Een hersenschudding moet je niet onderschatten

Een hersenschudding moet je niet onderschatten

Hersenschudding en hersenkneuzing vallen samen onder de term traumatisch hersenletsel. Ieder jaar krijgen ongeveer 21.000 mensen de diagnose traumatisch hersenletsel te horen. Echter, men denkt dat het werkelijke aantal mensen die een hersenschudding of -kneuzing oploopt, veel hoger ligt. Ergens rond de 85.000. Dit omdat enkel de mensen die in het ziekenhuis opgenomen worden geregistreerd staan.

Wat is een hersenschudding?

Een hersenschudding is een lichte vorm van hersenletsel dat ontstaan na een stoot tegen het hoofd of na een harde klap op het hoofd. De hersenen worden daardoor heen en weer geschud. De medische term is commotio cerebri.

Oorzaak van een hersenschudding

In de meeste gevallen is een klap tegen het hoofd of een ongeval de oorzaak van een hersenschudding. Maar ook als gevolg van fysiek geweld kan een hersenschudding ontstaan. Onder fysiek geweld verstaan we een botsing tijdens het sporten, mishandeling en/of een vechtpartij.

Het kan voorkomen dat iemand niet opmerkt dat hij of zijn een klap tegen het hoofd heeft gekregen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn na een ongeluk: dan staan andere verwondingen vaak op de voorgrond. De bijbehorende klachten worden dan niet altijd herkend als hersenschudding.

Je kunt last hebben van een lichte – of van een zware hersenschudding. Een zware hersenschudding wordt ook wel een hersenkneuzing genoemd. Hierbij is er dermate veel schade aan de hersenen ontstaan dat het functioneren van de hersenen is aangetast. De gevolgen van een zware hersenschudding kunnen ernstig zijn.

Symptomen van een hersenschudding

De symptomen van een lichte en zware hersenschudding zijn verschillend.

Symptomen lichte hersenschudding

Na een klap tegen het hoofd kan iemand bewusteloos raken. Dit duurt een paar seconden tot minuten. Vervolgens kunnen de symptomen zijn:

  • Geheugenverlies. Dit kan van minuten tot uren zijn.
  • Stil zijn en niet huilen (bij kinderen).
  • Hoofdpijn.
  • Verwardheid.
  • Slaperigheid.
  • Wazig zien.
  • Misselijkheid of braakneigingen
  • Instabiel lopen.
  • Duizeligheid.

Symptomen van een zware hersenschudding

Bij een zware hersenschudding treden dezelfde verschijnselen op als bij een lichte, alleen duren ze wat langer. Daarnaast kan er sprake zijn van:

  • Snelle hartslag.
  • Moeite met communiceren.
  • Dubbelzien.
  • Verstoord geheugen.
  • Uitval van een arm of been is mogelijk.

Wat zijn de gevolgen van een hersenschudding?

In de meeste gevallen houden mensen aan een hersenschudding geen langdurige klachten over. Echter, een deel van de mensen met een hersenschudding houdt nog weken tot maanden last. Vaak gaat het dan om klachten die niet zichtbaar zijn. Het gaat om de volgende klachten:

Cognitieve gevolgen

  • Problemen met het geheugen.
  • Concentratieproblemen.
  • Weinig initiatieven tonen.
  • Overgevoelig zijn voor prikkels.

Lichamelijke gevolgen

  • Hoofdpijn.
  • Constante vermoeidheid.
  • Slapeloosheid.
  • Duizeligheid.
  • Oorsuizen (tinnitus).

Gevolgen voor de stemming
Op de lange termijn kan bij aanhoudende klachten iemand last krijgen van:

  • Somberheid.
  • Prikkelbaarheid.
  • Angst.

Diagnose van een hersenschudding

Gelukkig zijn onze hersenen goed beschermd door de schedel. Echter, vaak is het aan de buitenkant niet te zien of er wel of geen hersenschade is. Daarom is het verstandig om bij twijfel contact op te nemen met de huisarts. Wanneer de huisarts het nodig acht, zal hij de iemand doorverwijzen naar het ziekenhuis. Ook hier zal de arts op basis van het verhaal en de klachten de diagnose stellen. Soms kan er een CT-scan gemaakt worden. In een later stadium kan er ook nog een MRI gemaakt worden. Dit is afhankelijk van hoe lang iemand bewusteloos is geweest, de leeftijd en het neurologische onderzoek.

Behandeling van een hersenschudding

Om goed en snel te herstellen van een hersenschudding is rust cruciaal. Het gaat dan niet om bedrust zoals vroeger werd geadviseerd. Aangezien dat het herstel niet bevordert en misschien zelfs wel vertraagt. Wat wel wordt geadviseerd, is om iemand de eerste dag om de één à twee uur wakker te maken. Zo kan er gecontroleerd worden hoe goed iemand reageert. Langzaam kan iemand dan zijn of haar dagelijkse bezigheden weer hervatten. Houd daarbij rekening dat er niets geforceerd mag worden.

Wat kan iemand zelf doen?

De volgende zaken kunnen helpen bij een voorspoedig herstel:

  • Rustig aandoen, maar geen bedrust houden.
  • Nuttig de eerste dagen geen alcohol of drugs.
  • Zorg voor goede nachtrust.
  • Wanneer er sprake is van hoofdpijn dan kan een pijnstiller (bij voorkeur paracetamol) helpen. Doe dit altijd in overleg met de arts.
  • Geef de hersenen de eerste dagen extra rust. Dus kijk de eerste dagen weinig naar een beeldscherm (televisie, computer of tablet).
  • Vermijd situaties waarin je een nieuwe klap tegen het hoofd kan krijgen. Dus vermijdt activiteiten zoals voetballen en skateboarden totdat je bent hersteld.

Tot slot

Wanneer de symptomen langer dan een maand aanhouden of wanneer iemand zich angstig of gespannen voelt, neem dan contact op met de huisarts. Deze kan voor een doorverwijzing zorgen.
Wanneer er sprake is van een zware hersenschudding, dan zal de behandeling er in eerste instantie op gericht zijn om te voorkomen dat er blijvende schade ontstaat. Hierna zal het gaan om het zowel lichamelijk als cognitief herstellen.

 

Bronnen: hersenstichting.nl, mczuiderzee.com en jeroenboschziekenhuis.nl

Delen:  
10 reacties op “Een hersenschudding moet je niet onderschatten
  1. Ik ben in 2016 tegen de grond gegooid, sindsdien heb ik elke dag zware hoofdpijn.mijn evenwicht is slecht ik heb nu een scootmobiel hiervoor. Ook enorme vergeetachtigheid, voor die klap was mijn geheugen steengoed. Ben ook vermoeid
    Maar omdat ik alleenstaande ouder ben ziet mijn ha het als moe door me kind.

    Geschreven door Sander op
    • Krijgt u hier voor medicatie ? Gaat u kind naar school? Heeft hij vriendjes waar hij heen kan om iets leuks te gaan doen ? Of naar een club of zo?

      Geschreven door Marijke op
    • Ben 2015 gevallen had ook een zware hersenschudding. Ben hier door helemaal afgekeurd. Heb nog steeds concentratie en geheugen problemen hoofdpijn en altijd moe. Voor de hersenschudding werkte ik 32 uur en deed nog bereikbare diensten draaien voor verschillende huizen. Dus kan heel goed begrijpen dat het moeilijk voor u is.

      Geschreven door Hanny op
  2. Ben geopereerd aan m’n hoofd na een geknapte aneurysma, dat was heel heftig!
    Daarna heb ik nog 3 X een hersenschudding gehad, en ben daardoor soms erg moe, en
    problemen met slapen, maar soms gaat het ook goed.
    Moet vooral geen stres hebben, en me niet te druk maken, maar dat is moeilijk om je daar aan te houden.
    Ben positief, en kijk vooruit, en dit is nog niet het ergste wat ik heb mee gemaakt!
    Maar ik weet wel, als je onzichtbaar letsel hebt, dat mensen hard kunnen zijn!

    Geschreven door Joebie op
  3. Klopt penbfhm waar je mee omgaat word je mee besmet ……. ik heb beroerte gehad? en mijn moeder verloren?verder heb ik stres …. ?

    Geschreven door Sandy op
  4. mijn mankreeg ernstige tinnitus en wordt daar bijna stp=apeldol van..het gaat maar door, hij hoort brommers, orkesten, vogels storm gekuiden.en hard! lag 3 weken in coma jaren 70-tigen nu beginnen de problemen.. Sneu hoor

    Geschreven door liefje op
  5. Goede hulpverlening op dit moment is Stichting Hersenz. Met revalidatieprojecten door het land. Wordt vergoed door AWBZ, ook voor hoogopgeleiden! Zeer de moeite waard om te volgen, ook na opgelopen hersenletsel van jaren geleden, kun je nog verbetering krijgen met de juiste oefeningen. Kijk op de site voor het traject. https://www.hersenz.nl Vooral ook nadat je bent “uitbehandeld” door het ziekenhuis.
    dus: Geef de moed niet op, er is zeker nog winst te behalen. Je hebt plotseling een ander leven, dat je opnieuw gaat leren ontdekken ( met professionals) en daar zitten echt ook nog mooie kanten aan, hoe moeilijk dat in het begin ook is te begrijpen en te aanvaarden.

    Geschreven door Lotgenoot op
  6. ik ben redelijk veel geslagen door mijn man toen hij dronken was en als ik de reacties bekijk en de uitleg die men geeft dan begrijp ik mijn onderdrukte angsten beter en beter ook het vergeetachtige
    de duizeligheid en de moeilijkheden met mijn evenwicht tenminste als alles waar men nu een uitleg voor geeft juist is ik ben blij het te weten maar hoe geraak ik van al de symtonen af ik ben uiteindelijk na 42 jaar gescheiden maar in plaats van heerlijke rust heb ik nog steeds zukle hoofdpijn en de andere symtonen ben al naar verschillende dokters die van neus keel en oren geweest en iets dat tastbaar mij zou kunnen helpen heeft men niet ik heb uiteraart ook niet over de klappen op mijn hoofd en ergens anders gesproken omdat ik niet dacht of het er wat mee te maken had en nu ga ik naar een psychiator omdat ik zo de elende en al de vervelende pijnen en andere symtonen een plaatsje te kunnen geven ik begin nog maar en wacht met ongeduld nu of het wat rust in mijn leven kan geven en verlossen van de gespannen angsten die je toch nog altijd blijven maar verder probeer ik mij positief op te stellen en toch nog beterschap te krijgen

    Geschreven door pelagie op
    • Een goede therapie is EMDR!

      Geschreven door Bloem op
  7. Ik ben een vrouw van 50 jaar en als vijfjarige kwam ik onder een auto. Van het ongeluk heb ik alleen een hersenschudding opgelopen. Ik moest alleen maar liggen waarvan de dokters in die tijd dachten dat dat goed was. Zoals ook in het artikel staat geschreven. En ik moest om het uur wakker gemaakt worden.

    Geschreven door Sylvie1968 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief