Krijg je van suiker rimpels?

Suiker is niet alleen de grootste veroorzaker van obesitas, maar nu blijkt ook dat er steeds vaker een verband wordt gelegd tussen suiker en het krijgen van rimpels.

Er zijn wetenschappers die de stelling innemen dat suiker de huid geen goed doet. De mens maakt in de huid collageen aan en collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid. Vanaf ons 25ste tot 30ste levensjaar begint de aanmaak van collageen af te nemen. Hiermee start dan ook de veroudering van de huid. De rek gaat er gewoon uit.

Wat maakt suiker zo slecht?

Wat suiker zo slecht voor de huid maakt komt door een proces dat glycatie heet. Hierbij hechten suikers in het bloed zich aan eiwitten (collageen bestaat uit eiwitten) waarbij schadelijke moleculen gevormd worden. Deze schadelijke moleculen noemen we AGE’s (Advanced Glycation End products). Wanneer deze AGE’s zich opstapelen treedt er een beschadiging aan de omliggende eiwitten op. Het gevolg van deze beschadiging is dat het weefsel aan structuur en veerkracht verliest. Uiteindelijk is het gevolg een verslapte huid met rimpels.

Hoe meer suiker we eten (zowel verwerkte als natuurlijke suikers), hoe meer AGE’s er worden geproduceerd. Alhoewel we allemaal, naar mate we ouder worden, meer rimpels en lijntjes krijgen is het opvallend dat naarmate er meer suiker gegeten wordt steeds meer mensen in de leeftijd van 20 tot 30 jaar sneller last hebben van huidveroudering. Waarschijnlijk is de oorzaak te vinden in glycatie.

Wat zijn de boosdoeners?

Suiker zit bijna overal in van snoep, koek, ijs, frisdrank, kant-en-klaar soepen en sauzen, pizza’s tot aan brood. De boosdoeners zitten dus niet alleen in zoetigheid maar ook in hartige levensmiddelen.

Daarnaast zijn geraffineerde koolhydraten de andere boosdoener. Geraffineerde koolhydraten worden door het lichaam omgezet in suiker. Een teveel aan suiker zal zich op termijn gaan hechten aan het collageen in onze huid. Voorbeelden van waar geraffineerde koolhydraten in zitten zijn: wit brood, ontbijtmixen, witte rijst en witte pasta.

De gevolgen van teveel glycatie

Huidveroudering is een zichtbaar gevolg van glycatie, maar er kunnen meer gevolgen zijn. Met name bij diabetespatiënten is het risico extra hoog om veel van deze bijproducten in het lichaam te krijgen, wanneer de bloedsuikerspiegel langdurig hoog is. Een aantal van deze gevolgen kunnen zijn:

 • Grote kans op aderverkalking, trombose en hartziekte.
 • Overgewicht.
 • Vervetting van de lever.
 • Problemen aan de ogen waaronder staar.
 • Verslechterde werking van de zenuwen.
 • Nierziekte.
 • Verslechterde doorbloeding.
 • Verhoging van de ontstekingsactiviteit.

Maar het is wel mogelijk om je lichaam te beschermen tegen glycatie. De eerste belangrijke stap die je moet zetten is om minder bewerkte voedingsmiddelen te eten en daarnaast goed op te letten op hoeveel suikers je dagelijks binnenkrijgt.

 

Bronnen: nbcnews.com, cenzaa.nl

Delen:  
10 reacties op “Krijg je van suiker rimpels?
 1. Dat teveel suiker slecht is weet iedereen. Zelf heb ik enorm overgewicht gehad.
  Maar nu men mij op mijn 55ste nog op 35 schat en ik nog nauwelijks rimpels heb (ik heb niks aan mijn gezicht laten doen hoor)lijkt mij deze uitkomst van het onderzoek niet geheel te kloppen. Ik denk dat roken meer invloed heeft.

  Geschreven door Maro op
 2. hoeveel fruit mag je dan wel eten per dag?

  Geschreven door emma op
 3. Roken ook niet hoor, heb van mn 16 tot mn 50e gerookt en geen rimpel. Genetisch bepaald en de juiste verzorging van je huid.

  Geschreven door Sylvia op
  • Nou ook dat wordt je wijs gemaakt! Je huid wordt slap simpel zat en de èèn heeft goede genen en de ander niet . Ik heb 42 jaar gerookt en ben 3 jaar geleden gestopt. Ik wordt 58 en heb alleen fijne lijntjes. En waarom ? Omdat mijn oma en moeder ook zo ouder werden. Zit in de genen . Ze maken je alles wijs wat je huid aan gaat want er moet aan verdiend worden

   Geschreven door Anoniem op
 4. 2 stuks fruit per dag kan zeker geen kwaad. Het zijn ook andere suikers dan in dit item bedoeld zijn. Het gaat daarbij met name om geraffineerde suikers.

  Geschreven door Tandor op
 5. Nou zeg, alsof het je lichaam van binnen niet heeft beschadigd..

  Geschreven door Joke op
 6. Het ging over rimpels. Niet over de schadelijke inwendige gevolgen……

  Geschreven door Tandor op
 7. Ik rook af en toe al jaren, ik eet wel gezond, groene groentes, fruit, kwark, voldoende eiwitten, en ook nog supplementen , ik drink veel zelfgemaakte citroenwater , ik sport een keer in de week, ik gebruik rijstolie voor mijn huid maar ook voor bakken braden,
  Ik ben 64 jaar en heb geen rimpels, ok een of twee maar niet benoemenswaardig.
  Ik ben gelukkig en doe de dingen die ik graag doe, ik heb 2 volwassen zoons die allang de deur uit zijn, ik heb best een heftig leven achter de rug maar ben er inmiddels achter dat stress en zorgen de grootste verouderaars zijn, dan pas roken en suiker, als je je gelukkig voelt straal je dat ook uit, mijn advies : hou van jezelf, leef je leven, doe de dingen die je gelukkig maken.

  Geschreven door Annemiek op
  • O ja sorry vergeten te vermelden dat ik 64 ben en echt dat gelooft niemand!!! Ze denken dat ik 50 ben. Leuk toch!

   Geschreven door Annemiek op
 8. “Suiker veroorzaakt rimpels”, dat was te horen in een televisiereclame van Douglas. Daar is echter geen bewijs voor en daarom diende Kenniscentrum suiker & voeding (KSV), onderdeel van Cosun Beet Company, een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC). De RCC oordeelde op 9 juni dat KSV gelijk had en dat Douglas de consument hiermee misleidt.

  Douglas tekende echter bezwaar aan bij het College van Beroep. Op 13 oktober bevestigde het College van Beroep de eerdere uitspraak van de RCC: Douglas heeft de claim niet kunnen onderbouwen en daarmee is de reclame-uiting onjuist en misleidend.

  Geschreven door Yohoo op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief