Ouderdomsvlekken, kun je ze voorkomen?

Ouderdomsvlekken, kun je ze voorkomen?

Ouderdomsvlekken zijn een veel voorkomende, meestal goedaardige huidafwijking. Ongeveer 90% van de Nederlanders van 60 jaar en ouder, heeft wel één of meerdere lentigo-vlekken. Wat is eigenlijk de oorzaak, en kun je ouderdomsvlekken voorkomen?

Ouderdomsvlekken: wat zijn het?

Ouderdomsvlekken, ook wel lentigo, levervlekken of zonnevlekken genoemd, zijn pigmentvlekken. Deze verkleuringen zijn goedaardige pigmentafwijkingen in de huid. De naam ouderdomsvlekken slaat op het feit dat deze vlekken ontstaan bij volwassenen van 40 jaar en ouder. De meest voorkomende plekken waar ouderdomsvlekken ontstaan, zijn het gezicht, het decolleté en op de rug van de handen. Dat zijn ook de plekken die het meeste zonlicht krijgen. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, en heel soms kunnen ze kwaadaardig worden.

Oorzaken van Ouderdomsvlekken

In principe kan iedereen last krijgen van ouderdomsvlekken. Meestal ontstaan ze rond het 40e levensjaar. Sommige mensen hebben erg veel ouderdomsvlekken, terwijl anderen er minder last van hebben.
Een aantal oorzaken van ouderdomsvlekken:

 • Beschadiging
  Pigmentvlekjes kunnen ontstaan na wondjes, acne of rond een operatielitteken. Deze vorm van pigmentatie wordt ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Het ontstaan van dit pigment is het gevolg van een ontsteking.
 • Veel blootstelling aan Uv-Straling
  Pigmentvlekken worden veroorzaakt door verhoogde activiteit van melanocyten. Melanocyten zijn cellen die melanine produceren. Melanine absorbeert de Uv-straling van de zon om de huid te beschermen. Wanneer de blootstelling aan de zon beperkt blijft, zal dit resulteren in gelijkmatige bruining. Echter, wanneer de huid voor een lange periode aan te veel zon wordt blootgesteld, neemt de activiteit van melanocyten toe en wordt er te veel melanine geproduceerd. Hierdoor ontstaan ouderdomsvlekken op de meest blootgestelde gebieden zoals het gezicht, handen en decolleté.
 • Erfelijkheid
  Erfelijkheid kan een rol spelen bij de ontwikkeling van ouderdomsvlekken. Als één of beide ouders ouderdomsvlekken hebben, is de kans groot dat deze ook bij de volgende generatie voorkomen.
 • Huidtype
  Het type huid op zich is geen veroorzaker van ouderdomsvlekken, echter de lichtere huidtypen hebben er wel meer last van.

Kenmerken van ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn verkleuringen in de huid, die ontstaan door te veel aanmaak van pigment. Hoe zien ouderdomsvlekken er meestal uit:

 • Een ronde bruine vlek (of enkele).
 • De vlekken verschillen in grootte.
 • In het gezicht vaak op de wang, slaap of voorhoofd.
 • Verder komen ze voor op de rug van de handen, het decolleté of schouders.
 • Zijn egaal bruin van kleur.
 • Ze kunnen langzaam groter worden.
 • Er is geen schilfering zichtbaar.

Ouderdomsvlekken voorkomen

Ondanks het feit dat ouderdomsvlekken in principe goedaardig zijn, kunnen ze cosmetisch storend zijn. De vlekken ontstaan vooral in de loop van de jaren. Echter, ouderdomsvlekken kunnen grotendeels voorkomen worden. Het is dan wel van belang om al op jonge leeftijd te beginnen:

 • Gebruik een zonnebrandcrème
  Gebruik, wanneer je de zon in gaat, altijd een dagcrème of zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Ook wanneer de temperaturen laag zijn, is de zon nog steeds schadelijk voor onze huid. Gebruik dus het hele jaar door een crème met spf bescherming.
 • Geen zonnebank
  Een zonnebank is net zo schadelijk als de zonnestralen. Wanneer je er toch onder gaat, is het belangrijk dat je jezelf goed insmeert met een hoge factor. Maar het vermijden ervan is beter.
 • Draag hoofdbedekking
  Draag een pet of hoed ter bescherming van je gezicht. Dit is alleen nodig op dagen waarop de zon fel schijnt.
 • Vermijd parfum in de nek
  Parfum kan pigmentvlekken in de hand werken. Wanneer je last hebt van donkere vlekjes in de nek, dan is het advies om parfum bijvoorbeeld op de binnenkant van de polsen te spuiten en niet op de nek.

Ouderdomsvlekken verwijderen

Ouderdomsvlekken zijn in principe goedaardig waardoor het niet noodzakelijk is om ze te behandelen. Wanneer je de vlekken storend vindt, kunnen de volgende behandelingen een oplossing zijn:

 • Vloeibare stikstof
  Het is mogelijk om ouderdomsvlekken te behandelen met vloeibare stikstof. Met een stikstofbehandeling worden de oppervlakkige huidcellen, die pigment bevatten, stuk gevroren en vervangen door nieuwe huidcellen zonder overtollig pigment. Deze behandeling heeft wel een risico. Het kan een witte vlek of zelfs een litteken op de huid nalaten.
 • Peeling
  Bij chemische peelings wordt er gebruikgemaakt van bestanddelen die de dode cellen aan het huidoppervlak verwijderen, en de huid vernieuwen door haar te laten vervellen, of door de huid in de diepte te vernieuwen.
 • Laserbehandeling
  Deze techniek bestaat eruit dat de pigmentcellen door de warmte uiteenvallen. Hierbij worden alleen de cellen behandeld die het overtollige pigment bevatten. Op deze manier verwijdert men plaatselijk en geleidelijk elke niet-homogeen gekleurde vlek. Na één behandeling wordt de ouderdomsvlek zwart, waarna ze loskomen. Het voordeel van een laserbehandeling is dat de kans op littekenvorming heel klein is.

Bij alle behandelingen komt het regelmatig voor dat de ouderdomsvlek, na verloop van tijd weer terugkomt.

Soms kwaadaardig

Een ouderdomsvlek is dus in de meeste gevallen volstrekt goedaardig. Echter, soms kunnen er kwaadaardige pigmentcellen ontwikkelen. Men spreekt dan van lentigo maligna, wat het laatste stadium vóór een melanoom is. Wanneer en/of na hoeveel tijd uit een lentigo een lentigo maligna ontstaat, is nog onbekend. De kans op een kwaadaardige ontaarding wordt geschat op 25%.

Het verschil tussen een lentigo maligna en een gewone ouderdomsvlek, is dat de lentigo maligna een wisselende en grillige pigmentatie heeft. Met andere woorden: het pigment is niet meer egaal, maar er komen wat donkerbruine tot bijna zwarte vlekken in. Ouderdomsvlekken die veranderen, of waar je last van hebt, moeten altijd door de huisarts bekeken worden.

Tot slot

Elke huidvlek, zoals ouderdomsvlekken en moedervlekken, moet in het oog gehouden worden. Vlekken die dikker of groter worden of waarvan de omtrek onregelmatig van vorm wordt, kunnen wijzen op de aanwezigheid van een melanoom, een gevaarlijke huidkanker.

 

Bronnen: Huidarts, Maxima MC

Delen:  
9 reacties op “Ouderdomsvlekken, kun je ze voorkomen?
 1. Ik had vlek juist onder mijn oog waar de zonnebril komt. Ik heb die laten behandelen met stikstof.
  Let nu goed op zeker als ik fietsen. Doe er vee zonnecrème op. Ik had ook een vlek met iets hobelijks, ook laten behandelen, kwam terug en doe ik daar elke dag Cocosolie op. Je gelooft het of niet maar verdwijnt.

  Geschreven door Annelies op
 2. Marit
  Dit wil ik ook eens gaan proberen ,cocosolie ,koop ik het in een reformzaak of gewoon in een supermarkt! Heb zelf sproeten (geen probleem meer) ze worden nu zelfs getatoeëerd maar een paar ouderdoms vlekken vind ik niet zo fijn .
  Evt bedankt voor de tip.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Ik heb al jaren ‘last’ van deze plekjes van verhoornde huid die steeds terug komen. Als het ruw aanvoelende plekje eraf valt, komt er opnieuw een korstje. Onder deze korstjes is er sprake van een wondje dat niet wil genezen. Alleen bij een stikstofbehandeling, meestal door de huisarts, verdwijnen deze plekjes, maar in mijn geval komen ze na verloop van tijd toch weer terug. Bij niets doen kunnen ze ontaarden in een vorm van een milde huidkanker die goed behandelbaar is. Toch alert blijven is een goede zaak omdat er ook een moeilijke of niet te behandelen vorm van huidkanker kan optreden. We horen en zien te dikwijls dat huidkanker een van de snelst groeiende vormen van kanker zijn. Ga voorzichtig om met de zon.

  Geschreven door Frans op
 4. een blad van de alle plant opensnijden en een paar uurtjes op de vlek kleven
  were perfect! de vile verdwijnt volledig
  komt wel terug na enkele weken

  Geschreven door Natachou op
 5. ALOE plant bedoelde ik

  Geschreven door Natachou op
 6. halloik ben elly
  sinds enkele maanden heb ik
  ook last van ouderdoms vlekken heb het op mn been en
  hiel en rondom de achlles pees het komt overal niet alleen in het gezicht
  ik vind het storend.

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik gebruik sinds kort de producten van Caudalie, een tonic en serum. Het effect is wel iets minder en trager dan die chemische producten, maar het is wel veel veilger. Vermijd absoluut de straffe chemische middelen, want dan heb je op termijn kans dat de pigmentatie in je huid voorgoed verstoort is. Gebruik ook altijd een zonnecrème.

   Geschreven door Petra op
 7. Ik heb verschillende pigmentvlekjes op mijn gezicht, de ene van acne, de andere van de zon en beginnende ouderdomsvlekjes.
  Ik heb gehoord van Vionperfect Essence en het Serum van Caudalie. Ik heb dit geprobeerd en mijn gezicht wordt frisser en zachter. De vlekjes worden nog niet minder. Ik ga nog wat verder proberen, misschien is dit wel een antwoord hierop.

  Geschreven door helga op
 8. Wil ook heel graag vionperfect en het Cerum van Caudalie gaan proberen, zit ook met het zelfde probleem als meer van jullie ,maar waar kan ik dit kopen,bij de apotheek of bij de drogist?

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief