De hik, niets irritanter dan de hik. Iedereen heeft er wel een last van. Maar hoe kom je eigenlijk aan de hik, welke functie heeft deze ergernis en natuurlijk het allerbelangrijkste, hoe kom je van de hik af?
Wat is de hik?
De hik is een onvrijwillige, krachtige samentrekking van het middenrif (tijdens het inademen), met een gelijktijdig samentrekken van het strottenhoofd waardoor het strotklepje ineens afsluit. Het typische hik-geluid is het gevolg hiervan.
Het is vergelijkbaar met kramp in je kuit, alleen hier is het een zenuw die voor de prikkeling zorgt en geen spier zoals bij kramp het geval is.
Bij de meeste van ons duurt het maar even en gaat vanzelf over. Echter, in sommige gevallen blijft ze lang aanwezig. Wanneer dit langer dan 48 uur duurt, dan noemt men dit chronische hik. Het is gebleken dat deze aandoening vaker bij het mannelijke geslacht voorkomt, dan bij het vrouwelijk deel van de bevolking, en dan vooral bij mannen boven de 50 jaar.
Mogelijke oorzaken
Vaak loop je ergens of je bent gezellig met vrienden aan het praten en ineens heb je de hik. Wat kan dan een aanleiding zijn?
- Abrupte verandering van temperatuur
- Lachstuipen
- Pittig voedsel
- Gulzig eten
- Te veel eten
- Koolzuurhoudende drankjes
- Alcoholische drankjes
- Bepaalde medicijnen zoals o.a. opiaten, benzodiazepinen en barbituraten.
Oorzaken van de chronische hik zijn van geheel andere aard:
- Long- of hartaandoeningen
- Stofwisselingsziekten
- Hersen- of buikaandoeningen.
Hoe kom je van de hik af?
Vraag aan iemand of hij een middeltje weet om van de hik af te komen en er komt gegarandeerd een geweldige tip. Er zijn inderdaad vele huis tuin en keuken middeltjes waarvan men zegt dat ze helpen. Wij hebben een aantal op een rij gezet:
- Inhouden van de adem
- Schrikken
- Glas water ondersteboven drinken
- In een zakje ademen
- Aan je tong trekken
- Laten van boeren
- Rustig en geconcentreerd door de neus inademen en door de mond uitademen
- Beide oren dichtdrukken en dan water door een rietje drinken
- Eten van een stukje citroen
- Het krijgen van een orgasme.
Naar geen van bovenstaande tips is echt systematisch onderzoek gedaan, maar de meeste tactieken hebben een relatie met het onderbreken van de ademhaling waardoor een rustige ademhaling het effect zou moeten geven.
Al met al is er veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Helaas hebben de artsen en onderzoekers geen enkele beschermende functie ontdekt. Dus waarom het ontstaat? We weten het niet. Tot op de dag van vandaag lijkt het een nutteloze reactie van ons lichaam. Maar misschien heb je nu een paar nieuwe manieren om de volgende keer er vanaf te komen.
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting en Thuisarts
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)