Slechte adem? Dit kan de oorzaak zijn

Slechte adem? Dit kan de oorzaak zijn

We hebben allemaal wel eens een slechte adem, vooral na het eten van knoflook of bepaalde kruiden. Ook in de vroege ochtend hebben veel mensen geen frisse adem. Maar wanneer je chronisch last hebt van een slechte adem, dan is er vaak iets meer aan de hand. Wat zijn mogelijke oorzaken van een slechte adem?

Wat is een slechte adem?

Wanneer je adem chronisch een stinkende vieze geur heeft, dan heb je last van een slechte adem. Een andere benaming voor een slechte adem zijn halitose. Die slechte adem gaat dan vaak gepaard met een vieze smaak ik je mond. Chronische last van een slechte adem kan erg vervelend zijn en is iets waar nog vaak een taboe op rust en schaamte en onzekerheid kan veroorzaken.

Symptomen van een slechte adem

Een slechte adem wordt vaak eerder opgemerkt door de directe omgeving, dan dat je het zelf merkt. Hoe kun je er dan toch achter komen? Lik met de achterkant van je tong de bovenkant van je hand en laat dit even opdrogen. Wanneer het droog is dan is de geur die je ruikt, bij benadering de geur die je adem heeft. Ook het structureel hebben van een vieze smaak in je mond kan een symptoom van halitose zijn.

Oorzaken halitose

Halitose komt vaker voor dan je denkt. Zo’n 15% van alle Nederlanders heeft constant last van een slechte adem. De meest voorkomende oorzaken van een halitose zijn:

Slechte mondhygiëne

Als gevolg van een slechte mondhygiëne kunnen er etensresten tussen je tanden, langs de tandvleesrand en op je tong achterblijven. Hierdoor blijven er bacteriën op de (achterkant van) de tong achter wat een slechte adem kan veroorzaken.

Droge mond

Een chronische droge mond voorkomt dat speeksel overtollige plakbacteriën in de mond wegspoelt. Dit kan een vieze adem veroorzaken.

Ontsteking in de mond

Achterblijvende bacteriën rondom je kiezen en tanden kan een mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking veroorzaken. In veel gevallen gaat zo’n ontsteking samen met een stinkede adem.

Zenker divertikel in de slokdarm

Een Zenker divertikel is een uitstulping van de slokdarm naar buiten in de borstholte. Die uitstulping neemt de vorm aan van een zakje in de slokdarmwand. In dit zakje kunnen etensresten achterblijven en die kunnen gaan rotten, wat een slechte adem kan veroorzaken.

Dieet volgen

bij een streng koolhydraatarm dieet of keto dieet, komen veel ketonen vrij die naar aceton ruiken. Doordat je op dat moment geen of heel weinig koolhydraten eet, gaat je lichaam over op het verbranden van vet waardoor je adem gaat stinken. Ook bij eiwitrijke diëten kun je last krijgen van een slechte adem. Naast ketonen spelen hier ook mondbacterën een rol. Die mondbacteriën breken achtergebleven eiwitresten af, vooral aan het einde van je tong. Hierbij ontstaat er een geur van rotte eieren.

Roken

Door het roken verdroogt je mondholte doordat er weinig speeksel is. Hierdoor kunnen bacteriën niet meer worden weggespoeld en zullen ze onaangename ademgeurtjes veroorzaken.

Alcohol

Het drinken van alcohol werkt vochtafdrijvend. Hierdoor maak je minder speeksel aan. Dit heeft effect op je bacteriële huishouding waardoor je een slechte adem kunt krijgen. Ook probeert het lichaam de alcohol af te breken in de maag, hierbij kan een ruikend gas vrijkomen die via de longen en mond naar buiten gaat.

Slecht functioneren sluitspiertje tussen slokdarm en maag

Tussen het einde van je slokdarm en het begin van je maag zit een sluitspiertje. Echter, wanneer dit spiertje niet goed sluit, dan kunnen er slecht geurende luchtje uit de maag ontsnappen. Mogelijke oorzaken van een slecht functionerend sluitspiertje is een middenrifbreuk, maar ook roken kan het sluitspiertje wat verslappen.

Obstipatie

Als gevolg van obstipatie kan de ontlasting gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Door het gisten ontstaat er extra gasvorming, wat door de wand van de darm in de bloedbaan wordt opgenomen en via de longen wordt uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.

Minder voorkomende oorzaken zijn ernstige lever- of nierziekten.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je niet van je slechte adem af komt, ga dan naar je huisarts. Deze kan beoordelen of een doorverwijzen naar een KNO-arts of een maag lever darm arts zinvol kan zijn.

Een eventuele behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de slechte adem.

 

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, Thuisarts en Universitair Medisch Centrum Groningen

Delen:  
reactie op “Slechte adem? Dit kan de oorzaak zijn
  1. ‘ook roken kan het sluitspiertje wat verslappen’
    En als je stopt met roken? Geneest dat dan weer of blijft die dan verslapt?

    Geschreven door anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief