Boeren, wat kan het allemaal veroorzaken?

Boeren, wat kan het allemaal veroorzaken?

Boeren doen we allemaal wel eens, Maar wanneer je wel heel vaak moet boeren, dan kan dit een teken van je lichaam zijn dat er iets niet helemaal in orde is. Wat zijn de oorzaken van boeren?

Wat is boeren?

Op het moment dat je boert, dan ontlucht je eigenlijk je maag. Dit ontluchten loopt dan via je slokdarm en mond. Eigenlijk slikken we de hele dag lucht in, zonder dat we het door hebben. Dat kan zijn tijdens het eten, drinken of praten. Het gevolg hiervan is dat de lucht zich in de maag opstapelt, waardoor de maag uitzet. Als gevolg van dat uitzetten wordt er een signaal vanuit de maagwand naar de hersenen gestuurd. Dit signaal zorgt er vervolgens voor dat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag zich gaat ontspannen. De aanwezige lucht in de maag kan dan ontsnappen via de slokdarm en de mond. Dit kan gepaard gaan met het bekende geluid.

Dat ontluchten heeft een beschermende functie. Het beschermt de maag tegen extreme uitzetting als gevolg van teveel ophoping van lucht in de maag.

Iedereen moet wel eens een boer laten, om lucht kwijt te raken. Dit is heel normaal, maar boeren kan ook voorkomen als symptoom van een maagaandoening of andere ziekte. Daarnaast kan het ook een op zichzelf staande klacht zijn.

Oorzaak van boeren

Het moeten laten van boeren kan verschillende oorzaken hebben:

  • Inslikken van lucht
    Zoals gezegd slikken we allemaal lucht in. Dat gebeurt tijdens het eten, drinken of praten. Echter, sommige mensen slikken veel lucht in. Factoren die een rol spelen bij het veel inslikken van lucht zijn: stress, kauwgom kauwen, roken, het onrustig eten of drinken en/of snel en onrustig praten. Maar ook het verkeerd gebruiken van spieren in de halsstreek kan een oorzaak zijn.
  • Voedingsmiddelen
    Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken extra lucht in de maag. Denk hierbij aan: koolzuurhoudende frisdranken, bier, ui, prei, knoflook, paprika, peulvruchten, koolsoorten, grote hoeveelheden (onrijp) fruit, grote hoeveelheden suiker en/of vet en scherpe kruiden.
  • Onderliggende aandoening
    Boeren kan een gevolg zijn van galstenen en/of maagzweren.
  • Verkoudheid
    Boeren komt ook vaker voor bij mensen die een verkoudheid hebben of die een aandoening aan het strottenhoofd, de neus- of keelholte hebben. Men gaat er vanuit dat dit te maken heeft met een andere manier van ademen en slikken.

Symptomen van boeren

Door het inslikken van heel veel lucht, kan dit misselijkheid en een opgeblazen gevoel geven. In de meeste gevallen verdwijnt dit na het laten van een boer.

Als er een onderliggende aandoening is die het overmatig boeren veroorzaakt, dan kun je hiervan nog veel andere klachten krijgen.

Diagnose van boeren

Op het moment dat je last hebt van het (overmatige) boeren ga dan naar de huisarts. Je huisarts zal dan kijken wat de oorzaak is. Afhankelijk van de ernst van de klachten en of er ook andere klachten aanwezig zijn, zal de huisarts je wel of niet doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Ga in ieder geval naar de huisarts wanneer:

  • Je veel afvalt, zonder aanwijsbare reden.
  • Je veel moet spugen.
  • Je diabetes mellitus hebt.

Behandeling van boeren

Wanneer het boeren door een onderliggende aandoening veroorzaakt wordt, dan zal deze behandeld worden. Wanneer het boeren door teveel lucht inslikken op zich komt, dan kunnen onderstaande tips wellicht helpen.

  • Probeer stress en spanningen te vermijden. In periodes van stress slik je, zonder dat je er erg in hebt vaak veel meer lucht in.
  • Eet en drink rustig en kauw goed, met je mond gesloten. Wanneer je snel eet, dan slik je meer lucht in. Gebruik geen kauwgom, want tijdens het kauwen van kauwgom slikt u veel lucht in.
  • Pas je sliktechniek aan. Het kan helpen om eerst de achterkant van je tong tegen je gehemelte aan te drukken en dan een hap of slok door te slikken. Een logopedist kan je daarbij helpen.
  • Stop met roken.
  • Volgen van speciale yogatrainingen. Om meer te ontspannen kunnen yogatrainingen ondersteunend werken.
  • Er zijn medicijnen op de markt, die wellicht gasvorming tegen gaan of verminderen. Deze medicijnen zijn vaak op recept verkrijgbaar. Echter, de werking van deze medicijnen is omstreden. Het is in alle gevallen beter om de oorzaak van de klachten weg te nemen of deze te bestrijden.
  • Gebruik een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding.

Vermijd daarnaast het gebruik van de volgende producten:

  • Koolzuurhoudende frisdranken en bier.
  • Nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, paprika en spruitjes.
  • Pruimen, meloen, radijsjes, onrijp fruit maar ook grote hoeveelheden fruit (niet meer dan 2-3 stuks per dag).
  • Eieren.
  • Grote hoeveelheden suiker en/of vet.
  • Noten.
  • Scherpe kruiden.

 

Bronnen: mlds.nl

Delen:  
2 reacties op “Boeren, wat kan het allemaal veroorzaken?
  1. Met Mevr Bijnen niemand kan mijn helpen ik heb hete voeten van alles aan gedaan gr

    Geschreven door Anoniem op
  2. Wat heeft dat met boeren te maken?

    Marijke

    Geschreven door Moppie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief