Is een bloedneus altijd onschuldig?

Een bloedneus, hinderlijk of meer dan dat? Een bloedneus is lastig en vaak erg indrukwekkend omdat het al snel heel veel lijkt. Maar kan een bloedneus ook gevaarlijk zijn? Of is het gewoon hinderlijk?

Wat is een bloedneus?

Een bloedneus is een interne bloeding in de neus. De medische term hiervoor is epistaxis. Meestal bloedt er een bloedvaatje in het neusslijmvlies. Bij kinderen is dit meestal voor op het neustussenschot en bij ouderen kan het ook een bloedvat zijn achter boven in de neus. Vaak komt het bloed uit één neusgat, maar het kan ook voorkomen dat het uit beide neusgaten komt.

Oorzaken van een bloedneus

Zoals gezegd kunnen er veel oorzaken zijn. Aan de binnenkant van je neus zit een dun en kwetsbaar slijmvlies waardoor vele bloedvaatjes lopen. Zo’n bloedvaatje kan kapot gaan door:

 • Een tik, stoot of klap tegen je neus.
 • In je neus te peuteren.
 • Een voorwerp in de neus (denk aan een steentje, kraaltje of een knikkertje).
 • Een verkoudheid.
 • Verhoogde bloeddruk.
 • Gebruik van bloedverdunners (bijvoorbeeld aspirine, sintrom, plavix en persantin).
 • Ouderdom: door slijtage kunnen zwakkere bloedvaten ontstaan.
 • Een ontsteking van het neusslijmvlies.
 • Aanleg.
 • Stoornissen in de bloedstolling (bij een tekort aan bloedplaatjes).
 • Zwangerschap: de bloedvaten zijn dan beter doorbloed en door bepaalde hormonen worden de wanden van de bloedvaten in de neus weker en kunnen daardoor eerder knappen.

Hoe moet je zelf een bloedneus behandelen?

Meestal is een bloedneus niet erg en de behandeling ervan is ook niet moeilijk. Met behulp van eenvoudige maatregelen gaat een bloedneus vaak over. Deze maatregelen zijn:

 • Ga rustig rechtop zitten met het hoofd licht naar voren gebogen. Wanneer je het hoofd naar achteren houdt dan bestaat de kans dat er bloed de keel in loopt waardoor je misselijk kunt worden.
 • Snuit dan eerst goed de neus zodat alle stolsels eruit zijn.
 • Knijp dan met duim en wijsvinger de neus dicht vlak onder de plaats waar het bovenste harde gedeelte van de neus overgaat in het zachte stuk van je neus. Dus voorbij het botje en doe dit gedurende 10 minuten.
 • Wanneer de bloeding na 10 minuten nog niet is gestopt, herhaal deze handelingen dan nog een keer.
 • Soms kun je wat zacht toiletpapier, of een stukje van een papieren zakdoekje tot een propje met steel draaien, om dit in je neus te doen.

Door deze handeling ontstaat er een bloedstolsel en de bloedneus moet hierdoor stoppen. Ga daarna niet aan je neus zitten of in je neus peuteren omdat alles dan weer van voren af aan kan beginnen.

Wat moet je niet doen na een bloedneus?

Het is ook belangrijk om na een bloedneus te zorgen voor weinig bloeddruk in het hoofd. Dus niet sporten, op je hoofd gaan staan of met je hoofd naar beneden hangen, persen of zware voorwerpen tillen. Daarnaast verhoogt het eten van sterk gekruid voedsel de kans op een nieuwe bloedneus. Ook het drinken van warme dranken en frisdranken met prik kan dit veroorzaken. Dit geldt ook voor het drinken van alcoholische drankjes. Wanneer je onverhoopt moet niezen, doe dit dan met je mond open. Wanneer de bloeding aanblijft, dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan of naar het ziekenhuis.

Hoe behandelt de arts een bloedneus?

In sommige gevallen zal de (huis)arts een aanpassing doen in de medicatie wanneer je medicijnen de oorzaak van de neusbloedingen zijn. Wanneer de medicijnen niet de oorzaak zijn, dan zal de arts je doorverwijzen naar een KNO-arts. Deze zal op zoek gaan naar de boosdoener en kiest er dan voor om deze dicht te etsen of dicht te branden.

Dichtetsen
Hierbij wordt het neusslijmvlies verdoofd waarna met behulp van een bepaalde vloeistof de bloedvaatjes die aan de oppervlakte liggen worden dicht geëtst. Per keer kan slechts één neusgat onder handen worden genomen.

Dichtbranden
Ook hier vindt er een verdoving van het slijmvlies plaats, waarna het specifieke bloedvat wordt dicht gebrand. Wanneer dichtetsen en dichtbranden niet mogelijk is dan zal de arts een tampon inbrengen. Deze tampon moet gedurende 24 tot 72 uur in de neus blijven zitten. Zolang de neustampon in de neus zit kun je niet door deze neusgang ademen. Voor het verwijderen hiervan moet je naar een arts.

Wanneer is een spontane bloedneus gevaarlijk?
Een spontane bloedneus is gevaarlijk wanneer je:

 • Minimaal 1 keer per week een bloedneus hebt.
 • Hemofilie hebt..
 • Recentelijk chemotherapie hebt gehad
 • Naast de neusbloeding je duizelig voelt en een licht gevoel krijgt in je hoofd
 • Moeite hebt ademen hebt
 • Bloed spuugt
 • Uitslag en koorts erbij hebt.

 

Bronnen: KNO.nl en mijnkinderarts.nl

14 reacties op “Is een bloedneus altijd onschuldig?
 1. Ik woon sinds een paar jaar in Thailand, en vorig jaar kreeg ik een heftige bloedneus. Deze kwam die dag enkele keren terug, en was uiteindelijk niet meer te stoppen. Het gevolg was dat ik onderuit ging en werd per ambulance naar het hospital gebracht. Daar constateerde men na onderzoek dat ik een flinke long ontsteking had. Is het waar dat dit zich kan uiten via een (heftige) bloedneus of was dit toeval?

  Geschreven door Fred Bos op
 2. Een bloedneus is in principe geen symptoom van een longontsteking. Maar toeval hoeft het ook niet te zijn.
  Er is namelijk een bacterie die zowel bloedneuzen kan veroorzaken als ook longontsteking. De Chlamydia psittaci. Overgebracht door papegaaien, maar ook parkieten, pluimvee, duiven, eenden, kalkoenen, kanaries en andere vogels.

  Een andere mogelijkheid is een hoest- of niesbui waarbij een bloedvat stuk gaat in de neus.

  Geschreven door Tandor op
 3. Mijn zoontje heeft bij tijd en wijle een periode van (voornamelijk nachtelijke) bloedneus.
  Hij kan gewoon aan het brood eten zijn of tv kijken en hup, daar gaat het weer.
  Hij heeft dit soms 1x, maar soms 4 of 5 x in een week. En dus met name snachts.

  Geschreven door Kuipers op
 4. Ik denk dat het dan toch goed is om even naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan even in de neus kijken of er wellicht een zwak bloedvaatje is

  Geschreven door Tandor op
 5. Ik ben 43 en heb sinds 30 jaar weereens een bloedneus. Ik heb de afgelopen week hard getraind met gewichten. Kan dat een oorzaak zijn?

  Geschreven door Robert op
 6. Dat zou inderdaad een oorzaak kunnen zijn.

  Geschreven door Tandor op
 7. Ik heb in 3 dagen tijd 4 bloedneuzen gehad. Ik heb er normaal gesproken wel vaker last van tijdens de zomer, maar niet zo vaak in een korte periode… Wat kan de oorzaak daarvan zijn?

  Geschreven door Kumiko op
 8. Gisteren tijdens een hardlolen wedstrijd had een bloedneus? Ik ben niet gestopt met hardlopen. Ik heb het nog nooit een bloedneus tijdens hardlopen. Ik heb wel langzaam gaan lopen

  Geschreven door Denise op
 9. Mijn zoontje van 4 jaar heeft nu 2 dagen flinke koorts en vanochtend kreeg die een heftige bloedneus het liep er letterlijk uit. Is die gevaarlijk en wat moet ik doen?

  Groetjes wilma

  Geschreven door Wilma op
 10. Ik heb met name altijd binnen in me neus bloedneuzen en die komen altijd zomaar op zetten , vaak proef ik de smaak ook nog als ik doorslik ? Wat kan dat zijn ?

  Geschreven door Noelle op
 11. Heb vandaag 2 keer een bloedneus gehad.eerste keer was op school. Pak zakdoekje, binnen 5 sec doorweekt. 2de keer op de fiets, soorten bloed-snot.

  Geschreven door jonas op
 12. Mijn zoon van5 jaar heeft 40 graden koorts en een bloedneus wat kan zijn

  Geschreven door Martin op
 13. Me zoon hen heel de tyd een bloed neus hoe kan dat

  Geschreven door Anoniem op
 14. In het wekend van 24-25 maart 4x een langdurige bloedneus gehad in het linker neusgat.
  Uiteindelijk naar de huisarts geweest en daar gestopt met tampon en een neusspray.
  Een week geen last meer gehad maar gisteren middag 1 april begon het weer 1x na 10 minuten dicht. En van ochtend weer maar nu uit beide neusgaten na snuiten. 2 x 10 minuten dicht moeten houden en nu watjes met neusspray erin. Is het raadzaam om toch maar weer eens langs te gaan bij de huisarts?
  Ik gebruik geen bloedverdunners ben 60 en bloeddruk is 90 over 135.

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief