Pelvic Congestion Syndroom, mag meer aandacht krijgen

Pelvic Congestion Syndroom, mag meer aandacht krijgen

Heb jij veel last van pijn in je buik, pijn bij het plassen en spataderen in het bovenbeen, schaamlip en/of bil? Dan kun je last hebben van het pelvic congestion syndroom (PCS). Maar wat is het pelvic congestion syndroom?

Wat is een Pelvic Congestion Syndroom?

Het Pelvic Congestion Syndroom (PCS) is een syndroom waarbij iemand chronische buikpijn heeft door spataderen in het kleine bekken. Een spatader is een verwijde ader die kan ontstaan doordat de kleppen in die ader niet goed meer sluiten. Hierdoor kan het bloed terugstromen naar beneden in plaats van naar het hart. Meestal zien we spataderen in de benen, maar spataderen kunnen ook in de buik ontstaan. Bij Pelvic Congestion Syndroom ontstaan er inwendige spataders diep in de onderbuik rond de baarmoeder, soms met uitlopers naar de huid rond het schaambeen.

Symptomen PCS

Mensen met het Pelvic Congestion Syndroom syndroom hebben vaak last van:

 • Chronische doffe pijn in de buik
 • Bekkenbodempijn
 • Pijn bij het plassen
 • Drukkend gevoel in de blaas en onderbuik
 • Klachten nemen toe bij langdurig staan, na het vrijen pijn en bij moeheid
 • Spataderen in het bovenbeen, schaamlip en/of bil.

Zoals gezegd ontstaat dit syndroom vaker bij vrouwen en meestal hangen de klachten samen met de menstruatiecyclus of doorgemaakte zwangerschap.

Oorzaken

Een spatader ontstaat door een verhoogde druk in de aderen. Deze verhoogde druk kan één of meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is het terugzakken van bloed in een ader van de eierstokken of de teelballen als gevolg van beschadigde kleppen. Deze kleppen zorgen er normaliter voor dat het bloed in de aderen niet terugzakt. Een andere oorzaak voor de verhoogde aderdruk zijn een vernauwing in de bekkenader. Echter, het kan ook zo zijn dat de kleppen in deze aders vanaf de geboorte ontbreken. PCS kan dus zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen, maar vrouwen hebben vaker last van deze aandoening.

Diagnose

Op basis van de klachten die bij dit syndroom passen zal een flebografie gemaakt worden. Een flebografie is een röntgenonderzoek van de aderen.

Behandeling

Bij een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen is PCS goed te behandelen. Wanneer er sprake is van lekkende aders, dan worden deze tijdens de operatie ‘dichtgemaakt’ met behulp van metalen veertjes met draadjes eraan. Hiermee wordt een ‘verstopping’ van de ader gecreëerd, waardoor het terugstromen wordt voorkomen. In sommige gevallen zal dit gecombineerd worden met het inspuiten van een vloeistof in de ader die de wand van de ader beschadigd en er ook voor moet zorgen dan het bloedvat dicht gaat.

Resultaten

Na een behandeling geeft ongeveer 70 % van de patiënten aan dat er sprake is van een duidelijke verbetering of gehele verdwijning van de pijn. Bij de overige 30 % van de patiënten blijven er helaas klachten.

 

Bronnen: Maastricht UMC en Jeroen Bosch Ziekenhuis

Delen:  
9 reacties op “Pelvic Congestion Syndroom, mag meer aandacht krijgen
 1. Na de zwangerschap begonnen bij mij. Dag in, dag uit ondraaglijke buikpijn, ging gepaard met het enorm opzwellen van de buik en uiteindelijk niet meer kunnen zitten. Toch lastig met een zittend beroep. Na jarenlange strijd met de huisarts, die vond Dat het tussen mijn oren zat, eindelijk doorgestuurd naar de gynaecoloog. Inderdaad na onderzoek spataderen rondom de baarmoeder. Daar komt de pijn vandaan. Echter deze gynaecoloog had niet echt een oplossing. Na dit onderzoek is de pijn een jaar lang minder aanwezig geweest. Maar helaas begon de ellende toen weer. Weer mij door laten sturen naar het ziekenhuis, met als doel baarmoeder eruit ! Ik had nu een gespecialiseerde gynaecoloog die daar ook niet negatief tegenover stond. Toch stelde ze eerst iets anders voor. Een spiraaltje plaatsen om zo de hormoonhuishouding in 1 stand te houden. Ze zei dit zou kunnen helpen en als ik jou was zou ik dit een kans geven. Helpt het niet, gaan we alsnog over tot verwijdering.
  Ik moet zeggen dat de klachten voor 95% afgenomen zijn. Vorig jaar het spiraaltje laten vervangen, want ik merkte dat de klachten weer meer werden. Voor nu is het nog steeds te doen. De 5% klachten neem ik voor lief en dan slik ik pijnstilling. De gynaecoloog hoopt dat dit zo kan blijven tot aan de overgang, daarna zal ik geen klachten meer ondervinden.

  Geschreven door Sacha op
  • @Sacha, hormonale anticonceptie ondermijnt juist je gezondheid. Ontregelt je eigen hormoonhuishouding en werkt onder andere ook ontregelend op je schildklierhormonen. Spiraaltje zorgt ook voor meer cortisol in je lichaam. Logischer zou zijn om wat te doen aan oorzaken. Zoals een natuurgenezer of kinesioloog en wellicht dat een osteopaat ook wat kan betekenen.

   Geschreven door C. op
  • Bij mij is dit nu ook ontdekt en ik wordt binnenkort geopereerd door een vaatchirurg. Raar dat ze dat bij u nooit hebben voorgesteld.
   Hopelijk heb je nu geen last meer? Want is idd geen pretje

   Geschreven door Anoniem op
 2. @Sacha, schildklierproblemen kunnen het ontstaan van spataderen bevorderen. Overigens kan je schildklierproblemen niet altijd meten in het bloed. Bij schildklierproblemen kunnen er diverse oorzaken zijn. Onder andere medicijngebruik, waaronder anticonceptiepil maar ook een belasting door gifstoffen en tekorten aan voedingsstoffen. Hormonale anticonceptie zorgt dan ook weer voor verlies van vitaminen en mineralen.

  Geschreven door C. op
  • Goedendag, als schildklierproblemen niet altijd uit het bloed gehaald kunnen worden. Hoe kom je er dan achter. Ik heb al heel lang het idee dat mijn schildklier niet goed functioneert. Maar bloed onderzoek geeft niets aan.

   Groet C

   Geschreven door Noa op
 3. Ik heb pijn en druk op mijn blaas….moet ik hiervoor naar de huisarts?

  Geschreven door Anoniem op
 4. Ik denk dat het toch verstandig is om dat te doen

  Geschreven door John (moderator) op
 5. Ik had ook spataderen in de eileiderader in mijn baarmoeder. Ik had ook zichtbare spataderen in mijn liezen en schaamstreek. Ik had geen trombose en geen zichtbare spataderen op mijn benen en mijn buik was een beetje gezwollen. Ik kon niet langer dan 15 minuten staan, bijna niet fietsen, enorme buikpijn (tijdens menstruatie lag ik dagen op bed). Pijnstilling hielp niet. Extra hormonen of juist stoppen met de pil ook niet. Jarenlang werd ik van vaatchirurg naar gyneacoloog naar bekkenbodemfysiotherapeut en psycholoog verwezen. De oorzaak werd niet gevonden. Ik ben eerst gecoiled aan de spataderen in mijn bekken, dat hielp niet. Uiteindelijk in het MUMC terecht gekomen, diagnose Pelvic Congestion Syndroom gekregen en toen ben ik gestent. Dit ontstaat meestal doordat er ergens in de buik vasculaire compressies zijn. Bij mij was dat in de linkernierader (Nutrcracker Syndroom) en linkerbeenader (May Thurner Syndroom). De nierader was weer goed open door de stent, waardoor het bloed verder kon en niet meer in het bekken bleef hangen. 90% van mijn klachten is verdwenen!

  Geschreven door Nienke op
 6. Beste Nienke,
  Aan dit verslag heb ik wat. Wie heeft jou geholpen bij het MUMC? Er is bij mij een Pet scan gemaakt vanwege pijn in onderbuik en rechter bovenbeen deze gaf aan: PCS. Aan beide zijde van de baarmoeder lichte de eierstok aderen op. Er loopt nu een afspraak bij de gynaecoloog.

  Geschreven door Francisca 24 maart 2023 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief