Haarverlies bij vrouwen: mogelijke oorzaken

Haarverlies bij vrouwen: mogelijke oorzaken

Iedereen verliest haar, dat is normaal, maar soms verlies je een langere tijd meer haren en zie je dat je haar dunner wordt. Bij vrouwen zijn over het algemeen andere oorzaken aan te wijzen dan bij mannen. Wat zijn mogelijke oorzaken van haarverlies bij vrouwen en wat kun je eraan doen?

Verschil haarverlies mannen en vrouwen

Niet alleen in de oorzaken verschillen mannen en vrouwen in het ontstaan van haarverlies, maar ook in het patroon. Bij mannen begint het haarverlies vaak aan de voorkant. Je ziet dat de haarlijn langzaam naar achter verschuift of dat eerst de inhammen aan de voorkant groter worden en daarna het kruintje naar achter verschuift. Vrouwen daarentegen houden vaak aan de voorkant de haarlijn, maar wordt het haar overall dunner. Vaak wordt het haar op het achterhoofd niet dunner. Een kalend voorhoofd of een terugtrekkende haarlijn bij het voorhoofd komt dan ook zelden voor bij vrouwen. De medische term voor haarverlies is alopecia androgenetica.

Wanneer is je haarverlies abnormaal?

Dagelijks verliezen we vele haren. Gemiddeld zo’n 100 per dag. Maak je je echt zorgen, dan kan je dokter je haarverlies meten en je informeren of deze abnormaal is. Ga ook naar je dokter op het moment dat je merkt dat je haarbos echt dunner wordt of kale plekken ziet.

Oorzaken van haarverlies

Bij de geboorte zitten er in onze hoofdhuid zo’n 100.000 haarfollikels. In deze haarfollikels groeien onze haren. Iedere haarfollikel kan in zijn leven zo’n 10 tot 20 keer achter elkaar een haar maken. Wanneer dit normale haargroeiproces wordt verstoord, dan ontstaat er haaruitval.

Oorzaken haaruitval vrouwen

Oorzaken die het normale haargroeiproces verstoren zijn divers. We maken een onderscheid in acuut haarverlies en chronisch haarverlies.

Acuut haarverlies

Vaak gaat er aan deze vorm van haarverlies een uitlokkende gebeurtenis vooraf. Mogelijke oorzaken zijn:

Bevalling

Tijdens een zwangerschap komt ongeveer 95% van je haren terecht in de groeifase. Normaliter is dat zo’n 80%. Tijdens de zwangerschap is de haardos dan ook vaak voller dan daarvoor net als dat de textuur kan veranderen. Dit alles gebeurt onder invloed van een veranderende hormoonhuishouding. Na de bevalling verandert die hormoonhuishouding weer, waardoor de haartjes die hun levenscyclus beëindigd hebben loslaten.

Stress

Extreme fysieke stress zoals een ernstige ziekte of chirurgische ingreep, een ongeval waarbij je veel bloed hebt verloren, hoge koorts maar ook een trauma kunnen zorgen voor haaruitval. Door de grote toename van de stresshormonen cortisol en adrenaline worden de eiwitten de haren aangetast. Hierdoor kan melkzuur ophopen, waardoor je haar zwakker wordt en sneller uitvalt.

Voeding

Door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kun je last krijgen van haaruitval. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld het volgen van een crashdieet. Hierbij wil iemand in een korte tijd veel afvallen en volgt dat vaak een dieet met een teveel aan vitamine A en onvoldoende eiwitten. Ook wanneer je kampt een eetstoornis zoals anorexia of boulimia kun je last krijgen van haarverlies.

Alopecia areata

Dit is een auto-immuunziekte en hierbij valt je eigen immuunsysteem per vergissing gezonde haarfollikels aan, omdat ze waarschijnlijk denken dat de haren er niet horen. Hierdoor valt het haar bij bosjes uit. In de meeste gevallen is de schade niet blijvend en groeit het haar terug.

Het kan van 2 tot maximaal 5 maanden na de oorzakelijke gebeurtenis duren voordat accuut haaruitval merkbaar wordt.

Chronisch haarverlies

Mogelijke oorzaken van chronisch haarverlies zijn:

Polycysteus ovarium syndroom

PCOS is een syndroom waarbij de vrouw te veel van het mannelijke hormonen testosteron aanmaakt. Het gevolg is dat er ongewenst haar groeit op het lichaam terwijl het haar op de hoofdkruin dunner wordt. Het kan ook leiden tot ovulatieproblemen, acne en gewichtstoename.

Geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen kunnen haaruitval als bijwerking hebben. Zo kunnen de hormonen in de anticonceptiepil die de ovulatie tegenhouden, ervoor zorgen dat je haardos dunner wordt. Andere medicijnen die aan haarverlies worden gelinkt, zijn bloedverdunners en medicijnen ter behandeling van een hoge bloeddruk, depressie en artritis.

Leeftijd

Naarmate we ouder worden, neemt de lengte van de anagene (groei)fase af, waardoor het haar zwakker en dunner wordt na elke haargroeicyclus.

IJzertekort of ijzergebrek

Op het moment dat ons lichaam een ijzertekort of -gebrek heeft, dan worden sommige functies verstoord. We hebben voldoende ijzer nodig om onder andere voldoende hemoglobine te kunnen vormen. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof via het bloed naar alle cellen in ons lichaam. Oorzaken van een tekort aan ijzer kunnen zijn: voedingspatroon dat te weinig ijzer bevat, ziekte van Crohn, bloedarmoede, maagzweer, poliepen of een ontsteking.

Chemo

Door het ondergaan van chemo- of radiotherapie ter behandeling van kanker kan haaruitval ontstaan.

Bij ongeveer 30% van de patiënten met chronisch haarverlies wordt geen oorzaak gevonden. Over het algemeen betreft het vrouwen van tussen de 30 en 50 jaar.

Wat kunnen vrouwen doen tegen haarverlies?

Maak een afspraak bij een dermatoloog deze kan beslissen of medicatie kan helpen. Er bestaan medicijnen die haaruitval kan vertragen of stoppen en die het haar kan helpen om terug te groeien. Echter, dit effect verdwijnt meestal ook wanneer de medicijnen niet meer ingenomen worden.

Bij alopecia areata worden vaak corticosteroïden gegeven. Als een medisch probleem of slechte voeding aan de basis liggen, dan moeten die worden aangepakt om je haar terug in vorm te brengen.

Wanneer medicijnen geen optie zijn of wanneer deze niet of onvoldoende helpen, dan kun je nadenken over een pruik. Een haartransplantatie is vaak bij vrouwen geen optie, aangezien de volledige haardos bij vrouwen meestal uitdunt en er geen echte ‘donorzones’ zijn.

Ook het veranderen van je kapsel kan wellicht het één en ander camoufleren. Vraag je kapper om advies. Gebruik stylingproducten voor dun haar om kale plekken te dekken en extra volume bij de haarwortels aan te brengen.

 

Bronnen: Thuisarts, Huidziekten, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en Ziekenhuis Amstelland

Delen:  
reactie op “Haarverlies bij vrouwen: mogelijke oorzaken
  1. Ook van een trage schilklier krijg je meer haaruitval!

    Geschreven door Trees op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief