Dementie bij jonge mensen

Bij dementie denken veel mensen aan oudere mensen, bejaarde mensen en niet aan mensen van 50 jaar. Toch hebben in Nederland maar liefst 12.000 mensen dementie die jonger zijn dan 65 jaar. Een probleem dat vaak niet herkend wordt.

Wat is dementie?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy Body Dementie en Fronto-temporale Dementie. Uiteindelijk zal 1 op de 5 mensen een bepaalde vorm van dementie krijgt. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer 70% van de mensen met dementie heeft deze vorm.

Dementie bij jonge mensen

In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen dementie die jonger zijn dan 65 jaar. Het is zo dat de problemen vaak niet worden herkend, en dat kan leiden tot veel onzekerheid en onbegrip.

Hoe ontstaat dementie op jonge leeftijd?

Dementie op jonge leeftijd heeft meestal geen erfelijke oorzaak. Maar wanneer er meerdere familieleden dezelfde vorm van dementie krijgen, dan kan erfelijkheid wel een rol spelen. Een voorspellend DNA-onderzoek kan dan meer inzicht geven.

Waarin verschilt dementie op jonge leeftijd met dementie op oudere leeftijd?
De veranderingen in de hersenen van mensen met dementie op jonge leeftijd zijn dezelfde veranderingen als bij oudere mensen met dementie. Echter, het ziekteproces gaat vaak sneller. Verschijnselen als afasie (problemen met de taal), apraxie (problemen met de motoriek) en agnosie (problemen met de herkenning) treden eerder en vaak in ernstiger mate op.

Jong dementerenden vervullen vaak een zeer actieve rol in de maatschappij: ze hebben een baan, zijn opvoeder, zijn actief bij verenigingen en rijden nog auto. Van al deze rollen moeten ze afscheid nemen. Doordat ze lichamelijk vaak gezond zijn, hebben ze de neiging zichzelf beter in te schatten dan dat ze in werkelijkheid zijn en geven ze de regie over hun leven niet gemakkelijk uit handen. Daarnaast beseffen jong dementerenden vaak beter dat ze ziek zijn. Gevoelens van machteloosheid en frustratie kunnen daardoor veel heftiger zijn.

Herken de symptomen

De eerste verschijnselen van dementie zijn vaak eerst heel subtiel. Daarom is het erg belangrijk alert te zijn op de tien signalen van dementie.

 1. Vergeetachtigheid
  Eén van de meest voorkomende symptomen is het vergeten van nieuwe informatie, van belangrijke data of gebeurtenissen, dezelfde vraag telkens opnieuw stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes om zaken te onthouden.
 2. Problemen met dagelijkse handelingen
  Gewone dingen gaan steeds moeilijker, zoals het regelen van financiën of hobby’s uitoefenen. Ook zaken die planning vergen leveren problemen op. Bijvoorbeeld een kopje koffie zetten of een maaltijd bereiden.
 3. Vergissingen met tijd en plaats
  Het is normaal wanneer je even niet weet welke dag het is of waar je naar toe liep. Maar wanneer dit steeds vaker is dan kan dat een symptoom zijn. Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten. Ook het vinden van de weg wordt moeilijker.
 4. Taalproblemen
  Met dementie kan het moeilijk zijn om een gesprek te volgen. Wanneer iemand midden in een gesprek met praten stopt en niet meer weet hoe nu verder dan kan dat ook een teken zijn. Hier hoort ook bij het vergeten van eenvoudige woorden en moeilijk op namen komen.
 5. Spullen kwijtraken
  Een ander symptoom is het kwijtraken van bepaalde spullen, niet meer weten waar ze zijn neergelegd of spullen op een vreemde plekken leggen, zoals een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven.
 6. Slechter beoordelingsvermogen
  Bij dementie wordt het steeds lastiger om situaties in te schatten en keuzes te maken. Zo is het inschatten van een aanbieding soms erg lastig waardoor iemand veel geld kan uitgeven. Mede door bij het boodschappen te veel van iets te kopen of spullen te kopen die helemaal niet nodig zijn.
 7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
  Omdat het soms moeilijker wordt om een hobby of sport uit te oefenen en om een gesprek te voeren kan iemand zich steeds meer terugtrekken en steeds meer thuis blijven. Ook het urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk zijn symptomen van dementie.
 8. Veranderingen in gedrag en karakter
  Het kan gebeuren dat het gedrag en karakter veranderen. Soms kan het zo zijn dat iemand verward, achterdochtig, depressief en angstig wordt. Zonder duidelijke aanleiding kan de stemming omslaan.
 9. Onrust
  Eén van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het alsof iemand telkens iets zoekt, iets moet opruimen of iets anders moet doen. Dit constante gevoel van onrust en de neiging rond te lopen leidt vaak ook tot slaapproblemen.
 10. Visuele problemen
  Voor sommige mensen zijn visuele problemen een symptoom van dementie. Problemen bij het lezen, het inschatten van afstanden en het onderscheiden van kleur of contrast zijn voorbeelden hiervan.

Behandeling

Dementie is niet te genezen, maar wel te behandelen. Allereerst adviseren artsen om zowel geestelijk als lichamelijk lekker actief te blijven en gezond te eten. Daarnaast kan een arts medicijnen voorschrijven die (ernstige) gedragsveranderingen of stemmingsstoornissen bestrijden. De reactie hierop is per patiënt verschillend.

 

Bronnen: geheugenproblemen-middenkennemerland.nl, dementieonline.nl, alzheimer-nederland.nl en dementie.nl

Delen:  
10 reacties op “Dementie bij jonge mensen
 1. Oei, veel herkenning van wat hierboven opgesomd word.
  De huisarts noemt het “je word ouder pappa” wat een dooddoener.
  Is daar nu echt niets aan te doen ?
  Zou een DNA onderzoek iets verheldering geven ?

  Geschreven door Gerard op
 2. Hallo,
  Wil toch effen reageren
  Dementie kom je nooit meer vanaf eenmaal gesteld door een neuroloog Is bindend wordt gewoon overgenomen door cbr geen onderzoek of medicijnen wel goed zijn geen alzheimer geconstateerd.

  Geschreven door Piet op
 3. Had gelezen dat je elke dag 1 eetlepel kokosolie moet innemen bij Alzheimer je merkt al heel gauw verandering> beterschap

  Geschreven door Tiffany op
 4. Waar heb je dat gelezen dan Tiffany???

  Geschreven door Betty op
 5. Ik denk dat Tiffany niet goed weet en gelezen heeft wat Alzheimer is…….

  Geschreven door Tandor op
 6. Een DNA onderzoek is daar niet voor nodig. Dat kan worden vastgesteld met een MRI en CT scan

  Geschreven door Tandor op
 7. Veel van de hierboven omschreven symptomen had ik rond mijn dertigste jaar ook al. Ik ben nu 56 jaar en heb wel eens moeite met namen en het benoemen van dingen, die me later dan wel weer te binnen schieten. Behalve gewone veroudering is er volgens mij dus helemaal niks met me aan de hand. Ik sta midden in het leven en volg de alledaagse gebeurtenissen nog op de voet. Mijn portemonnee en sleutels ben ik regelmatig kwijt, maar ik heb ze gelukkig nooit in de koelkast terug gevonden. Ik ben vorig jaar begonnen met het oplossen van sudoku-puzzels. In het begin bakte ik er niks van, thans ben ik er echt een kei in. Ik hoop op deze manier de honderd nog te halen.

  Geschreven door Emile op
 8. wat hierboven is beschreven is toch heel normaal als je het maar terug kan vinden, dat is toch de generatiekloof alles gaat veel sneller en je hebt als je ouder bent toch meer te besteden, ik zie dat niet zo, ze weten er gewoon niet mee om te gaan, en wie is de dupe? juist de ouderen geen geneesmiddel helpt, en is echt tegen dementie is zo gegeven, niet te behandelen alleen meedoen, helpt er echt niets tegen te doen
  dementie is zo gegeven. ok beschouw bovenstaande als normaal. voor iemand van 60 jaar. de rest wil ik wel es zien over 30 jaar piet

  Geschreven door piet op
 9. gemiddelde hoogbegaafde met mislukte carriere kan wel inpakken!
  beetje auti,beetje hyperfocus, beetje sociaal ongeiinteresseerd
  en geirriteerd door stomme lieden die nergens wat van begrijpen. dit soort “protoprofessionalisering” van de domme burger kan een vervelende snitch worden en mensen stigmatiseren
  als deme t terwijlzedatniet zijn.
  dsm5 in handen van hulpverleners is al reuze dom, maar dot spant wel de kroon.:-)
  ongelofelijk.

  Geschreven door dries op
 10. dit is niet mijn echte naam trouwens:-) ik ben een vrouw maar nog iets; alzheimer is te voorkomen door iederedag eieren te eten, je hebt cholesterol hard nodig je hersenen zijn ook voor het grootste deel van cholesterol.

  Geschreven door dries op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief