Snuiten of ophalen? Wat is beter?

Snuiten of ophalen? Wat is beter?

Vroeger riep je moeder altijd al wanneer je een loopneus had vanwege een verkoudheid dat het beter was om je neus te snuiten. Maar steeds vaker hoor je dat het beter is om je neus juist op te halen. Wat is nu beter? Snuiten of je neus ophalen?

Functie snot

Normaliter produceert het slijmvlies in je neus-keelgebied een beetje slijm en vocht ook wel bekend als snot. We produceren snot om lucht die we inademen te bevochtigen en om kleine stofdeeltjes en ziekteverwekkers op te vangen, zodat deze niet in je longen terechtkomen. Snot bevat dan ook antilichamen en antibacteriële stoffen.

Snuiten of ophalen?

Je moeder riep altijd dat het beter was om je neus te snuiten. Maar steeds vaker hoor je dat het beter is om je neus juist op te halen. Wat is nu beter?

Je kunt het beste je neus ophalen. Door je neus op te halen gaat het snot het snelst via de keel naar je maag. In de maag aangekomen rekent het maagzuur af met de ziekteverwekkers. Wanneer je je neus snuit, dan bouw je kortstondig een druk op in je neus op, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen, waardoor de natuurlijke afvoer belemmerd wordt. Dit kan juist voor ontstekingen zorgen.

Daarnaast heeft snuiten nog een ander groot nadeel: het kan namelijk pijn doen aan je oren. Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt het zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen. Daarom is het advies om je neus op te halen, ondanks dat het niet zo smakelijk klinkt, is het wel gezonder dan snuiten.

Snuiten, maar dan wel voorzichtig

Wanneer het kan, probeer dan je neus zo veel mogelijk met rust te laten. Wanneer je er toch te veel last van hebt, snuit dan voorzichtig. Houd dan één neusgat dicht en snuit niet te hard. Maar wat je ook doet, doe het wel voorzichtig. Als je je neusslijmvlies beschadigt, kun je een vervelende bloedneus krijgen.

Wat brengt ook verlichting?

Natuurlijk zijn er nog andere manieren om voor enige verlichting tijdens een verkoudheid te zorgen.

Stomen

Stomen versnelt het genezingsproces niet, maar het zorgt er wel tijdelijk voor dat er minder snot in je neus zit. Let er hierbij wel op dat de temperatuur niet al te hoog is. Ook moet je oppassen met eucalyptus. Ondanks dat dit voor veel mensen heerlijk ruikt, zorgt het met enige regelmaat voor irritatie van de slijmvliezen.

Neusdruppels

Ook neusdruppels kunnen tijdelijk een verstopte neus verhelpen. Neusdruppels met zout water kun je zo vaak als je wilt gebruiken. Het is gemakkelijk zelf te maken of kant-en-klaar verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Neusdruppels of neussprays met xylometazoline verminderen de zwelling van de slijmvliezen, waardoor je wat gemakkelijker door je neus kan ademen. Gebruik dit nooit langer dan een week, anders beschadigen je trilhaartjes en de slijmcellen van je slijmvliezen.

Neusdouche

Door te spoelen met een zogeheten neusdouche reinig je je neus. Stofdeeltjes krijgen zo ook niet de kans om te blijven hangen. Ook hier kun je zelf een zoutwateroplossing voor maken of kant-en-klaar bij de apotheek of drogist kopen. Voor het maken van de zoutoplossing heb je 1 afgestreken theelepel keukenzout nodig op 200 ml lauwwarm kraanwater.

Rook niet

Stop met roken. Roken zorgt voor extra irritatie van de slijmvliezen. Dit kan ervoor zorgen dat de verkoudheid veel langer blijft aanhouden.

Conclusie

Kortom, een loopneus kun je verhelpen door het snuiten of ophalen van je neus. Het ophalen van je neus heeft wel de voorkeur omdat hierbij de kans op een bijholteontsteking daarbij in principe kleiner is dan wanneer je je neus snuit. Wil je niet hard snuiten of ophalen, maar kiezen voor een wetenschappelijk bewezen methode? Dan is een neusdouche met zout water de beste optie.

 

Bronnen: Maxima Medisch Centrum, Arts en Zorg en Tergooi Medisch Centrum

 

Delen:  
12 reacties op “Snuiten of ophalen? Wat is beter?
 1. Top advies. Was mij al bekent.
  Iedereen moet dit eigenlijk weten!!!

  Geschreven door Jac op
 2. Wat met beenhard snot (en geen klein beetje)dat pas na 2 of 3 dagen loskomt na voortdurend behandelen met zeewater

  Geschreven door ghislain straetmans op
 3. Heel fijn om dit te horen, vriendelijk bedankt.

  Geschreven door dalko op
 4. Hoe verhoudt zich dat snuiten en ophalen met een niespartij die vele niesbuien (ja, in de elleboog !!) duurt? En die na zeg tien niesbuien ‘over’ is??

  Geschreven door Nasaal op
 5. Mijn ouders hielden me voor dat het ophalen van de neus onbeleefd was en op de lagere school was het niet toegelaten omdat het uitspuwen van snot bvb op de speelplaats niet hygiënisch was; ik spreek van de jaren 1956 – 1962.
  Ook werd hardnekkig beweerd dat het ophalen van de neus sinusitis kon veroorzaken…klopt dit al dan niet?
  mvg

  Geschreven door Eddy Charles op
 6. Ze wiilen mijn neus veranderen dat duurt ongeveer 60 minuten en een dokter gaat het doen van de Alrijne zorggroep ik ben een beetje je word ook met een neld de pijn vergeten.
  Wat vind u er van ik heb wel last van mijn neus en de dokter wil het graag doen.
  Wat vindt u er van?

  Geschreven door Cees van Brero op
  • Wat bedoel je te zeggen?

   Geschreven door Orion op
  • Hai, ik begrijp je niet helemaal

   Geschreven door Diros op
 7. ik heb s,morgens veel slijm in mn keel.
  wat is het beste wat ik kan doen?

  Geschreven door Anoniem op
 8. Tja verkoudheid is een vervelende zaak je bent je smaak kwijt, je praat door je neus en je bent de hele dag en nacht aan het snotteren.
  Ik gebruik meestal een neusspray wanneer ik verkouden ben 2x daags een keertje sprayen zeker voor het naar bed gaan anders is s’morgens mijn hele kussen nat en dan ben ik meestal binnen 2 a 3 dagen van mijn verkoudheid af.

  Nog even een vraag.

  Is een neusspray eigenlijk wel goed om te gebruiken?

  Geschreven door Anoniem op
 9. Snap dat het misschien gezonder is om je neus op te halen, maar sociaal gezien is dat natuurlijk afschuwelijk. Wel eens naast iemand gezeten die constant de neus ophaalt?
  Misschien is het in gezelschap beter om het advies te geven om de neus te snuiten.

  Geschreven door Johan op
 10. Ik geef de voorkeur aan zout zonder jodium, dat is minder scherp.

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief