Is een bloedneus altijd onschuldig?

Een bloedneus, hinderlijk of meer dan dat? Een bloedneus is lastig en vaak erg indrukwekkend omdat het al snel heel veel lijkt. Maar is een bloedneus altijd onschuldig? Of is het alleen maar hinderlijk?

Wat is een bloedneus?

Een bloedneus is een interne bloeding in de neus. De medische term hiervoor is epistaxis. Meestal bloedt er een bloedvaatje in het neusslijmvlies. Bij kinderen is dit meestal voor op het neustussenschot en bij ouderen kan het ook een bloedvat zijn achter boven in de neus. Vaak komt het bloed uit één neusgat, maar het kan ook voorkomen dat het uit beide neusgaten komt.

Oorzaken van een bloedneus

Zoals gezegd kunnen er veel oorzaken zijn. Aan de binnenkant van je neus zit een dun en kwetsbaar slijmvlies waardoor vele bloedvaatjes lopen. Zo’n bloedvaatje kan kapot gaan door:

 • Een tik, stoot of klap tegen je neus.
 • In je neus te peuteren.
 • Een voorwerp in de neus (denk aan een steentje, kraaltje of een knikkertje).
 • Een verkoudheid.
 • Verhoogde bloeddruk.
 • Gebruik van bloedverdunners (bijvoorbeeld aspirine, sintrom, plavix en persantin).
 • Ouderdom: door slijtage kunnen zwakkere bloedvaten ontstaan.
 • Een ontsteking van het neusslijmvlies.
 • Aanleg.
 • Stoornissen in de bloedstolling (bij een tekort aan bloedplaatjes, ITP).
 • Zwangerschap: de bloedvaten zijn dan beter doorbloed en door bepaalde hormonen worden de wanden van de bloedvaten in de neus weker en kunnen daardoor eerder knappen.

Hoe moet je zelf een bloedneus behandelen?

Meestal is een bloedneus niet erg en de behandeling ervan is ook niet moeilijk. Met behulp van eenvoudige maatregelen gaat een bloedneus vaak over. Deze maatregelen zijn:

 • Ga rustig rechtop zitten met het hoofd licht naar voren gebogen. Wanneer je het hoofd naar achteren houdt dan bestaat de kans dat er bloed de keel in loopt waardoor je misselijk kunt worden.
 • Snuit dan eerst goed de neus zodat alle stolsels eruit zijn.
 • Knijp dan met duim en wijsvinger de neus dicht vlak onder de plaats waar het bovenste harde gedeelte van de neus overgaat in het zachte stuk van je neus. Dus voorbij het botje en doe dit gedurende 10 minuten.
 • Wanneer de bloeding na 10 minuten nog niet is gestopt, herhaal deze handelingen dan nog een keer.
 • Soms kun je wat zacht toiletpapier, of een stukje van een papieren zakdoekje tot een propje met steel draaien, om dit in je neus te doen.

Door deze handeling ontstaat er een bloedstolsel en de bloedneus moet hierdoor stoppen. Ga daarna niet aan je neus zitten of in je neus peuteren omdat alles dan weer van voren af aan kan beginnen.

Wat moet je niet doen na een bloedneus?

Het is ook belangrijk om na een bloedneus te zorgen voor weinig bloeddruk in het hoofd. Dus niet sporten, op je hoofd gaan staan of met je hoofd naar beneden hangen, persen of zware voorwerpen tillen. Daarnaast verhoogt het eten van sterk gekruid voedsel de kans op een nieuwe bloedneus. Ook het drinken van warme dranken en frisdranken met prik kan dit veroorzaken. Dit geldt ook voor het drinken van alcoholische drankjes. Wanneer je onverhoopt moet niezen, doe dit dan met je mond open. Wanneer de bloeding aanblijft, dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan of naar het ziekenhuis.

Hoe behandelt de arts een bloedneus?

In sommige gevallen zal de (huis)arts een aanpassing doen in de medicatie wanneer je medicijnen de oorzaak van de neusbloedingen zijn. Wanneer de medicijnen niet de oorzaak zijn, dan zal de arts je doorverwijzen naar een KNO-arts. Deze zal op zoek gaan naar de boosdoener en kiest er dan voor om deze dicht te etsen of dicht te branden.

Dichtetsen

Hierbij wordt het neusslijmvlies verdoofd waarna met behulp van een bepaalde vloeistof de bloedvaatjes die aan de oppervlakte liggen worden dicht geëtst. Per keer kan slechts één neusgat onder handen worden genomen.

Dichtbranden

Ook hier vindt er een verdoving van het slijmvlies plaats, waarna het specifieke bloedvat wordt dicht gebrand. Wanneer dichtetsen en dichtbranden niet mogelijk is dan zal de arts een tampon inbrengen. Deze tampon moet gedurende 24 tot 72 uur in de neus blijven zitten. Zolang de neustampon in de neus zit kun je niet door deze neusgang ademen. Voor het verwijderen hiervan moet je naar een arts.

Wanneer is een spontane bloedneus gevaarlijk?

Een spontane bloedneus is gevaarlijk wanneer je:

 • Minimaal 1 keer per week een bloedneus hebt.
 • Hemofilie hebt.
 • Recentelijk chemotherapie hebt gehad
 • Naast de neusbloeding je duizelig voelt en een licht gevoel krijgt in je hoofd.
 • Moeite hebt ademen hebt.
 • Bloed spuugt.
 • Uitslag en koorts erbij hebt.

 

Bronnen: kno.nl en catharinaziekenhuis.nl

Delen:  
28 reacties op “Is een bloedneus altijd onschuldig?
 1. Ik woon sinds een paar jaar in Thailand, en vorig jaar kreeg ik een heftige bloedneus. Deze kwam die dag enkele keren terug, en was uiteindelijk niet meer te stoppen. Het gevolg was dat ik onderuit ging en werd per ambulance naar het hospital gebracht. Daar constateerde men na onderzoek dat ik een flinke long ontsteking had. Is het waar dat dit zich kan uiten via een (heftige) bloedneus of was dit toeval?

  Geschreven door Fred Bos op
 2. Een bloedneus is in principe geen symptoom van een longontsteking. Maar toeval hoeft het ook niet te zijn.
  Er is namelijk een bacterie die zowel bloedneuzen kan veroorzaken als ook longontsteking. De Chlamydia psittaci. Overgebracht door papegaaien, maar ook parkieten, pluimvee, duiven, eenden, kalkoenen, kanaries en andere vogels.

  Een andere mogelijkheid is een hoest- of niesbui waarbij een bloedvat stuk gaat in de neus.

  Geschreven door Tandor op
 3. Mijn zoontje heeft bij tijd en wijle een periode van (voornamelijk nachtelijke) bloedneus.
  Hij kan gewoon aan het brood eten zijn of tv kijken en hup, daar gaat het weer.
  Hij heeft dit soms 1x, maar soms 4 of 5 x in een week. En dus met name snachts.

  Geschreven door Kuipers op
 4. Ik denk dat het dan toch goed is om even naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan even in de neus kijken of er wellicht een zwak bloedvaatje is

  Geschreven door Tandor op
 5. Ik ben 43 en heb sinds 30 jaar weereens een bloedneus. Ik heb de afgelopen week hard getraind met gewichten. Kan dat een oorzaak zijn?

  Geschreven door Robert op
 6. Dat zou inderdaad een oorzaak kunnen zijn.

  Geschreven door Tandor op
 7. Ik heb in 3 dagen tijd 4 bloedneuzen gehad. Ik heb er normaal gesproken wel vaker last van tijdens de zomer, maar niet zo vaak in een korte periode… Wat kan de oorzaak daarvan zijn?

  Geschreven door Kumiko op
 8. Gisteren tijdens een hardlolen wedstrijd had een bloedneus? Ik ben niet gestopt met hardlopen. Ik heb het nog nooit een bloedneus tijdens hardlopen. Ik heb wel langzaam gaan lopen

  Geschreven door Denise op
 9. Mijn zoontje van 4 jaar heeft nu 2 dagen flinke koorts en vanochtend kreeg die een heftige bloedneus het liep er letterlijk uit. Is die gevaarlijk en wat moet ik doen?

  Groetjes wilma

  Geschreven door Wilma op
 10. Ik heb met name altijd binnen in me neus bloedneuzen en die komen altijd zomaar op zetten , vaak proef ik de smaak ook nog als ik doorslik ? Wat kan dat zijn ?

  Geschreven door Noelle op
 11. Heb vandaag 2 keer een bloedneus gehad.eerste keer was op school. Pak zakdoekje, binnen 5 sec doorweekt. 2de keer op de fiets, soorten bloed-snot.

  Geschreven door jonas op
  • Ja heel raar had dit ook sorry. Bloed, snot en daarna was ik heel duizelig en licht in mijn hoofd. Wat zijn de gevolgen?

   Geschreven door Anoniem op
 12. Mijn zoon van5 jaar heeft 40 graden koorts en een bloedneus wat kan zijn

  Geschreven door Martin op
 13. Me zoon hen heel de tyd een bloed neus hoe kan dat

  Geschreven door Anoniem op
  • Heb is mijn zoon, niet me. Tijd is met een ij niet met een y. Ook neem ik aan dat hen, heb moet zijn. Dit is echter ook niet goed, het is heeft. Tenslotte is bloedneus één woord, ook dit is dus foutief.

   Joe joe,
   Bram Krikke

   Geschreven door #BramKrikke op
   • Wat ben jij een misselijk type, zeg! Iemand vraagt oprecht om een reactie en dan is dit jouw manier. Jij mag trouwens ook wel gecorrigeerd worden. Het eerste woord uit jouw zin hoort ‘het’ i.p.v. ‘heb’ te zijn. Bovendien ben je de aanhalingstekens vergeten te gebruiken. Last but not least: Tussen ‘hen’ en ‘heb’ hoort geen komma te zitten.

    Bye!
    Jamila

    Geschreven door Jamila op
   • och jee….daar hebben we de taal pliesie hoor, om even in de terminologie te blijven: BLOED irritant

    Geschreven door betweter op
 14. In het wekend van 24-25 maart 4x een langdurige bloedneus gehad in het linker neusgat.
  Uiteindelijk naar de huisarts geweest en daar gestopt met tampon en een neusspray.
  Een week geen last meer gehad maar gisteren middag 1 april begon het weer 1x na 10 minuten dicht. En van ochtend weer maar nu uit beide neusgaten na snuiten. 2 x 10 minuten dicht moeten houden en nu watjes met neusspray erin. Is het raadzaam om toch maar weer eens langs te gaan bij de huisarts?
  Ik gebruik geen bloedverdunners ben 60 en bloeddruk is 90 over 135.

  Geschreven door Anoniem op
 15. Onze dochter van 10 heeft het afgelopen weekend een bloedneus gehad. Ze werd midden in de nacht (zaterdag op zondag) wakker met een doorweekt kussen van het bloed. Bij het ontbijt heeft ze weer een bloedneus gehad, en ‘s avonds onder de douche weer ( deze was snel over).
  Vanmiddag (maandag) heeft ze weer een hevige bloedneus gehad.
  Ik weet niet goed of ik naar de dokter zou moeten met haar.
  Ze heeft hier nog nooit last van gehad.

  Geschreven door Gerda op
  • Ja, natuurlijk naar de dokter gaan! Je weet niet wat de oorzaak is en je dochter verliest op die manier best veel bloed. Naar de huisarts en eventueel naar de KNO- arts. Muisje

   Geschreven door Muisje op
 16. Ik heb de afgelopen tijd vaak een bloedneus. Soms een periode van wel en dan weer een periode van niet. Soms heb ik een heftige bloedneus en soms weer niet. Zondag had ik een bloedneus gekregen en vandaag ook 3x. De 1e was heftig de 2e was licht en de 3e was heftig. Ik begon met mijn bloedneuzen sinds vorig jaar. Vanaf nieuwjaar denk ik dat ik inmiddels al een stuk of 25x een bloedneus heb gehad. Maar sommige zijn soms bijna niets en bij sommige zit het zakdoekje helemaal onder. Is dit een reden om naar de huisarts te gaan? Ik denk zelf dat het gaat om een beschadigd bloedvaatje.

  Geschreven door Anoniem op
 17. Ik heb woensdag een bloedneus gehad en ben ik naar de KNO-arts geweest en zij heeft mn neus laten dichtbranden en gisteren en vandaag heb ik weer beetje bloedneus gehad. Wat moet ik doen?

  Ps=Als je wilt gaan slapen kan je dan ook bij de kant waar je bloedneus had slapen of niet of moet je alleen aan de rechterkant slapen???

  Geschreven door Anoniempje op
  • Als de KNO-arts je neus dicht heeft gebrand kan het zijn dat je even last van zou hebben waar zij/hij heeft gebrand, dit is onschuldige bloedneus. Ik had in het begin van 2018 ook aan de linker zijde veel bloedneus gehad maar nu niet meer tja nu is de rechte zij begonnen spontaan ik denk dat het om de zelfde bloedvaatje gaat, ik ga donderdag mee naar de huisarts in laat die er maar naar kijken. Daarnaast heb ik ook vaak voorhoofd pijn net boven de neus en precies daar waar de bloedvaartje loop is het meteen raak met bloedneus, sinds voor dat mijn neus dicht gebrand werd liep ik 24 jaar mee rond met beide kanten kreeg ik steeds spontaan een bloedneus en dat moest maar eens afgelopen zijn met mijn bloedneuzen constant ik wordt er zo langzamer hand zat van.

   Geschreven door Daniël op
 18. Sinds kort hebben mijn zus en ik last van bloedneuzen, wij zijn allebei jongvolwassenen en hebben in onze jeugd nooit last gehad van spontane bloedneuzen. De bloedneuzen zijn niet ernstig en houden vaak al snel op maar omdat we er beiden last van hebben en het voor ons allebei in de afgelopen twee maanden begonnen zijn, vraag ik me af of we langs de dokter moeten gaan.

  Geschreven door zus2 op
 19. Ik heb sinds ruim 1 week heel veel heftige bloedneuzen, iedere dag ziekenhuis toe dichtgebrand helpt niet tampon gaat het doorheen vandaag nieuwe tampon en woensdag terug,bang om te gaan slapen!!!

  Geschreven door Lettie op
 20. Ik ben een meisje 13 en ik heb zeker elke week wel 3 bloedneuzen minimaal ik heb ze soms in de nacht maar vaak overdag of op school en ook vaak bij gym. Die duren vaak 10 min of iets langer maar niet langer dan 15 min soms ook heel kort. Ik ben naar de dokter geweest en ze zeiden van je kan het laten dichtbranden. Ik ben bang dat ik misschien leukemie of keelkanker heb. Een meisje uit mijn klas (niet een vriendin) zegt dat je ook als je heel vaak een bloedneus hebt dat je kanker ofzo kan krijgen

  Geschreven door Sari op
 21. Ik heb de afgelopen dagen veel bloedneuzen, opgezette lymfklieren en koorts, ook ben ik vermoeid wat kan de oorzaak zijn?

  Geschreven door Anoniem op
 22. Hoi ik ben Sari, 13 jaar en al vanaf dat ik 4 jaar was kreeg ik vaak bloedneuzen. Eerst alleen als ik viel of iets licht tegen mijn neus aan kreeg. Maar vanaf mijn 10e werd het wel sneller dat ik een bloedneus kreeg. Meestal wel elke week. Soms wel 2 keer op een dag of 3 dagen in de week. En de andere keer weer 2 of 3 weken niet. Ik weet niet of dit erg is. Als ik een bloedneus heb gaat het altijd na maximaal 7 minuten wel ongeveer over. Maar als ik de bloedneus 2 minuten heb word ik een beetje duizelig en na de bloedneus moet ik vaak wel beetjes met bloed spugen. Het gaat nu wel beter nu al 1 week geen bloedneus meer gehad. Ohja ik krijg sneller bloedneuzen als ik van warm naar heel koud ga of andersom.
  Groetjes Sari

  Geschreven door Sari op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief