Het aantal mensen in Nederland dat immuun trombocytopenie heeft wordt geschat op ongeveer 3 op de 100.000. Eén van de symptomen van deze aandoening is dat iemand vaak last heeft van een bloedneus. Wat zijn de andere symptomen en hoe is ITP te behandelen?
Wat is ITP?
Immuun trombocytopenie (ITP), is een auto-immuunziekte die de bloedplaatjes aantast. Het woord immuun geeft aan dat het immuunsysteem er bij betrokken is. Het woord trombocytopenie betekent een tekort aan bloedplaatjes.
Bij deze auto-immuunziekte maakt het immuunsysteem antistoffen aan tegen de bloedplaatjes. Wanneer een bloedvat kapot gaat, dan worden de bloedplaatjes geactiveerd en begint het stollingsproces. Echter, wanneer het immuunsysteem antistoffen aanmaakt tegen deze bloedplaatjes, dan worden deze vernietigd. Maar ook de aanmaak van nieuwe bloedplaatjes in het beenmerg wordt onderdrukt. Het gevolg is dat iemand met immuun trombocytopenie meer kans om bloedingen heeft.
De ziekte komt gelukkig niet vaak voor. Zo krijgen ongeveer 3 mensen per 100.000 ermee te maken, vrouwen vaker dan mannen. Deze auto-immuunziekte kan voorkomen op alle leeftijden. Er zijn drie verschillende vormen van ITP:
- Acute ITP
Deze vorm komt vooral voor bij kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Vaak is deze vorm van voorbijgaande aard en duurt korter dan 3 maanden. Deze vorm kan overgaan in chronische ITP. - Persisterende ITP
Als 3 tot 12 maanden na de diagnose van acute ITP er geen verbetering in de trombocytenwaarde is opgetreden, dan spreken we van persisterende (=aanhoudende) ITP. - Chronische ITP
Deze vorm komt vooral voor bij volwassenen, en zoals de meeste auto-immuun aandoeningen komt ook deze vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Men spreekt van chronische ITP wanneer hij langer dan 12 maanden duurt.
Vroeger werd ook de naam idiopathische trombocytopenische purpura gebruikt. Purpura is de naam voor paars/blauwe verkleuringen van de huid (blauwe plek). Echter, omdat niet alle patiënten blauwe plekken krijgen is de naam aangepast.
Oorzaak van ITP
Men weet niet wat de oorzaak van de ziekte ITP is. Soms ontstaat ITP door een bepaalde infectie of door medicijnen. Er zijn een paar families waarbij het van ouder op kind lijkt te zijn doorgegeven, maar het is waarschijnlijk niet erfelijk. ITP komt bij kinderen en bij volwassenen voor.
Symptomen van immuun trombocytopenie
De verschijnselen van ITP verschillen van persoon tot persoon. Maar de meest bekende symptomen zijn bloedingen en blauwe plekken. Welke symptomen iemand heeft hangt af van het aantal bloedplaatjes in het bloed. Wanneer iemand hele lage bloedplaatjesaantallen heeft, des te ernstiger de symptomen zijn. Veelvoorkomende symptomen van zijn:
- Bloedneus
Mensen met ITP hebben vaak (heftige) bloedneuzen. - Petechiën
Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid. Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek, want bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter. - Hematomen
Een hematoom is een bloeduitstorting. Wanneer dit onder de huid plaatsvindt, dan veroorzaakt dit een blauwe plek. Mensen met ITP kunnen al bij licht stoten of zonder duidelijke oorzaak blauwe plekken krijgen - Bloedend tandvlees
Dit is vooral goed merkbaar tijdens het tandenpoetsen. Het tandvlees bloedt snel bij aanraking. - Bloed bij de ontlasting of urine
Inwendige bloedingen kunnen leiden tot bloed in de urine of bloedverlies bij de ontlasting. - Heftige menstruaties bij vrouwen
Ook de menstruatie kan bij ITP veel heftiger zijn. - Dit is een blaar waarbij de beschadiging door een bloedvat is gegaan. Je herkent ze als rode bulten die met vloeistof gevuld zijn.
- Bloeding in het oog
Bij ernstige gevallen van ITP kunnen bloedingen in het oog. - Ernstige bloedingen
In zeer zeldzame gevallen kunnen er maag-/darmbloedingen, longbloedingen of hersenbloedingen optreden.
Diagnose van ITP
Omdat er veel aandoeningen zijn die een tekort aan bloedplaatjes kunnen veroorzaken, gaat de arts eerst zoveel mogelijke oorzaken uitsluiten. Hiervoor heeft de arts een duidelijk beeld van de voorgeschiedenis van zowel de persoon in kwestie als van de rest van de familie nodig. Na een lichamelijk onderzoek zal er een bloedonderzoek plaatsvonden.
Dit bloedonderzoek zal bestaan uit een bloedcel telling. Hierbij worden onder andere het aantal bloedcelplaatjes geteld. Maar er wordt ook gekeken naar eventuele virale infecties zoals HIV en HCV en naar de aanwezigheid van een maagbacterie (Helicobacter Pylori). Een beenmergpunctie wordt gedaan om te zien of het bloedplaatjes tekort door een verminderde aanmaak komt en niet door een verhoogde afbraak. Dit onderdeel kan worden ingezet om andere aandoeningen uit te sluiten en is alleen nodig:
- Wanneer iemand ouder is dan 60 jaar.
- Bij twijfel over diagnose
- Wanneer iemand onvoldoende reageert op therapie.
- Wanneer men aan een miltverwijdering denkt.
Behandeling van ITP
Het is niet te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen. Dat is anders per persoon. Wel weet men dat volwassenen een grote kans hebben op het ontstaan van chronische (blijvende) ITP.
Niet altijd is een behandeling nodig; dit is afhankelijk van het aantal bloedplaatjes. De keuze om wel of niet te gaan behandelen is afhankelijk van:
- De leeftijd.
- Algemene gezondheid.
- De omvang van de ziekte en de ernst van de bloedingen.
- Of er overige ziekten aanwezig zijn.
- Verdraagbaarheid van de behandeling.
- Verwachtingen voor het verloop van de ziekte.
De eerstelijnsbehandeling
Deze vindt plaats met medicijnen. Vaak is deze behandeling al effectief. Wanneer dit niet het geval is, dan gaat men over op de tweedelijnsbehandeling.
De tweedelijnsbehandeling
Onder deze behandeling wordt het verwijderen van de milt verstaan. Hierdoor blijven de bloedplaatjes dan langer in het bloed circuleren. Indien een miltverwijdering niet mogelijk is, dan kan tweedelijns medicatie een mogelijke behandeling zijn.
Trombocytentransfusie
Wanneer er sprake is van een levensbedreigende situaties dan kan het tekort aan bloedplaatjes worden aangevuld door middel van een trombocytentransfusie. Echter, het effect hiervan is altijd tijdelijk; de toegediende bloedplaatjes worden bij ITP nog steeds versneld afgebroken.
Bronnen: jeroenboschziekenhuis.nl, itp-pv.nl en hematologiegroningen.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Goedemorgen,
Even een reactie op dit artikel, zit te wachten op de ct-scan ivm slokdarmkanker,
Borstkanker en darmpoliep, na mijn chemokuur en bestraling en hormoon therapie.
Deze scan krijg ik op 23 juli aanstaande, maar krijg van mijn hematoloog/ oncoloog
NEXIUM 40 Mg drink poeder voor maagzuur, maar bij mij voelt maagzuur heel anders in het verleden, en de bloedplaatjes waren niet zo hoog maar kon nog net voor dit medicijn.
Nu zit ik met oedeem in de enkels, dat moet je dan melden, maar ze doen er niets mee.
Maar ze hebben ook niet getest of ik wel te veel maagzuur heb,volgens mij heb ik te weinig maagzuur. En waarom schrijft de medische wereld nog die rotzooi voor?
Hartelijke groet.
Omdat ze rijk willen worden, de medische wereld zit vol met bedrog, je krijgt gewoon vergif toegediend!
Lees het boekje van dr. Lenkei ” Wat U niet mag weten “, na het lezen met ik behoorlijk van gedachten veranderd wat medicijnen betreft.
In het boekje staan allerlei tips en weetjes.
Sterkte
Joebie, daar ben ik al zolang achter, maar o, wee als je er van zegtdan krijg je als antwoord, ben u dokter. Dus je houd je wijzerlijk stil. Dus ik heb een aan tal verpakkingen
gekregen waarop ik tegen de arts zei, moet ik die afbouwen, ( ik wist dat het moest) nee zei die kun je gewoon door innemen, ik moest 40mg per dag, en ik doe 20mg per dag en
Aankomende week begin ik met 10mg. En daarbij haal ik vit. B 12 zuigtabletjes waarvan ik
Per dag 6 inneem a 1000 ug. Ik ben dokter meeen laat mijn lichaam niet verder kapot maken door de medische wereld op deze manier, waar hun alleen maar door verdienen.
Groet siepeltje
Heel goed dat mensen bewust worden over medicijn gebruik, vaak maakt het je zieker dan nodig is.
Je verstand gebruiken en jezelf beschermen maar wel op een redelijke wijze in gesprek blijven is mijn advies.
Als je voldoende vitaminen inneemt, en daarmee bedoel ik niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, dan hoef je niet zo ziek te worden om vele hoeveelheden medicijnen te nemen. Vitamine C 30 mg per kg lichaamsgewicht bv. is waarschijnlijk ook goed tegen ITP wie zal het zeggen. (bron: wekelijkse nieuwsbrief freechoise, dr. Lenkei)
Helemaal met jullie eens!! Gezond eten en drinken voldoende water drinken(1.5 tot 2 ltr) per dag. Dit alles aanvullen met voedingssupplementen en vitamines. Ik gebruik dr Lenkei zijn spullen. Echt tevreden.
@Siepeltje, dat is een heleboel bij elkaar. Maagzuurremmers zorgen, net als de meeste medicijnen voor tekorten aan allerlei vitaminen, mineralen en andere stoffen. Onder andere aan Q10. Op internet kan je vinden welke medicijnen welke tekorten te zien geven. Het is aan de ene kant de farmaceutische industrie maar ook de gewone mens, die vaak niet zo bezig is met gezondheid. Bij borstkanker spelen er factoren als ontregelde hormonen, belasting door gifstoffen, tekorten aan diverse voedingsstoffen maar ook negatieve emoties en spanningen die zich vastzetten in je lichaam. Bij kanker in het algemeen speelt ook verzuring en een tekort aan zuurstof, ontstekingsprocessen enz een rol.