Vrouwen nemen hun hart niet serieus

Vrouwen nemen hun hart niet serieus

Veel vrouwen denken wanneer ze last hebben van vermoeidheid, kortademigheid en misschien een grieperig gevoel dat het stress of de overgang is. Veel vrouwen bagatelliseren deze klachten. Echter, dit kunnen serieuze symptomen van hartproblemen zijn. Het wordt de hoogste tijd dat vrouwen hun hart serieus gaan nemen.

Vrouwen zijn anders dan mannen

Ondanks het feit dat je zou denken dat hartklachten niet met geslacht te maken hebben, hebben vrouwen 2 keer zo veel kans om binnen een jaar na een hartinfarct te sterven als mannen. Een van de redenen is dat hun klachten veel later worden herkend. Het gevolg is dat vrouwen vaak later in het ziekenhuis terechtkomen. Met alle gevolgen van dien.

Klachten vrouwen versus mannen

Vrouwen leven niet ongezonder dan mannen, echter de symptomen van hartklachten bij vrouwen zijn anders dan bij mannen. Bij mannen zijn de signalen pijn op de borst en steken in de bovenarm.

Bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Het blijkt dat 37% van alle vrouwen met hartklachten geen pijn op de borst ervaart. Vrouwen hebben daarentegen last van moeheid, kortademigheid bij het sporten, pijn in de kaken of pijn in de schouderbladen of rug. Deze signalen zijn veel minder duidelijk en kunnen ook andere oorzaken hebben. De klachten worden daarom vaak genegeerd, zowel door de vrouwen zelf als door de artsen. Veel artsen weten het niet, zij wijten deze klachten vaak aan stress of aan de overgang. Daar moet verandering in komen.

Top 5 klachten bij vrouwen

  1. Pijn in de schouderbladen of nek.
  2. Kaakpijn.
  3. Pijn boven in de buik.
  4. Extreme vermoeidheid.
  5. Zweetaanvallen.

Mannen hart vrouwen versus mannen

Hartklachten kunnen onder andere worden veroorzaakt door aderverkalking. Het is de belangrijkste oorzaak van een hartinfarct. Bij aderverkalking verstoppen vetophopingen de doorgang van het bloed in de kransslagaders. Door dat dichtslibben krijgt het hart onvoldoende zuurstofrijk bloed.

Aderverkalking bij vrouwen en mannen

Het proces van aderverkalking verloopt bij vrouwen anders dan bij mannen. Bij mannen zorgt verkalking voor een vernauwing in een grotere tak van de kransslagaders. Het vet hoopt zich meestal allemaal op één grote hoop op, waardoor er op 1 bepaalde plek een vernauwing of blokkade ontstaat. Bij vrouwen kan deze vetophoping op meer plaatsen verspreid ontstaan en dan voornamelijk in de kleine bloedvaatjes. Er is dan niet sprake van één grote hoop vet, maar van kleine beetjes over de hele lengte van het bloedvat.

Opsporen aderverkalking

Om een vernauwing van bloedvaten op te sporen wordt er vaak contrastvloeistof in de bloedvaten gespoten, waarna met speciaal apparatuur de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden. Deze methode spoort wel vernauwingen in de grote aderen op, maar niet in de kleine bloedvaatjes. Zoals bij vrouwen vaak het geval is.

Pijnklachten

In tegenstelling tot mannen, voelen vrouwen bij hartklachten vaak geen pijn tijdens inspanning. De kleine bloedvaatjes staan dan namelijk wagenwijd open. Pas wanneer een vrouw in rust op de bank zit of in bed ligt, voel ze verkrampingen. Die worden veroorzaakt doordat de vaatjes weer terug moeten naar een normale diameter.

De overgang

Omdat veel symptomen van hartklachten bij vrouwen overeenkomsten hebben met symptomen van de overgang, krijgen veel vrouwen die bij de huisarts komen te horen dat het door de overgang komt. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken is het ook zo dat na de overgang het risico op het krijgen van een hartinfarct toeneemt. Het lijkt erop dat vrouwen tot de overgang als gevolg van vrouwelijke hormoon oestrogeen beschermd zijn tegen een hartinfarct. Tijdens de overgang neemt de aanmaak van dit hormoon af, waardoor deze bescherming wegvalt. Daarnaast is het ook zo dat vrouwen tijdens de overgang gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Het cholesterolgehalte kan vervolgens gaan stijgen. Bovendien hebben veel vrouwen last van gewichtstoename in de overgang. Al met al allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Vrouwen nemen symptomen niet serieus

Het is een feit dat vrouwen met hartklachten later in het ziekenhuis belanden dan mannen. Aan de ene kant komt dat doordat huisartsen de symptomen niet als zodanig herkennen. Maar aan de andere kant nemen veel vrouwen zelf hun klachten in veel gevallen niet serieus. Vrouwen kunnen de klachten erg goed bagatelliseren. Voor alle klachten zoals: pijn in de rug of schouders, een opgejaagd gevoel of kortademigheid, bedenken vrouwen al snel redenen als: druk zijn, stress, slecht geslapen. Je kunt zeggen dat veel vrouwen niet goed naar hun lichaam luisteren. Maar ook het niet willen zeuren, komt regelmatig bij vrouwen bovendrijven. Dit kan een mooie eigenschap zijn, echter wanneer je om niet verklaarbare reden regelmatig vermoeid bent, helemaal in combinatie met andere vage klachten ga dan naar je huisarts. Hoe sneller je erbij bent, des te groter de kans dat de schade herstelt kan worden.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer vaker last hebt van 1 of meerdere van onderstaande klachten, ga dan naar je huisarts:
Ga naar de huisarts als je last hebt van onderstaande klachten:

  • Misselijkheid of braken.
  • Pijn tussen je schouderbladen, onderrug en/of kaken.
  • Kortademigheid bij het sporten.
  • Extreme vermoeidheid.
  • Slap of grieperig gevoel.
  • Een opgejaagd gevoel.
  • Buiten adem zijn na traplopen.
  • Gevoel alsof je bh te strak zit.
  • Duizeligheid.
  • Plotseling heftig zweten.

Heb jij een zorgvraag?

Heb jij een probleem of klacht met betrekking tot je hart? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.

Online ZorgZus

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

 

Bronnen: UMC utrecht, Hartstichting

Delen:  
33 reacties op “Vrouwen nemen hun hart niet serieus
  1. Ik heb last tussen mijn schouderbladen echt heel benauwd ook met trappen lopen. Zo ook van mijn borst en zeker als ik relax. Ben bij de cardioloog geweest testen gehad ook een meting door je pols ,ik hoef niet meer terug te komen. Alles goed zegt hij..
    Heb er nog steeds last van. Wat te doen nu….
    Gr henny

    Geschreven door Henny op
    • Ik heb precies hetzelfde! Veel testen gehad, waaronder ook een scan van mijn kransslagaders maar alles brandschoon… toch wel zeker die klachten. Heel vervelend want in feite moet je weer terug naar de cardioloog en dit aankaarten.

      Geschreven door Winnetou op
      • Andere cardioloog kiezen, ander Ziekenhuis!

        Geschreven door Buitenadem op
    • Ik zou gaan voor een second opnion.

      Geschreven door Alto op
      • En naar een Academisch ziekenhuis gaan. Voordeel daarvan is – is dat er jonge dokteren werken die het naatje van de kous willen weten.

        Geschreven door Alti op
    • Naar dokter Angela Maas gaan, zij is specialist op dit gebied. Ik geloof dat ze in het Radboud UMC zit….

      Geschreven door Hanneke op
    • Mijn advies aan alle vrouwen met bovenstaande klachten; Accepteer niet dat je als nummer wordt behandelt, vraag je huisarts een verwijzing voor een second opinion, je hebt er recht op. (Sommige) specialisten verwijzen niet snel naar een collega als ze geen diagnose kunnen stellen.
      Klachten heb je niet zomaar en mocht het psychisch zijn, laat dan in ieder geval eerst uitsluiten dat het lichamelijk is.

      Geschreven door Joy op
      • Je bedoelt: artsen nemen vrouwen niet serieus.

        Want dat is namelijk in vrijwel alle gevallen de oorzaak.

        Geschreven door N. op
      • Maar wat kost deze onderzoeken en second opinion dan

        Geschreven door Gerda op
        • Dat gaat wel van je eigen risico af , klopt, maar als je echt problemen hebt die levensbedreigend kunnen zijn maakt dat toch niet uit ?

          Geschreven door Wilj op
    • Ook ik heb nu ik een fikse Burn out heb deze klachten.Mijn cholesterol is prima ,bloeddruk varieert maar nooit TE hoog.Zit met zieke man thuis na vier herseninfarcten NAH patient.
      Tevens Tietze syndroom ,dus heel veel tegelijk.Echter nu met zoveel stress extra spanningen in en om familie korter van adem en vooral moe.

      Geschreven door jakorowa op
      • Qq

        Geschreven door Anoniem op
  2. ……. en dan nog een huisarts én een cardioloog vinden die het serieus nemen.

    Geschreven door Missank op
    • Er is bij ons in de familie kransslagader ziekte aan moeders kant. Rond 67 jaar hebben veel familie leden een hartstilstand gehad. Ook mijn vader was op 57 jarige leeftijd al zwaar hart patiënt en over leed met 65 jaar. Met mijn huisarts heb ik dit zeer regelmatig besproken.. Sinds 5 jaar heb ik veel klachten. Kortademigheid, duizelig , onrustig gevoel op de borst en zweet aanvallen.Ik zou copd hebben en ben oa onderzocht bij duizelingeninstituut. Zonder enig resultaat. Drie maanden geleden heb ik mijn huisarts gevraagd mij door te sturen naar de cardioloog en die schrok enorm. Ik heb een Ldl chlorestorol van 4.8 en de arts vond het het alarmerend, als bekend is dat er hartziekte in de familie zit. Ik had nog bloedonderzoek resultaten uit 2015 en 2016 liggen en ook daar was de Ldl zo hoog. Huisarts heeft nooit iets gezegd. Mijn rechter kransslagader is 100% dichtgeslibd, maar heeft zelf 2 omleidingkjes gemaakt en de linkerkant heeft 2 vernauwingen van 35 %. Na veel onderzoeken blijkt mijn hart genoeg zuurstof te krijgen en is de doorbloeding goed en dus wordt er nu niets verder aan gedaan. Ik heb wel bloedverdunners en chlorestorol verlager. Augustus weer controle.

      Geschreven door Alida B op
      • Ik stond onder volledige stress. Werd duizelig, hartkloppingen, nek en kaakpijn en oververmoeid. Bij ontspanning iov inspanning druk en pijn steken.op mijn borst.
        1x zo erg dat ambulance erbij is geroepen. Op dat moment n hoge hartslag en hoge bloeddruk. Deze zakte naar normaal niveau.
        Onderzoek cardioloig, fietstest, 24 uur holter bloeddruk en 2 dagen harstslagholter.
        Bloeddruk had hoge pieken en hartslag sloeg over.
        Verder n betablocker gehad.
        Ik slik bloedverdunnner en cholesterol verlager.
        Maar heb n sterk hart zei hij. Kom maar terug als je weer klachten krijgt het zal de stress zijn.

        Geschreven door Lisette op
      • Zekers serieus nemen als er klachten zijn. Ben 48 jaar en wordt snel geschoven op zou wel overgang zijn. Zit nu 10 weken in de ziektewet. Heb maanden een bloeddruk gehad van bijna 200 bovendruk en onderdruk over de 100, terwijl ik al medicatie had. Zit nu in de molen van cardioloog. Hartkastje en echo geen bijzonderheden, alleen extra hartslag per uur. Krijg nu CT scan kransslagader.Moet toch ergens vandaan komen. Heb ook flinke druk op de borst en ben erg moe

        Geschreven door Margo op
  3. Wie denkt nu op 62 jarige leeftijd aan verstopte kransslagaderen ? Zeker als je genoeg beweegt, geen overgewicht hebt en niet rookt ? Ja pijn tussen mijn schouderbladen , maar dat kwam dacht ik door de artrose in mijn rugwervels, kortademig, maar slechte conditie door tijdje rustig aan met sporten door gebroken knie.
    Maar als revalidatie fiets je nog wel in de heuvels van Limburg, ja je zweet wel, maar ach het is warm….
    Maar dan overlijden er plotseling drie geliefden en leed ik aan een “ gebroken hart syndroom”
    Toch maar langs de huisarts die mij doorstuurd naar een cardioloog , die het zeer serieus nam en allerlei onderzoeken inzetten. Ook een hartcatheterisatie , via de pols mijn hartvaten nakijken….
    En dan blijkt je linkerkransslagader voor meer dan 90% dicht te zitten en heb je een dreigend hartinfarct.
    Twee stents geplaatst en aan de medicatie, door de medicatie nu diabetes 2, ( vertelt ook niemand je ,dat het kan)
    Nog steeds slank , gezonde levensstijl maar toch hart en vaat patiente en diabeet.
    Blijk erfelijk belast, dat mis ik wel in dit stukje, ook al doe je zo je best, leef je gezond het kan je toch zomaar overkomen, dus inderdaad wees attent op symptomen en ga als je niet gehoord wordt naar een vrouwelijke cardioloog of naar de vrouwen hartkliniek !!

    Geschreven door Wilj op
    • @Wilj, wat medicijnen onder andere doen is zorgen voor verlies aan vitaminen, mineralen en andere stoffen. Bloeddrukmiddelen onder andere aan zink, Q10 en vitamine B; stoffen die belangrijk zijn voor de insulinegevoeligheid. Ook verminderen ze de aanmaak van melatonine, wat weer ontregelingen geeft van andere hormonen. Bij diabetes en bloeddrukproblemen en veel moderne ziekten speelt insulineresistentie/metaboolsyndroom een grote rol. De meeste mensen zullen zeggen dat ze gezond eten maar het zou moeten gaan om het combineren van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen meehelpen om de insulinegevoeligheid te verbeteren.

      Geschreven door C. op
    • Ik heb sinds al 2017 heel veel last van mijn linker pols en veel hartkloppingen en vaak erg benauwd en ik ben heel erg moe. Van de week ben ik flauwgevallen, omdat mijn hart heel erg te keer ging en heel erg zweten en voel mijn niet goed. Gelukkig was er iemand bij en wat bleek nou dat mijn bloeddruk en mijn bloedsuiker erg hoog was. Ondertussen mijn bloedsuiker was 15.7 en mijn bloeddruk was 210 en 123, dus dat was erg hoog. Daarom er is nu een afspraak gemaakt bij de arts voor mijn suiker die moet behandeld worden terwijl ik tv zat te kijken dit gaat echt te ver.

      Geschreven door Yvonne de goeij op
  4. vind maar eens een arts die deze hartklachten serieus neemt! Jullie zouden eerder in dit artikel Artsen op hun verantwoordelijkheid moeten wijzen! Het word tijd dat ARTSEN deze hartklachten eens serieus nemen,

    Geschreven door Tiny op
    • Nogmaals er zijn hartklinieken speciaal voor vrouwen ! Je huisarts kan je ook daarheen doorverwijzen.

      Geschreven door Wilj op
    • Precies dit is het eerste wat in me opkwam. Soms heb je ergens last van moet 3 a 4 keer afspraken maken voordat je überhaupt serieus wordt genomen.

      Geschreven door Noor op
  5. Ik heb last van hoge bloeddruk en krijg steeds meer medicijnen voor geschreven.. als ik zeg ik heb last tussen mijn schouderbladen reageert hij ook niet.
    ik heb suiker, hoge bloeddruk en hoge cholesterol
    ik vindt het vervelend om steeds naar de dokter te gaan als zij voor de rest niets doen.

    Geschreven door Annie op
  6. Ik heb ook klachten als o.a. kortademigheid en overslaan van het hart.Heb een onderzoek gehad naar de kransslagaders en die waren 100% schoon. Ook een onderzoek gehad naar mijn hart en daar mankeerde niets aan.
    Toch heb ik nog steeds dezelfde klachten, zoals kortademigheid en een drukkend gevoel op mijn borst en in mijn keel.
    Ga maar weer naar mijn huisarts om hem dat te vertellen.

    Geschreven door lezeres op
  7. Bij mij hetzelfde…kortademig als ik de trappen oploop, hart slaagt soms op hol…zweten enz
    Naar cardioloog geweest, testen gedaan en alles prima volgens de cardioloog…geen conditie kreeg ik als antwoord,maar alle klachten blijven wel

    Geschreven door Ritje op
    • Ik heb precies ’tzelfde, maar met poetsen, nergens geen last van. Hartfilmpje is goed. Bloeddruk ook. Alleen iets te hoog chloresterol. Moet ik dan vragen voor ’n echo, of zien ze genoeg op ’n hartfilmpje. Ik ben trouwens 58 en rook wél.

      Geschreven door Doortjed777 op
      • Ik heb via Facebook een groep gevonden Harteraad van Vrouwenhart.
        Een besloten groep waarin je vraagt toegelaten te worden en inmiddels meer dan 1000 vrouwen lid zijn.
        We staan elkaar met raad en daad bij

        Geschreven door Wilj op
  8. Ik heb ook deze klachten maar het kan ook stress toch
    Want ik stress heel veel
    En heb ook depressie dus misschien kom het daardoor met zulke symptomen

    Geschreven door M&l op
  9. Excuse me..
    Het zijn niet de vrouwen die de klachten ‘serieuzer’ moeten nemen…
    Maar de artsen en specialisten!
    Deze bagatelliseren vaak klachten van de vrouw, en geven dan de ‘diagnose’ burn-out, overgang, pms en dat soort zaken.
    Daarbij moet de medische wereld in totaal de klachten bij een vrouw serieuzer nemen…
    Merendeel van de medische studies is nog steeds gebaseerd op het mannelijk lichaam.
    Waardoor bepaalde symptomen (niet alleen die van hartklachten) totaal anders kunnen zijn.
    Dan nog niet eens gesproken over het effect van bepaalde medicatie op vrouwen die ooit alleen getest zijn op mannen.

    En! Als artsen wel klachten zien maar geen passende diagnose kunnen geven, stellen ze vaak dat het dan maar psychisch móet zijn. Wat een faal van de medische wereld zeg.
    Je zou denken dat onbekende of ingewikkelde klachten juist een boost zouden zijn voor interesse en studie, maar helaas.

    Geschreven door Bren op
    • En wat als je geen medicatie verdraagt de bijwerkingen zin niet te onderschatten

      Geschreven door Heppy op
    • En wat als je geen medicatie verdraagt de bijwerkingen zin niet te onderschatten als je een allergie hebt voor bepaalde stoffen .
      Ook ik vind dit een prima site echter jammer dat bij de reacties geen mening van iemand een dokter of zo gegeven word zo kan je ook weten wat echt te doen want iedereen kan natuurlijk schrijven wat mischien niet altijd zo juist is.

      Geschreven door Heppy op
      • @Heppie, medicijnen zorgen onder andere voor verlies aan vitaminen en mineralen. Bloeddrukmiddelen onder andere aan Q10, vitamine B en zink. Ook verminderen deze de aanmaak van melatonine. Klachten door medicatie zijn dus eerder ontregelingen dan een allergie. Ook doen medicijnen niets aan de oorzaken, zoals onevenwichtig voedingspatroon, insulineresistentie, te hoog homocysteïne, tekorten aan voedingsstoffen enz. Ook spelen bij elke lichamelijke kwaal emotionele achtergronden een rol. Als gevolg van spanningen gaan veel mensen bijvoorbeeld hoger ademen, wat weer eens stressreactie geeft in je lichaam. Yoga kan ondersteunend werken.

        Geschreven door C. op
        • Ik heb met momenten bloeddruk van 200 op 11 en meestal savonds. Overdag schommelt hij tussen de 150 en de 170 bovendruk op 9 onderdruk. Ben 43 jaar. -wel een stress mens en maak mij snel zorgen. Heb nog zulke periodes gehad en dan periodes dat bloeddruk goed is. Nu is hij dus weer veel te hoog. Dokter stel voor om een bloeddrukverlager te nemen. Maar ben er zo bang voor om die in te nemen. Volgende week donderdag terug bij de huisarts en gaat een aanvraag doen voor een hartecho te doen bij mijn cardioloog. Ik heb ook een lichte lek aan mijn hartklep. Ben zo bang voor allles en voor de dood vooral.

          Geschreven door Brigitte op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief