Is jouw vergeetachtigheid zorgelijk?

Is jouw vergeetachtigheid zorgelijk?

Iedereen vergeet weleens iets. Of dat nu een afspraak is of een paar sleutels. Meestal is er niets aan de hand, maar het kan een symptoom zijn van ergere problemen. Wanneer is vergeetachtigheid zo erg dat je je zorgen moet gaan maken?

Wat is vergeetachtigheid?

Vergeetachtigheid is dat je dingen minder goed kan herinneren dan anders. Vergeetachtigheid kan op zichzelf voorkomen, maar het kan ook een onderdeel zijn van een meer bredere geestelijke achteruitgang. Wanneer je merkt dat je vaker dingen vergeet dan normaal, dan is er sprake van geheugenklachten. Een zekere mate van vergeetachtigheid, die wat toeneemt naarmate we ouder worden is normaal.

Oorzaken van vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid kan vele oorzaken hebben. In het veel gevallen wordt vergeetachtigheid veroorzaakt door een van de volgende oorzaken:

Ouder worden

Naarmate we ouder worden, vergeten we vaker iets. Dat hoeft niet te betekenen dat er iets mis is met je hersenen. Bij het ouder worden, veranderd namelijk het tempo van het geheugen. Het opslaan van nieuwe informatie kost meer tijd, net als het oproepen van informatie uit het geheugen. Daarnaast is het ook zo dat de ruimte waarin je informatie opslaat kleiner wordt. Maar het is ook moeilijker om je aandacht vast te houden bij een onderwerp naarmate je ouder wordt. Door al deze dingen wordt de informatie minder goed opgeslagen, en wordt je vergeetachtiger.

Medicijnen

Het gebruik van slaapmiddelen alleen, of in combinatie met bepaalde medicijnen, kunnen voor vergeetachtigheid zorgen. Op het moment dat je denkt dat het gebruik van je medicijnen effect heeft op je geheugen, overleg dan met je arts of dat een ander medicijn beter voor je is.

Stress en spanning

Bij veel stress en spanning kun je last krijgen van vergeetachtigheid. Er komt dan meer informatie binnen dan tijdig verwerkt kan worden, waardoor je vaak dingen vergeet. Het gaat hier dan vaak om problemen met het kortetermijngeheugen. Geheugenproblemen door te veel zorgen zijn in principe onschuldig. Over het algemeen verdwijnen de klachten vanzelf, wanneer de zorgen minder worden.

Down of depressie

Bij neerslachtigheid en depressie wordt je denkproces vertraagd. Alles gaat net even iets langzamer, waardoor je regelmatig een stukje informatie mist. Ook ben je vaak wat meer op jezelf gericht en heb je minder aandacht voor je omgeving. Je sluit prikkels als het ware buiten. Hierdoor kun je kleine dingen vaak totaal missen en krijg je last van vergeetachtigheid.

Voeding

Een tekort aan bepaalde vitaminen (vooral vitamine B) in het lichaam zorgt ervoor dat de hersenen minder goed werken. Ook wanneer iemand te weinig drinkt, kan dat leiden tot problemen met het geheugen.

Ziektes

Vergeetachtigheid kan het gevolg zijn van een infectieziekte of door een schildklieraandoening. Bij een traag werkende schildklier die niet wordt behandeld, kunnen de symptomen langzaamaan steeds ernstiger geworden. Het lichaam kan dan de schildklier constant stimuleren om meer hormonen vrij te geven. Het gevolg kan een vergrote schildklier zijn, waardoor je vergeetachtig kan worden.

Oververmoeidheid

Wanneer je oververmoeid bent, dan functioneert je lichaam niet meer optimaal. Aan de ene kant dringen prikkels van buiten niet goed door en aan de andere kant worden de prikkels die wel goed binnenkomen niet altijd goed verwerkt. Hierdoor raak je bij oververmoeidheid en vaak wat vergeetachtig.

Overgang

Tijdens de overgang schommelen de concentraties oestrogeen en progesteron vaak sterk, iets waar juist het centraal zenuwstelsel op reageert. Hierdoor wordt vergeetachtigheid, verwardheid en concentratieverlies veroorzaakt.

Het syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov, wordt meestal veroorzaakt door chronisch, langdurig overmatig alcoholgebruik, waarbij langere tijd niet of slecht wordt gegeten. Hierdoor ontstaan beschadigingen in de hersenen, die gepaard gaan met ernstige cognitieve stoornissen. Korsakov wordt gekenmerkt door onder andere geheugenverlies, verlies van leervermogen en soms ook herinneringen. Daarnaast ontstaan er gaten in het geheugen. Het syndroom van Korsakov kan ook veroorzaakt worden door ondervoeding en overmatig drugsgebruik.

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die het geestelijk functioneren verstoren. Iemand met dementie vergeet niet alleen iemand zijn naam, maar op den duur herkent hij of zij die persoon helemaal niet meer. Dementie gaat dus veel verder dan wat vergeetachtigheid.

ADHD

Volwassenen die het moeilijk vinden om hun aandacht ergens (lang) bij te houden (ADHD), hebben vaak ook moeite met details, maken vaak slordigheidsfouten, willen graag alles tegelijk doen, hebben vaak last van vergeetachtigheid en zijn vaak dingen kwijt.

Wanneer is vergeetachtigheid zorgelijk?

Er zijn dus verschillende oorzaken van vergeetachtigheid. Sommige zijn onschuldig anderen een stuk minder. Dus wanneer is vergeetachtigheid een symptoom van iets wat zorgelijk is?

  • Wanneer vergeetachtigheid je dagelijkse activiteiten in de war schopt, dan is er misschien meer aan de hand. Als je een paar keer een woord of een naam vergeet, is er niets aan de hand. Echter, wanneer je hele gebeurtenissen vergeet, dan is dat zorgelijk.
  • Wanneer je bepaalde informatie totaal kwijt bent. Vaak is het zo dat wanneer je iets vergeet, dat je het wel vaag nog kunt herinneren maar je weet het niet exact. Echter, op het moment dat er iets helemaal uit je geheugen weg is, dan is dat een serieuze zaak.
  • Wanneer je naast vergeetachtigheid ook last krijgt van: problemen met je oriëntatie vermogen, taalgebruik of emotionaliteit, ook dan is je vergeetachtigheid niet meer onschuldig. In deze gevallen is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je twijfels hebt of jouw vergeetachtigheid onschuldig is of niet, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Het is namelijk zo dat wanneer je je veel zorgen maakt, dit alleen maar kan leiden tot het erger worden van het probleem. Een arts kan je uitsluitsel geven, waardoor je weet waar je aan toe bent. Maar een bezoek aan je huisarts is ook verstandig, wanneer je hulp of extra zorg in het dagelijks leven nodig hebt of wanneer je denkt dat je geheugen snel achteruit gaat.

 

Bronnen: geheugensteunpunt.nl, lentis.nl

Delen:  
13 reacties op “Is jouw vergeetachtigheid zorgelijk?
  1. Hallo,

    Het wordt niet genoemd, maar vergeetachtigheid na Electroshocks
    kan heel erg zijn. Ik heb 29 ECT’s gehad en heb na 1,5 maand
    nog steeds erg last v geheugenverlies. Dit moet nog bijtrekken,
    maar kan lang duren.

    Groet,
    Ineke

    Geschreven door Inez op
  2. En vergeetachtigheid door OPS (Schildersziekte)

    Geschreven door Gerrit op
    • Die staat er wel tussen. Of bent u dat al vergeten??

      Geschreven door Anoniem op
      • Hihihi

        Geschreven door Anoniem op
  3. Wat heftig, electroshoks. Denk dat er vaak wel andere manieren zijn bij depressies, waar ze soms voor worden gegeven, al heeft de reguliere wereld niet veel daarvan in huis.

    Geschreven door Anoniem op
  4. De ziekte van lyme kan het ook veroorzaken. Ben daar zelf het levende bewijs van.

    Geschreven door B op
  5. Hallo ik heb epilepsie (nu gelukkig al een aantal jaren vrij door het niet drinken van energie dranken) maar hierdoor is mijn geheugen ook achteruit gegaan veel dingen van vroeger bijv. kan ik mij zonder foto’s slecht herinneren of zonder verhalen van familie.

    Dit is echt vervelend.

    Geschreven door Flierefluiter op
  6. Ouderen hebben meer last van het achteruitgaan van het geheugen. Ik merk dat veel ouderen zich daar zorgen over maken. De valkuil hierbij is dat sommigen zich conditioneren om nog meer last van geheugenproblemen te krijgen. De angst (weer) een naam te vergeten of andere dingen die je niet wilt vergeten. De angst zorgt er dan voor dat door de spanning die de angst oproept je nog meer vergeet. Laat het gebeuren en meestal komt na enige ontspanning het’vergeten’ woord of de naam weer terug.
    Tegelijk mogen we onze ogen niet sluiten voor degenen die echt met dit probleem te maken hebben. Begrip en hulp zijn dan zeker nodig!

    Geschreven door Frans op
  7. Statines of te wel cholesterolverlagers veroorzaken ook vaak geheugen verlies , dit nog even voor onder het item medicatie. Ik dacht dat mijn moeder dement werd maar het was die troep !

    Geschreven door Wilj op
    • Ik slik een statine! Noodzakelijk ivm vaatproblemen. Niet erg sympathiek om cholesterolverlagers troep te noemen. Volgens de bijsluiter komt geheugenverlies zeer zelden voor, nl. bij 1 op de 10.000 patienten!

      Geschreven door “oudje” op
      • Ik heb ook stents, maar heb vreselijk veel bijwerkingen van de statine troep !!

        Geschreven door Wilj op
  8. Ik heb slaapapneu, maar heb maar 7 ademstops per uur. Daarnaast heb ik al anderhalf jaar een burn-out. Mijn geheugen laat mij mij op meerdere gebieden behoorlijk in de steek. Mijn korte termijn geheugen is beperkt, mijn cognitieve vaardigheden nemen steeds verder af en mijn lange termijn geheugen zit vol hiaten. Ik ben inmiddels aan mijn neus geopereerd om de bestaande obstructies op te heffen, heb een MRA gekregen die er voor moet zorgen dat de tong niet meer in mijn keelholte zakt en toch heeft dit alles er niet voor gezorgd dat mijn ademstops zijn verminderd. Naast de vergeetachtigheid kan ik mij niet goed concentreren, heb ik vrijwel de hele dag door slaap en ben ik vaak heel vermoeid. Bloedonderzoek heeft niets afwijkends aangetoond en ook een ct heeft geen afwijkingen in de hersenen aangetoond. Is er iemand die zich herkent in mijn verhaal of heeft iemand tips?

    Geschreven door Daisy op
  9. Ik stel vast dat mijn geheugen achteruit is gegaan nadat ik allerlei medicijnen ( 6 verschillende) voor mijn hoge bloeddruk heb gekregen ook wel hartfalen (hartfunctie 60%) genoemd!

    Geschreven door joost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief