Een loopneus: zo kom je ervan af

Een loopneus; zo kom je ervan af

Wanneer je verkouden of allergisch bent, dan heb je vaak een loopneus. Maar soms ontstaat een loopneus als je op de fiets zit of in de wind loopt. Hoe kan dat eigenlijk en hoe kom je ervan af?

De neus

Je neus heeft verschillende functies. Zo kunnen we ermee ruiken, is je neusholte belangrijk bij het vormen van klanken en kunnen we er lucht mee inademen. Je neus is dan ook een onderdeel van je ademhalingssysteem. Zo adem je lucht via de neus in en/of uit. Aan de binnenkant van je neus bevinden zich neusslijmvlies met allerlei trilhaartjes. Deze trilharen met slijm vangen het stof, bacteriën en virussen die je inademt om ze vervolgens te vervoeren naar je keelholte. Zo worden bacteriën en giftige stofdeeltjes uit de lucht opgeruimd voordat ze je besmetten of beschadigen. Het neusslijmvlies produceert dus altijd een klein beetje vocht. Echter, in sommige gevallen produceert het slijmvlies een grote hoeveelheid vocht en dan heb je een loopneus.

Oorzaak van een loopneus

Het hebben van een loopneus kan verschillende oorzaken hebben. Veel mensen krijgen een loopneus als gevolg van een verkoudheid, griep of door een allergische reactie.

Koud weer

Ook het weer kan een factor zijn. Vooral wanneer het buiten koud is, dan moet je neus extra slijm produceren om de koude, droge lucht die je inademt te bevochtigen en op te warmen.

Pikant eten

De stofjes capsaïcine en allylisothiocyanaat kunnen de slijmvliezen in de neusholte irriteren. Het gevolg is dat ze extra slijm aanmaken om je luchtwegen te beschermen. Hierbij produceert de neus vaak te veel slijm, wat zorgt voor een loopneus. Capsaïcine zit onder andere in chilipepers en allylisothiocyanaat is aanwezig in onder meer wasabi, mosterd, mierikswortel en radijsjes.

Hooikoorts

Naast jeukende en/of tranende ogen en niezen is een loopneus een bekende klacht van hooikoorts. Deze ontstaat doordat je neus geprikkeld wordt door pollen, waardoor het neusslijmvlies extra vocht aanmaakt. Naast hooikoorts kan je neus ook geprikkeld raken wanneer je een allergie hebt voor bepaalde schimmels of huidschilfers van dieren.

Inspanning

Hoewel er weinig bekend is over de oorzaken van een loopneus tijdens inspanning, kan de manier van ademhalen hier mee te maken hebben. Op een lager tempo ademhalen, maar in grotere volumes geeft meer irritatie aan de luchtwegen. Kou en allergenen zoals pollen, stof en droge lucht verergeren een loopneus bij inspanning bij bijvoorbeeld hardlopers en fietsers.

Leeftijd

Veel oudere mensen hebben last van een loopneus. Naarmate we ouder worden kan onder andere de vaatspanning van de bloedvaatjes in de neus minder worden, waardoor deze eerder geïrriteerd raakt. De bloedvaatjes zelf kunnen ook poreuzer worden. Hierdoor komt er vocht vrij wat uit de neus drupt. Zo kan een chronische loopneus ontstaan.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Een scheefstand van het neustussenschot
  • Neuspoliepen
  • Bepaalde medicijnen, vooral pijnstillers als NSAID’s
  • Overgevoelig voor dampen, parfums, luchtverfrissers of verflucht
  • Drugsgebruik
  • Zwangerschap
  • Roken.
  • Bijholteontsteking of voorhoofdsholteontsteking.

Bij de meeste mensen gaat een loopneus vanzelf na een aantal dagen over. Echter, wanneer je lang last hebt van een loopneus, dan kun je een chronische loopneus hebben of een allergie. In die gevallen is het altijd verstandig om even naar je huisarts te gaan.

Loopneus; zo kom je ervan af

Wanneer er sprake is van een chronische loopneus, dan zal er eerst naar de oorzaak gekeken worden. Medicijnen kunnen helpen om de loopneus te stoppen. Bij een loopneus door bijvoorbeeld een scheefstand van het neustussenschot of een poliep, kun je doorverwezen worden naar een KNO-arts. Deze kan de afwijking verhelpen met bijvoorbeeld een operatie of een andere passende behandeling inzetten.

Wat kun je zelf doen?

  • Wanneer je rookt, stop dan met roken. Vraag ook aan anderen in je omgeving om niet in je nabijheid te roken.
  • Gebruik geen neussprays met xylometazoline dat je slijmvlies verdunt.
  • Zorg bij droge lucht voor voldoende luchtvochtigheid in de kamer.
  • Gebruik een zalf met natuurlijke zouten. Hierdoor wordt je neusslijmvlies vochtig en herstelt de natuurlijke zoutbalans in je neus.
  • Heb je het vermoeden dat je klachten een gevolg zijn van je medicatie? Bespreek dit dan met je arts.

Wanneer een loopneus langer dan 10 dagen aanhoudt, ga dan even langs je huisarts.

 

Bronnen: Eg en CM

Delen:  
20 reacties op “Een loopneus: zo kom je ervan af
  1. Mijn neus loopt dagelijks bij inspanning, bij eten kauwen maar ook bij lachen en bukken. Heel hinderlijk. Bij krantlezen moet ik altijd niesen. Hoe kom ik hier af?

    Geschreven door snotterneus Van 80 op
    • Hebt u al een remedie gevonden voor deze irritante aandoening. Ik heb namelijk ook de hele dag bij de minste inspanningen dat mijn neus gaat lopen. Het belemmerd mij in mijn sociale contacten, omdat ik het ook een heel onfris gehoor geeft.
      Ik loop al bij een KNO arts en heb druppels gekregen maar die helpen voor hen meter. Nu maar weer een afspraak gemaakt hopende dat ze er iets tegen kunnen doen. Iets van vaatjes dichtschroeien of zo.

      Groetjes Yvonne

      Geschreven door Anoniem op
  2. Ik heb vroeger veel in mijn neus geleuter. Vaak tot bloedend toe. Is het mogelijk dat dit blijvende schade heeft opgeleverd?
    Ik ben 72 en heb al 2 jaar last van een loopneus. Maar slik ook medicijnen tegen hartritmestoornis.

    Vriendelijke groet

    Geschreven door Catharina op
    • Bloedverdunnens geven loopneuzen

      Geschreven door Piet op
  3. Mijn kleinkind is 4 en die heeft om de 2 weken loopneus, loopoor eens in de 3 maanden doorbuisjes. De kno heeft nooit in de neus gekeken en zegt dat hij via de keel naar de neusamandelen kan kijken. Dus met andere worden alles is goed, maar loopneus snurk amdemhalong hard, ik heb geen raad meer, nu lijkt dat ik lastig ben, maar ik wil dat hij er vanaf komt. Enig/advies/hulp graag

    Geschreven door Ausje op
    • U bent helemaal niet lastig.
      De ouders van uw kleinkind moeten een second opinie eisen.
      Die KNO arts is verplicht om een verwijzing te geven voor een second opinie. En NIET in het zelfde ziekenhuis. Ik weet niet waar uw kleinkind woont. Ik adviseer om voor het Erasmus ziekenhuis te kiezen. Heel veel sterkte.
      Vriendelijke groet Ans Rommers

    • Misschien kan OMFT (speciale logopedie) helpen. Succes!

      Geschreven door E op
  4. Nu staat er evt oorzaken, wat er aan te doen. Maar ik heb alleen daar last van wanneer ik fiets. En dan moet ik weer even stoppen met fietsten om mijn neus te reinigen. Maar daar is niks tegen te doen? En dan in deze tijd van koude weer. Vind het vaak vervelend en er komt niks uit de neus maar wel het gevoel.

    Geschreven door Anoniem op
  5. Geef ajb een voorbeeld van een zalf met natuurlijke zouten.

    Geschreven door Mirla op
  6. Onderstaand betekent dan dat je dus wél b esmet wordt via keelholte!! 🤔:” bevinden zich neusslijmvlies met allerlei trilhaartjes. Deze trilharen met slijm vangen het stof, bacteriën en virussen die je inademt om ze vervolgens te vervoeren naar je keelholte. Zo worden bacteriën en giftige stofdeeltjes uit de lucht opgeruimd voordat ze je besmetten of beschadigen.”

    Geschreven door Trudy Felix op
    • Elke ochtend na het opstaan begint mijn neus te lopen en snuit ik hele zakdoeken vol. Dat heb ik al zeker veertig jaar. Pas als ik een paracetamol neem, stopt de ‘snotproductie’. Alles wat ik tot nu toe over een loopneus heb gelezen, klopt niet met mijn ervaringen.
      Dirk, Den Haag

      Geschreven door Dirk op
  7. Mijn partner heeft na een chemokuur al jaren zeer regelmatig een loopneus, het merendeel is water

    Geschreven door Inez op
  8. JA IK HEB JAREN GELEDEN VAN MIJN HUIS ARTS ALS JE LOOPNEUS OF DROGE LIPPEN HEBT.NEEM DAN PUROL SMEER JE NEUS EN LIPPEN IN DAN KOMEN ER GEEN VIRUSSEN IN

    Geschreven door Anoniem op
  9. Ik heb al van klein kind af aan s’morgens een loopneus en moet een half uur lang zorgen dat er geen druppel aan komt, Mijn moeder had dat ook. Lastig maar ik ben er aan gewend en heb altijd papieren zakdoekjes op zak en naast mijn bed.

    Geschreven door Andrea op
  10. Bedankt voor deze nuttige informatie.

    Geschreven door dalko op
  11. Ik heb niet enkel een loopneus, maar niezen is ook mijn specialiteit, som tot dertig keer toe.
    Geraak daar maar van af. Of leren mee leven zeker.

    Geschreven door Didi op
    • Ik, man, 80, alleenstaand, woon al 45 jaar in het buitengebied in een agrarische omgeving, vrij afgelegen, zonder directe buren, in een toen nieuw gebouwd goed geïsoleerd huis, met een propaangaskachel in de woonkamer. Verder geen verwarming. Label B.
      Veehouderijen, vrnl. kalveren en koeien, op enkele honderden meters afstand.
      1. Kom ik thuis met de auto, dan krijg ik, al ruim 15 jaar, steevast, het héle jaar door, onafhankelijk van weertype, reeds buiten bij de brievenbus, die op 25 meter vanaf mijn huis staat, een forse loopneus, vaak met wat niezen.
      Houd ongeveer 20 minuten aan en “kost” 1 zakdoek. Soms gevolgd door een bloedneus <10 minuten.
      In andere (buiten)omgevingen heb ik van heel bovenstaande nooit last
      2. Ga ik binnen, het hele jaar door, van de woonkamer naar een ietsjes koudere ruimte, dan krijg ik eveneens onmiddellijk een forse loopneus met ook wat niezen.
      Ook hier duurt dat ca 20 minuten en 1 zakdoek. En ook af en toe gevolgd door een bloedneus <10 minuten.
      Het snelst en meeste last krijg ik, indien ik, al is het ook maar 1 minuut, even in een op het noorden gelegen kamertje ben; het enige ook met vaste vloerbedekking die er al 45 jaar ligt.
      In verblijven buiten mijn eigen woning heb ik dat nooit.
      3.
      a. Vaak ventileer ik de diverse ruimten in mijn woning totdat ik op mijn C02-meter ongeveer de waarde 400 zie.
      b. In de woonkamer gebruik ik, indien nodig, een als prima beoordeelde automatische luchtbevochtiger.
      c. Bloedneuzen <10 minuten krijg ik soms, eveneens al 15 jaar, ook spontaan, dag of nacht, voor 99% in mijn eigen woning en een enkele keer, bij flinke kou buiten, op straat.
      Artsen hebben tot nu toe erg tijdelijke oplossingen geboden in de vorm van tamponeren, dichtbranden en zalfjes.
      d. Omdat ik vermoed dat ik inmiddels allergisch ben voor bepaalde agrarische uitstoot (die ik met ventileren uiteraard ook naar binnen haal) overweeg ik inmiddels om mijn huis te verkopen en in een nabij gelegen stadje te gaan wonen, in een cv-verwarmde woning, waar ik van al het bovenstaande (hopelijk) geen last meer zal hebben.
      Wim, 2023.06.28

      Geschreven door Wim op
  12. Zout oplossing helpt , ook tegen bijholte ontstekingen ! Te bestellen bij KNO Winkel.nl . Gebruik ik al jaren en mij helpt het !

    Geschreven door Ella op
    • Ik, man, 80, alleenstaand, woon al 45 jaar in het buitengebied in een agrarische omgeving, vrij afgelegen, zonder directe buren, in een toen nieuw gebouwd goed geïsoleerd huis, met een propaangaskachel in de woonkamer. Verder geen verwarming. Label B.
      Veehouderijen, vrnl. kalveren en koeien, op enkele honderden meters afstand.
      1. Kom ik thuis met de auto, dan krijg ik, al ruim 15 jaar, steevast, het héle jaar door, onafhankelijk van weertype, reeds buiten bij de brievenbus, die op 25 meter vanaf mijn huis staat, een forse loopneus, vaak met wat niezen.
      Houd ongeveer 20 minuten aan en “kost” 1 zakdoek. Soms gevolgd door een bloedneus <10 minuten.
      In andere (buiten)omgevingen heb ik van heel bovenstaande nooit last
      2. Ga ik binnen, het hele jaar door, van de woonkamer naar een ietsjes koudere ruimte, dan krijg ik eveneens onmiddellijk een forse loopneus met ook wat niezen.
      Ook hier duurt dat ca 20 minuten en 1 zakdoek. En ook af en toe gevolgd door een bloedneus <10 minuten.
      Het snelst en meeste last krijg ik, indien ik, al is het ook maar 1 minuut, even in een op het noorden gelegen kamertje ben; het enige ook met vaste vloerbedekking die er al 45 jaar ligt.
      In verblijven buiten mijn eigen woning heb ik dat nooit.
      3.
      a. Vaak ventileer ik de diverse ruimten in mijn woning totdat ik op mijn C02-meter ongeveer de waarde 400 zie.
      b. In de woonkamer gebruik ik, indien nodig, een als prima beoordeelde automatische luchtbevochtiger.
      c. Bloedneuzen <10 minuten krijg ik soms, eveneens al 15 jaar, ook spontaan, dag of nacht, voor 99% in mijn eigen woning en een enkele keer, bij flinke kou buiten, op straat.
      Artsen hebben tot nu toe erg tijdelijke oplossingen geboden in de vorm van tamponeren, dichtbranden en zalfjes.
      d. Omdat ik vermoed dat ik inmiddels allergisch ben voor bepaalde agrarische uitstoot (die ik met ventileren uiteraard ook naar binnen haal) overweeg ik inmiddels om mijn huis te verkopen en in een nabij gelegen stadje te gaan wonen, in een cv-verwarmde woning, waar ik van al het bovenstaande (hopelijk) geen last meer zal hebben.
      Wim, 2023.06.28

      Geschreven door Wim op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief