huid lijkt te liggen. Ze hebben een wat fluwelig tot bloemkoolachtig, hobbelig oppervlak. De vorm en kleur verschilt, zo begint deze vaak als huidkleurig en verkleurd gaandeweg van geelbruin naar grijsbruin.
Verwar een ouderdomswrat niet met een ouderdomsvlek ook wel levervlek genoemd. Dit zijn platte, egaal bruine vlekjes op het gezicht, handen, schouders en decolleté. Veelal op plekjes op je lichaam die vaak aan de zon zijn blootgesteld.
Soorten
Er bestaan verschillende soorten ouderdomswratten, te weten: de stuccokeratosen, de dematosis papulosa nigra en de verruca plana-like.
- De stuccokeratosen zijn vooral te vinden op de rug van een hand, onderarm, onderbeen, enkele en boven op de voet. Het zijn meerdere kleine hard aanvoelende bultjes. De kleur kan variëren van wit, grijs tot lichtbruin.
- De dermatosis papulosa nigra zijn hele kleine bruine of soms wel zwarte plekjes die vooral in het gezicht en in de hals voorkomen. Ze variëren in formaat van 1 tot 5 millimeter en komen vooral voor bij mensen met een getinte huid.
- Verruca plana-like zijn kleine, vlakke licht-donker bruine plekjes op handruggen en onderarmen met ruw oppervlak.
Oorzaak ouderdomswratten
Normale wratten worden veroorzaakt door het humaan papilloma virus (HPV) wat een zeer besmettelijk virus is. Ouderdomswratten daarentegen worden niet door een virus veroorzaakt. Tot op de dag van vandaag is nog onduidelijk waardoor ze dan wel ontstaan. Wel weet men dat er in sommige families vaker van deze wratten voorkomen. Erfelijkheid zou dan ook een rol kunnen spelen.
De oorzaak wordt momenteel gezocht in een fout in de celdeling die in bepaalde cellen in de loop der jaren is ontstaan, waardoor ze opeens sneller gaan delen en een wratje vormen.
Men vermoedt ook dat mensen die in hun jonge jaren in verhouding veel in de zon geweest zijn dat zij een grotere kans hebben op het ontwikkelen van meer ouderdomswratten, dan mensen die weinig hun huid weinig aan de zon hebben blootgesteld.
Wie krijgt ouderdomswratten?
De naam zegt het eigenlijk al, bijna iedereen krijgt uiteindelijk te maken met ouderdomswratten. Ze komen dus met de leeftijd. Vanaf de leeftijd van 30 jaar kunnen deze wratten ontstaan en vanaf 60 jaar heeft bijna iedereen wel één of meerdere ouderdomswratten. Hoe ouder men wordt, hoe meer er verschijnen. Sommigen hebben er maar een paar, anderen hebben er honderden. Bij mensen met een gepigmenteerde huid komen ze veel minder voor, wel zien we daar vaker de dermatosis papulosa nigra.
Behandeling ouderdomswratten
Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk en ze geheel onschuldig. Om die reden is het dus niet nodig om ze te behandelen. Echter, omdat ze niet vanzelf weggaan en in de loop der jaren groter worden kunnen mensen er voor kiezen om vanuit cosmetisch oogpunt of omdat ze gaan irriteren, ze te verwijderen. Ook kunnen ze gaan jeuken, waardoor ze regelmatig opengekrabd worden.
Afschaven
Je huisarts of dermatoloog kan ouderdomswratten afschaven of afschrapen met een scherpe lepel. In de meeste gevallen is het niet nodig om de huid te verdoven. Het wondje dat overblijft, is klein en zal snel genezen zonder een litteken achter te laten.
Bevriezen
Wanneer er voor bevriezen gekozen wordt, dan wordt het plekje bevroren met vloeibare stikstof. Hierdoor vriest de ouderdomswrat kapot en sterft deze na verloop van tijd af.
Wegbranden
Deze techniek wordt vaak toegepast bij kleine wratjes op de gepigmenteerde huid. Met een klein bolletje stipt je arts de ouderdomswratjes aan worden deze weggebrand. De huid wordt daarvoor eerst verdoofd.
Wegsnijden
Wanneer de wratten dusdanig groot zijn en ze uitsteken, dan kan er onder plaatselijke verdoving het stukje huid worden weggesneden met een mesje.
Het is niet verstandig om zelf te krabben aan je wratjes. Hierdoor kunnen er namelijk wondjes ontstaan die ontstoken kunnen raken. Het behandelen van ouderdomswratten met een aanstipvloeistof of wrattenpleisters is niet zinvol.
Nog even voor de volledigheid; ouderdomswratten zijn niet kwaadaardig en worden ook niet kwaadaardig. Echter, wanneer je twijfels hebt over een plekje ga dan altijd naar je huisarts. Hij of zijn kan je verder helpen en eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog.
Bronnen: Huidziekte, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Huidinfo
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ben bij de dermatoloog geweestdie zei krabbel er maar aan dan gaat het vanzelf over,nou dat gaat niet over,weg halen heeft geen zin zegt hij maar ik heb er last van!is er geen olie of zo?
Hoi ik ben bijna 78 jaar en heb over mijn hele lichaam nog geen een vraagje of bultjes ,je ziet bij veel mensen ook wel van die hele donkere plekjes en vaak heel veel over ket hele lichaam ,ook deze heb ik gelukkig niet , maar wat niet is kan nog wel komen dat realiseer ik mij ook wel
Enkele maanden na een chemo/radio therapie behandeling toonden de wratten zich op rug en zitvlak. Donkerbruine @ 1cm maximum ruwe creaturen. Heb er vijf. Dermatoloog kende het fenomeen en inderdaad … geen melanomen. Ga toch tweejaarlijks op controle consultatie.
Ik heb deze ouderdomswratten ook en u beschrijft precies goed hoe en wat over deze onschuldige aandoening ,echter het ziet er en voelt ook vies aan ,dus niet gewenst .
En dan ga je toch op een keer naar je huisarts ,die dan enkele wratjes verwijderd .
Daar dit een lichte onschuldige aandoening is ,wil je de huisarts er niet mee belasten en dus stel je dit elke keer uit .
Dus je blijft er mee rondlopen ,helaas vervelend .