Tekenen van een slechte spijsvertering

De spijsvertering is een ingewikkeld proces dat niet altijd even probleemloos verloopt. Meer dan 3 ½ miljoen Nederlanders hebben regelmatig spijsverteringsklachten.

Mogelijke klachten

Boeren

Boeren, we doen het allemaal en het is eigenlijk het ‘ontluchten’ van de maag. Dat ontluchten verloopt via de slokdarm en mond. We slikken zonder dat we het merken de hele dag lucht in. Dat kan tijdens het eten, drinken, praten of ademhalen, en daardoor ontstaat er een opstapeling van lucht in de maag, waardoor de maag uitzet. Hierdoor gaat er een klein signaal naar onze hersenen waardoor de sluitspier tussen de slokdarm en de maag zich ontspant, en de aanwezige lucht ontsnapt.

Wat kun je doen om minder te boeren?

 • Probeer stress en spanningen te vermijden. In tijden van stress slikt je vaak meer lucht in.
 • Eet en drink rustig met je mond dicht want bij gehaast eten en drinken krijg je veel lucht binnen. Dit geldt ook voor het kauwen op kauwgom.
 • Stop met roken.
 • Vermijd het drinken van koolzuurhoudende drankjes en bier.
 • Vermijd, of beperk, het eten van eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan boeren veroorzaken.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Dit wordt ook wel reflux genoemd. Ook hier hebben we allemaal wel eens last van, maar wanneer een zure maaginhoud regelmatig en langdurig terugstroomt in de slokdarm, kan op de lange termijn de slokdarm zelf beschadigd raken. De meest voorkomende klacht bij brandend maagzuur is pijn achter of onderaan het borstbeen die wat drukkend kan aanvoelen en uitstralen naar de hals of tussen de schouderbladen in de rug. Dit wordt om deze redenen nogal eens verward met hartklachten. Sommige mensen hebben daarnaast last van een pijnlijke keel, heesheid, hoesten of het gevoel dat er voortdurend een brok in hun keel zit.

Wat kun je doen bij brandend maagzuur?

 • Vermijd grote en vette maaltijden; je krijgt namelijk eerder last van brandend maagzuur als je maag heel vol zit of wanneer je erg vet hebt gegeten.
 • Ga na het eten niet meteen liggen omdat dan de maaginhoud makkelijker kan terugstromen in de slokdarm.
 • Zet het hoofdeinde van je bed 10 tot 15 cm hoger dan het voeteneinde zodat de maaginhoud minder snel terug naar de slokdarm terug kan stromen.
 • Stop met roken.
 • Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk en drink voldoende water.

Verstopping

Je hebt last van verstopping wanneer je minder dan 3 keer per week naar het toilet kan of wanneer je last hebt van harde, droge ontlasting. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen ontlastingspatroon. Dat kan zijn van 3 keer per dag tot 3 keer per week. De regel is dat zolang de ontlasting soepel is en je niet hard hoeft te persen, om de ontlasting kwijt te raken, dat er dan niets aan de hand is.

Wat kun je doen bij verstopping?

 • Eet vezelrijk. Vezels worden in de dikke darm bewerkt door de darmbacteriën. Hierbij komen stoffen vrij die de bewegingen van de dikke darm stimuleren. Daarnaast spelen ook vezels in volkorenproducten een rol. Deze werken als een soort spons. Ze nemen vocht op en zorgen daardoor voor een soepele ontlasting.
 • Drink voldoende water.
 • Beweeg voldoende want lichaamsbeweging stimuleert de bewegingen van de darmen.

Diarree

Een dunne ontlasting wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd voedingspatroon. Een vezelrijke, gezonde voeding is in dat geval helemaal belangrijk. Vezels zorgen niet alleen voor een goede darmwerking maar ze werken ook als een soort spons en in het geval van diarree nemen ze vocht met als gevolg dat de dunnen ontlasting steviger wordt. Diarree kan veel verschillende oorzaken hebben, van onschuldige tot ernstige. Diarree kan heel plotseling (acuut) ontstaan, of langere tijd aanwezig zijn (chronisch).

Wat kun je doen bij diarree?

 • Drink voldoende (minstens 2-3 liter per dag) om uitdroging te voorkomen. Vooral kinderen en oudere mensen hebben hier een grote kans op.
 • Probeer ‘normaal’ te blijven eten. Het advies om bij diarree alleen beschuit met slappe thee te gebruiken is echt van vroeger. Eet waar je trek in hebt.

Winderigheid

Winderigheid of flatulentie is iets wat we allemaal doen. De functie hiervan is om darmgassen kwijt te raken. Gemiddeld laten we zo’n 10 tot 15 winden per dag. Die gassen komen in onze darmen door het inslikken van lucht, maar onze darmen maken zelf ook gassen aan. Een heel klein deel van het gas is afkomstig van de bloedsomloop. Gas wordt vanuit het bloed afgegeven aan de darm en ook weer door de darm afgegeven aan het bloed.

Het stinken van winden komt door allerlei zwavelverbindingen die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met wat je gegeten hebt en de darmflora. Sommige mensen hebben erg veel last van extra gasvorming en laten daardoor veel meer winden. Dit is een vervelend probleem, vooral als er geen controle is over het winden laten.

Wat kun je doen aan winderigheid?

 • Bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje, snel eten en drinken, op kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit wordt veel extra lucht ingeslikt. Probeer dit te vermijden.
 • Vermijd voedingsmiddelen die veel lucht bevatten zoals koolzuurhoudende drankjes, bier, slagroom, soufflés, brood en eieren. En vermijd voedingsmiddelen die niet volledig verteerd kunnen worden waardoor er extra gasvorming optreedt. Het gaat dan om voedingsmiddelen zoals onder andere peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en lightproducten.

Slechte adem

Een slechte adem is erg vervelend waar heel veel mensen zich voor schamen. En dat is wanneer mensen er van bewust zijn, maar er zijn ook heel veel mensen die het helemaal niet in de gaten hebben dat ze een slechte adem hebben. Een lastig probleem waar nog een taboe op rust. Maar iedereen heeft wel eens last van een slechte adem, bijvoorbeeld na het eten van knoflook of bepaalde kruiden. Ook hebben veel mensen in de ochtend een slechte adem. Dat komt doordat er ‘s-nachts minder speeksel aangemaakt wordt. Bacteriën in de mondholte krijgen zo de kans om bepaalde stoffen te produceren. Dit verdwijnt na het poetsen maar soms verdwijnt de slechte adem niet door bijvoorbeeld bacteriën die achterblijven op de (achterkant van) de tong kunnen een slechte adem veroorzaken.

Wat kun je doen bij een slechte adem?

 • Stoppen met roken.
 • Vermijd het gebruik van alcohol en knoflook, uien en sommige kruiden/specerijen.
 • Check of de slechte adem het gevolg is van je dieet.
 • En laat je gebit controleren door je tandarts.

 

Bronnen: darmklachten.nl en voedingscentrum.nl

Delen:  
5 reacties op “Tekenen van een slechte spijsvertering
 1. Vooral van musli wordt je erg winderig.

  Geschreven door Marian op
 2. Vast allemaal heel goede adviezen als je specifiek naar de genoemde klachten kijkt. Als je naar voedingsadviezen vanuit andere hoeken kijkt, wordt (als voorbeeld) het eten van bijv. walnoten, rauwkost en knoflook juist weer aangeraden. Kortom, wat voor de een werkt, is voor de ander juist weer af te raden. Lastig om – zeker als je bijv. een paar klachten hebt – de juiste balans te vinden. Oppassen dus om bovenstaande adviezen “zondermeer” uit te proberen.

  Geschreven door Tinker55 op
 3. Mijn ervaring is dat je van suikerhoudende producten (koek en snoep, toetjes, ed) erg winderig wordt…

  Geschreven door Bea op
 4. Echt een onwijs slecht artikel waar de inhoud noch de adviezen van kloppen.

  Geschreven door Tja op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief