Waarom een gezond gebit belangrijk is voor je gezondheid

een goede mondgezondheid niet alleen belangrijk is voor je gebit, maar dat je een heleboel gezondheidsproblemen zou kunnen vermijden,

Elke dag je tanden poetsen is noodzakelijk om je mond en gebit gezond te houden. Het voorkomt dat je gaatjes krijgt en dat het tandvlees ontsteekt. Maar wist je dat een goede mondhygiëne invloed heeft op je totale gezondheid?

Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen de gezondheid in de mond en de totale gezondheid van iemand. Vaak is het zo, dat in de mond veel aandoeningen als eerste zichtbaar worden. Denk hierbij aan pijnklachten, wondjes en ontstekingen. Maar aan de andere kant is het ook zo dat aandoeningen in de mond allerlei ziektes kunnen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten.

Wat is een goede mondhygiëne?

Een goede mondhygiëne bestaat uit het dagelijks goed schoonmaken van je tanden, kiezen en je tandvlees. Twee keer per dag minimaal 2 minuten poetsen met een zachte tandenborstel, in combinatie met tandenstokers, ragers en/of flosdraad. Vervang je tandenborstel wel tijdig (iedere 3 maanden). Met een elektrische tandenborstel gaat het poetsen iets gemakkelijker. Maar bezoek ook minimaal 1 keer in het jaar de tandarts en eventueel ook de mondhygiënist(e).

Mogelijke gevolgen van een slechte mondhygiëne

Een gebrek aan een goede mondverzorging kan ernstige complicaties hebben: reuma, suikerziekte en zelfs overgewicht zouden er allemaal in meerdere of mindere mate verband mee houden. Wat kunnen complicaties van een slechte mondhygiëne zijn?

Longontsteking

Slechte mondgezondheid en parodontitis kan leiden tot een longontsteking. Bacteriën die in de mond aanwezig zijn, als gevolg van een slechte mondhygiëne en parodontitis, kunnen een longontsteking veroorzaken. Met name bij patiënten met een verhoogd risico op het krijgen van een longontsteking. Het is gebleken dat 43% van alle ouderen die in een zorginstelling zijn opgenomen, longontsteking veroorzakende bacteriën in de mond hebben. Dit risico kan worden verminderd door een uitgebreide gebitsreiniging en verbetering van de totale mondhygiëne.

Hartinfarct

Wanneer iemand te veel bacteriën in de mond heeft, kan dit een broeinest vormen voor ziektekiemen, die verband houden met dichtslibbende slagaders en aderverkalking. Als de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, kan er een vetachtige stof ontstaan die aan de wanden kan gaan kleven. Deze vetachtige stoffen worden plaques genoemd, en zijn verantwoordelijk voor een verhoogd risico op een hartinfarct en beroerte. Ouderen met een tandvleesontsteking hebben een 17% hogere kans op hart- en vaatziekten (onder de 65 jaar is deze kans zelfs 44% hoger).

Diabetes

Mensen met diabetes hebben vaker last van tandvleesontsteking. Een hoge glucosespiegel kan leiden tot een droge mond. Een droge mond bevordert de vorming van gaatjes. Diabetes kan dus tandvleesontstekingen verergeren, maar wist je dat tandvleesaandoeningen het onder controle houden van diabetes sterk kan bemoeilijken? Denk hierbij aan het hebben van problemen bij de regulering van bloedglucosespiegels.

Botontkalking

Gezonde tanden en een gezonde tong, helpen om je beendergestel sterk te houden, al helemaal de beenderen in de omgeving van je mond zoals de kaakbeenderen. Er zijn studies die uitwijzen dat een teveel aan mondbacteriën, kan leiden tot een aantasting van het bindweefsel dat de tanden op hun plaats houdt. Wanneer deze bacteriën maar de hele tijd worden ingeslikt, kunnen ze het immuunsysteem van je lichaam verzwakken. Osteoporose of andere ziektes gerelateerd aan het beendergestel, worden in deze studies gekoppeld aan een slechte mondhygiëne.

Cognitieve problemen

Tandenverlies en verlies van kauwkracht, houden rechtstreeks verband met een verminderd functioneren van de hersenen en de geheugencapaciteit. Mensen met mondinfecties gaan sneller achteruit op cognitief gebied dan mensen met een gezonde mond. Ze lopen het risico dat de hersenen sneller aftakelen. Sommige studies hebben ook aangetoond dat mensen met Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, meer ziekte veroorzakende bacteriën in hun hersenen hebben, dan mensen die geen Alzheimer hebben. Men denkt, dat deze ziekte veroorzakende bacteriën in de hersenen terecht kunnen komen, waardoor ontstekingen en hersenschade veroorzaakt worden. Meer onderzoek wordt hier momenteel naar gedaan.

Reuma

Reumatische artritis is een auto-immuunziekte, die gekenmerkt wordt door ontstekingen en pijnlijke gewrichten. Het is gebleken dat mensen met reumatische artritis, in verhouding vaker last hebben van tandproblemen dan mensen die geen reumatische artritis hebben. Uit een onderzoek uit 2009 is gebleken, dat mensen met een ernstige vorm van reumatische artritis hun symptomen zagen verbeteren, nadat hun tandproblemen behandeld werden. Dit is geen wetenschappelijk bewijs, maar geeft wellicht wel aan dat mondhygiëne en reumatische artritis aan elkaar gelinkt zijn.

Ondervoeding

Ouderen die last hebben van mondaandoeningen, hebben vaak moeite voldoende te eten. Gewichtsverlies en mogelijk zelfs ondervoeding kunnen hier een gevolg van zijn. Dit is vooral een risico voor mensen met een kunstgebit.

Tot slot

Het lijkt er dus op dat een goede mondgezondheid niet alleen belangrijk is voor je gebit, maar dat je een heleboel gezondheidsproblemen zou kunnen vermijden, door je mond en je gebit goed te verzorgen.

 

Bronnen: eerstehulponderwijs.nl en dentalclinics.nl

Delen:  
5 reacties op “Waarom een gezond gebit belangrijk is voor je gezondheid
 1. Ongelofelijk ik dacht dat 2 keer per dag poetsen en geregeld flossen genoeg was nu ben ik bij de tandarts geweest en heb ik ontstoken tandvlees.Nu en heb ik meerdere sessies nodig om op diepte mijn gebit te reinegen. In de toekomst ga ik nog voorzichterder te werk om mijn tanden gezond te houden.

  Geschreven door Ness op
 2. oei dit raakt mij wel ik poets mijn tanden 3 keer per jaar!!!

  Geschreven door wesley joling op
 3. ik heb 30 gaatjes in mijn tanden

  Geschreven door jur nijenkamp op
 4. Niet te geloven 3x per jaar poetsen? Dat krijg je toch met de opvoeding mee, dat je 3x daags poets?!

  Geschreven door Moppie op
 5. NEE TOCH?

  Geschreven door maria op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief