Tips bij een verstopte neus

Tips tegen een verstopte neus

We hebben allemaal wel eens last van een verkoudheid die gepaard gaat met een verstopte neus. Heel erg vervelend, want het belemmert je om normaal adem te halen. Wat zijn tips bij een verstopte neus?

Wat is een verstopte neus?

Een verstopte neus wordt meestal veroorzaakt door een infectie van de neusslijmvliezen. Door een infectie verwijden de bloedvaten zich, waardoor het slijm moeilijk naar buiten kan. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verkoudheid of een griep. Vaak is aan het begin van je verkoudheid het vocht dat uit je neus komt waterig en helder. In een later stadium wordt het slijm taaier. Door de verdikking van het slijmvlies, in combinatie met de verhoogde slijmproductie wordt de doorgang uiteindelijk helemaal geblokkeerd. Op dat moment heb je last van een verstopte neus, waardoor het moeilijker is om te ademen. Een verstopte neus kan ook het gevolg zijn van een allergie of hooikoorts.

Wat kun je doen bij een verstopte neus?

Tijdens een verkoudheid ontstaat er vaak slijm in je neus en soms ook in je oor. In dit slijm kunnen de bacteriën, die de verkoudheid veroorzaken, erg goed overleven. Hierdoor kan de infectie zichzelf in stand houden. We kunnen ons afweersysteem helpen door die neusverkoudheid te bestrijden door regelmatig bacteriën uit de neus te verwijderen. Hoe kun je dat doen?

Spoelen met zout water

Water met zout is het beste huismiddel voor het schoonmaken van je neus. Het zorgt ervoor dat het slijm verdunt, waardoor het gemakkelijker en sneller verwijderd kan worden. Het zal ook helpen de neus van irriterende stoffen te ontdoen. Los 9 gram keukenzout op in 1 liter gekookt water. Wanneer het mengsel op lichaamstemperatuur is kun je de zoutoplossing met een injectiespuitje (te halen bij de apotheek) in je neus spuiten. Houd het andere neusgat dicht. Je doet het goed, wanneer je de vloeistof in je mond voelt. Herhaal dit net zo lang totdat je neus schoon is.

Stomen

Stomen kan ook verlichting geven, doordat het het slijm oplost. Het is niet zo dat stomen het genezingsproces versnelt. Stomen zorgt ervoor dat geïnfecteerd slijm en andere afvalstoffen uit de luchtwegen verwijderd worden. Voeg bij voorkeur geen kamille of menthol aan het water toe. Dit kan de slijmvliezen namelijk extra irriteren. Adem de stoom gedurende ongeveer 10 minuten in, en snuit je neus vervolgens goed uit. Doe dit 3 of 4 keer per dag.

Kinderen kun je het beste laten stomen door het kind naast een stomende douche te laten zitten. Inademen van stoom of damp kan ervoor zorgen dat slijm oplost en het verminderd het benauwde gevoel op de borst. Volwassenen die ervoor kiezen om te stomen, moeten ervoor uitkijken dat het teiltje niet omvalt.

Uien

Ook een rauwe ui kan verlichten geven. Haal de rokken van een rauwe ui af en snij deze in grove stukken. Leg ze op een bord en plaats dit naast je bed. De sterke etherische oliën die vrijkomen, kunnen je luchtwegen en je neus openen.

Kompres

Ook een kompres kan helpen. Maak een washandje nat met warm water, ga liggen en leg het washandje over je neusbrug. Let er hierbij op de je bijholten bedekt zijn, maar dat je neusgaten vrij blijven. Maak het washandje opnieuw nat, wanneer het koud aan begint te voelen. Waarschijnlijk moet je het washandje een aantal malen met warm water nat maken voordat je er baat bij hebt.

Knoflook

Knoflook is een natuurlijk antibacterieel middel. Als je het in een vijzel fijnmaalt, komt er een geneeskrachtig component vrij dat bekend is onder de naam allicine. Dat stofje verdunt het slijm dat je neus blokkeert. Bovendien verzacht het de ontsteking die bijdraagt aan je luchtwegen. De fijn gemaalde knoflook kun je in een oogdruppelaar doen, en er water aan toevoegen. Laat het even met elkaar vermengen, en spuit een paar druppeltjes ’s ochtends en ’s avonds in elk neusgat.

Eucalyptus

Maak een mengsel van pepermuntolie, lavendelolie, citroenolie en eucalyptusolie met een neutrale vaste olie, zoals bijvoorbeeld kokosolie. Smeer deze op je borst of keel. Deze plekken bevinden zich dicht genoeg bij je neus, zodat je de dampen tijdens het slapen in kunt blijven ademen. Maar aan de andere kant ook weer niet zo dichtbij dat het mengsel je ogen irriteert.

Luchtbevochtiger

Gebruik een luchtbevochtiger of een verdamper. Deze apparaten kunnen bijzonder nuttig zijn wanneer je slaapt. Zorg ervoor dat je de instructies voor het schoonmaken van de apparaten volgt, want er kan gemakkelijk schimmel in groeien. Daardoor zullen je symptomen alleen maar verergeren.

Wanneer naar je huisarts?

Een verstopte neus is vaak na een paar dagen weer verdwenen. Echter, wanneer de klachten langer dan 1 á 2 weken aanblijven of juist verergeren, dan is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. Het kan zijn dat je last hebt van een allergie of dat je een scheef tussenschot hebt. Echter, in de meeste gevallen is de oorzaak niet ernstig en zo op te lossen.

Tot slot

Huismiddeltjes zijn er om de klachten te verlichten. Maar het allerbeste is om zoveel mogelijk rust te nemen. Dat geeft je lichaam energie om tegen griep of verkoudheid te vechten.

 

Bronnen: Thuisarts en Gezondheidenwetenschap

Delen:  
18 reacties op “Tips bij een verstopte neus
 1. Waarom geen middel gegeven tegen een loopneus? Vooral oudere mensen zie je vaak met een druppel aan de neus. En als je van zo iemand een knuffel krijgt, dan blijft die druppel op je wang achter…..
  Het lijkt wel een kraantje lek, vooral als je in de kou een wandeling maakt kan je je zakdoek wel bij de hand houden. Zout water snuiven en stomen helpt niet, evenmin paracetamol, want de ademweg door de neus is vrij. Rusten helpt ook niet. Doktoren zeggen: veel blijven bewegen, lopen en fietsen als je kunt. Desnoods trappetje op en af.
  Ik zei het tegen de huisarts en die zei gewoon: “Heb ik ook”.
  Piet Schreuder 29-1-25

 2. ik heb geen tussenschotje meer
  met het gevolg dat ik constant een loop neus heb
  en mijn neus ophaalt wie kan mijn daar van af helpen

  Geschreven door teddy op
  • Ga eens met die klachten naar de KNO arts

   Geschreven door Tandor op
  • goed voor jou ik had dat wel en ik ben pas 9 en ik mocht 20 dagen niet naar school dat was jammer maar ook wel een voordeel lekker chillen

   Geschreven door starfire op
 3. Zo krijg je jouw neus ook open:
  Elk mens heeft Co2 in zijn lichaam en die ontspant het glad spierweefsel.
  Sluit je mond en knijp je neus dicht.
  Haal zo lang mogelijk geen adem.
  Als je dan je mond opendoet en je neus heeft de Co2 rond gedwaald in jouw neus en de slijmvliezen
  ontspannen.
  Doe dit 1 of 2 keer.
  Je zal zien dat je weer lucht krijgt door jouw neus.

  Geschreven door P.J.B. op
  • Precies dit is de manier!

   Geschreven door Marieke op
  • warempel p.j.b…….dat werkt heus!!!!

   Geschreven door NINA op
  • Goeie truc maar dat heb ik al geprobeerd. Het vermindert dus dat wou ik even melden. hihi

   Geschreven door starfire op
 4. Ik neem graag een beetje cognac. Boven een vlammetje verwarmen en dan de damp inademen door de neus. Helpt telkens weer en ruikt ook nog lekker. Het doet alleen een beetje zeer bovenin de neus maar dat heb ik er graag voor over. En de cognac? Die smaakt prima als ie een beetje warmer is. Lekker bij de koffie.
  Ook veel vaker de neus snuiten. De bacterien komen dan ook naar buiten en kunnen het lichaam niet meer aanvallen.

  Geschreven door Bert op
 5. Ik hou het gewoon bij een gesneden ui naast mijn bed. Maar wie weet een foefje hoe mijn neus vrij van verstopping blijft bij het gebruik van zuurstof, en het slangetje steeds volloopt met waterig “snot”. Slangetje uit en snuiten, slangetje in, en van voren af aan, Erg vervelend. WIE oh WIE.

  Geschreven door Beempie op
 6. Wat direct en gegarandeerd helpt is chinese balsem met een watten staafje op de rand van je neusgaten smeren en binnen 5 minuten is je neus open. In de avond voor het slapen aanbrengen in de morgen schoonmaken en weer aanbrengen. Het balsem is op de markt voor een paar euro te verkrijgen.

  Geschreven door Anoniem op
 7. Ben mijn smaak en reuk kwijt.
  Wie weet oplossing

  Geschreven door Joop op
  • uhh dat had mijn zus ook je moet langs huisarts gaan ze gaan je een middel geven omdat the verhelpen het duurt 2 a 3 weken om teverhelpen doei

   Geschreven door Anoniem op
 8. Ik schrik altijd wanneer mensen het hebben over stomen want het is geen stoom wat je ziet maar waterdamp en dat is onschuldiger dan stoom. Stoom is nl een onzichtbaar reukloos gas en altijd heter dan 100 graden Celsius. Waterdamp is altijd onder de 100 graden, je ziet het en de kans op verbranden is gering.

  Geschreven door Fransel op
  • dat probeer ik ze ook te zeggen maar het lukt niet

   Geschreven door starfire op
 9. Bedankt voor alle tips!

  Geschreven door Sjakie op
 10. ik heb een middel gemaakt het werkt zo goed. Benodigheden: 500cl water 1 stuk knoflook, de schil van een ui en een halve appel. Hoe werkt het? Je verwarmt in een pan 500cl water, je snijd de i stuk knoflook fijn de schil van de ui moet goed worden verdampt en de halve appel snijd je ook fijn doe dat op deze volgorden. Hoop dat het werkt.

  Geschreven door starfire help mee op
  • dat klopt dankje voor deze tip hij werkt gelijk

   Geschreven door ik ben een fan van starfire help mee op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief